НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 132

• 46 852
  • 841
  •   1
Отговори
# 750
https://www.acibademcityclinic.bg/bg/varna/procedures/kompjutyrn … ka-koronarografiq

При стандартната рентгенова снимка тялото на пациента се облъчва от рентгенов източник (рентгенова тръба) и изображението се получава като проекция върху равнина (рентгенов филм). При това проектиране се губи информация за дебелината на обектите, а освен това не е възможно да се определи дали дадено светло място на снимката се дължи на преминаването на лъчите през по-плътен материал (с по-голямо поглъщане) или през по-дебел обект.

При компютърната томография този проблем се решава като правят множество ренгенови снимки от различни положения около тялото на пациента и след това от тях с помощта на компютърни алгоритми се възстановява информацията за плътността на всеки елемент от обема. Както изображението от обикновените фотоапарати се състои от отделни пиксели, тук то се състои от т.нар. „воксели“ (т.е. „обемни пиксели“). Възстановяването на информацията за обемното разположение се нарича реконструкция.

Аз го знам като calcium score test. Мисля, че в Бг е това цитирано по-горе в линка.
Имах предвид, че никой няма да назначи такова изследване просто така.А, иначе-не  е евтино да си го платиш сам.А, доколкото знам аз ангиография се прави, не компютърна томография, но...тук, в БГ...в краен случай...

# 751
  • Някъде по Дунава
Благодаря за рецептата . Аз често готвя заешко, гледаме зайци, но нали трябва да е режимно, а заекът е доста немазно месо.

# 752
Скрит текст:
https://www.acibademcityclinic.bg/bg/varna/procedures/kompjutyrn … ka-koronarografiq

При стандартната рентгенова снимка тялото на пациента се облъчва от рентгенов източник (рентгенова тръба) и изображението се получава като проекция върху равнина (рентгенов филм). При това проектиране се губи информация за дебелината на обектите, а освен това не е възможно да се определи дали дадено светло място на снимката се дължи на преминаването на лъчите през по-плътен материал (с по-голямо поглъщане) или през по-дебел обект.

При компютърната томография този проблем се решава като правят множество ренгенови снимки от различни положения около тялото на пациента и след това от тях с помощта на компютърни алгоритми се възстановява информацията за плътността на всеки елемент от обема. Както изображението от обикновените фотоапарати се състои от отделни пиксели, тук то се състои от т.нар. „воксели“ (т.е. „обемни пиксели“). Възстановяването на информацията за обемното разположение се нарича реконструкция.

Аз го знам като calcium score test. Мисля, че в Бг е това цитирано по-горе в линка.
Имах предвид, че никой няма да назначи такова изследване просто така.А, иначе-не  е евтино да си го платиш сам.А, доколкото знам аз ангиография се прави, не компютърна томография, но...тук, в БГ...в краен случай...
Възможно, не съм се интересувала подробно. Знам само, че това е най-сигурният метод за диагностика има ли или не артеросклероза и какъв е рискът от сърдечен удар.

# 753
Здравейте! При настинка/ грип какви лекарства взимате. Дайте идеи за горе- долу " режимни" хапове. Благодаря!

# 754
Здравейте! При настинка/ грип какви лекарства взимате. Дайте идеи за горе- долу " режимни" хапове. Благодаря!
Не си падам по бабини илачи, така че - Парацетамол, Витамин Ц и Цинк на таблетки. Прахчета са със захар обикновено. Не че при крайна необходимост ще ти стане нещо...

# 755
  • София
Благодаря за рецептата . Аз често готвя заешко, гледаме зайци, но нали трябва да е режимно, а заекът е доста немазно месо.
Направи го става си мазен и сочен,правих преди месец беше супер. Като запържиш с масло и после и сметаната и си става мазничко.

