Майчинството счетоводно-83

• 38 196
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
Ясно , Благодаря

Здравейте , в момента съм в последният 45 дневен болничен . Термина ми е на 20.01 болничния ми е до 19.01 , така като гледам бебока няма намерение да излезе до 20 и въпроса ми е как се процедира в такъв случай . Нов болбичен ли трябва да взема или в платена отпуска да изляза ?
Първо нека мине раждането, след това АГ водил бремеността, издава болничен за дните на преносване.

# 496
Здрйвейте,
Моля за разяснение. Терминът ми е на 25.08.2020. Калкулаторите в интернет изчисляват майчинството на база осигуряването през последните две години и обхващат периода юли 2018-юли 2020. Може ли да ми разясните, ако изляза майчинство около четвъртия месец например от 01.03.2020, това как ще се отрази на майчинството ми. От калкулатора до момента ( 07.2018-07.2020) ми излиза средно дневно брутно възнаграждение  96.90 лева?

# 497
  • София-Младост
С този термин юли 2020 няма да влиза в изчисленията.
По-рано може да излезете в отпуск за временна неработоспособност!
Няма да ви се отрази негативно, защото периодът, от който ще се изчислява този болничен, е част от периода, от който се изчислява обезщетението за бременност и раждане.

Последна редакция: чт, 16 яну 2020, 13:36 от Ала-Бала

# 498
С този термин юли 2020 няма да влиза в изчисленията.
По-рано може да излезете в отпуск за временна неработоспособност!
Няма да ви се отрази негативно, защото периодът, от който ще се изчислява този болничен, е част от периода, от който се изчислява обезщетението за бременност и раждане.
От юли имам само до 10ти, след това  започва болничния с 45 дни преди термин.
Това ме интересуваше-дали ще имам намаление на майчинството и ако да,дали ще е осезаемо, тъй като обмислям да изляза по-рано в болничен.

# 499
Здравейте, съжалявям за глупавия въпрос, аз съм в края на 3тия месец и сега се наложи да изляза болничен 14 дни, терминът ми е на 01.08, как ще ми се изчисли майчинството? Ако се върна пак на работа това прекъсване с болничния как ще се отрази и има ли смисъл да се връщам изобщо или да си карам до края със позволените 180 болнични?

# 500
  • София-Младост
Не искам да ставам цинична, но думата "наложи ми се" не е ли достатъчно основание да ползвате този болничен.

За пореден път ще напиша, преди да зададете въпрос, прочетете поне, че тези обезщетения се изчисляват на база някакъв период назад. Няма как да отгатнаем, дали през тези 24 месеца вие сте работили, или не. Дали сте получавали МРЗ или 3000лв.
Затова отговарям, болничния ще ви се отрази добре, с оглед бремеността. За другото...само гадаем Simple Smile
Ако периодът, от който се изчислява болничния е добър по отношение на заплата, няма масто за притеснение и почти никаква разлика, дали ще се продължи болничния, или ще се върнете на работа.

# 501
И да допълня, моля, правете разлика между 45 дневен болничен преди термин, болничен за раждане, след това имате декларация за бременност и раждане и след това имате декларация за втората година.
Излизането в болничен с диагноза заплашващ аборт от втори или трети месец, например не е излизане по майчинство.
Има няколко момичета, които им се възхищавам на търпението да повтарят на всяка страница колко месеца стаж трябва да имаш, за да получаваш обезщетение и въпроси като горе-посочените.

И препоръката да хвърлите един поглед на закона преди да питате във форумите е много хубава. Не забравяйте, че тук може някой да ви подведе.

# 502
  • София
Може ли някой да ми каже, когато работодател пусне декларация към НОИ, след колко време тя е активна и видима в сайта? Вече три пъти работодателят ми ме уверява, че е пуснал декларацията ми за получаване на 50% майчинство, последният от които днес. Затова искам да знам до колко време ще мога да разбера чрез пик, дали си е свършил работата и ако не е да ходя да пускам жалба.

# 503
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
До 2 работни дни.Пиши мейл до НОИ дали има подадена декларация.
За да пуснеш жалба е добре да имаш входящ номер кога си предала декларацията/болничния на работодателя.

# 504
  • София
С НОИ говоря по телефона, сутринта от тях се уверих, че нищо не е свършено отново и след разговор с работодателя, беше обещано да подаде декларацията до края на деня. Ще изчакам два дни и ще видим. Благодаря за отговора!

# 505
А кога е предоставена на работодателя тая декларация?

# 506
  • София
Началото на ноември

# 507
  • София
Здравейте! По време на бременността използвах болничен още от 4-ти месец, като поради пътуване в чужбина го прекъснах за седем дни, след което през ЛК ми бе издаден нов болничен, вече без прекъсвания до 45-дневния. Тъй като след прекъсването, новият болничен се води “първичен”, работодателят ми дължи сума равна на 70% от възнаграждението за първите три дни от болничния, нали не бъркам? За останалите дни отдавна са ми преведени от НОИ. Казусът е още от началото на ноември, не ми отговаря на телефон, нито на имейлите ми, в които го “подсещам”, че очаквам плащане. Започнах да се чудя аз ли нещо не съм адекватна.

# 508
  • София
Здравейте имам въпрос свързан с третият болничен даден от педиатъра на детенцето ми: той е издаден на 27.12.2019г. до 29.02.2020г. като виждам, че електронно е постъпил в системата на 01.01.2020г. От счетоводството ми казаха, че трябвало да си обновяват програмата нещо и ще ми се забави подаването на болничния.Мога ли да очаквам плащане този месец, ако счетоводителката се забави при положение, че виждам болничния, че фигурира вече ?! Благодаря предварително за отговарите

# 509
Здравейте! По време на бременността използвах болничен още от 4-ти месец, като поради пътуване в чужбина го прекъснах за седем дни, след което през ЛК ми бе издаден нов болничен, вече без прекъсвания до 45-дневния. Тъй като след прекъсването, новият болничен се води “първичен”, работодателят ми дължи сума равна на 70% от възнаграждението за първите три дни от болничния, нали не бъркам? За останалите дни отдавна са ми преведени от НОИ. Казусът е още от началото на ноември, не ми отговаря на телефон, нито на имейлите ми, в които го “подсещам”, че очаквам плащане. Започнах да се чудя аз ли нещо не съм адекватна.

Напълно си права, трябва да ти изплати обзщетение за първите 3 дни от новия болничен.

Здравейте имам въпрос свързан с третият болничен даден от педиатъра на детенцето ми: той е издаден на 27.12.2019г. до 29.02.2020г. като виждам, че електронно е постъпил в системата на 01.01.2020г. От счетоводството ми казаха, че трябвало да си обновяват програмата нещо и ще ми се забави подаването на болничния.Мога ли да очаквам плащане този месец, ако счетоводителката се забави при положение, че виждам болничния, че фигурира вече ?! Благодаря предварително за отговарите

Гледаш на грешно място.Подаден е електронно от болничното заведение/педиатър, а не от счетоводството.
Ще имаш плащане чак когато се подаде от счетоводството и мине обработка.

Общи условия

Активация на акаунт