Защо хората се озлобиха

• 12 210
  • 276
  •   1
Отговори
# 90
  • Насред хаоса
О, Пазарджик изобщо не е живнал. Народът масово се изнесе да работи в Пловдив и София, мнозина пътуват ежедневно. Аз не помня по една от централните улици да е било това "под наем/продава се" на магазини, които бяха създадени още от първите години след режима. Обаче пък се обзаведохме с ненужни фонтанчета на всяко кьоше.
Като казахте Пазарджик, та се сетих и за снощния репортаж за шефа на болницата и другите далавераджии с телк. И това е само направление, където изтичат парите. В същото време за хора, които действително имат нужда, пари няма.
Бела, имам предвид държава, в която все още хората имат някакви права и си ги пазят. И в които наистина има върховенство на закона и ред. Иначе си права, че е започнал един процес на обезумяване, поставяне на управляващите над данъкоплатците и харчене на парите на последните за задниците на първите, все повече натискане и принуда, все по-големи данъци, във всички държави и по мое мнение скоро ще се стигне пак до някоя френска (най-общо казано) революция, защото на обикновените работещи навсякъде вече им писва. И ако Гане е свикнал да блее и търпи, докато чака някой да го оправи, то други народи хич не са.

# 91
Тук не става въпрос за сития на гладния не вярва. Вярвам Ви, баба ми е с 200 лева пенсия, а работила 30 и кусур години. Ако беше сама, нямаше да може лекарствата да си купи, но не е злобна, не псува и не пребива кучета (гледа да ги нахрани, ако може).
Също, наясно съм, че София не е България, както и колко бедни са голяма част от пенсионерите. Пътувам в цялата страна заради работата си.
И тук идва моментът с прозрението колко млади мъже и жени не работят, а висят в селската кръчма/кафене. Колко студенти по цял ден са по заведенията, а родителите им пращат пари. Специалността ми е тясно свързана с производство, а това обикновено е основният двигател на една икономика. Колко хора обаче искат такава работа? Всеки иска добре платена работа на топло, в офис и ако може, на ръководна позиция, иначе ще си стои вкъщи и ще тежи първо на родителите си, после на работещите. Никой не твърди, че сме цъфнали, но тъжната истина е, че повечете хора учат за диплома, а не за знания и после имат нереалистични очаквания срещу никакви квалификация и опит. Но ние обичаме да мърморим. Тук се работи и живее по-трудно отколкото в Германия, но не и невъзможно.
И пак, това не оправдава злобата, неспазването на правила и липсата на всякаква етика в отношенията. Докато търсим оправдания защо сме лоши, не държавата и политиците, а и чудо няма да ни помогне.

# 92
  • Насред хаоса
Тези неща ги говорим не за да оправдаваме злобата. Все пак за мен има разлика между злоба и притеснен, обезверен човек, на когото хич не му е до усмивки и веселие. А на други това им се вижда като злоба. Злобният си е злобен и при липса на пари, и при излишък на пари. И си личи при това, няма как да го сбъркаш.

# 93
  • София
Има една порода хора, като се видят малко в пари (най-често изкарани не от тях точно) и започват да обясняват гръмогласно как всеки, който е беден, всъщност е мързелив и как нацията не е бедна, а мързелива. Не отричам, че има и много такива случаи, но си е факт, абсолютен и безспорен факт, че има много бедни хора, които съвсем не са мързеливи. Феноменът работещи бедни не се е родил от въздуха. Нито пък пенсионерите с мизерните им пенсии, да не говорим за семействата на хора с увреждания, болести и прочие.
Нацията е бедна, това е истината. Не сме 1997-ма-бедни, но сме ето така: половината население не може да си позволи топло през зимата (https://fakti.bg/bulgaria/414586-40-ot-balgarite-ne-mogat-da-si- … chno-topli-domove). Това Е бедност - а да не говорим каква част от хората се отопляват на дърва и въглища и как бабите влачат печките и кюнците. Това не е от хайманлък, това е оцеляване.
Дори не ми се рови за статистики колко хора нямат пари за зъболекар, защото го виждаме ежедневно. За лекарства, за прегледи...
Когато имаш добри доходи и много лесно да изключиш останалия свят и да гледаш само мехурчето си. Аз също имах период, в който го правех, то някак инстинктивно става. Но ако имаш малко акъл, в един момент успяваш да погледнеш и извън периметъра на собствения си г**.

