Сватба, булките на 2020 г., тема 2

• 32 574
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте на всички бъдещи булки. Не знам дали мястото на това, което ще споделя е тук, но искам да разкажа за сватбата ми която беше през 2019 година с идеята ако мога да бъда полезна. Още в началото искам да споделя, че имам сватбена агенция от 11 години, но това, което ще разкажа е само в качеството си на Булка, защото едва сега разбрах какво е от другата страна и повярвайте много е различно.
Сватбата си я организрах с моя съпруг за около 1 месец, беше на 3 март, града в който живея и работя е един от големите градове в България. Исках събитието ми да е в тесен семеен кръг, за най-близките около 20 човека, но се оказа, че колкото и да е тесен бройката се оказа 55.( Не исках да парадирам, да ни снимат като новина, да си правя реклама с моята сватба - напротив. Държахме да е споделено само с най-близките и възможно най-инкогнито)

Нещата на които държах:
1. Хубав ресторант в някой от хотелите по-вискока категория.

2.Вкусна  и изобилна храна, която да е добре презентирна в същото време подходяща за различни вкусове/варианти за вегетарианско меню. След
дегустацията имах няколко малки забележки, които бяха корегирани в деня на сватбата и  всичко беше чудесно.

3. Качествен алкохол, различни видове. Малко прекалих зщото се изпи 1/3 от наличния, дори по-малко, но понеже не веднъж съм координирала сватби на които свършва или е на критичния минимум, аз малко прекалих.На младоженците препоръчвам да нямат много различни видове, за да не остават отворени и не изпити бутилки, но за мен исках да има разнообразие, макар да не е практично.

3.Не голяма зала за да се чуствваме добре 55 човека, но с добър интериор за да не изисква неща които да скривам с фонове и декори, и т.н. Столове, които са красиви по възможност да не използвам калъфи ( въпреки, че имам 2 вида, но според мен, вече обличането на столове не е актуално)

4. Много естествени цветя, които дори за мен излезнаха доста скъпо защото освен лалетата всичко беше внос от Холандия и то точно преди 8 март. Но като булка не бих използвала за себе си изкуствени цветя, въпреки, че имам налични много аранжировки. Енергията на живите цветя е друга. Освен това моя съвет е по-добре по-малко но естветвени, от колкото огромни, но изкуствени, но това е др. тема.

5. Хотел за гостите, които не са от града, които естествено платихме ние. Мисля, че когато поканиш някой е добре да му осигуриш нощувка.

6. Интересна тема - закачка с която да изненадм гостите, които очакваха от мен някой приказен  и много богат декор с воали и т.н - избрах си като елемен джинсова( дънкова) сватба. Аз бях с дънково болеро върху роклята, младоженеца и кума с дънкови папионки и дънков плат и мотив в аксесоари, покани и др. Много от гостите също имаха по нещо дънково. Освен това не исках да притеснявам хората с облекла защото и без това имаха 2 седмици Simple Smile)) след поканата.

