Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 ноем. 2019, 11:46 ч.

Завишено слюноотделяне при дете

  • 123
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3
Днес бяхме по друг повод при лекар и тя ни обърна специално внимание на обикното слюноотделяне. Каза, че изобщо не е нормално дете над 2г  да има толкова много лиги и според нея може да има някакъв сериозен проблем.
Посъветва ни да отидем на преглед при лицево-челюстен хирург... и да се види дали не е някакъв наследствен синдром...., доста се притесних ... Sad  
Прати ни при Д-р Кадъм в София. Никаква представа някаква нямам каква е и т.н.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 14:11 от AnMary

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 6 327
Д-р Кадъм е детска лекарка (т.е. педиатър) с насоченост към генетични заболявания, доколкото знам.
Но детето някакви други проблеми има ли?
Моята дъщеря също се лигавеше обилно до около 2-годишна възраст или малко по-малко, забравила съм вече, но със сигурност до след година и половина. Здрава е иначе.

Всъщност причината в повечето случаи, струва ми се, не е в завишено слюноотделяне като количество, а в това, че детето не преглъща правилно слюнката. По-характерно е за деца с неврологични проблеми или изоставане в развитието, да, но е възможно и при здрави.

# 2
  • Мнения: 2 736
Синът ми беше със завишено слюнкоотделяне. При него се дължеше на обща слаба мускулатура, включително лицево-челюстни мускули. Детето няма генетични заболявания, нито изоставане в развитието.

На три години и половина обаче изобщо не му се разбираше какво говори. На тази възраст започнахме работа с логопед, основно заради неясния говор, но не само, и след две години и половина ходене нещата като цяло се подобриха. Дори и сега обаче, на 7 години и втори клас, детето невинаги говори достатъчно ясно - понякога го карам да ми повторя неколкократно, за да го разбера. Чете, говори и рецитира много бързо, при което в устата му се натрупва много слюнка. На моменти го карам да спре, за да преглътне.

Общи условия

Активация на акаунт