Защо хората се озлобиха

• 12 231
  • 276
  •   1
Отговори
# 210
Не мисля, че разходите за дете падат след ДГ. После става ученик, учебници, помагала, уроци по нещо, ако има желание, спорт пък и джобни трябва да има...

# 211
  • София
Чистенето, оказва се, е една много високоплатена и "престижна" професия. Хвърлете поглед на фейсбук групите за търсене и предлагане на работа и ще видите, че това е най-търсената и най-претенциозната група. "Групата на чистачките", състояща се от полуграмотни жени, откровено се подиграва на заплащане от сорта на 50 лв. за 2 часа примерно, което простичко иде да рече, че отдавна са си надвили на масрафа, дето се вика. Чистене бе, чистене, това, което всеки го прави вкъщи и изисква не мозък, а просто две ръце. Пък трудоемко било, пък за по-малко от 100 лв. не можело. Обаче търсенето определя предлагането, нали така?

# 212
Не мисля, че разходите за дете падат след ДГ. После става ученик, учебници, помагала, уроци по нещо, ако има желание, спорт пък и джобни трябва да има...

Мога да ти кажа за сина ми. В периода на детска градина - 500 на месец. Ученик 4 клас: 30 лева помагала, 50 допълване на униформа, уроци - и пак е по-малко от градинския период. Плюс това го няма бързането за водене-взимане на градина, има повече гъвкавост за работа. Годините на гледане на малки деца са най-трудни, няма какво да се лъжем - боледувания, разсейване, недоспиване, отговорност, по-ниски доходи. След това вече с ученика ми е направо пей сърце в сравнение. Но знам, че за повечето майки е обратно, детето на практика не са го виждали през повечето време от яслата та до първи клас и изведнъж се оказва, че трябва да го гледат и почва да тежи.

Иначе имам още една теория защо сме озлобени. Защото българинът е нерационален и образованието пропуска да учи на критично мислене. Оттам то не е Ванга, Дънов, "българщина", псевдолингвистика, Исторически парк и всякакви дивотии. Все едно сме 90-те с екстрасенсите. Някои хора живеят в някакъв магически реализъм и вместо да действат прагматично, се озлобяват, че и си подкрепят мнението с някакви теории от света на паганизма, окултното и, разбира се, православието, ама както ние си го разбираме, не както е догмата. И изобщо - манджа с грозде.

# 213
Разбивката на 2 бона заплата ме хвърли в шок.
Моите битови разходи са повече.
Нямам дете и кола, горивото и ДГ отпадат.
За храна ми отиват 300-500 лв месечно, зависи дали се храня навън, или готвя.
Еми бедна съм 😁

# 214
2,000 в София може да е мизерия и да изисква ограничения. 2,000 в Хисаря и ще се разцепиш от кеф. Или Трявна, Елена или друг приятен малък град. Сега, няма да ти пристигат последните моди в магазините (при последното ми пътуване в София се изненадах колко са модни, в Пловдив коконите ми се видяха провинциални), но ще имаш почивка, спорт, нелоша храна, пешеходни разстояния и чист въздух, плюс спокойна среда с неозлобени хора.

# 215
  • София

Не падат, увеличават се. Но тук говорите за такси в частни детски градини все пак, затова са големи. Учебниците в начален курс са безплатни, но има помагала, допълнителни занимания, спорт, езици, екскурзии, зелени, бели училища, джобни всеки ден и един куп непредвидени разходи. Разходите за дрехи също растат, смартфони, таблети, лаптопи и т.н. Много по-малки са разходите в градинска възраст, та дори и частна.

# 216
Това, че в по-малкия град е по-евтино е може би най-голямата заблуда...
Тарифите на електро, ВиК, топлофикации, мобилни оператори, телевизии, горива са почти идентични и ако има разлика, тя е в стотинки и то честно не в полза на малкия град.
ЕВН си имат тарифа и не я правят според това Бургас ли е или Малко Търново. Може би само от транспорт има вероятност да се спести и то в много малък град.
Пример отново Бургас и Видин. Видин е брутално скъп град! Реве ми се за 2те седмици, в които гостувам. Храните са много по-скъпи. Дори единствения хипермаркет във Видин допреди 1-2 години имаше специална брошура, на която пишеше "Тази брошура важи само за град Видин". Joy Разликите с цените в другите градове бяха ненормални. Прекратили са тази практика, явно са ги "подгонили".
Във Видин също така държавна ДГ е по-скъпа от в Бургас, включително знам, че родителите си носят вкъщи детското спално бельо да го перат (поне на 2 места е така, не знам за всички ДГ).
Лекарствата също са значително по-скъпи. Цените на Дефендил и Ериус във Видин са с 7-8 лв по-високи от в Бургас....
Въобще заблуда е, че по-малкия град е по-евтин.

