Какво значи да обичаш себе си?

• 7 081
  • 146
  •   1
Отговори
# 105
unabella, е това за " половинката" не е ли заради Адам и Ева, която е създадена от неговото ребро, за да му помага/ да се допълват?
Скрит текст:
Широко разпространеното мнение, че Бог e сътворил жената от реброто на мъжа, не е съвсем точно. По-скоро, то е твърде тясно и не обхваща всички възможни смисли на библейския разказ. Ако погледнем древно-еврейския оригинал на втора глава от книгата Битие, където се говори за сътворението на човека, а после и в старогръцкия превод, вероятно ще видим, че този откъс може да се чете по повече от един начин. Всъщност значението му е доста обемно и сложно.

И така, в синодалния превод на това място от Свещеното Писание се казва следното:

„И даде Господ Бог на човека дълбок сън; и, когато заспа той, взе едно от ребрата му, и запълни онова място с плът. И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека. И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си). Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът (Бит. 2:21-24).”
В еврейския първоизточник, на мястото на думата „ребро”, стои „цела”, което на руски (на български също – бел. прев.) се превежда не само като „ребро”, но и като „гранична област”, „страна”. Същото е и в старогръцкия текст. Там се използва думата „плеура” със същото значение на „страна”, „край от тялото”. Във военната лексика с нея са обозначавали, например, фланг от войската.

По този начин ние виждаме, че жената е сътворена от такова „ребро” на мъжа, което се явява отделна страна на човешкото същество  или даже негова половина. Нека припомня, че руската (и българската – бел. прев.) дума „пол” етимологически произхожда от „половина”.

Интересно е и това, че в гръцкия текст на дадения фрагмент е казано как Бог праща на Адам буквално не дълбок сън, а „екстасис”- изход от себе си, изстъпление, екстаз. Все пак, гръцкото „екстасис”, означава именно това, дословно – изход, състояние или намиране вън от себе си. И фрагментът може да се чете и така, че Адам заспал след този „изход от себе си”.
 Излиза, че именно в резултат на изхода от себе си от дотогава единния човек е била сътворена жената. При това човекът, в състояние на екстаз, не вижда как произтича разделянето на половете. Мъжът и жената в този смисъл завинаги остават тайна един за друг.

Заслужава да се отбележи и фактът, че човекът сам определя „това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си)” (Бит. 2:23). Давайки по-рано имена на всички животни и птици, Адам определя чрез конкретното име какви те да бъдат. А в следващата, трета глава на книгата Битие, той дава и „на жена си име Ева, защото тя стана майка на всички живеещи (Бит. 3:20).”

Като цяло, темата за жената в разбирането на Църквата е наистина неизчерпаема. Ще отбележим едва два принципно важни момента.

Първо, фактът, че еврейското слово „цела”, на гръцки „плеура” означава не само „ребро”, но и „страна”, „крайна част”, показва че жената, женската природа – това е една от неотменимите части на човешкото съществуване. Въпреки известната и не много изящна шега „жената – приятел на човека”, може да се каже, че жената е приятел всъщност на незавършения човек. В този смисъл, само с нея мъжът става мъж, човек. От друга страна, сътворението на жената от мъжа говори за тяхната близост и единокръвност. Това са все едно две отделни половинки, поставени една срещу друга, за да се учат да обичат.

Второ, значението на тази дума и като „ребро” позволява отнасянето на женското начало към сърцето, което, както знаем, е разположено под ребрата, до тях. Тоест, женското начало – това е тази половина, която представя по преимущество чувствено-емоционалния живот на човека. За разлика от нея, мъжкото начало олицетворява най-вече рационално-волевата страна на човешкото същество.

превод от руски: Антоний Шаган
От тук :http://arhangel.bg/bg/jena.html

# 106
  • Fairbanks, Alaska
Самият факт, че те е пропуснал, не е ли достатъчно красноречив? Това, че е срещнал нея, не значи нищо. Както е с нея, ей-така може да скъсат и да започне да се занимава с теб?

Освен, ако този начин "Най-добър приятел" , не е завоалирано послание, че те харесва?

# 107
Натаел, 25 г мисля са достатъчно, за да съм сигурна. Във всякакви ситуации сме били. Читав човек много беше, не се срещат често вече такива мъже.

