Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 окт. 2019, 12:19 ч.

Философски основи на астрологията

  • 260
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 245
откъси от “Классическая астрология” на Сергей Вронский
Превод: star in the night sky

Четирите принципа на астрална енергия

Много древни култури са считали, че в основата на всичко съществуващо, лежат четири основни принципа: “топло”, “студено”, “сухо” и “влажно”, както ги е нарекъл Аристотел. Теорията на тези четири принципа намира своето приложение и в тази за определяне на темперамента, която е развил  също и Емпидокъл. Хипократ също е установил, че в своята същност, тялото съдържа в себе си четирите състояния, а тяхното съчетаване определя здравословното състояние и функции като цяло и неговите психически качества.

Тези принципи имат следните характеристики:
Топло – свързан с активност
Студено – активност, споделена с  пасивност
Сухо – пасивност, споделена с активност
Влажно – пасивност

Както във физическия, така и в емоционалния свят тези проявления не се срещат в чист вид.
Принципът  “топло”  в света на материята е резултатът от някаква динамика, подвижност. Той има функцията да разширява.
Този на “студено” в света на материята притежава свойството да свива, стяга, концентрира.
Принципът “сухо” е свързан с напрежение, скованост, упоритост.
“Влажно” е свързан с еластичност, гъвкавост, разтворимост.

В природата принципът на топлината намира своето изражение в цялото биологично разнообразие в тропическите и субтропични зони на нашата планета. И наобратно, всички явления, които произтичат от влиянието на студа, в своята пълнота се срещат в необитаемите зони на Арктика и Антарктида.
Пустините са израз на сухотата, а Световния океан на този на влажността.

Индивидуалният потенциал на виталност (жизнената сила), която в по-древни времена са наричали “астрална енергия”, човек получава частично още в утробата на майката, но основно – в момента на раждането. Жизнената сила се намира в космическото пространство, разположена там свободно и неограничено, тя няма определена место където да възниква, нито специално място, тя се намира навсякъде.

В здравия организъм при нормални условия функционират всички тези четири приципа на астрална енергия. Силата на всеки отделен принцип постоянно се колебае и променя в зависимост от условията и обстоятелствата спрямо конкретния момент. Въпреки че тя винаги се стреми да остане в определени биологични граници, при отклонението в една или друга посока, се нарушават жизненоважни процеси в организма, режимът на организма.

Въз основа на четирите основни принципа се формира темпераментът на всеки един човек. Какъв ще бъде в своята същност, зависи от степента на проявление на тези принципи. Ако един от принципите значително преобладава над другите, се нарушава равновесието, което може да доведе до разбалансиране на организма и психиката на човек.

Тези четири елемента оказват силно влияние и на човешкото телосложение.
“Топло” придава пълнота и изразена мускулатура, кожата има здрав цвят. При съприкосновение се усеща топлина.
“Сухо” се проявява чрез по-остри и изразени форми, мускулите са по-обтегнати,  кожата е мургава и е груба и плътна при допир.
“Студено” придава мършавост, матова кожа или такава с цвят на слонова кост. При докосване се усеща хладина.
“Влажно” придава закръглени форми, слаба мускулатура, кожата е бледа и влажна при докосване.

Нека да се спрем по-подробно на всеки един от принципите:
“Топло” Проявява се чрез силна, страстна воля и активни чувства. Акумулирането на топлина води до активност чрез действия т.е. до движение. При преобладаващ принцип “топло”, човек става по-активен, инициативен, даже агресивен, действа инстинктивно, а не се ръководи от разума. “Топло” дава стремеж към действие, към активно въздействие на другите чрез собственото “Аз”, провокира порив, вдъхновение, смелост, решителност и предприемчивост. Също така – любов към ближния, благородство и великодушие, където чувствата са на преден план пред разума.

“Студено” Способността да се натрупва, концентрира и отразява. Той повишава съпротивата, упоритостта, дава инертност, забавя всички процеси. Студът понякога се проявява чрез чувството на страх, който става причина за самота, песимизъм, в крайни случаи – до неразбиране на света. Той придава сдържаност, афинитет към съзерцание, склонност към по-уединен начин на живот. Също така – сдържаност на чувствата, пасивност в действията, издръжливост, упоритост и инат, поставяне на разума пред чувствата. “Студено” също се свързва с ясната мисъл и предпазливостта.

“Сухо” Това е волята, издръжливостта, настойчивостта, общителността. Този принцип дава рязък, срог, постоянно напрегнат характер, склонен към преувеличаване, което може да доведе до пренапрежение и отслабване на организма, а също така присъщи са  му безсърдечността, решителността, суровостта, дребнавостта и точността, стремежът към власт над другите.

