Защо хората се озлобиха

• 12 173
  • 276
  •   1
Отговори
# 225
Не е безпочвен, защото използвах цитат все пак. И то два пъти. Вижда се кой какво написал и кое е безпочвено.
Няма пак да се връщам и цитирам.

# 226
Любопитна съм защо и за какво спорим. Откакто свят светува, има разделение. Не съществува абсолютно равенство.
Човек винаги се стреми към повече, така сме устроени. Така е възникнала цивилизацията, така се е стигнало до научни и технологични открития.
Хората обаче са различни от гледна точка на капацитет, възможности и среда. Това не ги прави лоши или недостойни за уважение, но е нормално при определени обстоятелства приоритетите и интересите им да са различни. "Битието определя съзнанието".

# 227
Темата е за злобните хора, защо са такива, не за успешни или не. Много се отклонихме, вярно е. Simple Smile Злобни хора има на всички, нива. Интелигентните хора за мен, няма как да са злобни. Да не се бърка начетен и много учил, с интелигентен.

# 228
Лично за мен човек се озлобява по принцип и придобива озлоблението като основен фон на живота си, когато изпитва дълбоко трайно вътрешно неудовлетворение от живота си. А това се случва, когато представите му за живот се разминават съществено с реалността.
Дали е беден, богат, умен, не чак толкоз, образован или не - това е без значение. Най-важно е да може да прецени реално себе си, възможностите си, дали това, което иска, е постижимо за него и дали дава достатъчно, за да го получи. От кардинални разминавания между желания и очаквания, от една страна, и възможности и насрещност, от друга, се пораждат завистта и злобата. Те са пък в основата на почти всички други беди.
...
И аз мисля, че истински интелигентният човек не може да е злобен. Точно защото е обективен, вкл. и по отношение на самия себе си, не се надскача и не ламти за онова, което не е за него и не му се полага. И понеже е интелигентен, разбира го бързо. И си кара неговата си работа - независимо каква е тя.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 14:14 от Judy

# 229
И при интелигентните хора се случва според мен. Ако им се насаждат комлекси в семейството или като деца в училище, а и ако са възпитани по определен начин. Познавам страшно интелигентна, хубава млада жена. В един момент развила проблем с инсулина и напълняла. Не коментира теглото си, но според мен е около 110-115 кг при ръст от около 170 см.
В резултат я избива в безумна амбиция и злоба към всеки потенциален конкурент. Доста хора си изпатихме заради нея и средствата, с които се опитва да се наложи, са меко казано гнусни.

# 230
Ако човек е достатъчно интелигентен и има проблеми, то ще да си потърси начин да си ги реши. Няма да злобее излишно, да тормози себе си и околните, защото ако има достатъчно акъл, той ще осъзнае, че просто ги задълбочава и си създава нови.
"Безумната злоба и амбицията" /извън нормалните граници - щом са безумни - извън тях са/ не се връзват с истинската интелигентност и мъдрост. Тези качества са различни от начетеност и образованост. Всичкото това може да го има накуп у някой, но може и да не е налице едновременно. Аз говоря за интелигентност. Тя е възможността на човека да гледа обективно на нещата, да анализира и разсъждава трезво, да взема решения и да ги реализира и, най-вече, да може да вижда и да решава проблемите си - ефективно и навреме.

# 231
Лично за мен човек се озлобява по принцип и придобива озлоблението като основен фон на живота си, когато изпитва дълбоко трайно вътрешно неудовлетворение от живота си. А това се случва, когато представите му за живот се разминават съществено с реалността.
Дали е беден, богат, умен, не чак толкоз, образован или не - това е без значение. Най-важно е да може да прецени реално себе си, възможностите си, дали това, което иска, е постижимо за него и дали дава достатъчно, за да го получи. От кардинални разминавания между желания и очаквания, от една страна, и възможности и насрещност, от друга, се пораждат завистта и злобата.
...
И аз мисля, че истински интелигентният човек не може да е злобен. Точно защото е обективен, вкл. и по отношение на самия себе си, не се надскача и не ламти за онова, което не е за него и не му се полага. И понеже е интелигентен, разбира го бързо. И си кара неговата си работа - независимо каква е тя.