# 108
Натаел, 25 г мисля са достатъчно, за да съм сигурна. Във всякакви ситуации сме били. Читав човек много беше, не се срещат често вече такива мъже.
,
Аз ти вярвам. И ви се радвам.  Защото такива истории са много вдъхновяващи.
Сигурно сега на приятелката ти й е много тежко. И точно ти ( може би и дете/ децата й, ако имат) сте й най - голямата опора.

# 109
Катерица, библейски и биологичто  мъжът и жената се допълват. Мъжът има нужда от жена, жената от мъж. Но като личности да са цялостни, за да изградят това партньорство. Например, жената не си харесва външния вид и търси мъж да й казва, че е хубава. В началото ще е добре, но след като премине първоначалната тръпка,  тя ще почне пак де се чувства несигурна, да се съмнява в него, да изисква, да го задушава...защото тя самата не е доволна от себе си. И това ще разруши отношенията.

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 22:32 от unabella

# 110
Съвременният човек е доста затормозен. Съвременни гурута му предлагат метафорично казано тонове книги, с готови рецепти как правилно да прави нещо. Рецепти за щастие. Едва ли хората в древността са си задавали въпроса и са имали подобни психологически дилеми  "Какво значи да обичаш себе си ?"
Никой не се ражда завършен, а камоли съвършен, а се осъзнава, надгражда  и изгражда като характер във времето в резултат от срещата му с различни хора. Всяка една цялостност включва и известни противоречия, дисхармония, недостатъци. Няма идеални хора.  
Това че човек обича предполага, че е намерил друг човек, в който вижда част от себе си. Това че човек не се обича достатъчно, съвсем не означава че не може да обича, не му е нужно и няма да срещне човек, който да го обича. Защото това може да е начин сам да се заобича, да се намери.

# 111
Хората в древността вероятно не са имали психологически дилеми, тези дилеми се появяват в едно развито общество, каквото се предполага, че е днешното. Но пък то е така консуматорски ориентирано,  предлагат му се готови модели на поведение и изглеждане,  обременено е с много стереотипи на взаимоотошения, очаквания от живота и дори мечти. Получава се парадокс - светът се развива, а обикновения човек е в застой. Тези психологически въпроси са прекалено идеалистични, но това са едни  разсъждения, в които откриваме своите истини и на база своя опит един вид "път" на емоционално самоусъвършенстване. И именно това е начина да избягаш от стериотипите. Защото съвременният човек си мисли, че е свободен и прави каквото си иска, а всъщност така е прикован в рамки, че чак не се усеща как и спира да мисли.  Втълпено ти е как трябва да изглеждаш, какво да имаш, за да си сред :успелите" и като не е така се чувстваш зле като нямаш това, което съвременния свят смята, че трябва да имаш, за да си нещо..И от тази позиция на необичане на себе си,  отношенията и връзките, които изграждаш са или повърхностни или основани най-вече на искане и очаквания от другия.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 08:01 от unabella

# 112
Я, каква тема имало. Simple Smile
Уточнявам не съм чел, само ще се включа "по темата" набързо.

Много се обичам, аз съм си най-важен, не си нарушавам "густото", така да се изразя.
Компромиси правя за другия/другите, когато знам, че ще се оценят, и че има смисъл, иначе не.

В мир със себе си съм си, опознал съм се от до, знам какво искам, какво търся и стъпките как да се получат нещата, когато има какво да се следва/цели. Не живея в стереотипи, не гледам и не се "съразмервам" с другите.

unabella, съгласен съм донякъде със "съвременният човек...ракмите...".
"Рамкиран" се чувствам дотолкова, доколкото има правила за някои неща в социалния живот, които няма как да не се спазват. Но оттук-насетне имаш избор за абсолютно всичко - къде да живееш, как да живееш, как да се обличаш, какава кола да караш, колко деца да имаш, да имаш ли, да на нямаш ли, доколко да си "успял". Последното е много разтегливо. Има хора живеят по-"минималистично" и пак са много щастливи. Това, че светът и ежедневието са меркантилни и изопачени, и всичко е превърнато в бизнес, в такъв свят живеем, но определено можеш да се дистанцираш и да си изградиш свой си живот и свят.
Та, на мен нищо не ми е "втълпено", аз си решавам и избирам кое, какво, кога и как, не гледам другите, не ме интересуват, да са живи и здрави, всеки си прави изборите.
И в този контекст, чувствам се свободен. Wink Wink

# 113
Свободаааатаа няма адрес Simple Smile

# 114
В един от коментарите в дир.бг прочетох следното "Човекът в пустинята е свободен......ако знае най-краткият път до кладенеца с вода."  
Може да иска да притежава и избира да кара Майбах, да живее в палат, стане президент, да си купува дрешки, които най-много харесва, да отиде на екскурзия еди къде си, да иска да има деца ..., щастие в любовта, но не винаги се получава.

