Ако имаш ОСМОКЛАСНИК, добре дошъл си на форумски празник

• 30 100
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Тя е на 10, скоро няма поставена ваксина. През обувка е било, да и няма ухапване.  Това, което ни притеснява е, че след първото превързване в Ботевград е стояла още 5-6 часа с ботушите, с които язди, ходи сред конете...т.е. не са първа чистота. А съвсем друг е въпросът защо не ни се обадиха по-рано да си я вземем...Но да не ви занимавам. Благодаря за включването, Санака.

# 601
Не съм компетентна по въпроса на Жиема. Искрено съчувствам. Моята също ходеше на езда.  Пред мен се е подплашвало животно и с мисъл съм задържала детето на гърба на коня, представяйки си го в копитата. Опасни са кончетата, макар и много красиви. Желая бързо решаване на колебанията и възстановяване на детето.

Сега дочетох отговора на Джиема. При това описване бих покрила с ксизал и бих сложила тетанус. Парирайте алергичната реакция и я защитете.

Как да си обясним неудачите с учителите по математика в толкова силни гимназии?! Очевидно са голям кът истинските професионалисти. Оплакват се и в 73-то деца, които не са имали шанс да попаднат при Ганис. Осмокласниците тръгват с добър старт по предмета и с изградени навици да решават. Осми клас може да им преобърне нагласите и най-малкото да убие действащата все още инерция от 7-ми клас. Не ми се мисли още за уроци, а може в момент, в който се размисля, да е вече късно.

# 602
  • Sofia
А съвсем друг е въпросът защо не ни се обадиха по-рано да си я вземем...

Rage Дано всичко е наред и мине бързо!!! Hands Pray Хич не мога да дам съвет, но сте ми толкова близки, че много ви мисля Worried

# 603
  • София
И аз да се включа с благодарности за организацията на бг мама срещата на годината. Малко късничко, но по-добре късно, отколкото никога. Сънчо, Спунк и Fair Lady  - моите адмирации за профи баджовете, издържани в розово и синьо. Много се забавлявах. Надявам се да го повторим и потретим.
Jiema, стискам палци бързо да минава на малката. Аз бих сложила ваксината.

# 604
  • София
Jiema, много неприятно, особено сега, когато се носят затворени обувки. Дано бързо да се възстанови. Hug Знам колко бавно израства такъв нокът. На младежа му падна, защото си пресрещна палеца, но не веднага, а постепенно. Отне буквално месеци Rolling Eyes

# 605
Jiema, неприятно е това с падането на нокъта, но ще мине. До няколко дни мястото хваща повърхностен епител и няма да чувства голям дискомфорт, освен от самата травма на премачкване. До голяма степен съм сигурна, че е имало бариера срещу бактериална инфекция, първоначално - обувката и самата нокътна плочка, в последствие - превръзката. Най-доброто, което може да направиш, е да намериш бързо близък и задължително компетентен човек, който да те посъветва в този труден избор. Сигурна съм, че всичко ще е наред. Ще си минете с едно ново нокътче. Hug
Споделяйте за срещата! Съпреживявам я с вас и много се радвам. За следващата ще се организирам, така че да не изпусна! Blush

# 606
За ваксината не знам какво да те посъветвам. Аз лично не бих сложила, но за чужда дете съвет не давам. Знам обаче какво е да смениш превръзка на изцяло паднал нокът... дано имате кой да ви превързва, болката е ужасна, защото си е живо месо без нокътя.. задължителнно слагайте много мехлем за да седи мазно под превръзката и марлите да не залепват... на нас първата така ни я бяха залепили, че сигурно час отлепяха пласт по пласт... ужасно беше... брат и затвори една врата и пръстчето и остана вътре , сигурно беше на 5 някъде..

# 607
Преди години, тъй като малката беше факир в сваляне на кожа, големи и ужасни рани, пръв помощник ми беше пудра Топоцин. Антибактериална е, бързо зарастваха раните и абсорбираше кръв и лимфа, така че да не залепва много по марлята. Мисля, че сега е спряна тази пудра, както и много други полезни лекарства. Но има заместители.

# 608
Пуснаха отново Сулфатиацол. Има на прах и Банеоцин. И двата са антибиотични прахове.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 22:44 от Шарлот

# 609
  • София
Jiema, не съм мед. лице и както каза Naneto  за чужди деца съвети не се наемам да давам. Моят син преди 2 години го ухапа улично куче до кръв. В спешното го шиха, аз тичах да купя тетанус от аптеката, но докторката отказа да я сложи, защото беше хремав. Чудех се как да реагирам тогава. Хем бях много уплашена за детето, хем преди сме патили от ваксина поставена в недобро здравословно състояние. От тогава всички планови ваксини са ни предшествани от 10 дневен протокол за покачване на имунитета. Но когато се случи ей така неочаквано...

