Дискова херния - 19

• 77 258
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • In the land of Never Never

Последното, което правя от около година, е Айенгар йога, има занятия специално за здрав кръст. Това засега е най-доброто, което съм правила, не само за дископатията, а изобщо за цялото тяло. Значително по-добре съм, болки почти нямам, поддържащата мускулатура на гръбнака като цяло е доста по-укрепнала. Правя ги редовно и вкъщи, има занятия качени на интернет.
Някъде ходиш ли или? Не съм я тествал.
Ще ти пиша на лични, да не излезе като реклама.

# 451
  • София
 , Привет! Имате ли мнение за аркоксия , изписано ми е за болките - дали действа добре? Ще правя Ямр на гръбначен стълб, къде да го направя за София става дума, ако може да ми кажете,?
И благодаря!,

# 452
, Привет! Имате ли мнение за аркоксия , изписано ми е за болките - дали действа добре? Ще правя Ямр на гръбначен стълб, къде да го направя за София става дума, ако може да ми кажете,?
И благодаря!,

На мен ми е изписвано , но нямаше по-добър ефект от Геровит  или Дексофен-сашета .

# 453
И благодаря!,

На мен ми е изписвано , но нямаше по-добър ефект от Геровит  или Дексофен-сашета .
На мен профенид свещички ми помагат повече от аркоксия.

# 454
Здравейте момичета!  Не зная точно каква тема да търся, но тази ми се струва най-близка до моя проблем. Имам приплъзнат ломбален прешлен и сколиоза. Бихте ли ме насочили към определена тема или да ми препоръчате невролог в София. Имам само рентгенови снимки и трябва да направя ЯМР. Ще съм ви благодарна, ако ми помогнете.

# 455
.....На мен профенид свещички ми помагат повече от аркоксия.

Hands Plus1  Бях забравила ,че една приятелка преди време ми даде Flogoter /на база индометацин/  , бяха и ги донесли от някъде . Добре ми се отразиха , а и не товарих излишно стомаха .  На някоя следваща криза ще трябва да пробвам този профенид . Предполагам ,че го има в нашите аптеки .

# 456
Колко най-дълго може да си пие Нестероидно противовъзпалително? Пих Тилкотил 10 дена - чудесен ефект, спрях го и седмица след това съм с ужасни болки. Имам и възпалени нервни коренчета от притиснат нерв на врата. Бевит форте и милгама не помагат, само това ме оправи но с краткосрочен ефект.

# 457
Здравейте,
От доста време исках да го напиша този пост, но ми се искаше да се оправя първо и тогава да го направя, все още не съм но се оправям.
Първо искам да се извиня за дългия пост и второ се надявам това да помогне и някои друг както помага и намен в момента.
В краяна миналата година и началото на тази писах за оплакванията ми, но на кратко от около 15 години съм с диагноза дискова херния. На 22 Ноември миналата година започна криза номер 5, на 26ти неможех да ходя на пета(шляпащостъпало). В бърза помощ ми направиха ЯМР, потвърдиха 2 хернии, мисля че седмица след това се видях с консултант за операция, който ми каза че от физиотерапия изхода ще е почти същия какъвто и от операция, съответно предпочетох физио. На този човек съм му благодарен че не настоява за операция. В края на Декември миналата година бях без болки но с крака нямаше промяна.
 В началото на Януари тази година започнах да чувствам бодежи и мравучкане в слабините, отзад и по десния крак, обратно в бърза помощ, втори ЯМР, който потвърди първият. За шаш и паника по това време не искам и да ви споменавам. От бърза помощ миказаха да си ходя. В началото на Март се прибрах до България и направих 10 дни процедури в Павел баня. Ефект никакъв!
8 месеца след като започна всичко крака ми е достапо-добре, но има и още много да се оправя. Не пия никакви лекарства и не правя никаква физиотерапия.
Като всеки един, започнах да се ровя в Интернет и намерих следните професори:
Джон Сарно(John Sarno)
Лоримър Моузли(lorimermoseley)
Питър О’Сълиан ( peter o'sullivan)
Тримата незнам дали имат нещо общо.
Извинявам се че всички лиnкове са на английски, някой неща могат да се преведат с Гугъл преводач.

