Коледа 2019/2020

• 137 882
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Аз ще мина през блендер шепа морска едра сол. И ще ползвам за поръсване - по два три кристалчета на сладка.

А защо не я счукаш леко в хаванче? Хем ще контролираш едрината. Блендерът може много бързо да наситни кристалите.

А освен сладкишите, какво още ще сложите на трапезата?
При нас пуйката не се тачи. По традиция дълги години правим патица (бутчета) с кисело зеле. Миналата Коледа правих капама, много се одобри. Та сега се чудя с какво да изненадам домашните....

# 556
  • Бургас
И на  мен ми е интересно, освен сладките, какво ще е соленото меню, така да го наречем?
Освен пържоли или печено пиле.
Имам си голям гювеч, който още не съм изпробвала. Обмислям да направя свинско със зеленчуци в него. Отделно да изпека пиле и различни гарнитури към него-татуирани картофи, зеленчуци в масло, шарена зелева салатка, европейска салата.
Още не съм наясно, какво-що, но ще го измисля.
Само да нямам неприятни изненади, като миналата година.

# 557
  • София
За момента планът е такъв:
Палачинкова торта за предястие + отделно, ако някой иска малко колбаси и сирена
Пълнено пиле и гарнитура от салата, моркови в масло и картофено пюре
Домашна торта

# 558
# 559
И у нас не се тачи пуйката. Мисля да заложа на любимите вратни пържоли в слоукукъра и да не си давам мн зор. 100 процента ще има и останали сарми и чушки. Може една питка, туршии, някоя и друга разядка и толкова.

# 560
Аз ще пълня пуйка, ще се събираме при майка ми  със семейството на сестра ми , нейните деца и техните семейства. Моите момчета ще си дойдат отдалеко, така че очаквам приказна Коледа. Пуйката по традиция пълня с  ориз и дреболии, отгоре затрупвам с кисело зеле. Съпругът ми е натоварен със задачата да осигури основната суровина , надявам се от близко село. За момчетата у дома ще има руска, млечна салати.  Ще направя тиквеник за всички.

# 561
  • гр.София
Аз от 2 год. не готва за Коледа, никога не стигаме до основното Simple Smile
правя плата от сирена -плодове и сухи мезета, брускети, ядки и десерт, това е при нас!
Но, ние сме си винаги сами, аз ММ и двете деца.

# 562
  • София
На мен от една доза на Лабрекс ми излизаха 42-45 сладки. Оформени като на Добри както ги показа горе и както е по оригиналната рецепта. При мен: дебелина на фитилчетата - към 8мм (със сигурност <1см) и дължина м/у 3 и 4см, както се отрежат.

При мен много се надигат като се опекат, за 2 хапчици стават, а сурови биха били за 1.

Тези, ванилените кравайчета на Наталина и шоколадовите топчета на nudel33 са най-харесваните сладки у дома. 😃

здравейте на всички сладкотворителници Simple Smile

Може ли да ми кажете рецептата за шоколадовите топчета на Nudel33?
не успявам да я намеря на първата страница
Благодаря

# 563
Ето това са, директно копнати от  nudle33:
Рецепта: Schoko-Nuss-Kugeln

125гр брашно
100гр смлени бадеми (моите са с лешници )
100 меко масло
60гр захар
1 жълтък
1ч.л неподсладено какао
шоколадова глазура и шам фъстък за украса.

Изброените продукти се слагат в купа и се объркват. Получава се сухо тесто на трохи. С ръце се доомиса. От топлината на ръцете маслото се стопява и събира брашното. Получава се маслена топка. Увива се в свежо фолие и се оставя за 30мин в хладилника. След това с ръце се оформят топчета ( по-малки от орех ), нареждат се в тава. Пече се на 180 С за 10 мин. Получават се 45-50 броя.
Оставят се да истинат, потапят се от единия край в разтопената шок.глазура и се поръсват с шам фъстък.
Много лесни и вкусни!

# 564
  • Sofia
Здравейте,тази година щях да го давам по-скромно с бисквитките, но от тази тема пак се вдъхнових и вече имам списък с 8 вида изпитани и нови рецепти. Изминалите почивни дни забърках ванилените рохлички, линцери, алфахорес и маслени бисквитки с червени боровинки. Понеже всичките теста са маслени, ги сложих във фризера. Въпросът ми е как се размразяват тестата - от фризера в хладилника за една нощ или направо извън фризера за една нощ? И още нещо, алфахорес направих една доза, като спазих точно рецептата. Получи се количество, което изглежда подозрително малко. Колко приблизително бройки излизат от тях, че ако са малко ще ме е яд, че не съм забъркала двойна доза, както обичам да правя?

# 565
Ох, големи изкушения има в темата!
Иска ми се да направя много неща, ама като знам, че после и ще ги изядем...

Като се сетя една година правих някакви гръцки сладки, които приятелка ми беше казала. Аз много ги харесах, понеже бяха с канела, индийско орехче, карамфил, портокал. Но моите хора не ги одобриха и така си изядох самичка две тави...

Някой знае ли рецепта на скаличките, които продават по сладкарниците?!?! Ужасно много ги обичам. Според мен са с някакви бисквити.

# 566
  • София
Едно от нещата които правя, като разядка , е това - Коледен венец

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_927.html
Следва това - Пуйка с ябълки

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_909.html
и това -  Касапски сарми

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_346.html

Но ако не ми стига времето, тези сарми отпадат, защото се изисква време за тях, и минавам на вариант  - капама, слагам я около 23-24 ч и я вадя около 7 ч сутринта на 100 градуса, лесно ми е.

# 567
За Коледа сме основно на пържоли, разнообразие от мезета и останалото от Бъдни вечер 😊

Имам два въпроса:
Правили ли сте флорентини? Четох рецепта при Йоли, нейните изглеждат повече като сладки, а като разрових в интернет изглеждат почти като крокан... Някой пробвал? Отзиви?

Имате ли пробвана рецепта за фъдж - меките карамелени бонбони от типа на Лакта/ Карамел Му?

# 568
.......

Някой знае ли рецепта на скаличките, които продават по сладкарниците?!?! Ужасно много ги обичам. Според мен са с някакви бисквити.
Мисля, че Джемма беше дала рецепта. Отдолу се слага маслена бисквита, нагоре е различна форма (купихме си с момичетата от темата преди време формички, аз още не съм ги използвала). Добре, че ме подсети. Бях записала някъде рецептата, не я намирам в момента.

# 569
Някой прави ли колачета за Коледа? Спомням си от дете, че се правеха "колачета" или "гевречета", които се даваха на мъжката част и "куклички" на женската част, всичките се раздаваха на Коледа. На външен вид наподобяват гевреци, но малко по-завъртяни Simple Smile  Издирвам рецепти ако ви се намират.

Общи условия

Активация на акаунт