Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 581
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Да де, дълбоката провинция Добрич, но предполагам, че училището е наследник на НЕГ - Добрич, така че... Най-малкото има  учители по немски, които са възпитаници на НЕГ. И във връзка с допълнителните уроци - дъщеря ми също е с ДСД - C1, завърши преди две години само с училищна подготовка . Всичко зависи от мотивацията на децата и от преподавателите, които водят ДСД групи или класове. По старата програма си беше съвсем възможно да се постигне добър резултат и без уроци, които са със  сериозна финансова тежест.

Да, наследник е на НЕГ, и шапка свалям на преподавателите за положения труд!

# 136
  • СОФИЯ
...
мама САННЯ Не мога да помогна с информация за Виена, но ми е интересно защо избирате град, а не специалност?  Няма друга тема за университетите в Австрия, тук се пише, но няма много учещи там и затова може да не получите бързо отговор.
Има учещи и дори вече завършили деца във Виена, познавам такива, едното момиче е от гр.Казанлък и успешно завърши Право в държавния Уни /отслабна с още 5 кг. на последните изпити, без да й се налага, много красиво и умно дете/.
Без да се натрапвам, но...пак ще кажа че заглавието/началото на темата е от съществено значение за последващи възприятия.
Въпросът ти Ясмина звучи лично, ще отговоря, въпреки че отговорът ми вероятно отклонява съществеността на темата.
Харесваме Виена, имаме имот там. С ММ сме юристи, дъщеря ни се появи в този свят след навършването ни на 30 г. Никой никога не я е напрягал за нищо в ученето, напротив.
Виена и за дъщеря ни е "хубаво" място за живот. На мен лично ми харесва безопасността в ситито.
УНИтата обаче не са ми достатъчно ясни. Имат отворен вход и драстично затворен изход. Вероятно е практично, към момента гледам само статистика на започнали/завършили и...ми харесва започнали Право 3569, завършили 261.

# 137
  • София
Ама  безпредметно е да разказваме един през друг как децата ни успешно са взели С1 -  те са по старата система. Нали въпросът е как ще е по новата. И баш за новата дадох инфо за учебници, по които учат сегашни десети класове. Ето тук  може да се види черно на бяло разликата.
https://1eg.eu/images/news/2019-2020/uchebnici-2019-20.pdf
По старата децата от предния випуск, тоест сегашният 11 клас,  учат по учебници В2.2 и С1.
Ясмина, аз нямам деца в училищна възраст и по тази логика следва да не ме интересува след моите , в стил "след нас и потоп", какво се случва. Очевидно не е така обаче, щом съм си правила труда да проучавам по какво учат децата в момента.

За справка погледнете английския. И сега са по В2+ в 10 клас, точно както преди. И именно тук е бозата, уж е минимум, уж е не знам какво това заложено ниво, ама едни го тълкуват така, други удобно иначе и баш за немски са избрани по-ниски нива на не едно място в страната, при това все "елитни".  Сигурно не толкова елитните са с В2 в 10 клас, знае ли човек. Wink Смешничко е, че вторият език английски и първият са на едно ниво в 10 клас като по анредба  английският в девети уж почва от А1. Изборът на учебници по английски само показва, че може и да не се спазват очевидно нивата, ама избирателно. И в това "избирателно" определящите учебници по немски масово и удобно са решили да не се претоварват.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 16:45 от пенсионирана русалка

# 138
  • Шумен
Разбрахме, че иде реч за новата, но тук често се намеква как И по старата трябват допълнителни  уроци и как не става без тях.

# 139
  • София
И къде пише и често се намеква, че не е ставаЛО без тях, аз лично написах, че познавам в момента доста деца в 10 клас в трите държавни училища с немски в София (нищо не съм казвала в нито един момент за други гимназии), които ходят на уроци, за да вървят напред спрямо материала в училище, а не защото са немотивирани и неучещи, каквито ги изкарват тук. Двете неща са различни. А и ДСД, както и ДаФ стават все по-опростени, колкото и Попея да не вярва и колкото и никой да не го отчита това. Може би и затова учителите с немски не си дваат особен зор да  карат по старата схема. Сваляха се в годините  и праговете за  взимане на С1 на отделните елементи спрямо други години. И далеч не винаги взелите С1 знаят за толкова, факт. Попитайте децата си в Германия колко бг студенти има около тях, които имат С1 на ДСД или мин 4х4 на ДаФ, ама си имат сериозни затруднения с езика. Ще се учудите на чутото вероятно..

