Раждане в Турция

• 13 616
  • 400
  •   1
Отговори
# 255
Подписвам се с 2 ръце и 2 крака под мнението на Виолет.
В чужбина всеки българин ще е просто един пришълец, дърво без корен.
Какви чупки, какви стойки?
Ако авторката знае турски и има доходдоносна работа, да речем, ще има самочувствие да прави фасони.
Но тя ще бъде "навряна снаха" там, чужденка и друговерка.
В България ще има съвсем друг статут.

# 256
  • Варна
Разбира се, че авторката ще взима предвид само мненията, които са й изгодни.

# 257
Написах за чупките и капризите на жените като отговор към това да не би той да си има жена и авторката да бъде използвана за раждане на дете само. Явно не сте ме разбрали.

# 258
Laughing
Iway, тези жени са в друг контекст в Турция, със семейства, статут, социална среда и прочее, която ги защитава тях и техния интерес. Това е, което човек има в собствената си страна. Тези жени не са безгласни букви, защото има кой да ги защити, не само закон, но и цялата им среда. Братя, бащи, колеги, приятели, братовчеди, връзки и отношения.
Това ти го имаш в България. Роди си и си изгради връзката с този човек, виж дали си имате доверие и тн тогава чак мисли кой къде какви чупки прави, защото ти не си от род на турски паши Simple Smile)
Именно.
Авторката няма статута на съпруга на турски гражданин, чието семейство живее в Турция, че да се сравнява със случаи, при които това е пък така.
Между нейния случай и този, на другата дама, споделила тук как раждала в Истанбул, няма много общо.
Аз имам много близка приятелка, която си беше етническа туркиня с българско гражданство. Омъжи се за човек, като нея, който обаче вече имаше турско гражданство при сключването на брака и замина за Турция при него, тъй като си живееше там с родното си семейство. И тя, приятелката ми, е със статут, твърде различен от този, на авторката, със заявен, ясно деклариран интерес от страна на мъжа, че тя е жена му и ще ражда децата му. Това няма общо с конкубината. Тук нещата са различни. Не само законово, а и като отношение и предпоставки за бъдещи проблеми.
И, въпреки това, мъжът й е този, който взема решенията у тях по всички въпроси. За моята приятелка говоря.

Всъщност проблемът не е къде в коя болница условията за раждане били по-добри. Това няма почти никакво значение. Добри болници има и у нас, а лоши - по целия свят също има. Не това е поантата тук.
Smile

Разбира се, че авторката ще взима предвид само мненията, които са й изгодни.
За авторката тук отдавна вече не пиша. Тя си е навила нещо на пръста, има такова право, да прави каквото си ще. За втори път пиша - лично аз участвам в темата отдавна вече само за да дам в едните случаи насока относно приложимите нормативни правила и от друга - да споделя опит, не личен, но това не е и задължително. Та както в България, така и в Турция - няма едно правило на отношенията в семейството. Разни хора - разни отношения и съдби.
Има обаче статистика за домашно насилие и жертви по държави. Тя е доста по-обективен показател от написаното или казаното от 2-3 непознати.
...
Апропо, независимо къде е родено едно дете, щом единият му родител е български гражданин, то придобива българско гражданство по закон от момента на раждането си.
За турския и съответния щатски закон не мога да кажа, тъй като избягвам да обсъждам и пиша неща, в които не съм специалист. И съветвам никой да не търси правни консултации по такива въпроси във форум от непознати му хора.
Това, че някой живее някъде, изобщо не значи, че е запознат със съответното законодателство.

КРБ:
Чл. 25. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.
(2) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.
(3) Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
(5) Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България.
(6) Условията и редът за придобиване, запазване и загубване на българското гражданство се определят със закон.

ЗБГ:
Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.
Чл. 9. Български гражданин по произход е и всяко лице, което е припознато от български гражданин или чийто произход от български гражданин е установен със съдебно решение.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 11:59 от Judy

# 259
danaya.d извинявай, не съм обърнала внимание, че си визирала коментара на gerda . Съгласна съм с това, че нито една туркиня не би се съгласила на подобно нещо и ще има не само претенции, но и ще му стъжни живота, като го осъди за прелюбодеяние.
Такива сценарии ги има само по сериалите и в Южна Турция при някои кюрдски семейства.
Аз съм туркиня, живея от дълго време там, живяла съм и в град предимно с кюрдско население, никога не съм била свидетел на такива положения, освен при кюрдите и то не при всички.

