Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 16 023
  • 313
  •   1
Отговори
# 105
Добре де, ако аз тежа 100 кила, но много искам да стана балерина, трябва ли да осъдя шефа на операта, че не ме назначава newsm78 Кое му е трагичното? Има си изисквания за всяка професия, не може всеки да е еднакво добър във всичко.

Peace

# 106
Представям си следната картинка:
-Добър ден мога ли да разговарям с г-н...
-Лелеее ми нема го.Кой го търси?
-Г-н .....
-Е па че му предам....

# 107
Ха ха ха  Joy hahaha rotfImbo rotfImao rotfImbo   в София е последното място дето се говори правилно. Може да е столица, ама с говоренето хич ги няма. Сега като чета ми се струва, че повечето Софиянки смятат че "правилен изказ" е техния, нооооо ... момичета да говориш твърдо е същото като да говориш миеко - т.е. неправилно е!

Аз нямам претенция че в София се говори правилно. Не давам и дефиниция кое е правилно, но не бих се съгласила че така като се говори във Велико Търново (както се твърди в учебниците) е правилно. Опазил Бог.
Просто всеки диалект в региона, в който се използва си е нещо нормално и ценно само по себе си. НО ако човек иска да се реализира в друг регион е редно да се нагоди според неговите правила. Същото е като да отидеш в чужбина - нима не учим техния език за да се разбираме. И искаме когато те идват да научат нашия (което си е загубена кауза, но...)

# 108
Отговарям конкретно:

нИе! Mr. Green

Аргумент: секретарката е лицето на фирмата. Тя формира първото впечатление с културата си на общуване. В случай, че има проблем с българския правоговор, не е за тази позиция.

# 109
не, не Биx...  Wink

# 110
  • Sofia
По темата: не съм сигурна - родом съм от Д-ч и като дойдох в Сф, си "миеках", ама -умерено, дори работех във фронт - офиса на една немалка американска софтуерна компания, където говорех основно на англ.- явно на англ. не миеках  newsm78
Така, ч е може да се каже че съм случай на назначена "миекаща" секретарка".
Според мъжа ми, по "тилифонъ" много си личало  Embarassed Confused  
Мин. год. в Бургас ни ослужваше една сервитйорка, която ни зададе смущаващия въпрос:"Кафе Или или Илит?", та ни тряваше известно време, докато я разерем и отговорим  hahaha

# 111
  • София
Епа тука у Софето софиенци не останаа мноо, та мое и да не се забележи диалектот... Mr. Green

# 112
  • Кори Селести
Номинирам родопското наречие (Смолян) да се приеме за официален български  Party
Згропали са да та куднам  Mr. Green

Shocked Shocked Shocked

Недейте...моля ви...достатъчно страдам, че не знам английски...сега ако и от български ме лишите отивам в Буркина Фасо да живея!
Поне няма парно да плащам....на чист буркинофасовски ще ви пиша оттам, да видите вие тогава!!!!

# 113
Мин. год. в Бургас ни ослужваше една сервитйорка, която ни зададе смущаващия въпрос:"Кафе Или или Илит?", та ни тряваше известно време, докато я разерем и отговорим  hahaha
А "иджин джин" Mr. Green

# 114
твърдо НИЕ! smile3513

# 115
Ето нещо весело по темата: http://www.liniastandart.com/modules.php?op=modload&name=New … icle&sid=1118

А иначе: най-вероятно зависи от степента. Ако е много силно изразено - не. Но ако е слабо и същевременно е достатъчно кадърна, оправна и умна - да. Нямам нищо против диалектите, просто е доста важна как те "посрещат" по телефона, а и хората са най-малко виновни за начина си на говорене, той зависи от средата. И естествено търпи промени.

# 116
А "иджин джин" Mr. Green
Хахахаха, точно това комнтирахме с едни приятели, колко време ни беше отнело да се разберем с тоя "иджин джин" Joy

# 117
  • София
И какво се оказа това  "иджин джин"  Rolling Eyes newsm78

# 118
И какво се оказа това  "иджин джин"  Rolling Eyes newsm78

ЕДИН джин  Joy Joy Joy

# 119
  • София
 smile3555 Никога нямаше да се сетя   newsm62

Общи условия

Активация на акаунт