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 16:58 от пенсионирана русалка

# 140
Според класната на моята дъщеря тази година критериите за С1 са завишени. Не мога да споря, не съм запозната, дори за сега се надявам да не е така...Simple Smile

# 141
  • София
Хораааа.. Ще ви кажа нещо последно, пък който иска да вярва.  Знаете ли как се определят така наречените "критерии"? В южното кълбо в оторизирани училища се прави апробация на теста за другото ( и обратното), при затворени врати, за да не изтича инфо. Вижда се, че  децата вместо да направят четенето за предвидените 75 мин се справят за 30 мин. Не променят тест, а качват долния праг.. Такова покачване означава просто лесни задачи. А естествено е учителите да казват, че  точките са "завишени", нали така ще се тупаме в гърдите как въпреки покачените изисквания децата са се справили отлично. Не визирам , Елиас, вашата, а по принцип. Познавам много деца от НЕГ, едно пък как не каза, че четенията преди няколко дни  са били трудни.Направили ги  доста по-бързо от предвиденото и зяпали безцелно в тавана до изтичане на времето. А гаранция не са всички някакви корифеи. Съседче сподели следното" Ходя на уроци от средата на 11 клас,  учителката там ми е пускала такива текстове  за четене,  след които съм се чудил ще имам ли шанс  дори за В2 на ДСД. Е, текстовете бяха в пъти по-лесни... За слушането да не говорим, само третото беше такова, каквото трябва да бъде за такова ниво.

И миналата година беше така. Аз пък не съм от тия родители, дето ще хвалят децата си. Знаят, но едва ли като за максималните 24 точки на четене и 23 на слушане, които имаха. Едната даже май имаше 24 и 24. Сестра им определено боравеше далеч по-добре с езика, мога да преценя все пак, ама 24 имаше само на СК, може би и на четенето. А и какво като са "повишени"? 16 точки за С1са, значи при 8 грешки в четене някой бива все пак оценен за С1. А СК-то май е 12..

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 17:26 от пенсионирана русалка

# 142
Значи, аз само да кажа, че дори и деца с най-високо ниво на ДСД имаха затруднения в началото в Германия с езика. От моя опит. Говоря за стари випуски, с чудна учителка по немски, амбициозна, отдадена, даже и името мога да кажа, но не знам дали  е редно. И въпреки това, така стана. И това не е заради слаба подготовка или сваляне на нивото, едно е живият език, друго е изучаването му извън среда, дори и с обмен и екскурзии пак не е достатъчно, трябва да поживеят там.  Та в този смисъл, немски на високо ниво си трябва, както за сертификат, така и за ученето после, но все пак си има период на адаптация към езика, отделно пък има разлики в програмата по специалните предмети, и там също трябва учене. Изобщо, първите 1-2 години са много тежки. После поне адаптацията е приключила, не че става леко.

А ако ДСД или ДаФ са по-лесни сега (което не знам, но да кажем...), това си е работа на германците и е така за всички чужденци. И като почнат, то се вижда кой ще успее да се адаптира и изкласи.

Разбрахме, че иде реч за новата, но тук често се намеква как И по старата трябват допълнителни  уроци и как не става без тях.
Има и така, и иначе. Моят не ходи никъде, но и не беше в ДСД. От ДСД приятелките на сина ми (по спомен в ДСД масово бяха момичета, а момчетата останаха отвън) всички бяха ходили допълнително в 8 клас, за да се класират в ДСД. Като в училище бяха при много добра учителка. Другаде може и да  е различно, и за други деца. А Русалка пък даде примерите са деца и без Б2.2 даже накрая, аз за такива не знам. Тоест, всякакви случаи има, но за мен всичко зависи от детето.
Скрит текст:
Да се включа и аз в дискусията! Дъщеря ми завърши миналата година ЕГ в дълбоката провинция Добрич - лаистунг клас. Успешно взе изпита ДСД с 4 урока за устен изпит. Цялата подготовка получи в училище. За миналата учебна година се явиха 46 деца и 44 получиха С1 , кой с каква подоготовка училищна или извън училищна не знам, но моето дете е само с училищна подготовка!
Така че, за мен всичко е до детето - иска или не иска !
Точно така и аз мисля. И дали е научено да се труди и да полага усилия. Че като чета в темата за ЧУ как трябвало да е лежерно и как да не се мъчели, горкичките, и ми става едно такова... Няма успех без труд, според мен, но Фейсбук-културата да проповядва  друго.
И не мисля, че след реформата ще е различно. Ама поживем, увидем Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 18:09 от Анонимен

