Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 863
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
Скрит текст:
Изгледът към парковото пространство на Ндк си го имам целогодишно, пак не ми е достатъчно.
Ндк и наоколо не е само Ндк и градината му. Улиците наоколо са мръсни, контейнерите често са препълнени и наоколо се въргалят разкъсани чували с боклуци. Просто контейнерите са недостатъчни за всички кооперации по протежението на главните улици.
По малките улички в квартала положението е още по-лошо, но според мен пак живущите са виновни - за да си изхвърляш боклука пак трябва възпитание и култура. Тротоарите са кофти, определено.
Като студентка обиколих европейските мегаполиси, поживях, видях. Ами различно е, повече грижа има.
Америка пък няма хич да я коментирам - самите американци са страшни мърлячи у дома, но пред къщи и улици е много чисто.
Има начини, има. Ама струва пари.
Ей това е истината. Има обаче съществена разлика между местните данъци в Ню Йорк и тези в София Wink

# 211
  • София
Ню Йорк има друг чар и той не е точно в тротоарите, особено около Таймс Скуеър.

# 212
  • София
“Оня ден ме питаха, какво пък толкова буча за въздушните клинове на София и защо гъстото застрояване на южна София да е проблем и как софийската китайска стена от бетон по южното Околовръстно да има някакво значение. Ми пичове, още през 1935 г. доста неадекватни съграждани възлагат на един доста глупав архитект - Адолф Мусман, чужбинец, вероятно соросоид, да направи план "да се създадат условия София да се развие като един градински град, а населението, което чувства сега нуждите от градини, да живее в добри здравни условия."  (от речта на Ив. Иванов, кмет на София - доста глупав и той). Скитал се тоз Мусман, харчил народна пара, ял, пил и се веселил и накрая стоварил план, който искал да попречи на тежките чугуноглави инвеститори и корполентни и извънредно късогледи общинари и властимащи да затлачат въздушните потоци от планините към града. Ма е нямало как да знае, щото го завършил и предал през 1938 г., а тия решили да задръстят града след 2000 г. После пък започнала войната, после пък слезнали шепа партизани от планините колкото един стадион хора, но някак вълшебно размножавайки се до стотици хиляди в рамките на дни, после па се развил социализъма, резко преминал в полу-лебертарянско безвластие и накрая в контролиран корупционен конгломерат от партии+депутати+общинари+"инвеститори".
И така стигаме до емпиричното доказателство защо е проблем безугледната неутолима лакомия на шепа австралопитеци с власт, която убива семействата в двумилионен град, както и егоизъма на всички нас и вярата, че всеки поотделно е Дънкан Маклауд и него тоя въздух не го лови.”

Иван Червенков (копирам от фб)

# 213
Скрит текст:

Бай Ганьо услужливо за тях си изхвърля боклука до кофите, макар да му направиха кофи за дрехи, безплатно извозване от вратата на електроуреди и прочие. После диша.
Снощи по Новините обявиха, че само....40% от замърсяването идвали от отоплението с твърдно гориво...
Интересно от къде са останалите 60%, като трафик засилен си имаше и септември и октомви, но се дишаше, защото беше топло.

Кофи за дрехи съм виждала баш най в центъра - на Лъвов мост пред Дирекция на полицията и в средата на Женски пазар. Колко ли ФПЧ и разни други неща ще избълваш, за да отидеш и се върнеш с тях с черния джиБ? Или той само парфюмиран въздух пуска от ауспуха?  А Бай Ганьо не случайно е подозрителен - аз например не съм сигурна, че върнатите там дрехи не ги препродават. Предпочитам да ги оставя за някой клошар, отколкото да пълня гушите на "предприемчиви" люде, които ме смятат за голям балък.
Извозването на електроуреди съм го ползвала 2 пъти - толкова се е налагало досега. Много е добре, но има едно неудобство - трябва да осигуриш присъствие, когато ще минават в района ти по график. И това най-вероятно ще е в работен ден.
За 40-те и 60-те % - ето ти отговор
https://www.youtube.com/watch?v=7tSR_FgFClk
Контейнери за дрехи има и по кварталите. В Люлин 1 до Фантастико, малко преди табелата за край на София дори има два. Мисля, че при всички Фантастико са всъщност. Преди имаше, за сега не знам при Кауфланд.
Фирмите, които оперират са поне две https://texcycle.bg/#textile-cycle и https://texaidbg.texaid.com/bg/nachalo.html
Да не говорим, че ги взимат в HM и ваучери за някакви остъпки дават.
Другото са оправдания за вятър... и мъгла.....и  манталитет.
Чакайте да задуха да ни отвее мизерията, която сами си правим, че да дишаме Grinning

Познати, живеещи около София събират кенчета и пластмасови бутилки, които изхвърлят като идват в разделни контейнери тук. Не, че специално палят колата, да дойдат да ги изхърлят и правят задръстване и смог. Grinning

И един пост от вчера по темата на една адвокатка за оправданията, точно на място. Да не се чуди някой защо освен нас тук другите много не ги свърта.....

