НПМГ - 4

• 45 904
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Ники и Кати, нямам представа за реалното число на децата, които взимат стипендия в един випуск. Предвид успеха на сина ми и мястото което заема в класацията на випуска (според Школо), не бих се учудила, ако 99 % от децата, взимат стипендия! Joy

# 586
Интереса на моя син към химията също се засили някъде към втория срок и то благодарение на неговата преподавателка в училище г-жа Антонова,за което сме и много благодарни!При нея той взе няколко урока  преди олимпиадата и състезанието в НПМГ,решаваха задачи ,които тя му даваше,допълнителни помагала не е ползвал,решава и задачите от олимпиадите от предишните години.Освен това го записах и на курса към НПМГ при г-н Стаменов,с когото направиха хубав преговор на материала,което също беше много полезно.

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 13:16 от kalyopa

# 587
  • София
Слънчева, благодаря за отговора! Нали ги класират по приемния бал за целия випуск и ако са лимити рана бройка може изобщо да не се стигне до класовете от природни науки. Не знам дали ги разделят, но не би било равностойно спрямо тези, които са държали по три изпита вместо по два. Значи според теб имат шанс.
Калиопа, описахте нашия начин на подготовка, но по биология. И аз малко помогнах с изпитване и обобщаване на информацията.

# 588
А за какви суми става въпрос при стипендиите,защото попаднах на информация за около 30лв.  на месец,вярно ли е това или е стара информация?

# 589
  • София
Всяка година се издава нова училищна наредба за реда за отпускане на стипендиите. Осмокласниците предполагам се борят за отделно определен бюджет, защото класирането за тях е отделно. Възможно е ако отличниците са много и сумата да се промени, както е и възможно да решат да отпускат стипендии за успех над 5.75, а не над 5.50. Има такава практика в други училища.
Да, сумата за успех от 5.50 до 5.99 е 30 лв, за успех 6.00 е 35 лв.
Доколкото си спомням, в осми клас имаше отделно заявление за всяка паралелка. Не съм чула някой да е останал ощетен, по отношение на успеха. Много хора обаче,  не обръщат внимание на фактора "неизвинени отсъствия". Дори 1 отсъствие, може да понижи сумата. При 5 се спира. Има формула, посочена в наредбата.

# 590
Някой питаше за изпита по химия : нашето момче първият срок имаше един час седмично и на всеки е ясно, че това е нищо. Втория срок почти целия беше дистанционен, демек зле. Сам си учеше само от учебника и изкра курса при Стаменов. Аз от химия не разбирам и не съм помагала, че по_скоро да го объркам. Балът му за химически и паралелки беше 463.5, но химията не му беше първо желание. Като го гледах, че не се напъва никак, съдя че изпитът не е толкова труден. Иска се добре да си научат нещата от учебника и да си решават задачите след уроците и от учебните терадки.

# 591
  • София
И аз да споделя за подготовката на моето дете, понеже балът и (393.5) щеше да стигне за паралелката Х и Б с НЕ (мин. след първо класиране е 392), макар че по ред причини накрая решихме да не кандидатства в НПМГ.

Подготвя се само по учебника и изкара курса при Стаменов (горещо препоръчвам). Сериозно учи около 7 дена преди изпита. Аз помагах като и обръщах внимание на детайлите и малките подробности в учебника, които тя иначе щеше да пропусне. Това също и било от полза (според нея). На изпита изкара 71.25 т. Бях купила разни книжки с тестове, но се оказаха много елементарни и нямаше смисъл от тях.

PS. Пропуснах да спомена, че имаше 4-5 пъти консултации с учителката по химия в училище. Което беше инициатива на учителката, когато разбра, че дъщеря ми иска да кандидатства с химия.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 17:43 от lila

# 592
Моята дъщеря има бал 483,694 за паралелки с химия, но има друго първо желание и затова не е приета в НПМГ. В училище имаха школа по химия, което е нещо като кръжоците от наше време и тя я посещаваше. Не се е престаравала да учи, защото химията не беше цел за изминалата година, просто изпитваше някакво удоволствие да си решава задачи по химия, някак я разтоварваше, но не е задълбавала, което ясно си пролича на резултатите от националната олимпиада.

# 593
Да ,забелязах,че има някаква формула за изчисляване на стипендиите,но самите суми,за които става въпрос според мен са меко казано смешни на фона на високия успех,който се изисква ,за да я получава един гимназист.Това е мое лично мнение и ако основната цел на тези стипендии е да се стимулира ученето и постигане на висок успех ,то компетентните органи трябва да вземат да ги актуализират по-сериозно иначе се обезмисля идеята.Стипендиите по наше време си бяха добри суми,с които можеш да си покриеш ежедневните дребни разходи като ученик за почти месец,докато сега за какво ще стигнат по-напред?!

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 18:49 от kalyopa

# 594
  • София
Интереса на моя син към химията също се засили някъде към втория срок и то благодарение на неговата преподавателка в училище г-жа Антонова,за което сме и много благодарни!С нея той се подготвяше за олимпиадата и състезанието,решаваха задачи ,които тя му даваше,допълнителни помагала не е ползвал,решава и задачите от олимпиадите от предишните години.Освен това го записах и на курса към НПМГ при г-н Стаменов,с когото направиха хубав преговор на материала,което също беше много полезно.
Извинявайте това в държавно или частно училище се е случило?

# 595
Desem, това болднатото, за което питаш се случваше в нашето ДУ с 3 деца (моето и още 2) и се води "школа по химия". Но Ния го караше съвсем лежерно. Вярвам, че другите 2 деца бяха далеч по-подготвени от нея. Учителката беше чудесна и безкрайно търпелива.

# 596
  • София
Мария, при вас нямам съмнение, че се случва (не е случаен броя на класираните деца във вашето старо училище) . Hug
Бе ми интересно дали и другаде го има.

# 597
Мария, при вас нямам съмнение, че се случва (не е случаен броя на класираните деца във вашето старо училище) . Hug
Бе ми интересно дали и другаде го има.
В нашето старо училище имаше само 1 дете от 7ми клас класирано.

# 598
  • София
Desem, и с моето дете беше така. Основен беше курсът при Дойнов. Но и учителката от 7 клас ДУ му даде стари тестове, олимпиади. Даде му и учебниците на много издателства 5-7 клас. Не е отказвала помощ. Но и хлапето не се срамуваше да си иска и да си търси. А учеше в най-малкото квартално училище - 39СУ.

# 599
  • София
моят син се е готвил за олимпиадата по биология само посещавайки учебните часове и 1 път седмично консултация при учителката по биология. тя каза да му купя учебника на определено издателство, чете го. 10 дни преди олимпиадата му дадох да реши публикуваните стари олимпиади на сайта на природни науки. това беше всичко - никакви курсове в НПМГ, никакви частни уроци. класира се за национален кръг на олимпиадата по биология.
след това не беше пипал биология почти 4 месеца и се яви на националното състезание на НПМГ, където зае 7-мо място от 724 кандидати.

това го пиша изрично за всички онези, които твърдят, че без курсове към НПМГ и без частни уроци не може да се влезе в НПМГ. не е вярно това. всичко зависи от детето.

Общи условия

Активация на акаунт