Защо хората се озлобиха

• 12 175
  • 276
  •   1
Отговори
# 240
Завистлива злоба, според статистиката, започвала ако имаш дори 2Х на средния доход. Тоест не знам ако някой е добре платен, какво толкова ще завижда и злобее. Все още, дори през 2019, дифолтната позиция по форуми и социални мрежи е, че човек с високи доходи е минимум "връзкар".

# 241
Най-злобните хора с които съм се сблъсквала са все с престижни професии - адвокати, лекари, учители..Все са хора парадиращи със задоволство от живота си и постиженията си. Често и аз съм се чудела, кое точно ги озлобява. Версията, че са психопати не я изключвам, но не мисля, че всички са такива. Rolling Eyes

Просто не са достатъчно умни и умели, но не го съзнават и имат големи претенции. На фона на далеч по-слабите си възможности. Това ги нервира и постепенно ги озлобява.
Най-злият човек, когото съм виждала, беше даскал по физика. Кух, като лодка еднодръвка, с демонстративно кухо самочувствие, зъл и груб човек.
Просто пример, лично аз съм далеч от изкушаващата, но пък за сметка на това безкрайно погрешна идея да обобщавам на базата на отделни примери и то по отношение на етично понятие.

Психопатите са рядкост. Макар че и тях ги има. Масата не дължи озлоблението си на такива отклонения.

# 242
Имам тънкото усещане, че това са хора, тикани до позицията си и се оказва, че и там не са им лесни парите, а дори и не стават, въпреки че са издрапали. По-кофти е да си посредствен адвокат, отколкото супер добра фризьорка. По отношение на децата си - среда не среда, престиж не престиж, предпочитам втория сценарий. Иначе идва и озлобяването, щото са им обещали големи награди, а то - само зор и нещо там по средата като доходи.

Заплата от 3К я докарват и барман, и фризьорка - ако си правист с такива или по-ниски доходи, трябва да се сриташ. Айде за лекар е друго, там има и опит все пак, и доучване.

# 243
Най-злобните хора, които познавам не са тези от определена професия, а по-скоро тези, които са се озовали в дадена позиция или обкръжение, които не им се полагат - хора, получили пари, които искат да са елит, а никой не би ги приел или например дами, издигнали се благодарение на любовник/съпруг/ родител. Те знаят, че не са на мястото си и злобеят. И разбира се, хората с комплекси - нежелани жени и мъже, неспособни "експерти", които искат да спънат и околните.

# 244
Мисля, че малко хора знаят, че не са на мястото си в самокритичния смисъл на думата. Напротив, колкото по неадекватни за мястото си са, толкова по-недооценени се чувстват и плачат, че им се полага повече. Или пеят мантрата, че липсата на образование, класа и стил не ги прави по-лоши от другите, извеждайки от там логиката, че и на тях им се полага "като на другите". От там, до злобеенето защо все пак нямат "като другите" има половин крачка.

# 245
Мисля, че малко хора знаят, че не са на мястото си в самокритичния смисъл на думата. Напротив, колкото по неадекватни за мястото си са, толкова по-недооценени се чувстват и плачат, че им се полага повече. Или пеят мантрата, че липсата на образование, класа и стил не ги прави по-лоши от другите, извеждайки от там логиката, че и на тях им се полага "като на другите". От там, до злобеенето защо все пак нямат "като другите" има половин крачка.

Очаквам след подобен коментар обвинения в надменност. Blush

# 246
Мисля, че малко хора знаят, че не са на мястото си в самокритичния смисъл на думата. Напротив, колкото по неадекватни за мястото си са, толкова по-недооценени се чувстват и плачат, че им се полага повече.

Именно - налице е разминаване между виждания и реалност.

Цитат
Или пеят мантрата, че липсата на образование, класа и стил не ги прави по-лоши от другите, извеждайки от там логиката, че и на тях им се полага "като на другите". От там, до злобеенето защо все пак нямат "като другите" има половин крачка.

Има го това.
Както и другото - много образовани пък се самонавиват, че им се дължи непременно повече, само поради по-високия им образователен ценз, а това не винаги е тъй и те също реагират емоционално много негативно, ако човек без такъв е постигнал повече от тях. Или дори когато им е равен.
Което е пак лоша - невярна или непълна преценка на личните качества и принос, съотнесени към нуждите и желанията.

Изобщо надхвърлянето, надскачането на самия себе си, прекалено високата самооценка, не води до особени благини.

# 247
Judy, съгласна съм- дипломата често се бърка с образование и интелект. От там, разминаванията между претенции и покритие стават брутални.

# 248
Judy, съгласна съм- дипломата често се бърка с образование и интелект. От там, разминаванията между претенции и покритие стават брутални.
Така е.
Някои хора наистина много почват да си вярват, само защото имали хартия. С която в днешно време у нас, без извинение, може да се сподобие всеки.
И аз имам няколко. И въобще не мисля, че въз основа на тях някой нещо ми дължи. Ще ми дължи, като си го изкарам с реален труд и акъл.

# 249
  • София
Джуди, интелигентността и емоциите не са особено свързани. Много интелигентните злобни избиват на психопатия и дори садизъм, защото психически по-фино могат да тормозят жертвите си. В този смисъл те са по-опасни от тъпите злобни.

# 250
:
Ще ми дължи, като си го изкарам с реален труд и акъл.

Hands Clap Hands Clap Hands Clap
Ето, това е мнение на човек, здраво стъпил на земята.

# 251
Че кой и как точно ги свързва интелект и емоции?
Не е вярно, че няма и връзка между тях, де.
Не виждам как един реално интелигентен човек, не умен и другото там, с хартиите, човек, ще бъде като основна характеристика зъл, т.е. няма са може да управлява поведението си и ще прави "злини". А лошотията и злобата, не са и емоции, а вече се писа, етични категории и характеристики.

# 252
  • София
Злобата произлиза от смес от емоции, примерно гняв. Същото е за завистта. Често завистта и злобата вървят ръка за ръка, независимо с каква етична окраска ги боядисаме.

# 253
Най-злобния човек, който познавам ми беше колежка, на малко по-високо стъпало в йерархията на работа. Дъщеря на заможен човек, но работеща за почти без пари, защото е "независима" от семейството си. Харчеше много повече от заплата, но докрай отричаше, че получава пари от баща си.. Мразеше всички и всеки. Злобееше дори срещу "най-добрата" си приятелка, 2 минути след като и видеше гърба. И то злоба на дребно, например за коса, нокти и чанти... Девойката имаше ужасно високо самочувствие, едва кретащо следване на виШУ, но пък беше компетентна по всички въпроси.

# 254
Злобата произлиза от смес от емоции, примерно гняв. Същото е за завистта. Често завистта и злобата вървят ръка за ръка, независимо с каква етична окраска ги боядисаме.

Управлението на емоциите е в пряка връзка с интелекта. Накратко обясних защо.
Тук не намесваме патологиите, разбира си.
За завистта съм съгласна и вече писах същото - със злобата са близки приятелки.

Общи условия

Активация на акаунт