# 756
  • София - Рим и обратно
Има Тайлол Хот без захар. Също наскоро чух за някакъв грипекс пак без захар. Но трябва изрично да си поискате, иначе дават варианта със захар. А в тия прахчета има безумно мноооого захар.
Аз да ви питам какво ядете при стомашен вирус. То е ясно, че нищо не трябва да се яде, ама нали после трябва да се почне с нещо? Мазно не ми се струва ок. Наскоро изкарах един такъв, лек беше, ама ми беше трудно захранването.
Моят холестерол също си стои висок, но триглицеридитв паднаха много - под нула. И това е важното.

# 757
При последния стомашен вирус изкарах 36 часа без храна.

# 758
Не взимам никакви хапове, но и аз не съм боледувала сериозно. Само капки за нос слагам когато ми е запушен носа.

# 759
Тайлол и там подобните дето са без захар, са пак сладки но с подсладители, та по-добре искайте първо да видите с какво са. В доста от случаите поне аз бих преглътнала малко захар, вместо най-гадните подсладители дето им слагат. Не е постоянно, все пак, ако се налага да взема лекарство това ми е приоритетът а пък захарта майната й. Аспартам, цикламат и прочие са най-масовите или комбинации между тях. Поне за мен не е оправдано да си сложа такова нещо в устата, по-скоро ги смятам за краен вариант за хора с тежък диабет дето и малко захар може да им е опасна.

# 760
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Всичките прахчета са със захар и подсладители, защото парацетамола горчи ужасно много.
Вече има противогрипни таблетки - там има нишесте в повечето случаи, или друг пълнеж...
Но и аз не смятам, че количеството захар/подсладител би трябвало да ни тревожи и вади от режима...
Здравето, преди всичко!

Един постер против кетогенното хранене бяхте пуснали.
Аз съм на кантар за подрастващи деца и тийнейджъри до колко е полезно да се държат към кетогенно хранене. Отделно - тийновете са склонни да изпадат в крайности - аз припадах с една Точкова диета, съученичка просто не ядеше и тренираше като за световно. Всички си имаме история от тези си години. Уви, някои си носят последствията с години - я гастрити, я психологически проблеми...

Но и не подкрепям тъпкането на сила със сладкиши, че и такива родители има...
Важен е балансът, който се открива трудно в детството и юношеството.
По безопасно е, за децата ни, да не изпадат в крайности - Лично мнение!

Последна редакция: пт, 17 яну 2020, 01:11 от CvEtEmOe

# 761
  • София - Рим и обратно
Аз не държа детето на кетогенна диета. Обаче и тя свикна до голяма степен с това хранене вкъщи. В училище яде, каквото им сготвят, но хляб отвикна съвсем и не взима. Не мисля, че нещо лошо ще й се случи.

# 762
Цитат на: CvEtEmOe

Един постер против кетогенното хранене бяхте пуснали.
Аз съм на кантар за подрастващи деца и тинейджъри
И аз. Не съм и на кантар, а направо смятам, че не е ок. По-малко захар и джънк и повече спорт са напълно достатъчни при децата. Моята тийнка беше станала като топка преди 2 г., но с по-засилени тренировки и почти без сладкиши успя да стане слаба и фина като елф. В момента е в топ форма. Кетото и НВ ще го оставим за зряла възраст.

# 763
Кето диетата в дългосрочен план не е подходяща за никого, не само за деца.
Но ВМ НВХ в либерален вариант, е най-доброто хранене...за деца, за тийнове, за възрастни...
На никого не би му навредило, ако се храни с риби, месо, зеленчуци, яйца, масла, плодове, ядки, млечни за децата-ако им понасят....картофи, ориз, бобови също, ако не са ежеседмично и човек е здрав.
Всичко останало е напълно излишно и би трябвало да е по изключение...торта на нечий РД, козунак по Великден, сладкиш на Коледа, нещо за душата по повод друг....
За мен и хляба вече е храна за душата....ако има повод, правя една страхотна, уханна питка и си хапвам.Е, все още съм жива.И здрава.   Smiley
ПАК!:
важно е каква ни е храната 90 %.
10 % изкушения не са фатални.

# 764
Може ли примерно меню за ден, на либерално ВМ НВХ?

Общи условия

Активация на акаунт