Майчинството счетоводно-83

• 38 187
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! И аз имам въпрос, че нещо с колежката се оплетохме. Дъщеря ми от днес е записана в ясла и съответно от днес аз съм в платен годишен отпуск. В яслата обаче директорката ми каза, че ще се води записана чак, когато започне да посещава яслата - на 30.01, а втората година от майчинството ще изтече на 23.05. Аз съм подала Приложение 7 и 8. Та въпроса ми само Приложение 8 ли трябва да се подаде сега към НОИ и дали ще бъде грешка, ако колежката попълни, че детето е записано на ясла? До сега не ми се е налагало да подавам към НОИ нищо свързано с майчинство, надява  се да съм се изразила правилно. Благодаря ви предварително!

# 511
  • София-Младост
Можело е да не прекъсвате майчинството до 30.01., когато започне да посещава ясла.
След като сте прекратили отпуска за отглеждане на дете, то подайте и прил.8, за 1/2 от обезщетението.

# 512
Можело е да не прекъсвате майчинството до 30.01., когато започне да посещава ясла.
След като сте прекратили отпуска за отглеждане на дете, то подайте и прил.8, за 1/2 от обезщетението.

Ясно, благодаря много. А след това на 30.01 трябва ли да се подаде, че детето посещава ясла?

# 513
  • София-Младост
Не, ти вече си прекратила майчинството дефакто. Дали е защото детето посещава ясла или си се върнала на работа, няма никакво значение.

# 514
Не, ти вече си прекратила майчинството дефакто. Дали е защото детето посещава ясла или си се върнала на работа, няма никакво значение.

Аха, сега ми стана ясно. Благодаря ти още веднъж!

# 515
Здравейте. Ще ставам мама за първи път. Къде мога да прочета абсолютно всичко за излизането в майчинство описано подробно?Кой какво издава, къде се носи, кое кога се получава? Благодаря предварително!

# 516
След като детето навърши 2, трябва ли да се върнем на работа или може веднага отпуск? Може ли да  е неплатения, който се полага, или задължително трябва да е платен отпуск?

# 517
Относно платения отпуск, който ти се е натрупал за 2те години, той се подава регулярно. Смисъл, попълваш мобла и ако работодателят ти я одобри излизашнв отпуск, но той не е длъжен да я разреши.
За неплатения не мога да кажа как стоят нещата

# 518
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
След като детето навърши 2, трябва ли да се върнем на работа или може веднага отпуск? Може ли да  е неплатения, който се полага, или задължително трябва да е платен отпуск?
Може директно отпуск.Ако ще е платеният, молба поне 10 дни преди датата.

# 519
Благодаря.Flowers Hibiscus
 Мисля, да е неплатен. Дано стане.

# 520
  • София
Благодаря.Flowers Hibiscus
 Мисля, да е неплатен. Дано стане.
Мисля, че не могат да ти откажат неплатения за гледане на дете до 8 год

# 521
Благодаря. Другата седмица ще подавам документи и ще видим какво ще стане с отпуските.

# 522
Здравейте, искам да попитам каква дата трябва да се запише в приложение 7 за втората година ? Родих преждевременно, дори още нямах започнал 45 дневен болничен. Личната ми изравни дните с последния. Трябва ли да пиша дата на термин, която беше 08.06 или да пиша 02.06, защото в справката в НОИ пише 31.08.2019 - 01.06.2020.
Също така това означава ли , че ще получавам допълнително два месеца високо майчинство ( защото термина ми и реалното раждане имат 2м разлика ) а реално до втората година на детето ще са 10 месеца в които ще получавам 380 лв.?

# 523
  • София-Младост
На коя дата е станало раждането?
Реално с термин 08.06.2019, "втората" година трябва да започне от 06.06.2020

# 524
На коя дата е станало раждането?
Реално с термин 08.06.2019, "втората" година трябва да започне от 06.06.2020
На 18.04 родих. Ами явно ще пращам празна дата на счетоводителя и се надявам да е наясно и да я попълни коректно,че той е в София а аз съм в Бургас

Общи условия

Активация на акаунт