Математически турнири 1-4 клас. Тема №55

• 50 297
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Математика без граници не беше ли точно състезанието с доста сложни задачи? Изтеглих едно за първи клас, ами много сложни ми се струват на мен лично, с много текст, а в първи клас и четенето е проблем. Та как се вадят толкова лесно медали на него не мога да си представя.

# 646
Защо пък чак да е лошо да има медал от МБГ? Нека се радват децата.

На моя му обясних, че има много сгрешени задачи и не е добре, че взема медал и трябва да се старае повече....

# 647
Аз не бих занимавала детето, ако то няма интерес.
Ако трябва да се водя по интереса на детето, трябва да го оставя нон стоп пред таблета или PS. На тази възраст малко деца имат изявен интерес към науката.
Друг е въпросът със заложбите - ако виждам, че детето се справя много добре и му се отдава ( макар и да няма интерес), ще се занимавам и още как! И обратното има деца, на които им се получава с много мъка. Имахме едно детенце в курса по математика - всеки път излизаше разплакано, а моето дете казваше, че на всяка задача казва че му е трудна и плаче. Ето тук не виждам причина родител и дете да се измъчват взаимно.
А защо няма все още резултати от Салабашев за София? Коледното пише, че за няколко дни ще ги проверят и излизат другата седмица...

# 648
Колкото повече му забранявате нещо, толкова повече ще го иска, и обратно - колкото повече го занимавате с нещо, толкова повече ще му омръзва. Аз моите ги оставям да правят каквото си искат. Играла е голямата и с часове на телефона, а сега не го е поглеждала сигурно от месец.

# 649
  • Варна
И във Варна няма резултати, ММ каза, че е чул, че в понеделник ще излязат. Вероятно има много участници и по-бавно се проверяват.

# 650
Не са много трудни задачите на МБГ - има няколко състезания с по-висока трудност. Но пък при тях се компенсират не дотам сложните задачи с липсата на отговори, т.е. всички отговори са отворени, а това затруднява много деца. Задачите са ОК, проблемът е, че се раздават твърде много медали. Най-пресен пример - в есенния кръг в нашата възрастова група всички деца с резултати м/у 25 и 40 точки получиха златни медали. Т.е. и с две грешки, и със седем - все тая... Някак нередно и нечестно е даже.

# 651
Колкото повече му забранявате нещо, толкова повече ще го иска, и обратно - колкото повече го занимавате с нещо, толкова повече ще му омръзва. Аз моите ги оставям да правят каквото си искат. Играла е голямата и с часове на телефона, а сега не го е поглеждала сигурно от месец.
И аз не забранявам игрите - разрешавам, но контролирано! И със задачите е така - не го карам нон стоп това да прави, но все пак след като съм видяла, че се справя добре го тикам в тази посока, ходи и на допълнителни занимания , и вкъщи гледам поне веднъж два пъти в седмицата да се занимаваме.

# 652
Математика без граници не беше ли точно състезанието с доста сложни задачи? Изтеглих едно за първи клас, ами много сложни ми се струват на мен лично, с много текст, а в първи клас и четенето е проблем. Та как се вадят толкова лесно медали на него не мога да си представя.

Ами регламентът е такъв. Медали не вземат първият, вторият и третият по успех. В определен диапазон взимат златен /5% от участниците/, после сребърен /10%/и т. н. И може да се окаже дете с решени половина от задачите с медал. Само си представям такъв регламент на състезание по ски,  например.

# 653
Аз пък мисля, че това мотивира децата.

# 654
Несериозно е да зарежеш дете градило знания с години, защото изведнъж малко е загубило мотивация. Математиката е нужна не само за да се ходи по състезания, развива сума ти неща, отваря врати, така че ако детето има заложби, никакво отказване.

# 655
Кое, ceika? Че с малко работа и нисък резултат получаваш награда? Сребърният ни медалист не е в челната тройка нито на Черноризец Храбър, нито на Салабашев.

# 656
  • Sofia
Ама то тези състезания не са задължителни за участие. Всеки си преценява как ще му се отрази един медал- положително или отрицателно , и решава дали да го пусне. Аз пък смятам, че демотивиращо действа да наградят 20 деца от 1000 участници. Като се има предвид, че поне половината от тях са едни й същи, то другите лесно могат да кажат- за какво да участвам, като никога няма да спечеля.
Иначе и аз, ако оставя детето само да решава какво да прави, ще спре да ходи и на училище.  Mr. Green
Затова всеки знае как да подходи към детето си. Вкъщи нещата стават малко по принуда. Като порасне още малко и вече нямам контрол върху него, така или иначе ще прави каквото си иска. Докато мога, ще го натискам. Аз съм малко инертен човек, мен никога не са ми давали зор вкъщи и не бих казала, че постигнах кой знае какво. Как пък не взема да допусна същото, защото някои други родители имат "лесни" или талантливи, мотивирани деца и ми обясняват, че аз няма смисъл да се занимавам с моето Crossing Arms

# 657
  • София
Скрит текст:
Ама то тези състезания не са задължителни за участие. Всеки си преценява как ще му се отрази един медал- положително или отрицателно , и решава дали да го пусне. Аз пък смятам, че демотивиращо действа да наградят 20 деца от 1000 участници. Като се има предвид, че поне половината от тях са едни й същи, то другите лесно могат да кажат- за какво да участвам, като никога няма да спечеля.
Иначе и аз, ако оставя детето само да решава какво да прави, ще спре да ходи и на училище.  Mr. Green
Затова всеки знае как да подходи към детето си. Вкъщи нещата стават малко по принуда. Като порасне още малко и вече нямам контрол върху него, така или иначе ще прави каквото си иска. Докато мога, ще го натискам. Аз съм малко инертен човек, мен никога не са ми давали зор вкъщи и не бих казала, че постигнах кой знае какво. Как пък не взема да допусна същото, защото някои други родители имат "лесни" или талантливи, мотивирани деца и ми обясняват, че аз няма смисъл да се занимавам с моето Crossing Arms
Ако мога да ти дам 10 лайка, бих ти дала, но мога само един Grinning !И аз мисля същото. От край време се пише за лесните медали на МБГ - ами на който не му харесва, да не ходи. Аз пък отказвам да ходя на КМС и ВМС, където за една сгрешена задача - ни медал, но поощрение Joy.

Да не говорим, че искам да се запозная с това дете на 7-8 г., което само се организира, сяда, решава задачи ...Thinking

# 658
Нашето не ходи за медал и награда. Искаме да видим как се справя. И къде се намира на фона на останалите деца. А и сам иска да ходи. Тази година вече резултатите му ще са важни за приема в МГ.

# 659
Скрит текст:
Да не говорим, че искам да се запозная с това дете на 7-8 г., което само се организира, сяда, решава задачи ...Thinking

Моето, но не е ходило на състезания по математика.

Общи условия

Активация на акаунт