# 260
  • Варна
Авторката така и не отговори, след като има виза за лелеяните Щати, защо още е тук? Защо вече не е там, да урежда нещата около раждането и да бъде с любимия? Може би, защото той не я иска там? Или защото има туристическа виза, която поправете ме, ако греша, но май не й дава право да работи, съответно тя няма средствата да отиде и живее там, а чака на него? Той обаче отказва да отвори портфейла. И тя като компромис е навита да ражда в Турция за да му угоди, барем онзи се сети да плаща издръжка, а защо не и да я "изтегли" в Америка.

# 261
То и аз питах преди каква е тази виза, но не писа жената.

# 262
  • Варна
Не ще да е работна, защото иначе щеше вероятно да е там и да работи легално. Това щеше да означава, че има здравна осигуровка или както там се нарича и щеше да има вариант за раждане отвъд океана.

# 263
И аз имам тези предположения, но понеже питах, пък тя не поясни, оставям вратичка и за друго...
Но - едва ли.
Писах как ми изглежда цялата ситуация още в началото. Не е чисто и от двете страни. Затова и се съмняват един в друг и се дебнат като котараци кой кого ще надлъже.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 11:45 от Judy

# 264
Хахах засега няма 8 месеца бяхме 24/7 заедно в usa,bg,turkey. Имам бегъл спомен,че веднъж попълвахме документи за нещо и трябваше да се отбележи статута ти. Single си беше и той 😀
Danaya.d писах на лично съобщение.

Авторке, да не се окаже тоз ергенин, че има жена муслиманка, от която няма дете...
  Щото по турските сериали накрая всички се събират в една къща - бездетната, бременната, свекървата. И като се роди бебето опитват да отровят с някакъв чай излишната.

Жените в Турция може да ви изглеждат супер безгласни, НО категорично не е така. Претенциите и капризите им са много и не са така търпеливи както е известно при нас в България. Ако има други живеещи в турция в тази тема съм сигурна, че ще ме подкрепят в това мнение.
А може ли да станате 2-3 законните съпруги, ако мъжът така реши ?

# 265
Хахах засега няма 8 месеца бяхме 24/7 заедно в usa,bg,turkey. Имам бегъл спомен,че веднъж попълвахме документи за нещо и трябваше да се отбележи статута ти. Single си беше и той 😀

Авторке, да не се окаже тоз ергенин, че има жена муслиманка, от която няма дете...
  Щото по турските сериали накрая всички се събират в една къща - бездетната, бременната, свекървата. И като се роди бебето опитват да отровят с някакъв чай излишната.

Жените в Турция може да ви изглеждат супер безгласни, НО категорично не е така. Претенциите и капризите им са много и не са така търпеливи както е известно при нас в България. Ако има други живеещи в турция в тази тема съм сигурна, че ще ме подкрепят в това мнение.

Законно това е невъзможно

# 266

А религията какво казва за това ?

# 267
danaya.d извинявай, не съм обърнала внимание, че си визирала коментара на gerda . Съгласна съм с това, че нито една туркиня не би се съгласила на подобно нещо и ще има не само претенции, но и ще му стъжни живота, като го осъди за прелюбодеяние.
Такива сценарии ги има само по сериалите и в Южна Турция при някои кюрдски семейства.
Аз съм туркиня, живея от дълго време там, живяла съм и в град предимно с кюрдско население, никога не съм била свидетел на такива положения, освен при кюрдите и то не при всички.

Мъжа ми е кюрд от Ван, щом живеете в Турция сте наясно за тях какво се говори и т.н. и въпреки всичко аз съм ходила във Ван, не съм чувала за някой в втора жена дори сред по-възрастните.

Иначе да права сте, това и имах предвид за жените в турция. Simple Smile радвам се, че сте на едно мнение с мен.

# 268
  • София
Скрит текст:

Турция е държава със светско законодателство и какво казва религията няма значение.
Ти нали питаш дали е възможно законово да има 2-3 съпруги? Отговорът е НЕ.
Иначе ако искат могат да си живеят и в комуна, но пред закона съпруга ще е само една

# 269
Скрит текст:

Турция е държава със светско законодателство и какво казва религията няма значение.
Ти нали питаш дали е възможно законово да има 2-3 съпруги? Отговорът е НЕ.
Иначе ако искат могат да си живеят и в комуна, но пред закона съпруга ще е само една

+1 +
това колко жени може да има според религията е с доста условия.

Общи условия

Активация на акаунт