Частни училища - информативна тема 30

• 39 350
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • в страната на чудесата
На кои?

# 646
Три дни обикаляте по моловете за подаръци, ама като стана дума за пари, повечето сте тук.
Това са нормални процеси и нямат много общо със себестойността, т.е. заплати и прочие. Зависи само от платежоспособното търсене, всички го знаете.
Във връзка с което очаквам детска градина в София до година време да заструва  колкото университет в Лондон.

ПП Отивам да смятам колко внука мога да си позволя😀

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 01:41 от Notaris

# 647
  • София
Notaris, тук не си прав. Не зависи САМО от платежоспособното търсене, а и то самото донякъде е свързано със себестойността. Не е случайно, че се повишават заплатите на учителите. И те ползват наеми, плащат сметки, купуват си жилища и т.н. Цените на доста услуги напоследък са нагоре.

# 648
  • в страната на чудесата
Not, за какво ти е детска градина? Ако имаш състоятелен зет, децата ще си стоят извън институции до пук. Пък и ти какво смяташ - който има деца, си ги гледа...

# 649
Пипи, последният ти пост показва нагледно колко не си в час.

Още когато стана ясно, че от догодина се вдигат заплатите в държавните и общински училища предрекох, че ще има и в ЧУ увеличние. Не ми се рови да си търся поста. Така беше и преди 2-3 години, когато имаше мисля 10% увеличение в държавния сектор. За да успяват да задържат качествените учители, следва да поддържат нивото на заплащане достатъчно конкурентно.

СС вдигнаха малко повече таксата по-миналата година именно заради увеличението на учителските заплати и инвестицията в новия етаж на едната сграда. До тогава не бяха вдигали таксата няколко години. И пак беше по-евтино от много от средностатистическите ЧУ. Все още не знаем колко ще е цифрата за горните класове, защото договорите се преподписват май месец.
И според мен това, че не злоупотребяваха с цената не се дължи на целта да привличат по-голям наплив. Наплив ще има и без разлика от 200-400 евро. Според мен се дължи на една принципна позиция, че не следва да се злоупотребява, защото тази злоупотреба после може да се обърне против интереса на конкретното училище.

И таксите на първа страница са за текущата учебна година. Тепърва започва да излиза информация за следващата, така че е съвсем нормално да не е актуална.

Рейни, сравняваме еднакви величини. Със и без транспорт, нали? Защото по твоята логика може да се задоволим и без частно училище, а да си го запишем детето в държавно.

Не са пред мен договорите, но таксата общо за тази година беше 5700/5750 евро, като транспорта е в тази сума и на отделен договор и мисля беше 800 евро. Т.е. може да се разминеш и само около 9600 лв.(с включени допълнителни занимания).  Simple Smile
Изи за мен са безумно скъпи. За нещото, което предлагат. Нямат инвестиции в материална база, имат няколко учителя на кръст за да се мотивират със заплати, не са се доказали по никакъв начин. Но очевидно децата, които са събрали не са достатъчни да покриват и тези минимални разходи (в сравнение с други конкурентни училища).

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 10:58 от Fancy

# 650
Все пак говорим за училище със 700 деца и такова, примерно, със 70...няма как таксата на училище със 70 деца да е по-малка от това със 700, без значение качество, не качество и т.н. СС може да си позволи такса в средния спектър или дори по-ниския заради обема на деца. Не може да се очаква същото от по-малките училища, дори и да са с незадоволително образование.

# 651
Все пак говорим за училище със 700 деца и такова, примерно, със 70...няма как таксата на училище със 70 деца да е по-малка от това със 700, без значение качество, не качество и т.н. СС може да си позволи такса в средния спектър или дори по-ниския заради обема на деца. Не може да се очаква същото от по-малките училища, дори и да са с незадоволително образование.

Защо да няма? Себстойността на продукта е една и съща. Разликите са малки. Да не говорим, че малкото училище Изи няма собствена материална база, която да е глътнала пари. Ако искат да наберат клиенти, следва да предлагат конкурентен продукт(по-добър от този на големите) на по-добра цена. Логиката им обаче е обратната.