# 217
Обаче имотите в малкия град са брутално евтини. Освен това си близо до села, в които някои продукти от производител също може да са брутално евтини. Услугите също. Освен това няма нужда да държиш стандарт, какъвто в по-лъскав град.

# 218
Сирен, май не си живяла скоро в малък град за да твърдиш, че има брутално евтини неща. Joy Нито услугите са евтини, нито имотите са толкова драстично по-евтини, нито стоките в магазините и по пазарите имат разлика с големите градове, нито в заведенията е по-ниска цената, нито сметките по-ниски. По-ниска е единствено заплатата, което е огромен минус, единствени плюсове остават чистия въздух, лесно и бързо придвижване, повече свободни места за деца по градини и училища. Затова и малките градове се празнят и младите бягат към големия град или чужбина.

# 219
Не съм живяла, но когато посетя по-малък град, забелязвам някои брутално евтини неща.

Примерно знаеш ли колко ще ти струва в Пловдив или София имот с добри размери, до парк? Същото в малък град е достъпно. А в заведенията определено СА по-ниски цените.

# 220
Не съм съгласна. То и в София може да седнеш в кварталната кръчма и да ти е евтино. Говоря за заведение от един и същ клас, такова в което е инвестирано за обзавеждане, персонал и качество на храна. Относно имотите има разлика в цените - да, но ако трябва да разделиш сумата на брой заплати в единия и другия град е едно и също. Да не говорим, че цените в малките морски градове, които зимата се превръщат в пълни пущинаци, а училищата, градините и условията за развитие на деца са трагични, цените целогодишно са по-високи от софийските, дори и на имотите. Wink

# 221
За да не съм голословна, с имена: сравнявам ширпотребата Рафи с Национал в Хисар.

Иначе наистина най-скъпото са годините с децата, защото трябва да се пази определен стил, стандарт и да се плаща за възможности и обогатяване на тия деца.

# 222
  • София /Абсурдистан
Карала съм специализация във В.Търново. Въпреки,че се смята за не евтин град, цените са по- ниски от софийските. Услугите особено определено. Цената за паркиране също. Има само 2 -3 заведения, където цените са същите като в София за съответната категория, другите са по- ниски. Цените на пазара са малко по- ниски от софийските, много местни хора ходеха да пазаруват в Горна Оряховица, че там пък на тях всичко им е по- евтино. И още много има. Наемите също са по- ниски и т.н.

# 223

Iza, да казваш, че интелигентния ще се развива, означава точно това. Така се разбира, затова и спорих. Че който не го прави е прост. А не е така. Този който иска да се развива го прави.
Защото има интелигентни хора, но са мързеливи.
Ама име и не особено интелигентни, ама успяват.

orchid, никой не твърди, че чистенето е престижна професия. Прочети какво точно се пише.

# 224

Iza, да казваш, че интелигентния ще се развива, означава точно това. Така се разбира, затова и спорих. Че който не го прави е прост. А не е така. Този който иска да се развива го прави.
Защото има интелигентни хора, но са мързеливи.
Ама име и не особено интелигентни, ама успяват.

В контекста на коментара ти (безпочвен), че налагам мнението си, твоето ми звучи не по-малко категорично. НО си си в правото да го имаш!
Да си успял, не означава непременно да си интелигентен, а един мързелив интелигентен човек винаги има резервен запас в случай, че му се наложи да излезе от зоната си на комфорт и на който да разчита. Поради тази причина, смятам, че ако имаш ум и знания за 3000 лв, няма да твърдиш, че предпочиташ да чистиш, а не да се възползваш от тях, а и такива качества вече ти позволяват да избираш между различни възможности. О, да, разбира се, в разказаната история става дума за дама, на която просто й харесва да чисти на другите.
Освен това, какво значи успял?! Критериите за всеки са различни. Затова и казаха, че средата е важна.

Общи условия

Активация на акаунт