# 94
Едни от най-злобните хора, които съм срещала са именно хората с пари, някои от тях с много пари. Натрупани в повечето случаи на гърба на бедните. Изливат си на воля злобата, защото другите ги търпят- а ги търпят, понеже са позволили хората с пари да движат всички останали и да им навеждат глава независимо колко арогантни са, само заради това, че са с финансови възможности.

# 95
  • инфантилно и разглезено хлапе
Изобщо не сме бедни.За училище не можем да пресечем от коли,буквално стоим по 10 минути.Бензина им бил скъп-да бе да,скъп.Всеки уикенд хиляди са на екскурзии.КПП-тата пълни.Кафенетата,пълни,място не можеш да си намериш.Детските кътове преливат от пенсионери,не можеш на детски кът да си заведеш детето ,няма място да седнеш.Хвърлят се хилядарки на ало измамници,иначе да,пенсионерите са бедни.Събота и неделя е жътвата за заведенията с детски кът.Рожден ден,до рожден ден.Поканените обикновено са към 20 деца+20 възрастни.Обаждала съм се събота да проверя как е заведението от към рожденни дни-по 6 най-малко за ден.През два часа нов рожден ден.Кауфланди,Били пълни с народ.За Коледа и НГ количките пълни с месо,сладкиши.Подаръци се купуват в несвяст.Да не забравя супер скъпите телефони,няма човек с евтин.Всеки парадира със скъпа кола и телефон.Почти всеки човек пуши.И да,българите сме мнооого бедни!Вярвам ви,да!

Това, което описваш е средна класа. За да си от богатата класа трябва да имаш минимум голяма къща(къщи) с басейн, яхта + няколко луксозни автомобила висок клас и да почиваш на Малдивите.
Както навсякъде, в България има и бедни и богати. Но като че ли бедните се увеличават.
В България богаташите са разни партийни номенклатури и разни тъпаци на партийна хранилка, забогатели от кражби, а възможностите на средната класа общо взето са да кара 10 годишна кола втора употреба, да купува ядене от веригите и на почивка през уикенда до Гърция.

Българите масово карат коли втора употреба - на над 20 години и на дизел

Близо половината автомобили по пътищата на България обаче са над 20 години или около 1,5 млн. леки коли на тази възраст. Около 35 на сто от автомобилите са на възраст до 15 години или около 1,3 млн. броя леки коли, а до 10 години са около 350 хиляди автомобила или около 10 процента от автопарка у нас.

Новите автомобили у нас (на възраст до 5 години) са само около 5 на сто от автопарка
----------
Тревожна статистика: Близо 250 000 българи нямат нито един зъб в устата си
----------
Средният банков депозит в България е под 160 лева
Средната стойност на 61% от депозитите на физически лица в банките е под 160 лв., показва изчисление на Economic.bg, базирано на данните на БНБ за количествените категории влогове към края на септември. Статистиката на централната банка за пореден път показва, че в категорията до 1000 лв. са най-големият брой депозити - 5 901 170, но общата им стойност е само 927.09 млн. лв. От данните става ясно още, че общата сума на депозитите на домакинствата в края на септември нараства с 8.2% до 53.89 млрд. лв.
Влоговете на българите в категорията между 5 и 50 хил. лв. са на обща стойност 25.55 млрд. лв., или средно 15 хил. лв.
Наблюдава се увеличение както в броя на домакинствата, така и в общата стойност на направените от тях влогове над 1 млн. лв. Общо милионерите притежават пари в банки за 2.341 млрд. лв. към септември. Влоговете, попадащи в тази графа, са 969...

