С какво ви дразнят свекървите? – 116

• 31 034
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ами от оплакващите се доста живет при свекървите си. Факт. Защо? Като са толкова зле, да си хващат милото и на квартира или при нейните родители. Или ипотека, която да изплащат заедно и поравно.

# 226
  • волно калдъръмче
Възпитанието и нормалното отношение се дължи от възпитаните хора, независимо дали са им дали жилище или не. За снахите нормално обикновено означава служебно. Толкова ги е шубе от контакт с майката на мъжа им, че са готови и децата си да няма на кого да оставят.
Но свекървофобките удобно подминават факта, че т.нар. натякване много, ама наистина много често се получава след проява на незачитане. И е напълно човешко да си кажеш "Не стига че жилище й/му дадох, ами се държи като...." Снахите, както са много образовани, отворени и интелигентни по презумпция, би трябвало да оценяват някои безплатни блага. Ако не искат - намират друг начин и опъват наравно с мъжа за новия дом. Но не хем да ползват, хем да дуднат.
Каквото и да пишете, не вярвам да подскочите от радост, ако примерно не ви допускат в жилище, за което сте се потрудили и сте вложили усилия и средства. Колкото и снахата да е винаги предизвикана и онеправдана. За мен няма проблем да стоя настрани от младото семейство. Аз също не обичах и все още не обичам гости без покана.

Права е Абсурт - изумително е точно мъжки майки да бранят всяка жена на всяка цена и въпреки всичко. Дано не се убедят в обратното рано или късно.

# 227
  • София
"Служебно" не изключва "възпитано".

# 228
  • София
Проявата на незачитане е нещо много относително, обаче.
За едни незачитане е "Ау, ти не ми казваш майко (татко)", за други – "Как така не си кръсти първото дете на мен?!?", а за трети – "Толкова ли не можеш да поздравиш нормално, когато се засечем?". За свекъра ми проявих незачитане, когато отказах да живея в жилище, определено от него.
Обаче не ползваш това жилище, нали така? Даваш възможност на свекъра си да го продаде, даде под наем и каквото иска. А не да се възползваш, но и да мрънкаш колко зле ти било там.

По гръб не падаш, незачитането било относително. Ами и уважението е относително. Има доста подли и подмолни хора, които насреща ти се хилят, докато ти забиват нож в гърба. И това далеч не са само свекървите. Ако една снаха отказва постоянно контакт с внуците, а при мама ги води непрекъснато, едва ли уважава особено свекърва си, дори пред нея да се мазни.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 14:59 от Cuckoo

# 229
  • при късмета
КАГ, си мисли, че има право да управлява кухнята у младите, ако е дала жилище. Абсурт смята, че по дифолт ѝ се дължи козируване, ако е дала жилище. Авчемравче, смята, че трябва да ѝ се мълчи и не могат да ѝ се правят забележки, ако е дала жилище. Птица при всякави обстоятелства вижда жилище дадено от свекървата, макар и да не е такъв случая, а снахата просто се е оплакала за нещо (все трябваше да влезем в "нормална" комуникация Joy)
Защо се чудите, че представите за уважение и благодарност на снахите може да са много различни или поне основанията за тях?
Ако изяснят всичко това предварително, дали ще има снаха, съгласна да живее в това жилище? Не, няма да има, ще накара мъжа си да избира м/у майка си и семейството си.
Затова продължавам да смятам, че ако честно и открито свекървите си представяха претенциите, то снахите ще могат да направят информиран избор. Когато обаче свекървата първо дава, а после очаква някой да се съобразява с нейните претенции, без дори да ги е конкретизирала, то тогава снахата няма вина

# 230
  • София
Абсолютно съм съгласна – и уважението е относително.
Ние за уважение ли говорехме, или за възпитание?

Допълвам:
Не съм в позиция да давам или да не давам възможност на свекъра ми какво да прави с негова собственост. Нямам, не съм имала и няма как да имам такова право. По отношение на мен, за него важи същото.

# 231
Много по-добре е служебно, отколкото традиционно-битово-скандалджийско, като описаното на предишните страници.

# 232
  • волно калдъръмче
"Служебно" не изключва "възпитано".
Така е, но аз държа да има и сърдечност, дори и в началото да е престорена. Винаги започвам изключително добронамерено и всеотдайно. Дали ще остане така, зависи от отсрещната страна. Като започне двойната игра - да погазва чувствата ми и същевременно да ми стъпва уплашено на пръсти, знам, че това не е моят човек. Синът ми да си ѝ бере гайлето. В този момент може да преминем в служебни отношения.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 15:04 от Вяра

# 233
  • София
Сърдечност по задължение? Никак не ми звучи добре. Ако някой изисква такова нещо от мен, директно строя Берлинската стена. Без значение какъв ми се пада.
За мен сърдечност, близост, приятелство се изграждат с години и възникват между хора с близки "кръвни групи",  а не по задължение.