# 143
  • София
Между налични знания и нужда от адаптация при едни  и недостатъчни познания  въпреки наличен сертификат при други  разликата е голяма. Wink Дори и не съм си помисляла да оборвам факта, че  всеки има нужда от адапатция, дори и най-добрите.

Мами с деца, желащи да следват медицина/стоматология, да кажа, че на сайта на хохшулщарт са качени от няколко дни критериите за подбор за летния семестър. Интересно четиво  Simple Smile
https://www.hochschulstart.de/fileadmin/media/epaper/hilfe2020/u … dh/index.html#p=1

Както и файл с обяснения по процеса на кандидатстване при новите условия.
https://www.hochschulstart.de/fileadmin/media/epaper/hilfe2020/h … g-2020/index.html

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 20:23 от пенсионирана русалка

# 144
  • СОФИЯ
Възможно ли Е в двата Несъщесвуващи представи да има разграничение?

# 145
Оставям коментара за кой как изкарал ниво въпреки какво, защото не е много релеватно по онтошение на новите промени на МОН. Но четейки темата не можах да подмина едно изречение от по-горните постове на Poppea, затова че едвали не и без DSD може.

Да, и без DSD се взима С1 с DaF. Но без DSD не се взима пълна стипендия на DAAD за следване в Германия. В крайна сметка ощетени остават пак най-амбициозните. Но след като разбрах, че общото ниво трябва да се ориентира по мързеливите, какво ли ме бъркат тези 12 бг ученици всяка година, които биха изпуснали шанса на живота си...

# 146
  • София
Грант, само една малка уговорка. ДААД стипендия могат да получават И децата от лайстунг на НЕГ ( а те гаранция не държат ДСД). Но се състезават отделно от тези в ДСД или поне преди беше така. Вероятно с тези от училището към посолството, нямам идея. Познавам обаче дете от лайстунг, което я спечели преди 6-7 години.
Тук пишеше преди една майка с дете, което също беше с такава стипендия. Племенникът на друга потребителка в образователните теми, преподавателка по мат, също е  с такава. Сега е 1 курс в КИТ. Момиче от благоевградската езикова, което беше с дъщеря ми заедно по една програма в Германия,  също я взима. Девойка от ЧУ "Ерих Кестнер" също. От НЕГ също знам за две девойки, едната от миналия набор, другата от този. Даже не знам дали тази година не бяха  две.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 21:24 от пенсионирана русалка

# 147
Да, цялата програма на DAAD e за
- Deutsche Auslandsschulen (DAS) = лайстунг на 91НЕГ, Е. Кестнер
- DSD-Schulen = повечето немски гимназии в големите градове на България
- Fit-Schulen = от тях не знам да имаме

Не се състезават по отделно. Всяко училище със статут от горе-посочените може да номинира до 3ма кандидати, които после се интервюират в посолството, а накрая следва и последната селекция в Германия. Така поне по моя информация.

От списъка става ясно, че при липса на ДСД, се лишаваш от шанса за стипендия, освен ако не си се усетил от рано (8 клас) да влезеш на правилното място.

# 148
Моят син беше с такава стипендия. Завърши и магистратура. Последните коментари ги прочетох по диагонал. Та какво за стипендията?
И ние сме от провинцията...

# 149
Та какво за стипендията?
И ние сме от провинцията...

Нищо. Намекнах просто, че не може с лекота да се отметне, че смисълът на ДСД програмата се лимитира само до достигането на езиково ниво.

Общи условия

Активация на акаунт