# 652
Като искаш да си купиш нещо каквото и да било, цената за 700 е доста по-малка за единица продукт от тази ако искаш само 70. Има, според мен, доста фиксирани разходи, които в единия случай се разнасят на 70 деца, а в другия на 700. Понякога липсата на сграда само ти оскъпява цената. Предполагам купуването на програма като Кеймбридж не е безплатно и поддържането й. Не знам. А за качеството и цената - ще видим, няма как от сега да знаем какво е.   Аз лично чакам да разбера.

# 653
Кои са тези фиксирани разходи? Хайде да разсъждаваме. Наемът при всички положения им е по-малък разход от строеж на сграда. Бусовете им за транспорт са значително по-малко и вероятно са на транспортна фирма. Там разликите, ако ги има са минимални от обема. Хранята се от кетъринг. Там също им е по-евтино да плащат такъв, отколкото да имат собствена кухня с уреди и персонал. Кеймбридж има не само там. Дали ще е език, или друго ...
Друг въпрос е, ако си утроил(примерно) заплатите за да откраднеш учители и си им обещал да са двойно по- ненатоварени от предишното училище... И си назначил 10 вместо нужните ти 5 учителя. Да, в този случай разходът е по-голям. Wink Но на това му се вика ефективност и добър мениджмънт. Който не следва да се прехвърля в тежест на потребителите.
Принципно какво има да гледаме за качеството и цената? Когато презентираш лимонада Алтай за първи път, не излизаш с цена по-висока от тази на натурален фреш от портокал.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 14:35 от Fancy

# 654
За мен не е така. Наем е по-не изгодно от собствена сграда. Иначе никой нямаше да си строи сгради за училището си. Кеймбридж програма СС нямат във варианта на Иззи. Не е двуезично обучение, не учат доста предмети на английски. Няма как да не е по-скъпа програмата в Иззи. Транспорт - ако не са ти запълнени бусчетата, защото имаш по-малко деца, но се опитваш да направиш удобни маршрути, също ти е по-скъпо. От опит знам, че кетеринг е по-скъпо от тов да си готвиш в училището/градината или каквото и да е. Имаш още едно звено на кетеринг фирмата, която печели от храната. Транспорт на храната.... Не ми се спори. Наистина. Не мисля просто, че така лесно може да се се коментира кое е по-скъпо и кое не. Аз си мисля, че са горе долу еднакви цените.

# 655
Notaris, тук не си прав. Не зависи САМО от платежоспособното търсене, а и то самото донякъде е свързано със себестойността. Не е случайно, че се повишават заплатите на учителите. И те ползват наеми, плащат сметки, купуват си жилища и т.н. Цените на доста услуги напоследък са нагоре.
Нотарис е съвсем прав. А от какво друго зависи, според теб? Ако няма платежоспособно търсене, няма клиенти, няма приходи и каквито и разходи да имат учителите, приходите им са точно 0. Пазарна икономика. Това не се отнася за държавните училища, които са социална дейност и там действат по-други закони, но за частните се отнася на 100 %, защото те са търговска дейност, те са бизнес.

Докато има достатъчно хора да плащат новите такси в ЧУ, не виждам защо да не ги вдигат. И аз да съм собственик на ЧУ, и аз ще ги вдигам.
Not, за какво ти е детска градина? Ако имаш състоятелен зет, децата ще си стоят извън институции до пук. Пък и ти какво смяташ - който има деца, си ги гледа...
Защото състоятелният зет е все още в проект, а Нотарис като всеки умен родител трябва да има и план Б за децата си  Wink
От моя опит няма родител в БГ, който да не се грижи и за внуците, че и за правнуците, ако има възможност.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 10:50 от Анонимен

# 656
За мен не е така. Наем е по-не изгодно от собствена сграда. Иначе никой нямаше да си строи сгради за училището си. Кеймбридж програма СС нямат във варианта на Иззи. Не е двуезично обучение, не учат доста предмети на английски. Няма как да не е по-скъпа програмата в Иззи. Транспорт - ако не са ти запълнени бусчетата, защото имаш по-малко деца, но се опитваш да направиш удобни маршрути, също ти е по-скъпо. От опит знам, че кетеринг е по-скъпо от тов да си готвиш в училището/градината или каквото и да е. Имаш още едно звено на кетеринг фирмата, която печели от храната. Транспорт на храната.... Не ми се спори. Наистина. Не мисля просто, че така лесно може да се се коментира кое е по-скъпо и кое не. Аз си мисля, че са горе долу еднакви цените.

