Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Добър ден мами Blush

На последния ми преглед моята докторка ми каза че бебето, по разтеж, отговаря на 23 седмица а според определения ми термин би трябвало да съм в 25та. Каза че най-вероятно е термина да е грешен или тъй като съм ниска и слаба, както и таткото (който е роден само 2 кл и 10 и аз също не съм била голяма) просто може да си върви по-малко. Прати ме при една друга лекарка за второ мнение, тя каза същото, но искаше да правя изследване за най-най-редките заболявания и да остана в болницата за два дена. Така се бях притеснила че не бях спала а да не говорим за нормален режим на ядене с това напред назад. Каза че не е задължително това но за всеки случай ако искам да го направя. Аз ѝ казах че ще го направя и тя ми даде направление. В последствие се отказах. Отидох при моята лекарка и тя каза че бебето може да е по-малко но е симетрично, тоест всички части и органи си растат еднакво. И аз реших вместо да ходя по болници и да ме слагат на системи за подсилване на мен и бебето и да се притеснявам още да си остана вкъщи на спокойствие и да се храня добре.

Мнения?

# 1
 • Мнения: 7 487
От началото ли върви назад или има изостване изведнъж? Как е кръвотокът? Т.е. правен ли е доплер?

# 2
 • Мнения: 84
При мен от 25 седмица нататък имаше изоставане с до 3 седмици, но бебето беше симетрично. Направих всички възможни изследвания, не дадоха отклонения. Лекарят заключи, че поради позицията, в която се намира бебето, не са съвсем екзактни замерванията. Това, заедно е моята по-крехка физика и нормалните изследвания, доплер и ФМ, не притесняваше по никакъв начин лекаря. Аз обаче до последно имах едно наум.
В крайна сметка при прогноза за бебе 2200-2500 се роди 3 кг., напълно здраво.
Съветът ми - успокояваш се чак тогава, когато направиш всички необходими изследвания и ФМ при сертифициран специалист! Когато те не дадат отклонения - Ок, може да се приеме, че просто бебето е по-дребно.   
Успех и пиши как се развиват нещата! Този обмен на информация е много полезен  за бъдещите майки!

# 3
 • София, London
 • Мнения: 16 136
Ат кога изостава?
Белтък и вит. в 12 може да помогне , но в12 е под лекарски контрол, ако имаш недостиг само.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 1 756
Важното е от преглед до преглед да расте колкото е необходимо, а не да се сравняват ехографските параметри с последния цикъл

# 5
 • Мнения: 38
Явно е масово да казват на майките, че детето им изостава според някаква европейска статистика.. И моето го определиха, че върви назад, рамото и бедрото изостават със седмица и нещо, което е странно тъй като с таткото сме високи и с дълги крайници, вярно, че той е роден по-малко бебе- 2600 гр., но при мен се получи след кортикостероидна терапия в 27 г.с. и тогава 1 седмица вдигах и кръвно и бях с много повишени левкоцити (от кортикостероидите), та според мен затова почна да изостава. Трябва да си следиш кръвното и да ти пускат по-често доплер, при мен има риск от преклампсия преди 34 г.с. и затова редовно ми ги следят. Отделно моето много се движи като го мерят и според мен тези измервания почти винаги се разминават с реалното, моята АГ го мери винаги по-голямо, на фетална се оказва по-малко с около 200-300 гр., което си е цяла г. с. Така че се успокой, яж повече месо, яйца и млечни продукти, в тях има белтък, който е важен за растежа. Ако доплерите  са добре, няма от какво да се притесняваш, има бебета, които се раждат 4 кг., има и такива по 2,5кг,но пак са си развити.