# 115
  • Sofia
Любовта към себе си включва това да не изневеряваш на самия себе си, тоест ти трябва да си верен на себе си и на копнежите си, означава и това да се грижиш за собствените си нужди и потребности, освен за тези на другите хора.

# 116
Скрит текст:
Здравейте! Дълго се чудих дали да пусна такава тема, а и честно казано доста се притеснявам, но се надявам да се получи нещо хубаво.

Със сигурност сте попадали хиляди пъти на модерните призиви, че трябва да обичаме себе си, за да може да допуснем любовта да дойде в живота ни. Но какво означава и в какво се изразява тази любов към себе си?

Аз лично съм изключително самокритична, но усещам, че това невинаги е хубаво и че дори е някакъв придобит навик, с който едва ли не искам да си докажа, че "ставам". Всъщност, имам натрупани много такива "механизми", с които или се самосаботирам, или се наказвам и обвинявам за нещо, за да може да изчистя образа си пред себе си и пред другите.

Много често се обвинявам за външния си вид, въпреки че аз самата се харесвам много, но понеже не искам да следвам всички съвременни стандарти за красота, това ме кара да се чувствам зле и понякога си повтарям разни грозни неща за външния си вид и за себе си, понеже се чувствам несигурна и мисля, че така изглеждам и в очите на другите.

Преди малко погледнах една своя снимка, на която кожата ми не е перфектна, че дори и веждите ми не са добре оформени, но мисля, че изпитах точно тази обич, за която се опитвам да говоря в тази тема. Просто да приемеш себе си и да си сам най-добрия си приятел. Да си посъчувстваш, без да изпадаш в самосъжаления, но просто да мислиш сам на себе си най-доброто. Не бих казала, че е лесно...

Накрая ще добавя още нещо, за което също не знам дали съм права, но го мисля. Сякаш българите сме изключително критични на тема външен вид, облекло и въобще... кой какъв е, какво говори, как се представя пред света... мисля, че сме повече от жестоки и ни липсва нещо. Липса ни някакъв вид мило отношение към другите. Не е хубаво да се обобщава, знам. Не всички са такива.

Ще ми е интересно да чуя вашите разсъждения. Simple Smile

P. S. Даже конкретно при нас, жените, имам чувството, че толкова надълбоко във възпитанието си вкарваме самокритиката откъм външен вид, че ако не си повторим поне няколко пъти, "Мале, на какво приличам тук", "Леле, имам корем" и т.н., то значи се имаме за много велики и се мислим за голямата работа.

Да обичаш когото и да било, включително себе си, за мен, лично, е да приемаш този човек с всичките му плюсове и минуси /т.е. самокритичност и критичност са си нужни, в определен момент истината ще си излезе наяве, ако си се старал да я приглушиш, само ще имаш по-големи проблеми/, да не се стремиш да го коригираш по нечий тертип, вкл. по своя собствен /или да се самокоригираш по чужд/, да можеш да прощаваш гафове, да се радваш на постижения, да помагаш в напредъка и развитието, да не рушиш личността и връзките й с останалия свят, да й доставяш радост и да работиш за нейното щастие.
Когато човек може да обича, той няма проблем да обича както останалите, така и себе си. И любовта към себе си и другите е в синхрон и допълване, а не в противопоставяне на нечие добруване /собственото и чуждото/.

Апропо - външният вид не го споменавам умишлено. Не ми влиза в категорията и определението. Прекалените вълнения по опаковката издават липса на интерес и разбиране към съдържимото.
Любовта противостои също и на егоизма и егоцентризма, макар и често и неправилно да се смесва с тях.

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 13:40 от Judy

# 117
Angel wing, в 99% от случаите, най-добрият приятел на една жена, е мъж, с който са сексуално несъвместими.
Темата не е точно за това, но да добавя, че например приятелството от детинство също е една основна причина да няма сексуални влечения към другия, защото си го знаеш още преди съзряването и не го възприемаш така. И приятели заради противоположен вкус. Това е единият от "моите" случаи; не се привличаме и никога не е било, но пък като хумор и характер сме съвместими. Мисля, че в някакви редки случаи и бивши партньори могат да са си приятели, но засега знам само за един такъв, та... Като цяло обаче и аз съм мнителна, когато скоропознати мъже искат да правят някакви неща за мен, защото сме "приятели".