Искам да се оплача от щерката, но на сбирката Martea ми направи забележка, че само съм насмитала детето пък то било добро, затова първо ще се похваля, за да има баланс Joy
Има 6-ца по БЕЛ. Нали знаете, че това ни е препъни камъка. Писаха аргументиран параграф или нещо от сорта, като стъпка към усвояването на есетата върху темата за Прометей. Прочете ми го у дома и на мен ми се стори леко суховато, но добре беше доказана тезата. Та много, много се зарадвах.

Сега оплакването. Кой искаше линк към стихчето за Галеното Миме Та "има ли Мимето домашни задачи има и свита добри помагачи". 8-ма поредна година с наборката го играя този филм. Всяка сутрин ставам със стрес. От първи клас когато се сещаше, че им трябват жълъди, прежда или кутия от паста за зъби в 10 вечерта, та до сега. Вчера сутринта: "Ау, днес трябва да носим благотворително храни" Квооо? Сънения ми мозък в 6 сутринта трудно асимилира. Но сме пазарували в неделя, вадя пакет шоколадови бисквити и един шоколад и питам трябва ли да са в коледна опаковка, защото имам някаква. Не, трябвало да са консерви и дълготряйни храни. Надниквам в мейла: първо акцията е пожелателна, второ стартира от понеделник цяла седмица... Вадя пакет спагети и консерва домати и ги слагам в пликче. Забрави ги. Гоня я до колата да ѝ ги дам. Забравила ги в колата...
Тази сутрин: "Ау, трябва ми цветен картон А4, имаш ли? А тънко тиксо?" Мдаа, вадя ги от ръкава... "В колко отварят книжарниците?" Едва ли в 7 сутринта. Ще се оправя в междучасието... Все едно е на 5 годинки.

# 610
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Ооо MIA браво за 6-цата и повярвай не само твоята девойка е така разсеяна. Аз например съм се подсигурила с всичко- цветни картони, кутии за обувки и от паста за зъби, сламки клечки... Лошото е само ако се сетят пътувайки вече към училище.

# 611
  • Sofia
M_I_A, звучиш като да си яхнала метлата Grin
Както ти е казала ninanb, не си сама!!! Аз даже и в училище нося, каквото е забравено. Свикнали са да съм им постоянно на разположение и ако нещо липсва сутринта в 6ч. (балони последно), "ама нали ще ми донесеш преди 5-ти час, когато имаме рисуване" и трябва балон за някаква техника. И всеки път заплашвам, че това е за последно Hands Point Up Хайде, малката сега ми е под носа, но наборът беше в по-отдалечено училище и редовно му носех екип за физическо или пари за нещо си, защото днес е крайният срок Rage Все ги заплашвам с деня, в който ще започна работа с работно време Grin
Иначе пък ти е отличничка Revolving Hearts

Jiema, драсни 2 реда, когато нещата се успокоят!

# 612
  • София - Младост 1А
Jiema не съм медицинско лице, но около мен се намират и поразпитах. Дано не е късно.
Според това, което ми казаха колегите може да се спести ваксината, както е преценил и ЛЛ, като се има предвид:
Раната не е била отворена и в достъп до животно, пръст, ръжда, нечистотии - крачето е било в ботуш и чорап.
Раната не е била дълбока и първоначално замърсена с почва, ръжда и т.н. Колкото и странно да звучи паднал нокът го причислиха към повърхностни рани щом не е имало нужда от шев и кройка.
Няма ухапване от животно.
След нараняването раната е била обработена и превързана, тоест мястото не е било в досег със замърсители, независимо, че е била обута. Предполага се, че ботушите ѝ отвътре не са толкова замърсени.
Детето е имунизирано по Имунизационен календар на Република България - няма 5 години от ваксината.
След като има астма, би следвало да се прецени от ЛЛ състоянието на детето.

Може би ЛЛ да я види и да си потвърди мнението или да препоръча поставянето на тетанус. Единствено лекар, който види раната може да даде по-адекватно мнение. Поне така ми казаха.
Иначе, поставянето на тетанус, на тази възраст, с необходимите противоалергични препарати би следвало да няма проблем.

Лично мнение - аз съм с две деца с астма, поставени са им всички ваксини и ако съм в тази ситуация, бих я поставила.
Бързо да се възстановява девойката!

# 613
  • София
Миа, аз съм търсила мидени черупки в 10 вечерта, та няма страшно, ще оцелееш.
Браво за 6-цата на девойката. Какво е аргументиран параграф?

# 614
  • София
Много благодаря на всички за мненията и съпричастността.
Все пак решихме да я сложим, сега отиваме. Ще пиша повече по-късно.
Иначе е сравнително добре, справя се с болката и куцукането.

Общи условия

Активация на акаунт