Образователен Говорилник v.1.0.1. хотфикс 2

• 16 873
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • Отвъд алеята зад шкафа
Съгласна съм, но ще се занимавам вкъщи допълнително с нея, да й тренирам малкото мозъче. Не ми стига, че с каката уча по седмокласния материал,  трябва и с малката да се занимавам. Досега я бях оставила сама да се оправя, но от време на време засичам някои пропуски. Покрай Любословие стана ясно, че не може да разделя дума на звукове, което се учи още в 1 клас, тоест тогава някак е минала покрай капките, има и други подобни. И не обвинявам училището, в никакъв случай. Нормално е в клас с 25 деца да останат пропуски. Едно време като бях малка, нямаше занималня в нашето училище и майка ми всеки ден учеше с мен, проверяваше ме, изпитваше ме. И имаше резултат. Ще впрегна сетни родителски сили да го правя и аз, пък ще живея като станат студенти:)

# 196
  • София
А внуците кой ще гледа? Joy

# 197
Да, Нот, търси снахи.

# 198
И аз харесвам много Любословие, наистина може да се ползва и за сверяване на часовника. Обаче онова математическо състезание, което цитирахте по-назад, не дава такава информация. Аз се шегувах в предния си пост, но и не съвсем. Действително ми трябват все повече усилия, за да обясня на децата си (особено на малкото), че неумението да се постигне топ резултат на състезание по математика не означава автоматично "не ми се отдава математиката". Като цяло нищо не означава, защото често след 7-8 клас се разместват пластовете и съвсем непознати от рейтингите до момента деца стават "топ състезатели". Но стабилната и здрава основа е ключово важна, с нея компромиси не трябва да се правят.

# 199
  • Отвъд алеята зад шкафа
А внуците кой ще гледа? Joy

Ще ги гледам с удоволствие...когато съм София Smiling Imp

# 200
  • София
На майтап, да: за кого ще ожени момците.

# 201
Според мен пък много е малък шансът второкласник да види задачата с елфите и да я реши по време на състезание ако никога не е докосвало подобни задачи, никой не му е обяснявал методи и се обучава по стандартната програма.
И какви методи се използват за тая пуста задача с елфите? Аз я реших просто с логически разсъждения. Ако има някакъв метод, ще ми е интересно да го науча. В тази задача няма никаква училищна математика, не ти трябват никакви специални знания - само здрав разум.

Ето пък за първи клас една задача - имаме 5 филии, които трябва да изпържим от двете страни. В тигана се събират 2 филии. Всяка филия може да се изпържи в тигана за 1 минута от едната страна. За колко минути можем да изпържим всичките филии?
Само здрав разум трябва, никакви формули, никакви специални знания.

# 202
  • В офиса
Всяка филия, или всяка страна?

# 203
  • София
Мецане, здравият разум ми казва 6 Мин Simple Smile Обаче, обикновено питат кое е най-краткото време, за което могат да се изпържат - и тогава е 5 Мин. Противно на здравия разум, щото никой не пържи филийки така, както е за да се получи отговор 5 Joy Това си е задача с уловка, на която второкласник лесно може да се хване, ако не е срещал подобни задачи.

# 204
  • София
Simple Smile Реално ще станат за около 5, защото от двете филии в тиган, двете никога не се слагат едновременно, а една по една, и съответно в един момент има застъпване на стара-нова филия в тигана...

# 205
Ама как точно ще стане за 5 мин.? Grinning

# 206
  • София
Абе, това е състезание по математика, а не по готварство. Реално може и да станат за 5мин. /въпреки че и аз не виждам как/, но математически стават само за 6 мин. Joy Никаква уловка няма.

# 207
  • София
Първо загряваш олиото - това брои ли се към времето за пържене? Не.  После, добавянето на топлина ускорява изпържването, т.е. след първата другите се изпържват за по-късо време. Трето, слагането на филиите последователно в тигана променя времето на пържене на всеки две.

Всичко това е от реален опит. Дете няма начин да се сети, няма опита (контекста).

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 17:05 от Sharky*

# 208
Ей това е принципа. Дали са 3 или 5 е без значение.  https://bg-mam.ma/p/811881/29623538

Имаше такава задача на някое от състезанията. Мецане от кое състезание е? Изфирясвам вече.

# 209
  • в страната на чудесата
Аааа Санака, сакън! Това е мастър шеф - въртиш ги, вадиш полуготови, редуваш, слагаш обратно...

Общи условия

Активация на акаунт