Майчинството счетоводно-83

• 37 584
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, прочетох цялата информация на първа страница, но не ми стана ясно.
В 45 дневен болничен преди термин съм (19.01-03.03.2020) Болничният е входиран в НОИ, но не ми става ясно как ще бъде изплатен. Може би през февруари няма да получа пари, т.к продължава до март? Или една част ще е изплатена през февруари, а друга през март?
Много благодаря, до сега с обикновеният болничен беше лесно, но сега с този 45 дневен се обърках Simple Smile Предишният болничен до 19.01 е изплатен  на 30.01.

# 676
  • София-Младост
Здравейте, прочетох цялата информация на първа страница, но не ми стана ясно.
В 45 дневен болничен преди термин съм (19.01-03.03.2020) Болничният е входиран в НОИ, но не ми става ясно как ще бъде изплатен. Може би през февруари няма да получа пари, т.к продължава до март? Или една част ще е изплатена през февруари, а друга през март?
Много благодаря, до сега с обикновеният болничен беше лесно, но сега с този 45 дневен се обърках Simple Smile Предишният болничен до 19.01 е изплатен  на 30.01.
Най-важното не написа, кога  еподаден в НОИ от работодателя.
Да предположим, че е януари, то тогава тази седмица трябва да имаш плащане за дните от януари. За февруари, в началото на март.
Ако обаче още не е подаден, защото крайния срок е 10.02....то 10 работни дни след подаването.
Здравейте,

Имам следния казус:

Септември месец 2020г. ми изтича първата година от майчинството, но поради лични причини ми се налага да напусна фирмата, в която работя след 2 месеца. Има ли някаква възможност да си запазя майчинството до края на първата година? Ако да, при какви условия?
Има, условията са същите...някой те назначава, 1-2 дни отработени, за да влезе в сила договора и отново можеш да излезеш в отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст.

# 677
Здравейте, мами! Излязох в болничен по майчинство за период от 45 дни преди термина ми за раждане. Въпросът ми е дали трябва лично да ходя в НОИ и да подавам някакви документи или счетоводителя оправя всичко към фирмата, в която работя?

# 678
  • София-Младост
Лично в НОИ-не, всико се предава на работодател/счетоводство.

# 679
Здравейте, искам да попитам когато сме в болничен на каква сума ни  внасят осигуровки . До сега нямам под 560лв осигуровки като за декември месец в НОИ излизат точно толкова, не трябва ли да се внасят на база посоченото в трудовия договор /800лв/, не съм наясно и затова питам, благодаря

# 680
  • София-Младост
По време на болничен не се внасят социални осигурителни вноски, а само здравни.

# 681
Здравейте!Вболничен съм от 3.12-06.01.2020.Бременна съм изплатиха ми до момента всичко,сега имам продължение на болничния от 7.01до 10.02 но нямам още ведомост.Кога да очаквам превод?

# 682
  • София
Здравейте!Вболничен съм от 3.12-06.01.2020.Бременна съм изплатиха ми до момента всичко,сега имам продължение на болничния от 7.01до 10.02 но нямам още ведомост.Кога да очаквам превод?
10 работни дни след като работодателят го предаде в НОИ. Той има срок да го направи до 10.02.

# 683
Блогодаря Нандин🙂🙂🙂

# 684
Здравейте,
Извинявам се предварително, ако е коментирано, но доста четох и не можах да намеря кое е актуално.
Първо искам да попитам след изтичане на болничния от педиатъра /изтичането на 135 дни/, освен Приложение 2 от сайта на НОИ, акт за раждане и молба за отпуск до работодателя за 275 дни, нещо друго трябва ли като документи да се подава? Четох за някакво приложение 7 по чл.45, но не мога да разбера нещо старо ли е? Също така тази молба за отпуск има ли някаква готова бланка, която да изтегля отнякъде, свободен текст ли е или работодателя трябва да ми даде да попълня?
Вторият ми въпрос е свързан с получаването на 250 лв като помощ при раждане. Отново четох, че трябва акт за раждане и лична карта на майката. На едни места пише, че това е достатъчно, на други пише, че е необходимо удостоверение за семейно положение на двамата родители? Кое е вярното?
Предварително благодаря и се извинявам, ако е коментирано!

# 685
  • Пловдив
Здравейте,
Вторият ми въпрос е свързан с получаването на 250 лв като помощ при раждане. Отново четох, че трябва акт за раждане и лична карта на майката. На едни места пише, че това е достатъчно, на други пише, че е необходимо удостоверение за семейно положение на двамата родители? Кое е вярното?
Предварително благодаря и се извинявам, ако е коментирано!

Трябват ти акта за раждане и удостоверение за родените от теб деца.Удостоверението се издава от районната служба ГРАО.С тези две неща отиващ в районната социална служба

# 686
Здравейте,искам да помоля за разяснение .В болничен съм от 1 декември ,той беше първичният болничен,който ми беше изплатен на 14 януари ,имам продължен болничен с ЛКК за месец януари .Искам да попитам изплащането на.болничният за януари утре ли трябва да получа превод от Нои понеже е продължение на.болничен,ане първичен ?

# 687
Здравейте,искам да помоля за разяснение .В болничен съм от 1 декември ,той беше първичният болничен,който ми беше изплатен на 14 януари ,имам продължен болничен с ЛКК за месец януари .Искам да попитам изплащането на.болничният за януари утре ли трябва да получа превод от Нои понеже е продължение на.болничен,ане първичен ?
Превод за януари ще получиш 10 работни дни,след като болничния бъде представен в НОИ.Срока за подаването му е до 10.02.

# 688
Здравейте искам да попитам,тъй като началото на 45 дневния ми болничен ще се падне в неделя,от понеделник ли трябва да го взема или от петък.И декларациите които се дават при излизане майчинство и след 135 ден майчинство взимат ли се от някъде или как точно се изпращат и аз ли трябва да ги пратя в нои или работодателя.Извинявам се за глупавите въпроси обаче четох в сайта на нои и нищо не мога да разбера.

# 689
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
45-ят ще вземеш в понеделник.
Декларациите може да си разпечаташ от сайта на НОИ и да са ги попълниш.После се предават на работодателя/счетоводството.Или те ще ти дадат да ги попълниш.

Общи условия

Активация на акаунт