За да не е чист спам, споделям, че тъй като обичам себе си, си взех преди няколко дни отпуска. За първи път ми се случва да почивам без да пътуваме семейно някъде. И си стоя, от време на време чета и общо взето нищо не правя и нямам търпение децата да се приберат Smiley

# 118
  • Linz
Много хубав пост на Judy. Веднага си проличава по мненията кой обича себе си, без въобще да е нужно да споменава каквото и да било за своята персона.
На едно по-дълбоко ниво любовта е осъзнаване на цялото и че всичко е взаимосвързано. Да се обичаш означава да се свържежеш със себе си- съзнанието със сърцето, или да започнеш да мислиш със сърцето. Това реално е и вярата в Бога.

# 119
Скрит текст:
Здравейте! Дълго се чудих дали да пусна такава тема, а и честно казано доста се притеснявам, но се надявам да се получи нещо хубаво.

Със сигурност сте попадали хиляди пъти на модерните призиви, че трябва да обичаме себе си, за да може да допуснем любовта да дойде в живота ни. Но какво означава и в какво се изразява тази любов към себе си?

Аз лично съм изключително самокритична, но усещам, че това невинаги е хубаво и че дори е някакъв придобит навик, с който едва ли не искам да си докажа, че "ставам". Всъщност, имам натрупани много такива "механизми", с които или се самосаботирам, или се наказвам и обвинявам за нещо, за да може да изчистя образа си пред себе си и пред другите.

Много често се обвинявам за външния си вид, въпреки че аз самата се харесвам много, но понеже не искам да следвам всички съвременни стандарти за красота, това ме кара да се чувствам зле и понякога си повтарям разни грозни неща за външния си вид и за себе си, понеже се чувствам несигурна и мисля, че така изглеждам и в очите на другите.

Преди малко погледнах една своя снимка, на която кожата ми не е перфектна, че дори и веждите ми не са добре оформени, но мисля, че изпитах точно тази обич, за която се опитвам да говоря в тази тема. Просто да приемеш себе си и да си сам най-добрия си приятел. Да си посъчувстваш, без да изпадаш в самосъжаления, но просто да мислиш сам на себе си най-доброто. Не бих казала, че е лесно...

Накрая ще добавя още нещо, за което също не знам дали съм права, но го мисля. Сякаш българите сме изключително критични на тема външен вид, облекло и въобще... кой какъв е, какво говори, как се представя пред света... мисля, че сме повече от жестоки и ни липсва нещо. Липса ни някакъв вид мило отношение към другите. Не е хубаво да се обобщава, знам. Не всички са такива.

Ще ми е интересно да чуя вашите разсъждения. Simple Smile

P. S. Даже конкретно при нас, жените, имам чувството, че толкова надълбоко във възпитанието си вкарваме самокритиката откъм външен вид, че ако не си повторим поне няколко пъти, "Мале, на какво приличам тук", "Леле, имам корем" и т.н., то значи се имаме за много велики и се мислим за голямата работа.

Да обичаш когото и да било, включително себе си, за мен, лично, е да приемаш този човек с всичките му плюсове и минуси /т.е. самокритичност и критичност са си нужни, в определен момент истината ще си излезе наяве, ако си се старал да я приглушиш, само ще имаш по-големи проблеми/, да не се стремиш да го коригираш по нечий тертип, вкл. по своя собствен /или да се самокоригираш по чужд/, да можеш да прощаваш гафове, да се радваш на постижения, да помагаш в напредъка и развитието, да не рушиш личността и връзките й с останалия свят, да й доставяш радост и да работиш за нейното щастие.
Когато човек може да обича, той няма проблем да обича както останалите, така и себе си. И любовта към себе си и другите е в синхрон и допълване, а не в противопоставяне на нечие добруване /собственото и чуждото/.

Апропо - външният вид не го споменавам умишлено. Не ми влиза в категорията и определението. Прекалените вълнения по опаковката издават липса на интерес и разбиране към съдържимото.
Любовта противостои също и на егоизма и егоцентризма, макар и често и неправилно да се смесва с тях.
чудесно е написано. Но как се претворява това в реалността?
Когато дойде конкретната ситуация?
С конкретния човек, който иска да бъде обичан, обаче...

Общи условия

Активация на акаунт