Последна редакция: вт, 19 ное 2019, 12:53 от Flower_94

# 6
 • София
 • Мнения: 4 295
Ехографите са калибрирани така, че да дават за норма бебе, при раждане в деня на термина, с тегло 3250 и дължина 50см. Всичко, което е отколнение от тази заложена мярка, се води изоставане/ избързване. Не случайно за патологично се води изоставане с повече от 2 седмици и то само тогава, кгато изоставането се е "появило" в някакъв момент. Ако от самото начало бебето върви "назад", може да се касае за късна О или просто за по-дребно бебе. Доплер/б 12, нива на общ белтък и редовно и ежедневно следене на кръвното налягане са мерки и изследвания при каквото и да е изоставане, а при повече от 2 седмици включване на нискомолекулярен хепарин задължително и доплер всяка седмица, защото няма време тепърва да се прави изследване за тромбофилия, кеото става за около 20 дни.
Статистически, много по-чести са случаите, в кооито ехографът показва нереално високо тегло на бебето ( с думи прости, казват голямо бебе, то излиза по-малко). Много по-редки са случаите, в които казват, че бебето е малко, пък то се окаже голямо. Така че, имайте едно наум, че ако ехографът показва изоставане 2 седмици, всъщност, може и да е повече.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 1 756
За първото бебе казваха едро - роди се 3500. За второто - нормално, малка глава, излезе 4220. Третото го водиха, че е много мъничко, момиче е, говориха ми да се храня с месо, протеини и т.н Роди се 3680 😅 Четвъртото казаха, че си е в норми и се роди 3800

# 8
 • Мнения: 295
Здравей, както са ти обяснили, ако си върви отначало така се говори за късна овулация, както е при мен. Аз съм с седмица назад. Но аз съм следила изкъсо месеца и знам кога точно е станало. А и съм с цикъл 33-37 дни. Овулация на 20ти Ден. От там и размиването. Затова е много важно да се следят такива неща, особено за хора като мен(ПКЯ).
Също така това е и ехографско изследване, което дава отклонения, но за 3 седмици ми се виждат множко. Имам приятелка, същият случай, с 2-3 седмици изоставане, при положение, че е с редовен цикъл и си е следила и тя овулацията. Та изписаха й протеин за бременни да пие. Пиеше  две дози -  сутрин и вечер. Не знам дали от него или просто много бързо беше нарастнал, но от преглед до преглед (3седмици) беше си достигнал теглото. След това го спря, защото има риск да стане много голямо бебето. Пи го между 29-32г.с
Пак казвам, че не си го е само назначила, а е говорено с лекарят й. Също така бяха й казали сутрин и вечер да си мери кръвното налягане и да записва( но може би това е било поради друга причина)
Успех, дано всичко е наред! Simple Smile 🤰🤗

# 9
 • Мнения: 622
Една -две седмица са  нормално разминаване. Късна овулация и т.н не е математика това. Наблюдение и хапвайте хубава храна. То нещата са и до ген. При Вас има предпоставка.

# 10
 • Мнения: 3 688
След една бъбречна криза в седми месец синът ми започна да върви с две седмици назад.Преди това си беше точно по термин.В последните седмици навакса и в крайна сметка се роди почти 3.400.
Бяха ми изписали флебодия и млечен протеин ,които пих за кратко .
Качих малко кг,около 6 и нещо ,но не мисля че има значение ,с дъщерята бяха повече ,а се роди 3.300.

# 11
 • Мнения: 102
С първата ми бременност, някъде от 7 месец бебето започна да изостава с 2 седмици по ехохраф. Тогава лекарят ми обясни, че изоставане до 2 седмици се приема за нормално. Аз обаче много се притесних. До раждането какво ли не си мислих. Накрая се роди здраво дете, тежащо 3.140 и 48 см. Не едро, но в никакъв случай и дребно момченце 🙂

# 12
 • Мнения: 22
Ако детето се развива нормално и расте и ехографа показва всичко да е нормално и да има растеж, просто бебето може да е по дребно,когато аз бях бременна беше подобна история,вшкаха ми че е малък по ехограф 2 500 на следващия ден 3 200,само дет аз не ходех по болници ,мое мнение следи го дали расте ако е така недей се притеснявай...

Общи условия

Активация на акаунт