Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 16 018
  • 313
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
Представям си следната картинка:
-Добър ден мога ли да разговарям с г-н...
-Лелеее ми нема го.Кой го търси?
-Г-н .....
-Е па че му предам....

rotfImao rotfImao

Една забележчица, не към Diorella, сервитьорка е правилното, а не сервитйорка. Синът ми го учи тази година, а той беше първи клас. Whistling

# 121
Ни съм аз Simple Smile Дона беши  Mr. Green

# 122
  • Ямбол
За какво не си ти? За вица или за забележката ми?(понеже пишеш след мен, затова те питам)

# 123
Първо: поздравления за Чандра за прекрасния термин "рафинирана мекота" - така ли беше? Аз така говоря.

Второ: какви са тия секретарки, дето са лицата на фирмите бе, хора. В равнината на мьекащите, където аз живея, секретарките вършат техническа работа и вярно - вдигат и телефоните, но далеч не са първия и единствения човек, с когото контактуват клиентите на фирмата. Тук май става дума за рецепционистки. Това, доколкото знам, са две различни неща.

Трето: аз бих. Ако начинът й на говорене минава границата на приемливото по моите лични стандарти, бих намерила начин да я поощря да се постарае да влезе в книжовната норма. Все пак като шеф и колега мога да си кажа мнението, но нищо повече. Но ако си върши работата и говорът й не е пречка да контактува с останалите край нея, как ще си говори, си е нейна работа.

Човек, който говори на непонятен за мен диалект е друго нещо. Там сериозно ще се замисля, защото не съм запозната с диалектите в страната и като ходя в Банско или в Северна България, гледам като теле.

# 124
Да но едно е да говориш с акцент, защото си чужденец. Да не искаш да кажеш, че хората от Добрич са чужденци?
Ха сега, чужденци ли сме или не?
Аз поне ходя по срещи... дайте сега да си кажем, ставам ли за сИкритарка?  Mr. Green

# 125
За сервитйорката Simple Smile

# 126
  • Пловдив / София

В друг град, където повече хора говорят по такъв начин, може би няма да се отдава значение на мекото говорене и там момичето да има по-големи шансове. Но в София-не.

Е, не във всички градове извън Сф се говори на меко.   Crossing Arms
Осн. този диалект е разпространен в региона Варна-Шумен-Добрич и в югоизточна България(Стара Загора, Хасково, Ямбол и т.н.). Макар че м/у тези два региона има разлика в мекото говорене.

Иначе по темата--не бих. Naughty

Докато живеех в Пловдив не ми правеше никакво впечатление, че има много мекащи пловдивчани, или че много хора произнасят "и" вместо "е" в думите, завършващи на "е". "Щи видими", "ний ни исками"......- примерно. Когато много хора говорят така около теб, го приемаш за естествено и нормално.
Но сега, когато ухото ми е привикнало към друг начин на говорене, ми прави впечатление начинът, по който се говори в Пловдив.

Е, това имам предвид. Да, в Пловдив се говори също на диалект(в Сф също се говори на диалект, както и във всеки друг град), но не съм съгласна, че в Плд миекаме. Тук диалектът е точно обратното --твърд. Както си писала, на "и".
Сори за спама.

# 127
Не зная за твърд или мек диалект, но когато съм в Пловдив ме търсят по тИлифона. Иначе всичките ми познати от този град са адски готини хора. RESPECT !

# 128
Не ми се четат 7 страници писания, следих темата до някъде, но искам да вметна, че казваме:
ГОВОРЯ МЕКО, а не НА МЕКО....

# 129
Тъй ли newsm78 И де туй, бе джанъм?

# 130
  • София
В никакъв случай. Все пак тя ще вдига телефона, ще ме свързва с хора, ще посреща в офиса клиенти или друг вид гости. Недопустимо е при този род дейност да ми мяка из офиса. За мен трябва да бъде млада или не толкова, но стегната, приятна жена, добре възпитана, да знае кога и как да се държи, сдържана и с правилен изказ.  bouquet
Това е моето виждане по въпроса. Ако посетя някой офис и ме посрещне мякащо момиче, облечено с дънки или не както е редно за такъв род работа, хилещо се или пък прекалено нацупено не би ми станало приятно и ако в офиса са ми близки ще си кажа директно, всъщност дори и да не са ми толкова близки бих казала, че съм останала с лоши впечатления от секретарката им -прекалено откровен човек съм. #Crazy

# 131
Ако посетя някой офис и ме посрещне мякащо момиче, облечено с дънки или не както е редно за такъв род работа, хилещо се ...
Това пък какво значи - че тия, дето говорят меко, не могат да се обличат адекватно и се хилят като пачи  newsm78

# 132
Не съм получила отговор на въпроса си.
Аз съм от Добрич.
Ставам ли за сИкретарка?

# 133
Аз съм от Добрич.
Ставам ли за сИкретарка?
Не, не ставаш.
Марш да си обуеш дънките и двете ще се хилим в кьошето.

И аз не ставам, ако не си разбрала Laughing. Добре че за други работи ставаме.

# 134
Аз съм от Добрич.
Ставам ли за сИкретарка?
Ставаш. В Добрич, ще те назначат 100%. От мненията на момичетата от София - с късмет и яко връЗки.
Аз ако трябваше не бих те назначила, ако говориш на миеко. В София може да се говори твърдо или диалектно, но е по-поносимо от миекането. Лично мнение.
Спомням си как се шегуваха със Стойка от Биг Брадър с нейната пИпИруда и подобни бисери.

Общи условия

Активация на акаунт