Джон Сарно (John Sarno) –професор по рехабилитациона медицина, издава 4 книги, 2 от които стават най-продавани в щатите, има само една преведена и издадена в България, “Избави се отболките в гърба”.
Според него повечето болки в кръста, връта, ишиас като съответно се докаже че не е тумор, костно заболяване или нещо от сорта, нямам нищо общо с дисковите хернии, всъщност дисковата херния е като побелята коса. Според него ако диска и по-точно притискането на нерва от диска е причината то болка трябва да има само в началото и после да изчезне, заедно с усещането и моторни функции в дадената област!
Също така казва, че никога не е било доказано да имавъзпаление на нерва, защо боли като станеш а не като лежиш или седиш, ако има възпаление не трябва ли постоянно да боли, както е при възпалена рана.
Дава за пример изследване с ЯМР на 98 човека без болки в кръста или ишиас публикувано в The New England Journal of Medicine през 1994, мисляче това е първото изследване което разделя дотогава какво е познато като дискова херния на бълдж, протрузия и екструзия. Резултата е 52% с бълдж, 27% протрузия, 38% с проблемни дискове на повече от едно ниво, броят на хората с бълджовете нараства с възрастта. Изследването може да се види тук https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199407143310201
Доктор Хаурд Шубинър (Howard Schubiner)последовател на др. Сарно в една статия споменава ето тези две изследвания:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19770614/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11413431/
Първото е на 558 човека между 20 и  22 години, пак безболки, 25% с бълдж и други.
Аз намерих това изследване https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464797/ което е сборно на други изследвания с ЯМР на хора без болки, всъщност на 3110 човека, цитирам едно изречение “Дискови дегенерация при хора без симптоми се увеличава от 37% при 20 годишни до 96% при 80 годишни”, никой него боли!
Според Др. Сарно ишиас, болки в кръста/гърба са на нервна почва и стреси по-точно тук идва откачената част, гняв генериран в подсъзнанието (несъзнателния разум), болката е защитен механизъм да се отвлече вниманието ни от този гняв. Използва модел на Фройд да го обясни. Казва че е не е опасно и напълно се оправя, не ти трябват успокоителни защото не сте луди. Нарича го Tension Myositis Syndrome. Други хора го наричат Mind-Body Syndrome. Най-често се среща във възраст между 30 и 60 години, защото нивото на стрес е най-голямо тогава, отглеждаме семейство, градиш кариера и т. н.
Буквално казва, че информацията и знанието са лекарството, лекувал е хора от 70те години до пенсионирането му. Първо е правил преглед, после групова лекция и ти дава за домашно лична терапия, ако това не помогне втора групова терапия и малка част може да имат нужда от терапия от психиатър. Казваче страх, стрес, тъга/мъка, гняв и всички тези лоши чувства подхранват състоянието. Също нещо което той нарича “програмиране”, това се получава като започнеш да си забраняваш дейности не се навеждай, не бягай, не седи дълго, не вдигай тежко, колко повече забрани толкова по вече болки!
В книгите му всичко е обяснено, неможах да ги намеря на български да ги сваля но ги има на английски безплатно и една на руски, ако някойго интересува да ми пише на лични.
Двата линка са репортаж за доктора и изслушването му в сената пред медицинска комисия:
https://m.youtube.com/watch?v=vsR4wydiIBI
https://m.youtube.com/watch?v=UjG-8GE2Wf4

