Математически турнири 1-4 клас. Тема №55

• 50 374
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Предвид, че твоето решение е по начин, който се изучава в училище, вероятно е вярното.

И аз разбирам, че остават 5 стикера непопълнени в албума.

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 16:48 от Анонимен

# 466

Съгласна съм, че не е напълно ясно какво се има предвид под останали ( тези, които трябва да се залепят или тези, които реално са останали, включващи и повтарящите се). Решението е на малката. Може и да греши.
Ако приемем, че реално са му оставали да залепи 10 стикера, то отгоговорът би следвало да е 186 ( 63+21+92+5+5).

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 17:01 от petenka1983

# 467
Ама никъде не пише, че детето е събрало стикерите от целия албум. Той събрал там някакви, накрая 5 му липсват, няма ги изобщо.

# 468
Предвид, че твоето решение е по начин, който се изучава в училище, вероятно е вярното.

Рачешките май не ги изучават в училище,  не знам.... и не твърдя,  че моето решение е вярно. Така разсъждавам.

Ако тръгнем да проверим:

180-63=117-21=96-92=4-2=2 непопълнени,  но после дава 3 на другото дете и му остават 5 непопълнени.

# 469
  • Където морето целува небето...
На синът ми (1 клас) не са им давали задачите днес на Николай Чудотворец. Моля някой да ми ги изпрати, ако ги има. Не разбирам защо на всички състезания се качват задачите, а тук са голяма тайна.

# 470
Някой има ли решенията на задачите нац.олимпиада по математика от 2014 год, която е била в няколко града? Имам задачите, но не намерих отговорите!

# 471
Тия трите са повтарящи се, вече са попълнени така или иначе, не влизат в сметката (поне в моята).

# 472
Някъде обсъждат ли се състезанията "Таралеж" по обществени науки?

# 473
# 474
Браво, Натали! Твоето решение е вярно. По принцип задачите са стандартни и е логично като има т.нар. рачешко решение да се приложи. Пък иначе може до утре да се спори и разсъждава какво-що.

# 475
  • София
Добре, де. Ако са 180 стикерите в целия албум и Никола очевидно не е имал всичките (разполагал е с два по-малко), значи преди лепенето е стартирал със 178 налични.
178-176= остават му 2. Половината от тях според условието залепва. Остава му 1, само той може да е дублиращ се, всичко друго вече е залепено в албума. Как тогава подарява  на приятеля си 3?
Вероятно откачам, ама  задачата май не е еднозначно зададена. При 184, 186,188 и т.н все се получава потенциално верен отговор.

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 22:07 от пенсионирана русалка

# 476
  • Варна
Абсолютно некоректно зададено условие. Рачешка-нерачешка, не мога да докарам тоя отговор .

# 477
А някой знае ли как се разпределят точките от Николай Чудотворец?

# 478
Некоректно е за нас, защото прекалено много тълкуваме условието. Децата, ако са решавали подобни задачи, ще решат и тази. Можело е да разпишат по-ясно нещата, ама аз съм сугурна, че много деца са я решили, значи всичко е точно!

# 479
  • Бургас
А някой знае ли как се разпределят точките от Николай Чудотворец?
Миналата година така и не разбрахме какви са точките за отделните задачи.
Най-вероятно и тази ще е така.

Общи условия

Активация на акаунт