“Влажно” Поражда чувствителност и чувственост. Сам по себе си е този принцип не придава форма, няма изразени граници. Благодарение на такива черти от характера, като възприемчивост, впечатлителност и пластичност, влажността способства за създаването на разнообразни форми. Нейното собствено “Аз” лесно може да се слее с друго “Аз”, без с това да изгуби своята вътрешна индивидуалност. Влажността придава мекота на характера, т.е отслабва напрежението, намалява болката, успокоява душата. Тя представлява връзките, контактите и общуването. Влажността придава на човек умерен и сдържан характер, не много пасивен, мек, покорен, нежен, чувствителен, мечтателен, слаб, неуравновесен. Тя е източник на богата фантазия, развито въображение и дава умение за приспособимост, доброжелателност и благосклонност.

Тези четири принципа на астрална енергия влияят също така и на психическото състояние на човека, на неговия душевен мир. Тази сфера е от особено значение за астролозите и астропсихолозите, защото психиката на човека определя неговото поведение. Неслучайно казват “Посееш ли характер – ще пожънеш съдба”.

“Топло” и “студено” са активни, мъжки принципи. “Сухо” и “влажно” – женски, пасивни. “Топло” и “сухо” участват в творчеството, движението, съзидателността, а “студено” и “влажно”  в стремежа да се запази статуквото.
“Топло” се счита за по-активен принцип, отколкото “студено”, а “влажно” за по-пасивен,  в сравнение със “сухо”.

 
Четирите стихии
Споменатите четири принципа обединени по двойки образуват четири елемента, в зависимост от тяхната стихия, които древните астролози наричат още пра елементи.
Стихията на огъня и въздуха се счита за активна, а тази на земята и водата за пасивна.
Всеки  елемент съдържа в себе си три знака на Зодиака, тези знаци по елемент от тази стихия се наричат тригонални.
    Към стихията на огъня принадлежат – Овен, Лъв, Стрелец
    Към стихията на земята – Телец, Дева, Козирог
    Към стихията на въздуха – Близнаци, Везни, Водолей
    Към стихията на водата – Рак, Скорпион, Риби

Огнен тригон – включва в себе си принципите на “топло” и “сухо” и зодиакалните знаци Овен, Лъв и Стрелец. Наричан също така творчески тригон.
При елементът огън основна движеща сила е честолюбието. Той дава усърдност, нетърпение, безгрижие, самоувереност, стремителност, безцеремонност, смелост, храброст, войнственост, агресивност. В тялото на човек отговаря за температурния режим и стимулира обмяната на веществата.
Хората, в чийто хороскоп в огнен знак са Асцендентът, Слънцето или Луната ще притежават холеричен темперамент. Такъв тип поведение ще е налице и при наличието на стелиум. Те никога няма да останат незабелязани,  получават признанието на обкръжаващата среда, особено когато им е духовно близка и споделят общи идеи. Също така притежават творчески дух, непоколебима воля,  неизчерпаема “марсова енергия” и пробивна сила. Елементът на огъня дава организаторски талант, действеност и предприемчивост. Представителите на огнените знаци са родени лидери. Стараят се да завоюват личната си свобода, независимост и самостоятелност още в най-ранната си възраст. Налице е обаче един парадокс. Не обичат да се подчиняват, но пък имат добра приспособимост към различни обстоятелства. В тях са силно изразени такива качества на характера като упоритост, настойчивост, самоутвърждаване, своенравие, неотстъпчивост. Те могат да бъдат изпълнители на главни роли, но статисти никога.

Земен тригон – той обединява принципите на “студено” и “сухо” и включва зодиакалните знаци: Телец, Дева и Козирог. Нарича се още материалистичен тригон. Земята създава форма, закони, дава конкретност, устойчивост, стабилност. Също така структурира, анализира, класифицира, създава основи. Присъщи са й също такива качества като инерция, увереност, практичност, надеждност, търпение, строгост. В организма Земя се проявява чрез забавяне обмяната на веществата.
Хората, в чийто хороскоп,  Асцендентът, Слънцето и Луната или стелиум са в земни знаци ще притежават меланхоличен темперамент. Те са с практичен ум и са предпазливи. Целите в живота им винаги са реални и достижими, а пътят към тях е очертан още в младите им години. Постигат успех благодарение на такива прекрасни черти от характера като упоритост, настойчивост, издръжливост, целеустременост, непоколебимост. При тях няма такива ярки и цветни фантазии и въображение, както е при знаците от водния тригон, отсъстват утопични идеи, както е при огнените знаци, но знаците от земния тригон упорито следват своята цел и винаги я достигат.
Представителите на тази стихия се стремят към господство на материята. Създаването на материални ценности им носи истинско удовлетворение, а резултатите от техния труд им радват душата. Всички цели, които те си поставят, преди всичко е необходимо да им носят някаква полза и материална изгода.  Тези, които  са  с преобладаваща стихия Земя в наталните си карти, са твърдо стъпили на земята, предпочитат устойчивостта, умереността, последователността. Харесват живот с не много промени, свързан с дома, собствеността и родината. Ограничена е тяхната адаптивност към някой или нещо, с изключение на знакът Дева. Те избират професия, която е свързана с материални ценности, пари.

Въздушен тригон – той обединява принципите на “топло” и “влажно” и включва зодиакалните знаци: Близнаци, Везни и Водолей и се нарича  тригон на идеите и интелектуалността.
Въздухът – това са контактите и взаимоотношенията, информацията, интуицията. Притежава такива качества, като подвижност, действеност, непостоянство, гъвкавост, ловкост, възприемчивост, любознателност. Въздухът е независим и свободен.
Хората, които имат Асцендент, Слънце, Луна или стелиум във въздушни знаци, ще притежават сангвинистичен темперамент. Те бързо вземат решения и действат, лесно възприемат каквато и да е информация и след това я предават на останалите. Те мигновено се адаптират към всякакви промени и изменения в живота. Еднообразието ги уморява.
Като техни недостатъци могат да се отбележат недостатъчната дълбочина на мисълта, чувствата могат да бъдат ненадеждни и да не е възможно да се разчита на тях. Те също така са повърхности, нервни, нерешителни, техните цели и планове постоянно се променят.
Нито един тригон не притежава обаче такива способности за дипломация както го може въздушния тригон. Той е виртуоз в умението да установява многобройни и разнообразни контакти. На хората от този тригон не им е присъщ заседналия начин на живот, деловата рутина.
Най-голям успех могат да се постигнат в областите на науката, техниката, в света на изкуството, особено в литературата. А журналистиката просто е тяхната стихия. Добри помощници в професията на такъв човек са постоянния стремеж към нови и нови впечатления, нов опит, непрекъснат обмен на мисли, идеи и мнения с обкръжаващите ги.
Хората от тази стихия не се вписват в общоприетите рамки, те не обичат задълженията, избягват излишната драматизация в отношенията.

Воден тригон – обединява принципите на “студено” и “влажно” и включва в себе си зодиакалните знаци: Рак, Скорпион и Риби. Нарича се още тригон на чувствата и усещанията.
Водата – това са емоциите, вътрешния свят. Тя е пластична, променлива, потайна. Дава такива качества като неопределеност, мечтателност, образно мислене. В организма е свързана със забавянето на обмяната на веществата, с работата на жлезите с вътрешна секреция.
Хората, в чийто хороскоп, Асцендентът, Слънце, Луна или стелиум са в знаци от водния тригон, ще  имат флегматичен темперамент. Те притежават голяма чувствителност, възприемчивост и впечатлителност, насочени са предимно към вътрешния си свят, отколкото към външния.  Склонни са към съзерцание, променливи настроения. Проявата във външен план на техните чувства не е така ярко изразена, както е при представителите на огнения и въздушния тригон, но вътрешните чувства ги преживяват с по-голяма дълбочина и интензивност.
Деловитостта, практичността, обективността не са от силните им страни. Те имат богато въображение, притежават голяма вътрешна и външна сила, особено Скорпионите.
Постигат най-голям успех благодарение на богатия си вътрешен свят, изтънченост на възприятията, способност към емпатия, в професии свързани с изкуство, особено като артисти или музиканти.  Представителите на знаците от водния тригон могат да бъдат прекрасни служители в сферите, които са свързани с обслужване и  обществено хранене. Скорпионите могат да се реализират като  детективи, заради добрата интуиция.
Плановете и настроенията могат да се променят в зависимост от външните обстоятелства, а също така и от вътрешното състояние на душата.
Те са много сензитивни, любезни, вежливи, учтиви, много симпатични и харизматични. Не са агресивни с изключения на Скорпионите. От този тригон Скорпионът притежава много силен дух, не се поддава на нежелателно влияние отвън и оказва силна сътротива на всичко, с което душата му не му е съгласна.
Чувствата на всеки един от трите знака от този тригон са силни и по правило са водещи пред разума.

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 17:35 от starinthenightsky

# 1
  • Мнения: 2 707
а, още една тема, свързана с астрология.Simple Smile Вронский го четях много преди да стигна до ведите. Харесваше ми. Обаче неговата градусология ми остана под въпрос. Нима само с едните градуси, всичко е вече ясно?

# 2
  • Мнения: 706
Благодаря! С удоволствие чета за астрологията, макар че и аз като Катеричка, откакто открих ведите, нямам нужда от друга информация. От психологически профил до много точна прогноза - всичко си има там. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 245
Информацията в темата представлява част от необходимата основа за начинаещия. Концепция, която се използва в традиционната астрология. Доста често в астрологичната литература тя се пропуска. И се започва направо с изреждане поотделно на всяка планета във всеки един знак, всеки един неин аспект с всяка една планета и планета във всеки един дом. Предлагат се готови рецепти и клишета. Не се провокира мисленето.
Независимо от астрологията/ призмата, тя разглежда раждането на един и същи човек. Затова изводите направени през различни призми, по-скоро би трябвало да са допълващи. Още повече, че има преливане на методи за анализ в различни астрологии.

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 13:12 от starinthenightsky

Общи условия

Активация на акаунт