Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 029
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Трябва да отидеш с документите на "Челопешко шосе" 31 и да си я вземеш, след като им докажеш, че е на стойност под 30 лв.
Благодаря! Освен принт скрийн от поръчката и извлечение от банката, трябва ли да нося друго? Ако не отида какво се случва? С малко дете съм и нямам възможност да ходя до там и да вися цял ден за да полълвам разни неща от гише на гише

# 91
  • Sofia
Няма да попълваш нищо, но просто трябва да отидеш лично, за да си вземеш пратката. Ако им пуснеш документите си онлайн, мисля, че ще те таксуват 12 лв. комисионна.

Какви бяха точните документи, които трябва да занесеш, нямам ясен спомен.

# 92
Здравейте,
Темата ми беше доста полезна, защото съм решил сам да си подам митническата декларация. Попълвам всичко, проверявам няколко пъти и накрая при опит за подаване ми излиза това съобщение за грешка
Код:
13  cvc-complex-type.2.4.a: Invalid content was found starting with element 'DUTYTAXFEE'. One of '{CLASSIFICATION}' is expected. GOODSSHIPMENT.GOODITEM.COMMODITY.CLASSIFICATION 
Гледам вече 1 час и не мога да разбера какво не е попълнено. Ще съм благодарен ако някой може да ме насочи.

# 93
  • In transit
Направете един скрийшот къде ви излиза това съобщение?

# 94
  • The NATURE
Симпатяги, а как се разбира/узнава/намира/вижда в коя от всички митници (или бюра, пунктове и т.н.) в София трябва да се отиде?
Т.е. как се ''открива'' пратката къде е "задържана"...?

П.С. Въпросната е от АЕ и се разполага само това:

Tracking number:
SF*************98

Logistics company:
S******el

# 95
Симпатяги, а как се разбира/узнава/намира/вижда в коя от всички митници (или бюра, пунктове и т.н.) в София трябва да се отиде?
Т.е. как се ''открива'' пратката къде е "задържана"...?

П.С. Въпросната е от АЕ и се разполага само това:

Tracking number:
SF*************98

Logistics company:
S******el
Ходи се на едно саитче и там ти показва за твоята пратка още един номер който е R*EE слагаш този номер в сайта на бг пощи или на друг за проследяване и си казва всичко. Лошото е че някой дето ползват телефони се оплакват че сайта не им показва R*EE номера и ще трябва да пробват от компутер

# 96
За горния ми въпрос за грешката. Ето екранна снимка от попълването на декларацията.

Директен линк снимка.

Нямам идея кое от полетата по-долу не е попълнено.

# 97
Стоковата част. Не общата. Опитвате да подадете нещо грешно като задължение

# 98
  • In transit
Аз не виждам нито една от двете снимки  Sad

# 99
Имам пратка (телефон) от али, която пристигна в БГ днес и е със следния статус

12.12.2019 04:03   BULGARIA   БРСЦ Митническо оформяне   Send item to customs (Inb)   

Да очаквам ли СМС или някакво известие в пощенската кутия или да действам проактивно, за да ми я освободят от пощите чрез тяхното представителство?

# 100
Известие може и да получиш, а може и да не получиш. Ако получиш, кой знае след колко време ще е. Щом един смс им отнема 3 дни да го пратят - представи си.

# 101
Здравейте!
Имам пратка на митницата и този път реших да се боря да я освобождавам лично. За целта прочетох почти напълно последните 2 теми за митниците.

Имам 2-3 проблема с попълването на декларацията, надявам се някой с опит да може да помогне.

1. Пратката реално идва от Китай (AliExpress), но през Естония с естонски проследяващ номер и съответно на известието от БП също пише, че пратката идва от Естония. В декларацията предполагам би следвало да се попълни произход Китай - а къде може да се отбележи, че е доставена през Естония? Все пак ако беше с произход Естония, то нямаше да трябва да се плащат такси (ЕС), нали?

2. Аз съм от Пловдив и съответно пратката е в БП Пловдив клон 5 към митница:
Send item to customs (Inb), BULGARIA, PLOVDIV 5 - MITNITZA
В декларацията ако се избере териториално управление за МУ на подаване дава грешка, трябва да е някое митническо бюро. Да, но териториалното управление включва следните бюра около Пловдив:
Териториално управление на ТД Тракийска - дава грешка
Митнически пункт Летище Пловдив
Митническо бюро Свободна зона Пловдив
Митническо бюро Радиново

Към кое трябва да е пощата? Едва ли летището?

Питах в пощата, но казаха, че не знаят - било много сложно и са чували само за 2-3 човека, които са си освобождавали пратката сами (щях да се учуда ако бяха казали друго). Та се надявам някой от тези 2-3 човека да са във форума и да могат да помогнат.

# 102
  • In transit
Според мен, щом идва от Китай, си пишеш Китай. Естония няма отношение. Защото моите пратки от айхърб идват от САЩ, а тракинга им е от Германия, но за страна на произход си въведох САЩ.
По втора точка иди до вашата митница и питай кое МП да пишеш, ако няма табела там където са гишетата. Не можеш да посочиш ТД(териториална дирекция), само МП(митнически пункт). Като гледам при вас ТД Тракийска обхваща Пловдив, Казанлък, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Карлово и Кърджали.. така, че може би трябва да избереш или МБ Летище Пловдив или МБ Свободна зона Пловдив. Все пак питай директно.

Последна редакция: сб, 14 дек 2019, 14:06 от Mikkey

# 103
justme007 ако звъннеш на телефона от смс-а ще ти кажат къде да отидеш

# 104
@justme007
Декларация може да подадете във всяко бюро на АМ. Примерно свободна зона Пловдив. Пратката Ви физически вероятно се намира в 4005 - би трябвало да го пише в проследяването.
Произхода е Китай. Превозвача няма значение.

Общи условия

Активация на акаунт