# 96
Аз си имам моя теория защо сме на тоя хал. Просто поколението на моите родители, които са били на по 30 години след падането на Живков, са едно изгубено поколение, неспособно да се справи с т.нар. демокрация. И въобще не ме разбирайте, че ще плюя или възхвалявам комунизма. От не един човек съм чувала, че едно време си знаеш къде ще учиш, после къде ще работиш до пенсия, ще ти дадат апартаметн, ще ти дадат кола все някога и т.н. Така научени хората, те нямат развита чувство за самосъхранние и желание за развитие, защото са чакали и са знаели, че държавата ще им даде.
И така като ги заварва демокрацията, те не знаят какво да правят със себе си, с живота си. Аз го виждам в моите родители, в роднини, в родтелите на приятелите ми. Всички са едни инфантилни, незрели, все още чакащи... нещо да се случи, без да си мръднат пръста, а вече са над 50-60 годишни..
Който е бил малко по-схватлив е завъртял бизнес, някоя измама, така са се пръкнали кредитните милионери, мутрите.. Обаче масово народа просто не знае какво да прави с демокрацията, лак да се адаптира към средата вече 30 години... А то, че мързели има, надали в Германия няма мързеливци, има навсякъде.
Отделен е въпросът, че всички млади искат да са шефове, никой не иска да е работник, независимо от умствения си капацитет и умения...
Много мога пиша и размишлявам, ама да не разводнявам повече..

# 97
Поколението на майка ми - с нейната професия, нейни колеги, обаче усетили се овреме, сега са милионери или поне сериозно заможни. Лекарското съсловие - който се усети, дръпна. Стоматолозите още повече. Хич дори не са загубено поколение, само някои не са се усетили. В момента 60-65 групата има доста заможни хора, с уникални възможности едно като политически климат, друго като общо развитие на технологии, навлизане на пари...и дори да чакаш 10 години, пак има усетили се. Това е адски много време, три десетилетия! колко пък да не се усетиш в един момент...

# 98
  • София
И сме бедни, и сме болни, и сме масово затъпели. Не може да те управляват простаци, а народът да е някаква горда интелигенция. Абсурд! Едни работещи бедни сме, без значение дали ще се щракнем на някой гръцки плаж у фейса, демонстрирайки ниво. Нивото е отчайващо ниско, и то на най-високо ниво. Медиите са една безкрайна криминална хроника и проводници на инфантилна пропаганда - как цъфтим, връзваме, как средната работна заплата била 2000 лв. и прочие. 2000 лв. на куково лято! Един бърз поглед върху обявите за работа в София дава много бърз отговор за какъв rate става дума. Вярно, има много коли - барутници на по 20 години, които освен да замърсяват и без това мръсния софийски въздух, друго не правят. "Прекрасен" град е София, няма що! И въпреки това све живо препуска да се добере до тоя мръсен, нещастен, т.нар европейски град. Зелена полянка не остана от презастрояване, въздух няма между новопостроените блокчета, може да си подават сол и захар от балконите, дето се вика, толкова са си близки. Никаква сигурност нямаш за бъдещето си, утре може да си аут от работа, може да не си намериш друга с години, а банките ще ти вземат и последната риза от гърба. И в тоя ред на мисли, къде ги тия усмихнати, щастливи, безгрижни хора? В социалните мрежи, може би, където си снимат манджите и се "тагват" от къде ли не, а в действителност се чудят как да си платят парното и тока.

# 99
Не мисля, че в БГ няма да си намериш работа "с години". Особено в по-голям град. Не сме в криза и стагнация, ако си на зор - ще намериш работа. Лесното уволнение значи че и лесно ще те вземат. Ако още бяхме в "режим", аз вече щях да съм нежелателна и ограничена за цял живот. На някои хора още им се иска това, хем те да не могат, ама да имат власт да унищожават чужди животи.