# 214
Изгледът към парковото пространство на Ндк си го имам целогодишно, пак не ми е достатъчно.
Ндк и наоколо не е само Ндк и градината му. Улиците наоколо са мръсни, контейнерите често са препълнени и наоколо се въргалят разкъсани чували с боклуци. Просто контейнерите са недостатъчни за всички кооперации по протежението на главните улици.
По малките улички в квартала положението е още по-лошо, но според мен пак живущите са виновни - за да си изхвърляш боклука пак трябва възпитание и култура. Тротоарите са кофти, определено.
Като студентка обиколих европейските мегаполиси, поживях, видях. Ами различно е, повече грижа има.
Америка пък няма хич да я коментирам - самите американци са страшни мърлячи у дома, но пред къщи и улици е много чисто. Има начини, има. Ама струва пари.
В предишния пост каза, че намалява зеленината в НДК с внушение, че я няма, но това не е вярно. Освен в градината на НДК много дървета има в пряките и то не само там, а на много места в София. Ние имаме много китни улици в повечето стари квартали на София. Да не говорим за дърветата във вътрешните дворове.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 14:31 от Анонимен

# 215
Ясенски Hands Plus1 И понеже е ясно, че всеки е на принципа "това за мен не се отнася", аз виждам изход само в забрани и глоби - като в Букурещ, че и по-строги. Ама пусто, нали същите тези са избиратели....

# 216
За данъците в Ню Йорк сити не коментирам, че ми е болна тема.
Не всеки знае, че цял Ню Йорк издържа ситито, барабар с прилежащите части. Страшна скъпотия, ама нали е Ню Йорк...

Ние също не плащаме малки данъци (имам предвид данък сгради и такса смет), но си мисля, че и общината има пръст по много въпроси.
Сметоизвозването е често, но не достигат съдове. Ами да сложат. Няма да има разпилян боклук.
Да има контрол и солени глоби за вандализъм от всякакво естество. Не мисля, че е до липса на средства, категорично.
Ще дам пример - преди години, когато реновираха детския кът на Ндк и стана много хубаво местенце за игра, то оцеля месец-два и беше съсипано.
Ситуираха една будка и вътре един чичко дремеше. А нощем - никой. И изродите вилнеят и съсипват.
В Америка - живея в хубава ерия (няма черни, няма латинос), в близост има големичък парк за игра, с игрища, площадка за по-мънички деца, тревни площи и пр. Има си табела, че парковото пространство е отворено за посетители от 8 до 21.00 часа през лятото или до светлата част на деня, независимо от сезона. Няма огради никъде.
В целия квартал патрулира денонощно шерифът или подопечните му, ако след настъпването на нощта има посетители (рядко някой пренебрегва правилото), то полицаят учтиво слиза от колата си и моли за незабавно напускане.
Какво пречи всеки квартал да се обхожда по този начин и да се следи за ред?!
Въпросът ми е реторичен, щом лятото като си бях отново вкъщи в 2 през нощта звънях като обезумяла в 4 РПУ и на дежурния в Столичен инспекторат, за да получа отговор, че близкото заведение, което гърми и не ни оставя да спим е кауза пердута и спасение от шумът няма.
Може би промяната трябва да дойде от всеки от нас, после и децата ни. Иначе все ще е мръсно, сиво, данъците ни ще отиват незнайно къде и ще дишаме отрови.
Бъгът е и в нас, и в Столична община, и в почти цялата ни нация.

# 217
Абе не знам, ще вземат да ги затворят вандалите, пък те ще се оплачат на Хелзинкския комитет, че са дискриминирани, и ще ги пуснат, че й пари ще им дадат... Откачена работа.

# 218
  • София

ееми мисля казвахте с Черната Станция, че имало модернизация и страшна демокрация ама ше дойдете на мойта само въпрос на време ..... Yum

За страшна демокрация нищо не съм казвала. Казвам само, че нещата се оправят, бавно може би, но се оправят. И предпочитам днес пред соца.Останалото са твои инсинуации.

ей го тротоара няма пльочки няма какво да се размести, направено от някаква катранена смес с мозайка вътре и тва е, никакви ремонти не му се правят, като вали всичко е 6
https://---shortener8712-tDGF4yv

Супер е. Стига отдолу да няма инфраструктура или същата да е в канали. Защото у нашенско ще го разкопаят сто пъти, ще сложат кръпки, те ще хлътнат и ще стане манджа с грозде. Плочки се махат и слагат много по-лесно.

Да оправят единия тротоар си има доста смисъл - няма пари и за двата, ама един ако е ОК ще ходиш по него.

