НПМГ - 4

• 45 874
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • нейде там, където ....
Скрит текст:
моят син се е готвил за олимпиадата по биология само посещавайки учебните часове и 1 път седмично консултация при учителката по биология. тя каза да му купя учебника на определено издателство, чете го. 10 дни преди олимпиадата му дадох да реши публикуваните стари олимпиади на сайта на природни науки. това беше всичко - никакви курсове в НПМГ, никакви частни уроци. класира се за национален кръг на олимпиадата по биология.
след това не беше пипал биология почти 4 месеца и се яви на националното състезание на НПМГ, където зае 7-мо място от 724 кандидати.

това го пиша изрично за всички онези, които твърдят, че без курсове към НПМГ и без частни уроци не може да се влезе в НПМГ. не е вярно това. всичко зависи от детето.

Не съм прочела някой да твърди нещо, различно от това. Не и в тази тема. Къде прочетохте подобно твърдение? (почесващо се емотиконче)

Повечето деца са се занимавали някак допълнително - дали с консултации в училище, дали с решаване на тестове и теми от минали години, дали курсове някъде някакви, дали помощ от роднина у дома ... - и са надграждали за себе си материалът от учебника. И това е нормално, когато има интерес към предмета, дори и да искат да учат в НПМГ. А ако това е целта им, то със сигурност няма да се ограничат само с редовните часове в училище, а ще положат поне малко повече усилия от останалите.

# 601
  • София
Jam, всъщност, зависи и от училището.
Не бива да се подценява насочването на децата, в нашият случай обаче бе само "запалване".

# 602
# 603
  • София

Така както чета профилиращите предмети за ХI кл, поправи ме ако бъркам - ужасна греда за немската паралелка. Всички останали паралелки имат трети профилирищ предмет език, само немската - няма. Каква е логиката, защо са ощетени така?

# 604
  • София
Защото никой не е пожелал да учи НЕ за ПП. Nerd
11 З също са с НЕ. Там също са се наситили на НЕ.

# 605
  • София
10 З също са с НЕ. Там също са се наситили на НЕ.

Сигурно е така, просто ми е интересно да вникна в логиката на подобно решение, допускам, че има допълнителна информация, която ми убягва засега. Вероятно някой родител на бъдещ десетокласник ще разсее мъглата - как така се стигна до там, че всички останали 8 паралелки имат профилиращ предмет - език, само единствено немската - няма. Виждам резултата, че се е стигнало до това положение - но защо? Проблеми с преподавател, нещо друго, само налучквам? При условие, че минимум 2/3 от тези деца ще кандидатсват в Германия, съвсем изгубих логиката.

# 606
  • София
Родител съм на бъдещ 10-класник, но може би имаш предвид 11-класник...
Ако изберат език за ПП, то избор на специалност остава стеснена само до Математика, като изискван предмет. Сертификат за език можеш да изкараш с курсове, но хорариум и изучаван предмет последните 2 години, не.
Само предполагам.

# 607
  • нейде там, където ....
10 З също са с НЕ. Там също са се наситили на НЕ.

Сигурно е така, просто ми е интересно да вникна в логиката на подобно решение, допускам, че има допълнителна информация, която ми убягва засега. Вероятно някой родител на бъдещ десетокласник ще разсее мъглата - как така се стигна до там, че всички останали 8 паралелки имат профилиращ предмет - език, само единствено немската - няма. Виждам резултата, че се е стигнало до това положение - но защо? Проблеми с преподавател, нещо друго, само налучквам? При условие, че минимум 2/3 от тези деца ще кандидатсват в Германия, съвсем изгубих логиката.

Защо решихте така?
Не казвам, че ги няма, но не мисля и че са чак такова мнозинство в училището.

Моето лично мнение, като родител, е детето ми да учи чужд език за следване в чужбина на курс извън училище. Най-вероятно ще трябва сертификат и така или иначе - едва ли ще мине без това. В училище по-добре да остане време за някой друг предмет, необходим за кандидатстване и следването после.

# 608
  • София
Още един глас за това, че не бих избрала/посъветвала детето си да избере език за ПП.
По същите причини, които са вече посочили.

# 609
Предварително се извинявам за глупавите си въпроси , но утре рано сутринта ще пътуваме за записването на младежа и искам да съм що-годе подготвена.
1.Освен трите документа , обявени на страницата ( копие от акта за раждане , служ.бел.с резултатите и ориг.диплома), друго не ми трябва, нали?На място попълваме останалите "бумажки".
2.Униформи в гимназията няма?
3. Видях , че Дидева качи активен линк с учебниците 💐, освен АЕ , всичко друго всеки си купува сам- трябва да пише на тях " по новата програма"?Има ли наблизо "борса за учебници" ?Струва ми се , че навремето съм виждала да се продават в книжарничката на сп.на Химическия факултет, или бъркам?
Много станаха въпросите... Благодаря !

# 610
  • София
Не бързайте с учебниците има време, може и на старо. Борса на близо има в подлеза на НДК, срещу фонтана - Мозъците, книжарница на БГ учебник.
Заявления - за записване, за ФУЧове, за спортовете, ще получите на място.
Униформа няма.

# 611
Много, много благодаря !
На село ще сме до към 10 септември или докато не се обяви РС и ми се иска да съм предвидила повечето неща.
Благодаря , още веднъж !

# 612
  • София
Предварително се извинявам за глупавите си въпроси , но утре рано сутринта ще пътуваме за записването на младежа и искам да съм що-годе подготвена.
1.Освен трите документа , обявени на страницата ( копие от акта за раждане , служ.бел.с резултатите и ориг.диплома), друго не ми трябва, нали?На място попълваме останалите "бумажки".
2.Униформи в гимназията няма?
3. Видях , че Дидева качи активен линк с учебниците 💐, освен АЕ , всичко друго всеки си купува сам- трябва да пише на тях " по новата програма"?Има ли наблизо "борса за учебници" ?Струва ми се , че навремето съм виждала да се продават в книжарничката на сп.на Химическия факултет, или бъркам?
Много станаха въпросите... Благодаря !
Дени, ние се записахме миналата седмица и потвърждавам, че трите документа (копие от акта за раждане , служ.бел.с резултатите и ориг.диплома) са тези, които трябваха при записването. Само да допълня, че Заявлението е една обща бланка, която се попълва на компютър там, на място, и в нея се посочват избираемите дисциплини (които са попълнени предварително Simple Smile) и модул-спорт (може да си решите предварително кой избирате). Ако желаете да се запишете за допълнителна школа от програмата Състезания и Олимпиади, трябва да попълните допълнителна бланка (поискайте си, ако пропуснат да ви дадат).
Много сърдечни бяха учителите при записването. Родителска среща казаха в началото на септември, преди първия учебен ден ще има, в зависимост от ситуацията може да е присъствена или дистанционна.

# 613
С голямото дете, преди няколко години, имаше изненада с учебниците. Бяха обявени на сайта. Ние ги купихме преди началото на учебната година. После имаше една-две госпожи, които не харесвали обявените учебници и купувахме други. Не бързайте с учебниците! Успех на всички!

# 614
  • София
А имате ли представа защо в паралелки 8д и 8е са подадени различни учебници по английски?
Ние още не знаем в коя от двете паралелки ще попаднем, предполагах, че ще бъдат с еднаква програма и учебници.

Общи условия

Активация на акаунт