Лоримър Моузли (lorimer moseley) –с неговите думи, той е учен по болката. Едно видео тук:
 https://m.youtube.com/watch?v=ikUzvSph7Z4
Според него болката е защитен механизъм, но болката не е точен начин да се измери колко увредена е тъканта, също може да боли но да няма увредена тъкън! Липсващ (отрязън) крайник може да боли, много реална болка. Системата ни за болка може да премине в свръхзащитен режим, и повече болка се произвежда. Използва същия пример като Др. Сарно да обясни програмирането.
Негов цитат – “Движението е мехлема”

Питър О’съливан ( peter o'sullivan) –професор по мусколно-скелетна физиотерапия.
https://m.youtube.com/watch?v=dlSQLUE4brQ
https://m.youtube.com/watch?v=YezBG_NdLgs
Според него само 1% от проблемите с  гърба/кръста са наистина сериозни проблеми, само 5% може да се свърже с проблемни дискове, останалите 95% неможе да се диагнозират на базата на ЯМР или СТ скан! Медицината в стремежа си да идентифицира 5% е създала по-голям проблем, епидемия от ишиас, болки в кръста и т.н. Също казва че стрес може да е отговорен за болки в кръста и ишиас. Казва че не разбира откъде идва идеята че тялото може да  има “централни”мускули и че те трябва да се заякнат. Това са мускулите около, кръста, корема и задника. Също казва че медицината е виновна за създаване на илюзията че кръста, гърба, гръбнака и дисковете са слаба конструкция, което всъщностне е така!

Искам да спомена че някъде бях прочел че колкото по-голяма е хернията толкова по-бързо тялото я разгражда.

Последното нещо е едно интервю на състезател за най- силен човек, получава дискова херния с съсирек около гръбнака. Невро хирург го кара да му направи процедура със спринцовка да издърпва хернията, ако нещо се обърка изхода може и да е парализа. Той отказва и се възстановя напълно и се връща към състезанията. Същият доктор иска да го изследва за да разбере как се е възстановил.
https://www.strength-oldschool.com/blogs/news/strongman-derek-po … ndstone-interview

Всичко най-хубаво на всички.

# 458
И аз го четох това, че стрес, неудовлетвореност и скрит гняв отключват разни невралгии.
И най-вече хората които видимо са спокойни, уравновесени и позитивни задържат в себе си отрицателната енергия и тя се превръща във физическа болка..
.те невролозите затова изписват и антидепресанти
Само да допълня, че като направих кризата с кръста и възпаления нерв болките ми бяха при легнало и най-вече седнало положение. Когато вървях и качвах стълби ме успокояваше.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 22:55 от щастлива мама

# 459
Здрасти щастлива мама,
Благодаря за коментара.
Никой нищо не обеждавам и това което написах по-горе не е лекарски съвет, аз не съм доктор, просто на мен ми помогна и все още помога и реших да споделя.
На братовчед ми кризата беше като твойта, не може да седи но ходи. При мен беше обратно не мога да стоя прав, но лежах и седях и при едната ми криза и в леглото нямах покой. Също така на някой действат противовъзпалителни на други не, но изпускаш важното и то е че доктор, професор по медицина прави такова изявление още през 70те години и до днес и никой не му казва нещо или санкционира, съответно за мен това е вярно.
За антидепресанти, Др. Сарно казва че не помагат, пробвали са ги и това каквото и да е започва да боли другаде или въобще не се оправя. Единственият начин според него е да го извадиш или по-точно да разбереш защо и как го генерираш този гняв и тук идва личната терапия, тогава болка губи смисъл.
Цялата теория звучи много налудничево, но на мен ми помага и за мен това което показа ЯМР няма нищо общо със състояние ми в момента, още повече като се върнах назад около всяка криза е имало стресов фактор и по-важното е че имам скан от 2011 на който е имам хернията която ми създава проблем сега и аз не знаех затова, никой не ми беше изяснил. Най-вече ми писна да ме е страх! От Април месец се навеждам, някъде тогава сам си редих плочки в градината и бърках около 1,5 тона пясък и цимент в една количка и го бутах. Май месец започнах да вдигам тежести, не много тежки, правя мъртва тяга с 20 Кг, всичко това още го правя със страх но след 15 години "това не се оправя и това е до живот" и тон забрани мисля че е разбираемо. Имам лоши дни и като нещо под кръста се промени започвам да се чудя дали утре няма пак да ме скове, но като цяло съм по-добре и върви на оправяне!
Успех.