И не знам защо днешните ученици се оплакват от лошо образование. Имат техника, цветни хубави учебници, по-различен подход, интересни задачи...едно време бичехме с лист и молив трудните и неинтуитивни неща, нямаше книги, нет, и пак се изучихме.

# 100
  • Насред хаоса
И да не се оплакват учениците, то е видно с просто око - камара матури, тестове, простотии, всеки ден по нещо ново и накрая се виждат резултатите. И те никак не са хубави. Лъскавите опаковки, маркови писалки, техниката и други неща не могат да заменят преподаването в клас и разбираемото съдържание в учебниците.
На поколението на родителите ни няма какво да се сърдим и да гледаме в паничката, защото точно те бяха буквално ограбени. Интересно ще е ние на какви пенсии ще се радваме, като от толкоз хубавиня в родината ни народът, най-вече младите, продължава да бяга навън и да се устройва там. А е близо до акъла защо 30 години управляващи от всякакви цветове и партии се правят на улави и всякак избягват частна пенсионна система, както е например в Чили. Отде ще се краде тогава.

# 101
...или пък здравото дупе, да седнеш и да научиш, щото то не е да ти налеят. Или да вземеш книга, нет и да прочетеш и разбереш сам. Абе не може все някой да ти е виновен, при толкова курсове и възможности за учене, че си оставаш прост.

Родителите ми не знам как бяха ограбени, ама си купиха огромен апартамент буквално за джобни. И си изплатиха предишния пак с джобни. Ние пък градим семейство и трябва да купуваме имоти при пик на цените - и пак ни казват, че сме били безхаберно и мързеливо поколение, дето нищо не прави и едно жилище не може да вземе.

# 102
  • Насред хаоса
Ограбени бяха годините им труд, през които са плащали данъци и осигуровки. Така и никой не обясни къде изчезнаха парите за пенсии и защо още не са открити. Не се и надявам, де.
За сядане - сядат. Ама ако трябваше само да сядат и да почват учебника, защо да ходят на училище? Гледам по малката щерка - една тяхна учителка по език им плеска всеки път нови и нови думи. Предава си урока, тресва думите,  в следващия час нов урок и нови думи. Няма упражнения, затвърждаване и каквото трябва. Следователно те учат думите, ама за какво са им, като не могат да ги използват, един Господ знае. То така и аз мога да "преподавам".

# 103
Образователната система е архаична, не-функционална, затормозяваща и затъпяваща децата. Здравеопазването - трагедия. Дребния и среден бизнес, ако е изряден, е почти невъзможно да е на печалба в сегашните условия, независимо в кой сектор. Възрастните хора, ако няма кой да им помага, загиват от глад, студ и мизерия. На това, ако казвате нормална държава, не знам кое за вас е мизерия?

# 104
Училището е само част от ученето. Няма да ти налеят. Едно време и в Английската така "тряскаха" думи. После който иска и напъва, сяда с книги, дето са купувани едно време за копейки от руската книжарница, чете, попива употреба на думите и така. По принцип идеята, че ще те научат и разтренират до продаваемо ниво е доста наивна - всеки накрая сам си довършва "продукта", който ще предлага на пазара на труда.

Който не го е осъзнал - може ако ще да седи, злобее и да се чуди как са се "уредили" другите. Ми ей така - със здрав задник за учене и работене. Извинявай, ма едно време хората сами сглобяваха компютри и разцъкваха, днес реват, че няма кой да им налее програмиране в главата и да взимат големите пари веднага.

Възрастните хора са били млади - повечето имат деца. Е, сега, ако са били твърде готини да имат повече деца...ами техен проблем. Аз лично не искам да живея изцяло в система, честно казано. Нека има някаква спасителна мрежа в социален план, но не и да се стигне до ограбване на възможностите за по-интересни неща, без ограничения. Иначе става една неприятна уравновиловка и пак има злобеене.

Общи условия

Активация на акаунт