Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 2

• 68 874
  • 801
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте! От няколко месеца страдам от безсъние, често ми се ускорява пулсът, цикълът ми стана нередовен. На 33 съм, не съм раждала, не съм била никога бременна. Направих си ПКК плюс B12 и TSH, които преди не съм си изследвала. TSH ми е 2,474, а B12 е 225 pg/ml, останалите показатели са ОК. Имам ли според вас нужда от ендокринолог? Благодаря предварително!

# 481
  • Бургас
TSH според моята ендо е идеален при Вас.
Но не е излишна консултация с ендо,има и други показатели,които може да прецени да Ви пусне,потърсете добър специалист,не някой претупващ нещата.ТСХ е хормон на хипофизата,не е зле да се видят и щитовидните.
Може и консултация с гинеколог.

# 482
Здравейте! От няколко месеца страдам от безсъние, често ми се ускорява пулсът, цикълът ми стана нередовен. На 33 съм, не съм раждала, не съм била никога бременна. Направих си ПКК плюс B12 и TSH, които преди не съм си изследвала. TSH ми е 2,474, а B12 е 225 pg/ml, останалите показатели са ОК. Имам ли според вас нужда от ендокринолог? Благодаря предварително!

Само ТСХ нищо не значи, трябва да се изследва заедно с ФТ3 и ФТ4 които са хормоните на щитовидната. Ако искате ще ви покажа мои изследвания в които ТСХ е супер под 2 даже, но ФТ3 и ФТ4  са ниски и аз съм с хипофункция на  щитовидната.
В12 е нисък и  сте в дефицит, въпреки че е в норми (те са много занижени, всички  стойности под 350-400 са дефицит)трябва допълнителен прием.

# 483
Благодаря. Още не съм обсъждала резултатите с личния лекар (днес ги взех), да видим тя накъде ще ме насочи. Ако не греша, в друга тема във форума прочетох, че е добре TSH да бъде под 2, затова го споменах. Може би наистина ще се наложат допълнителни изследвания.

# 484
  • Бургас
Някои лекари претупват нещата,може да чуеш,че щом ТСХ е в норма,нищо ти няма.
Настоявай,сама ако трябва си пусни щитовидните.
И в хиперфункция съм била,и в хипофункция и симптомите или поне част от тях са били безсъние и сърцебиене и в двата случая.Ако не е с щитовидните,виж половите хормони.

# 485
Благодаря отново. Имам само още един въпрос. Трябва ли щитовидните хормони да се изследват в определен период от цикъла, или може по всяко време?

# 486
Принципно няма чак кой знае какво голямо отклонение, но е хубаво  да не сте в цикъл, аз обикновено изследвам след него.

# 487
  • Пеликания
Здравейте. Дали има нещо притеснително в резултатите?

# 488
Холестеролите не са добре, добрия е нисък, а триглицеридите са високи

# 489
   здр можи ли някой който разбера да ми помогне че утре сме на лекар пуснахме кръвни изледвания на малката 1.7м. Имали нещо притиснително.

# 490
Детето приема ли много течности?

# 491
Да някъде литър на ден вода пие

# 492
Да някъде литър на ден вода пие

Тъй като не знам в контекста на какво са пуснати тези изследвания, мога да кажа това - ниските хемоглобин и хематокрит могат да значат анемия. Тези показатели се понижават и от прекомерен прием на течности. Кое от двете е, ще каже лекарят.

# 493
Ако са дадени границите за дете, защото за всяка възраст са различни, т.е ако са правилните  тези ниски нива на трите показателя сочат вероятна желязодефицитна анемия

# 494
Не са за деца, това са границите за възрастни. Леките отклонения идват от Хемоглобина (останалите показатели надолу, които са малко под нормата също са свързани с него, затова и те са малко по-ниски).
За съжаление лабораториите не дават детските и това панира родителите.

Ето за Хемоглобина по месеци:

от 1 до 3 мсеца те са 92 до 150;
до 6 месеца – 101 до 129;
до 12 месеца – 107 до 131;
до 3 години – 108 до 128; - вашият е 111
до 6 години – 111 до 143;
от 6 до 14 години стойностите са между 118 и 150.
Източник

Няма нищо притеснително. Резултатите са чудесни!

Общи условия

Активация на акаунт