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 01:09 от david-81

# 460
Забравих да напиша, че физиотерапия не правя от Март, Нивалина ми свърши Май и витамините горе долу по това време.

# 461
  • София
Доста хора с хернии тренират, вдигат щанги, стига да знаеш какво правиш...е сега тениса едва ли е най-добрия спорт за ДХ...
Та, не знам кой е казал че не трябва нищо да се прави.... или да се страхуваш от всичко.
Това с АД. го оставям без коментар.....

# 462
David, мисля че не си ме разбрал, аз също споделям и твоята теория. Забелязах, че когато съм тревожна започва да ме стяга вратът и раменете, а хернията ми е на лумбален отдел.
Та правя упражнения всеки ден, вървя, опитах с плуване но на кръста ме му хареса и спрях. На моменти забравям че имам проблем, но гледам да си напомня, защото ставам много смела тогава. Като цяло се опитвам да се щадя и да се науча да си почивам. До преди шест месеца излежаването за мен беше пълна загуба на време, та това се опитвам да променя че все пак не съм от желязо и трябва да почивам. Трудно е да си промениш начина на живот и да откриеш удоволствие в промяната. Аз съм доста експанзивен човек, доста шугава Grinning , все трябва с нещо да се занимавам.
Та успех с рехабилитацията на тялото и ума, то нали всички към това се стремим.

# 463
Starrydream – Защо, какво му е на тениса, че бягаш ли?
Ето го и списъка който събрах, сигорен съм че хора тук ще го допълнят:
-   Да започнем със ставането от леглото – на една страна с избутване или на четири крака;
-   Не вдигай тежко;
-   Не вдигай с кръста, а само с краката;
-   Не бягай;
-   Не седи продължително, по-точно ставай на всеки 30 минути;
-   Не се нaвеждай;
-   Позата при ходене и седене – трябва гърба да е прав, раменете да не се отпускат;
-   Наднормено тегло;
-   Настинки;

И после ти се казва от медицински лица или от други като нас:
-   Това не се оправя и е до живот;
-   Всяка година, трябва да ходиш в санаториума на профилактика;
-   Кръста, гърба или гръбнака ти е като на 70 годишен;
-   Моето любимо някой тук го беше написал – „гръбнака ти е като изчуряло дърво“, каквото и да означава това;
-   И после чуваш  за хората осакатени след операция;
Ето от тук ми идва страха и тези двата списъка продължават!

И на края се чудя след хилядите години еволюция, какво се промени за 30-40 години и започнахме да се разпадаме, защото ДХ е много срещана вече и възрастовата граница е по ниска и по ниска?! Аз лично познавам 4ма около моята възраст!

Щастлива мама – да малко не те разбрах, извинявай. Интерстно плуването ми беше препоръчано от 2-3 физиотерапевти този път.
По-важното е, ако си в тази група която описвам горе, а именно без структорна или тъканна увреда, въпреки че на ЯМР излиза нещо каквото и да е там.

Успех на всички.

# 464
Здравейте момичета!  Не зная точно каква тема да търся, но тази ми се струва най-близка до моя проблем. Имам приплъзнат ломбален прешлен и сколиоза. Бихте ли ме насочили към определена тема или да ми препоръчате невролог в София. Имам само рентгенови снимки и трябва да направя ЯМР. Ще съм ви благодарна, ако ми помогнете.
Подновявам питането си. Важно ми е.

Общи условия

Активация на акаунт