# 234
Сърдечност може и да се появи с времето, но съвсем в началото - по-реалистични и по-често срещани са съвсем нормалните възпитани служебни отношения. Още не се познавате, къде бързате за сърдечност...

# 235
Права е Абсурт - изумително е точно мъжки майки да бранят всяка жена на всяка цена и въпреки всичко. Дано не се убедят в обратното рано или късно.
   Да , ще се убедят - колкото и някои сега да си мислят, че с тях започва новата свекървенска епоха - всички свекърви ще са бели, добри и обожавани от снахите.

# 236
  • при късмета
Когато създаваш семейство с някого, са по-важни отношенията с него. Мнението, нагласите и вижданията на свекървата изобщо не би трябвало да имат значение. В задачата се пита защо уж нормални жени, като сина им се събере с жена, се считат за длъжни да дирижират тези отношения, битието им и отглеждането на децата им. да не пропускаме задължението тя, а не сина да преценява снахата. Като дъщеря се събира с партньор, нещата стоят по друг начин и нагласите са други. На дъщерите се дава без предисловия, условия и безкористно и няма нагласа "онзи ще се разполага в имота ми".
Недоумявам критериите по които хората делят децата си и семействата им. За мен би било все едно

# 237
  • волно калдъръмче
Сърдечност по задължение? Никак не ми звучи добре. Ако някой изисква такова нещо от мен, директно строя Берлинската стена. Без значение какъв ми се пада.
За мен сърдечност, близост, приятелство се изграждат с години и възникват между хора с близки "кръвни групи",  а не по задължение.
Въобще не го искам, щом не ти е по силите да отговориш на доброто с добро (казах вече - достатъчно всеотдайна и добронамерена мога да бъда). Не сме едни и същи кръвни групи, устройва те служебно - такова ще е. Но после да няма рев по форумите, че свека не се интересува от вас, не ви търси и не тича през глава да вземе децата да ги погледа.

Тя берлинската стена вече е построена под една или друга форма. Представата за свъкърва достатъчно говори за нагласите за общуване и превантивните отбранителни действия (най-добре по-далеч; внуците при подсвирване, щото инак не ставаш за баба и синът срещу майка си за добро на жена си). Въпросът е, че аз няма да си правя труда да разбивам с глава берлинската ти стена. Просто не ми е важно.

# 238
... На дъщерите се дава без предисловия, условия и безкористно и няма нагласа "онзи ще се разполага в имота ми".
Сигурна ли си в това? Ако зетят се държи невъзпитано или нахално, мислиш ли, че и на него няма да му се припомни в чия къща живее Simple Smile
Просто тъща и зет нямат същите сблъсъци и на същото поле като снаха и свекърва, затова и драмите във втория случай са по-чести и по-големи. А и колкото да сме еднакви Wink, обикновено мъжете са по-широкоскроени от нас и не се взират под лупа във всяка подробност. Ама коя как погледнала, пък преместила чашка, пък изкоментирала нещо...

# 239
  • Насред хаоса
В задачата се пита защо уж нормални жени, като сина им се събере с жена, се считат за длъжни да дирижират тези отношения, битието им и отглеждането на децата им. да не пропускаме задължението тя, а не сина да преценява снахата.
Защото от време оно се е смятало, че свекървата е една идея по-висша от останалите, защото случайно е родила момче. И някои, доста, като гледам по темата, отказват в 21 век да се пуснат от тия глупави предразсъдъци и си въобразяват, че са Султана на 21 век. Нищо, че и Ния примерно е била богаташка щерка, пак е трябвало да е длъжна. Сякаш е прибрана от улицата, а тя в палат израсла, за какъвто Султана не е и мечтала. И днес си живеят с тая нагласа, не могат да проумеят, че не са нищо повече от останалите и това е.
Колкото и да съм наблюдавала през годините, броят на тъщите, които се бъркат така безогледно в семействата на децата си, е много по-малък от този на свекървите, правещи същото. И друго наблюдавам - в повечето случаи свекървата е тази, която започва войната, дори и снахата да се държи възпитано и с уважение.

Общи условия

Активация на акаунт