Много съм съгласна. Само че злобата или си я има в човек или я няма.
Срещала съм обаче интелигентни хора, но са способни да премажат всичко и всеки за да си постигнат целите. На моменти съм се замисляла дали не са и психопати.
Да си интелигентен не значи винаги добър човек. И обратното е валидно. Това са ми личните наблюдения от взаимоотношенията с хората.

# 232
Цитат
На моменти съм се замисляла дали не са и психопати.
Твърде е възможно, ако амбицията стига до там, че губят човешкото у себе си.

Иначе и злобата и добротата се възпитават и придобиват. Оценяват се като такива и в контекста на социума, в който живее индивидът. Затова са етични категории. Човек не се ражда ни лош, ни добър.
Злобата е крайна лошотия обаче и за да я сподобие някой и това да стане основна негова черта - той или не е много умен, или има някакви отклонения в горепосочената насока.

# 233
много забавна станала тази тема
и докато The Siren of Titan си е самостоятелен цирк във форума, то не мога да разбера Gal, какво иска да каже . След пост 115, да обяснява за Айше и метлата не върви

Егото , мили дами , егото е най- големият проблем
Ако вземем за пример отличник и двойкаджия , ако отличника стане любим ИТ специалист , а двойкаджията продавач , въобще не означава , че вторият е лош човек. Разбира се, първият също може да мете улиците , а вторият да развие бизнес . Живота е шарен , няма значение нито образование, нито класи, нито професии, просто злобата не ги признава
Всъщност, точно това има значение, колкото и на лузърите да им се иска обратното.

BTW, за регистрирана по време на бана на Сирената, си отлично информирана за позицията ѝ на "самостоятелен цирк във форума".

# 234
thewishmaster, толкова си мила сигурно е заради шестиците.
За мен темата изгуби сериозноста си но ще те уважа.

Btw, лузъри, престиж, стил...
Всеки момент очаквам някой да изскочи и да призовава за чиста раса Laughing

Относно другото, и за теб съм информирана Уши, но за разлика от теб, не се крия зад нов ник, докато ме изхващат, не търси под вола теле.Grinning

# 235
Наистина много префърцунено и дори нацистко стои всяко изказване за правилност в човешкия живот. Обаче...абе тия неща имат значение. Човек лесно деградира и оскотява, трудно се пази да е цивилизовано, чистичко и да има усещане за бъдеще и смисъл. Искат се усилия и качества. Не всички типове хора могат да поддържат цивилизация. Някои, ако "успеят", ще си харчат парите главно за пороци, ще творят около себе си боклук и хаос. Може да въртят много пари, но нетният резултат ще е затъване и хаос.

Та затова си говорим за престиж, ученост, визия за живота. Иначе си живуркаш гето стайл, всички равни, и не усещаш как нещата стават на кочинка малко по малко, а хората деградират. Та от страх да не ни обвинят за наци, дай да забравим всичко що е правилно и движи нещата в хубава посока.

# 236
Не успявам да ти проследя мисълта, Тинти. Сигурно е заради липсата на пунктуация. А тя има значение. Нещо като разликата между "Да се разстреля, не да се помилва" и "Да се разстреля не, да се помилва".

С две думи, и шестиците, и пунктуацията, и информацията имат значение. А дали си лузър не е расова принадлежност, а ментална.

# 237
Не бих използвала такива изрази като съфорумците, но е факт, че средата оказва влияние.
Няма как да сравните човек от добро семейство с възпитание, възможности, традиции, контакти и някой, когото са пребивали, който всяка вечер изпива по 500 мл ракия или някой, чийто основен проблем е да заколи прасето за Коледа. Разлика има. И двамата могат да са чудесни и успешни хора, но по различен начин.
Убедена съм обаче, че всички защитнички на равенството с дъщери биха предпочели първия за зет.

# 238
Вероятно, но това няма връзка с темата.

# 239
Най-злобните хора с които съм се сблъсквала са все с престижни професии - адвокати, лекари, учители..Все са хора парадиращи със задоволство от живота си и постиженията си. Често и аз съм се чудела, кое точно ги озлобява. Версията, че са психопати не я изключвам, но не мисля, че всички са такива. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт