Защо хората се озлобиха

• 12 212
  • 276
  •   1
Отговори
# 105
  • Насред хаоса
Е, то сега излезе, че едва ли не масово децата са глупави мързели, чакащи да им налеят в главата. Не е така със сигурност. Факт е обаче, че след всяка матура всяка година следват едни изводи, едни кахърни тикви леят акъл от екраните и като нови мерки предлагат ... нови матури. Явно това им е решението, плюс все по-зачестяващите грешки и откровени глупости в учебниците, като ония за тъпите, досадните и смотаните числа. И побъркват и ученици, и учители.
Образователната система е архаична, не-функционална, затормозяваща и затъпяваща децата. Здравеопазването - трагедия. Дребния и среден бизнес, ако е изряден, е почти невъзможно да е на печалба в сегашните условия, независимо в кой сектор. Възрастните хора, ако няма кой да им помага, загиват от глад, студ и мизерия. На това, ако казвате нормална държава, не знам кое за вас е мизерия?
Точно.

# 106
  • София

Който не го е осъзнал - може ако ще да седи, злобее и да се чуди как са се "уредили" другите. Ми ей така - със здрав задник за учене и работене.

Това със здравия задния за учене и работене се случва в едни други справедливи общества, не в българското. Тук колкото по-тъп и удобен си, толкова повече те изтласкват нагоре. Справка - постоянните "калинки".

# 107
Сирен, не знам скоро отваряла ли си учебници и доколко си запозната с материята в училище, но не е нормална системата за учене - даже е тотално сбъркана. Претрупване с излишна, ненужна, безполезна и трудно усвояваща се материя за неподходяща възраст. Нищо практично. Децата в 5 клас учат от 8 сутринта до 4 на занималня и после до 8,9 вечерта домашни и зубрене на глупости. Кога точно да учат нещо, което ги влече? И как да им остане ентусиазъм и любопитство след цялата тази помия, която се опитват да им налеят в главите? И преди бе така и сега е така - успешни стават тези, на които не им пука за оценки и се съсредоточават в това, което ги влече. Но това трудно се постига с тази закостеняла оценяваща система, според която ако нямаш 6 по нещо - си глупав или мързелив.
За работата няма какво да се лъжем - можеш да си късаш д-то от бачкане и учене, и пак да изкарваш по-малко от чистачка в чужбина. Добре изкарват онези, които имат допирна точка с чуждестранни фирми и пазари. Няма какво да се залъгваме - малко са щастливците, които живеят спокойно и работят с кеф.

# 108
накупи пастичка на себе си , на едното дете , нещо за бебето и за 0 време остави 15 лева... Същото и на други места забелязахме.
На мен преди ми е правило впечатление, но с времето разбрах, че храната, съответно "да идеш на кафе" е евтиното удоволствие и пълните заведения вече не са ми доказателство за нищо. Има достатъчно хора, които всяка седмица по веднъж са на ресторант, но не могат да отидат и на театър. Затова тази седмица храна, а другата - култура; двете в една вечер не може. Или ако отидат децата им на кино, те остават пред блока "на кафе" за лев примерно. Да не говорим, че почти не познавам семейства, които да почиват по две седмици нормално лятото някъде. Все са за по една или бабите взимат внуците, а двамата родители минават за малко, но четирима примерно две пълни седмици в хотел на морето колко да са... А дори не говорим за изхвърляния в чужбина, а за нашето родно море; една нормална лятна почивка би трябвало да е масово, а не изключение. Изключения също познавам и пропастта между двете е огромна.

ПП Имаше една приказка за царя, който вдигал данъци до момента, в който народът започнал да яде, да се весели и да не му пука за утре. Тогава се уплашил и ги свалил. Та и ние така.
Скрит текст:
Имало едно време едно царство-господарство. Управлявал го цар, който обичал да прави пищни празненства за придворните си и почти не излизал от двореца. Един ден ковчежникът на царството влязъл при него и му съобщил, че хазната е празна. -Какво да правим, царю? – попитал той. Изненаданият господар помислил-помислил и заповядал: -Вдигнете данъците!

След месец решил да провери как народът приема по-високите данъци. Заръчал на част от придворните си да се облекат в дрипи, да тръгнат сред поданиците на царството и да слухтят какво говорят хората. Заръката била изпълнена. Придворните се върнали в двореца и докладвали: „Недоволни са. Псуват ви непрекъснато, ваше величество!” -Това е добре. Вдигнете още данъците – разпоредил царят.

След два месеца пак пратил преоблечени придворни да слухтят сред народа. Те се върнали с новината, че хората псуват още по-яростно господаря си. -Това е добре. Вдигнете още данъците – наредил отново царят.

След още три месеца пак пратил придворните си да подслушват. Този път те се върнали и му съобщили, че народът яде, пие и се весели като за последно. -Това не е добре. Сваляйте веднага данъците – заповядал разтревожено царят.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 18:29 от Анонимен

# 109
За работата няма какво да се лъжем - можеш да си късаш д-то от бачкане и учене, и пак да изкарваш по-малко от чистачка в чужбина.
Абсолютно! Тъй като знам каква е заплатата на една шефка на банков клон и понякога се чудя защо въобще хората учат и се развиват... Ето, тя е учила, минала през различни позиции, включително получава награди за постиженията си, но заплатата ѝ е по-малка от на миячката на чинии в съседна Гърция.
Да, тя не мрънка и е усмихната, но често споделя, че й е адски трудно да издържа сама(няма съпруг) дете студент (вкл. и детето й работи), да издържа и себе си, а пък и родителите й вече остаряват...
Не кара последен модел кола, има масов телефон, не се изхвърля. Тя е на хубава позиция и е казвала, че понякога иска да замине и да мие чинии... а какво да кажат другите дето са със заплати от 650-700лв и с по 2 деца? Как да ги срещнете усмихнати по улиците?

Вечно усмиханти и весели хора има в циганската махала - кеф ти сватба, кеф ти маанета. Бой, любов, сръбска музика, спане под звездите и всичко е шест!
Но другите, дето искат да живеят като "бели хора" и работят здраво за това, все повече се отчайват.

п.с. Преди 2 часа оставих 72лв в аптеката + потребителска такса при лекар. Лекарствата са за мен и детето. Антибиотик + за инхалации + пробиотик + витамини. Толкоз.... От аптеката до вкъщи хич не ми беше весело. Дано не сте ме срещнали по пътя.

# 110
  • София
Ли Лу, подписвам се дума по дума, чудесен пост.

# 111
успешни стават тези, на които не им пука за оценки и се съсредоточават в това, което ги влече
относно цитираното , голямо БРАВО

макар че коментарите , не отговарят на въпросът /заглавие на темата , а по скоро го потвърждават, и насажда мнението, че едва ли не бедните сами са си виновни, че са такива , за мен това са приказки на сити хора , реалността е такава, че не може всички,  колкото и да са умни и работливи, да са директори , ИТ специалисти и подобни , особено когато нямаш ,,вуйчо владика,, /не че всички са така , но болшенството/ трябва да има и бачкатори и именно те се приравняват втора и трета категория хора, защото не са се докопали до правилния пост / заплата

относно темата , мнението ми е : Пази боже сляпо да прогледа .

# 112
  • София /Абсурдистан
Кучето става хапливо само от кучешкия живот.

# 113
… макар че коментарите , не отговарят на въпросът /заглавие на темата , а по скоро го потвърждават, и насажда мнението, че едва ли не бедните сами са си виновни, че са такива , за мен това са приказки на сити хора , реалността е такава, че не може всички,  колкото и да са умни и работливи, да са директори , ИТ специалисти и подобни , особено когато нямаш ,,вуйчо владика,, /не че всички са така , но болшенството/ трябва да има и бачкатори и именно те се приравняват втора и трета категория хора, защото не са се докопали до правилния пост / заплата
...
Работата е там ,че дали хората са учени и си подлагат бананови кори, дали са ИТ и си крият информацията и проектите за бонуси, дали са търговци и си крадат клиентите или са просто чистачки и се разправят коя все е прекарана на по-мърлявата страна на улицата … ами все изпитват едно и също! И все интригите и борбата са едни и същи … за всеки от тях неговото нещо е много.
И в един момент всеки от тези професии дава негативни резултати.

# 114
Темата от "защо хората се озлобиха" се превърна в "хората са злобни само според материално осигурените връзкари, на които не им пука за мизерстващите".
Идеята, поне доколкото разбрах, не беше да коментираме онези, които са изморени от работа и проблеми (а съм сигурна, че и заможните хора имат такива), а буквално злобата в обществото, агресията, завистта.
Само при бедните ли се срещат според Вас? Виждала съм жени с обувки колкото минимална заплата да си съскат и да спретват какви ли не мизерии. Не е от нямане.
Когато коментирам, че хората са злобни или мързеливи по никакъв начин не се затварям в собствената си среда, а и тя не е прекрасна. Да, не мизерствам. Имам средства за храна и отопление. Може някои да кажат, че тогава нямам право да коментирам, но това не променя истината, че далеч не сме гордия, добър народ, за който се представяме. Децата се избиват в училищата и през ден слушаме за кражби и изнасилвания. Родителите Ви по-заможно ли са живяли и по тяхно време така ли е било? Бабите и дядовците Ви?
Дори дискусията се превърна в показно какво има предвид Авторката - бяха обсъдени калинки, връзкари, кифли и какво ли не. И всяко чуждо мнение е отричано. Не е ли точно това отношение злобата?

# 115
За не знам кой път и с какви думи го пиша това, ама... Хубаво, има нужда от бачкатори. Някоя от вас да бачка на поточна линия поне? Нещо с ръцете си? Всички сте на бюро, подозирам, а ако има движение - то е носене на папки. Нали? И за вашите деца пак такъв живот искате, нали?
Трябват бачкатори, ама да са на комшията децата, ако може. Да завършат техникум, да не следват висше, щото то не може всички да сме виШисти, менажери и директори, ама и някак се подразбира, че нашето семейство ще е от интелектуалците задължително, а другите ще правят ел-инсталации, редят плочки и отпушват канали.
Поне се поспря малко с демагогията за липсващото духовно и как пренебрегваме Рождество заради коледните подаръци.

# 116
Концепцията за общо куца в държавата ни. Защо същите тези хора (които наричате мързеливи, скатавки и не достатъчно упорити) като отидат в чужбина, работят така, че да се слеят и справят със системата им, спазват техните правила и норми на обществото и се чувстват по-спокойни и уверени, че труда им си струва? Болшинството хора имат нужда някой да ги управлява - факт. Затова е от значение кой и как ги управлява, за да има или няма щастие и спокойствие в главите им. При нас цари анархия и корупция, може би затова толкова хора се чувстват стресирани и озверели - цари умишлен хаос. Другото е, че българите не обичат да са подчинени, особено на тиранични персони с имперски възгледи, и понеже не им стиска да се опълчат на властта, по-лесно е да го направят с непознатия на улицата, колегата, вкъщи или другаде.

# 117
...Претрупване с излишна, ненужна, безполезна и трудно усвояваща се материя за неподходяща възраст. Нищо практично. ...успешни стават тези, на които не им пука за оценки и се съсредоточават в това, което ги влече.

Именно де. Целта не е да те направят кадър, това е ясно. Аз лично не знам какво е "излишно" в ученето. Всичко е важно и дава визия, разбиране. Иначе стават едни хора, дето може да са успешни, ама ще им липсват някои централни понятия. Освен това натискането дава академични умения, разбиране на абстракции. Българинът още не е разбрал, че това е огромно предимство в днешния свят. Ма не, Пена не разбира какво учи детето, затова - излишно било, тя иска директно да му налеят това, с което се прави парата и да не му затормозяват мозъчето.

Е не стават така нещата.

Именно това е целта - да се отсеят тия, дето лесно ще прецапат блатото на училището, ще се усетят, ще видят как се изкарват шестици, а настрана ще си правят своето. И разбира се, че е доста прекалено да ти пука за оценки, но БГ мамите там се втелясват много.

Впрочем задачите с "дебилните" числа, извън гафът с езика, си бяха много ценни.

Тия с ел инсталациите, плочките и ВиК не ги мисля - те са ценни специалисти и знаят какво правят. Не са слуги и са високоплатени, ако са кадърни.

# 118
Тия с ел инсталациите, плочките и ВиК не ги мисля - те са ценни специалисти и знаят какво правят. Не са слуги и са високоплатени, ако са кадърни.
А, никак не ги мисля - просто смятам за двоен стандарт, когато висшисти да развиват теорията как не може всички да са висшисти, ами трябвало и жичкаджии.

Ма не, Пена не разбира какво учи детето, затова - излишно било, тя иска директно да му налеят това, с което се прави парата
Точно!

# 119
Аз лично мисля, че ако стане държавна стратегия, може много повече хора да са "висшисти". Има такива нации, залагат на якото зубрене и изкарват изучени, ако не и талантливи хора, които после се наместват на позициите при работа с абстракции. Говоря главно за азиатските държави. Въпросът обаче е, че след това трябвя с "висшистки" умения да се пласираш, а и това не е съвсем лесно, щото доста народи го искат, а някои са по-талантливи от други.

И да, мисля, че наистина не всеки би следвало да е висшист, защото се получават комични ситуации. И затова е цедката - на който му идва лесно, си става; който не може, то се вижда отрано. Интелектуалното разбиране е способност като всяка друга.

А наистина голям проблем става, когато се наизкарат висшисти тип Рабфак, на които са им наляли един набор от модели на мислене, но са останали полуобразовани и разбирането им не е достатъчно детайлно. Е в момента такива ни управляват. А трябваше да са пътно строителство най-много, то и за плочкаджия се иска ръка и мисъл.

Общи условия

Активация на акаунт