Кое му е двуезичното на Изи? Не ме разсмивай. Дай да не навлизаме в тази тема. Те дори нямат собствен учител по английски, камо ли квалифицирани учители по специалните предмети с квалификация по езика. Предметите се преподават на български, като от време на време се вмъкват някои думички на английски от преподавателите. Но иначе добре ви е облъчила рекламната им стратегия.
Колко са бусчетата на Изи? Може ли някой да каже. Бас ловя, че не са повече от 2-3. Wink Това сме го играли и видяли вече в други училища. Маршрутите са удобни ЗА училището, ако ще и децата да се возят два часа. От опит знаеш ли колко са първоначалните разходи да оборудваш кухня, като преди това си построил помещение, и да назначиш достатъчен квалифициран кухненски персонал? Същото е и със сградата. Не случайно безброй фирми предпочитат да са под наем, а не тепърва да инвестират в сграден фонд.
Да в момента на училищата, които навремето са построили сгради им е по-лесно. Но преди са имали два пъти тези разходи - веднъж за наем и още веднъж за инвестицията. И за да не се изхвърлят в цената, както прави Изи в момента са инвестирали собствени средства. Т.е. собствениците на Изи искат без грам самоучастие, само с парите на клиентите да си структурират бизнеса. Т.е. рискът се поема от клиентите, а не от собствениците, както е редно при всеки бизнес.
И ако беше толкова по-евтино да имаш собствена сграда, вместо да си под наем,  ПЧМГ и Питагор нямаше толкова години да са под наем. Wink И нямаше толкова години назад цената им да е без конкуренция за качеството, което предлагат. Wink

Не всички училища целят единствено да си напълнят класните стаи, пък им е без значение с какви деца. Wink Е, има и такива. Но не са всички и всъщност качествените се съобразяват каква среда целят родителите. Защото, ако не го вземат предвид внезапно може да се окажат без платежоспособните си клиенти.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 11:01 от Fancy

# 657
Няма да споря. Всеки си има мнение. Но си мисля, че не си запозната как се преподава в Иззи. Предполагам хора, на които децата са там ще могат да обяснят. Аз съм била два пъти на отворени врати и се запознах с учителка по английски, която е "собствена". А на по-големите е от Бритиш Каунсъл или както там на бг се изписва, което е супер да можеш да черпиш от добри учители, дори и друг да ги е обучавал. И доста ме впечатли учителката по биология на какъв английски постоянно говореше на децата в час.
Не искам да съм адвокат на училище, което не познавам добре, детето ми само кандидатства. Но само споделям нещата, които явно не знаеш за училището и не мисля че е редно в ефира да остават така. А то е нормално, при положение, че нямаш интерес към училището.

# 658
Е-то, не е редно да твърдиш какво знам или не знам за училището, без да си информирана по същество какво знам или не знам. Wink

А отворените врати са за това, за да привличат клиенти. Явно! Друго е когато чуеш и обратните мнения за качествата на училището от истински негови потребители. Simple Smile
В Изи имат И 4 клас. Те нямат големи. Всички са малки. А какво общо има "английската философия от ЮЗУ" и отглеждането на деца в Лондон с квалифицираното преподаване на английски език? Толкоз!

П.С. Очаквайте видео във фейса с нагледно доказателство, което опровергава думите ми. Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 11:48 от Fancy

# 659
  • Пловдив/София
За английския съм съгласна с Фенси (чудо!). Гледах клипче как учител по география май беше говори на малките деца на развален английски. Голяма полза- хем децата не разбират какво им се говори (няма как първите месеци да имат лексиката за научни презентации), хем заучават грешно произношение. Lose lose ситуация отвсякъде.
Но за таксата на изи все още мисля, че е от ниските- къде е 8100, къде е 10 000 (повечето ЧУ са толкова вече).Транспортът винаги е отделно и досега в 3 училища всее бил 220 лв, не съм видяла разлика.
Мен ме интересува живо защо не им дават в Изи по тревата Simple Smile) вече от 3 места го чувам (тук беше едното), постоянно им се повтаря "не гходете по тревата", то не остава много място за игра на 70 деца...Какъв е случаят с тази трева Simple Smile) ? Нали любопитство и свободна игра...

Общи условия

Активация на акаунт