ама сестро къде го тва "бавно но се оправяло" ? Ама няма такъв филм, иначе ако всички имат желание тия отвънка също ше си вземат по една кирка и лопата и пристигат ама "вътре в НДКто" няма желание да се опраят тротоарите Yum А иначе това съм го виждал как се прай, през нощта пристигат с една камионетка пълна с катрана, тротоара преди това е натъпкан с чакъл и изравнен, само се излива, изравнява и на сутринта е готово, точка, няма повече разправии, така се правят и външни метро станции и спирки и кво ли не, нема никва философия и ремонт на ремонта, но наще защо не искат това нещо, не знам

# 219
  • София
Извънредният труд е забранен в Кодекса на труда?

# 220
Скрит текст:

ееми мисля казвахте с Черната Станция, че имало модернизация и страшна демокрация ама ше дойдете на мойта само въпрос на време ..... Yum

За страшна демокрация нищо не съм казвала. Казвам само, че нещата се оправят, бавно може би, но се оправят. И предпочитам днес пред соца.Останалото са твои инсинуации.

ей го тротоара няма пльочки няма какво да се размести, направено от някаква катранена смес с мозайка вътре и тва е, никакви ремонти не му се правят, като вали всичко е 6

Супер е. Стига отдолу да няма инфраструктура или същата да е в канали. Защото у нашенско ще го разкопаят сто пъти, ще сложат кръпки, те ще хлътнат и ще стане манджа с грозде. Плочки се махат и слагат много по-лесно.

Да оправят единия тротоар си има доста смисъл - няма пари и за двата, ама един ако е ОК ще ходиш по него.
ама сестро къде го тва "бавно но се оправяло" ? Ама няма такъв филм, иначе ако всички имат желание тия отвънка също ше си вземат по една кирка и лопата и пристигат ама "вътре в НДКто" няма желание да се опраят тротоарите Yum А иначе това съм го виждал как се прай, през нощта пристигат с една камионетка пълна с катрана, тротоара преди това е натъпкан с чакъл и изравнен, само се излива, изравнява и на сутринта е готово, точка, няма повече разправии, така се правят и външни метро станции и спирки и кво ли не, нема никва философия и ремонт на ремонта, но наще защо не искат това нещо, не знам
Нещо не схванах. Пък уж трябва да разбирам от това. Я пак обясни за катрана, за чакъла, за подравняването, като за обикновени хора, дано схвана този път!
Може ли и някаква локация - къде е правено това?

# 221
Разпознах местоположението заради корта отпред и сградата до него-Битов комбинат.Снимките са правени докато има зеленина и снимано от прозореца не е толкова зле.....Но към днешна дата откровенно казано-отврат!Минава се по тесен,скапан път с дупки.Автобусите едвам се разминават.От едната страна големи блокове ново строителство.Отсреща,където се вижда Копитото,поляни и не знам колко на брой автокъщи,автосервизчета,кал,паркирали в нея коли.Има болница,спирка,до нея кофи за смет.Около тях грамадни плъхове.Много противно място.
Много странно мнение. Бях на оглед в точно този апартамент. Мога да кажа, че не съм виждал подобен. Наистина е направено добро преустройство и много качествен ремонт. Ремонтите на повечето, които гледахме, бяха само за замазване и прикриване. Жена ми си го беше заплюла и не бих писал тук, ако банката не ни беше отказала необходимият ни кредит.
Относно плъхове – може би някога сте видели там. Сега е чисто около блока. Разгледахме доста наоколо, докато чакахме отговора на банката. Точно в деня на огледа имаше майки с колички, които бяха пуснали децата си върху тенис-площадката. Съмнявам се, че биха го направили, ако все още има плъхове.
Отделно входът е толкова добре ремонтиран и направен че още съжалявам за отказа на банката. А и докато се колебаехме пуснаха новата Билла на 200 метра оттам. А дали ако някой напише пак, че има плъхове няма шанс да намалят цената и да се вместим в това, което банката ни дава?!

# 222
Скрит текст:
Скрит текст:

Нещо не схванах. Пък уж трябва да разбирам от това. Я пак обясни за катрана, за чакъла, за подравняването, като за обикновени хора, дано схвана този път!
Не хранИ трола Wink

# 223
  • София
Скрит текст:

във Виена е правено това нещо като цяло в Австрия, Германия, Холандия и т.н., ето и настилката на метрото е същата като тротоара, пльочки няма и асфалт също няма защото се пука и смяната е скъпо нещо. Това е нещо като смола Teer се казва на немски. Не знам на феята под тебе какви тролове и бръмчат в главата, но хората правят по този начин тротоарите. Само да кажа че аз не работя такова нещо, просто ми е правило впечатление как там не скачат плочките или не правят ремонт на ремонта за това идеше реч.

накрая му хвърлят едни камъчета отгоре и изглежда по този начин

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 18:58 от redline_m

# 224
  • София
Мдаа, и не се пързаля. Ул. Богатица е с нови тротоари, но се опитайте рано сутрин в този сезон да слезнете по нея...

Общи условия

Активация на акаунт