7. Фотограф сред най-утвърдените имена - страхотен колега и приятел с екипа му които бяха и гости - 3 общо. Видео нямах, защото мислех, че това ще ме напрегне. Винаги на всички младоженци препоръчвам и видео, ако не държат може да не е скъпо но да го има - сега и аз малко съжалявам.
Другите детайли:
- рокля - можеше да избера и по-подходящ модел или дизайнера да ми предложи , но времето ме притискаше и тях също и не всеки дори искаше за 15 - 20 дни да изработи.
-костюм - мъжа ми беше спортно-елегантен и си носи нещата и след това.
-грим - беше при моя приятелка, утвърдено име, тя знае как да ме направи, много пъти ме е гримирала и винаги е уау
-прическа - различно от това което нося и се харесвам, но като цялостна визия - добре се получи
-dJ - колега с които основно работя, нямаше как да поканя друг,
нямаше да ми проговори Simple Smile)) Беше весело и непринудено,  хареса ми на мен и гостите, но като експерт била съм и на по-грандиозни  веселби Wink Когато има повече млади хора е доста по весело - правило за купон!
- имах два прекрасини букета от двете ми колежки флористки и носих ту единия ту другия за да не се обидят.
-програма не искахме да има, но два дни преди сватбата ангажирах две програми за да е по-забавно за гостите, мъжа ми много се изненада
-ХАЛКИТЕ, скъпи, страхотен дизайн - голямото ни разочарование, мойта беше като начукана с чук и длето още на деня след сватбата. Обясниха ми от ателието много съм ръкопляскала Sad(, полирха я срещу заплащане, но не е ок. Халките ни са единственото нещо което беше не както трябва, много се нараняват. Но не ми се правиха скандали, просто на всички младоженци, които идват при мен им казвам от къде да НЕ вземат халки.
-всички други украси, аксесоари и дреболии бяха от мен, така, че няма да ги коментирам
**************************************************************************************************
Имаше и малки издънки, въпреки, че имах три колежки от агенции , но и те бяха гости и емоционално развълнувани и ги пропуснахме тези неща.
- подаръчета исках да са живи сукуленти, но да са български за да могат да се разсаждат и виреят, момичето което ми ги осигури явно не беше професионалист и не ги беше вкоренила а само посадила в малки саксийки, и пръстта падаше от тях сложих ги в прозрачни кутии, но вътре се пълниха с пръст - не беше ок. Ден преди сватбата закупих други вкоренени и имаше галимация да ги слагам пак в кутии защото всяка кутия беше с името на всеки гост.
- На бялата пътека в ресторанта никой не се сети да сложи цветя, въпреки, че имахме поръчани в изобилие.
- Сватбената торта също трябваше да бъде поднесена аранжирана с естветвени цветя, но едва когато я изкараха видяме, че няма и всеки взе от сватбената маса и бучна по някое цвете  - супер странна - мега бутикова, но се получи но от сърце. Simple Smile)
- Това което избягвам аз за клиентите ми -  да се повтарят позравления след ритуална зала, църква, после на welcome drink.  Така се случи в рамките на  1 час  два пъти се поздравявахме  с гостите( да не говорим, че това разваля грима на булката Simple Smile))) Затова  разбирам, че все повече хора си наемат координатор  и си е едно спокойстве ( ако е читав координатора)
- Имахме две кумски двойки - брата на младоженеца и жена му и моя приятелка  и мъжа и, който в деня на сватбата ми се обади, че няма да  я придружи заради техен конфликт. В края на сватбата дойде и се сдобриха Simple Smile) та можах да им връча по една купа персонализирана на всяка двойка за "Най-достойни кумове".

Въпреки, че имах колеги декоратори за гости на сватбата, наех страничен човек да направи цветятя за да не се тормозим аз и поканените, въпреки, че и те се включиха с някой неща и идеи.

Вълнението в момената в който облечеш роклята е огромно, дори не съм вярвала, че е и при мен ще е толкова силно. По време на ритуала също беше много вълнуващо (аз правя бутафорни ритуали и мислих, че съм малко претръпнала) но когато си от другата страна е различно...

Това беше най-щастливата ми сватба... и спокойна
Wink, все пак  не се притеснявах от изискванията на младоженците !!!!  Wink))

Успех на всички и  запомнете, че доброто настроение не трябва да бъде разваляно от нищо. Сватбата би трябвало да е празник  на любовта, а не панаир на суетата!!!

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 10:16 от bulka_2019

# 436
Хахаха, Хара, загубили сте комункация. Интересна формулировка. Много ми е странно как през 2020 година имат имейли, инстаграм, фейсбук, за да се свързват с тях потенциални клиенти, а те не отговарят. Голям гаф и много лоша вътрешна организация.
Ние днес капарирахме ДЖ.
Обмислям да не купуваме специални сватбени чаши. Живеем недалеч от един голям Аутлет търговски център, където има много хубав магазин на Villeroy & Boch. Последно като бяхме там имаше комплект от 4 кристални чаши на цена от 16 евро. Като ги свържа с панделка, ще бъдат хем семпли, хем елегантни. Между другото, за кумовете трябват ли чаши за някой от ритуалите?

# 437
Не трябват чаши , само свещи за църквата (ако имате църковен брак).

# 438
Записвам се и аз! Моята сватба ще е на 12.12.2020

# 439
Иииии се оказа, че човекът с видеото е зает, но забравил, че вече е ангажиран, та затова ми каза, че е свободен, ама не е. И без това имах странно усещане.
Сега трябва да търся отново. Принципно фотографът ми, който ни е семеен приятел ми предлагаше хора, с които работи, НО не съм сигурна. Истината е, че ако не ни беше семеен приятел, нямаше да го поканя за фотограф, а щеше да е само гост. В смисъл, снима си много добре, снимал е най-важните моменти от живота ми, но е малко old school. Затова исках аз да си намеря човек за видеото. Иначе щеше да стане така, той да ми предложи някой по-нататък във времето, аз да не го харесвам (много вероятно) и после ...
Тази седмица ще трябва да намеря, че нямам чак толкова време.

Ако имате предложения за град София, ще съм ви изключително благодарна. Може и на лично. Датата е 29.05.

# 440
  • София

Ако имате предложения за град София, ще съм ви изключително благодарна. Може и на лично. Датата е 29.05.

Сашо Георгиев - http://uks-bg.com/about-me/
Димитър Розов - https://wspictures.eu/who-we-are/
https://www.sl-studiobg.com/

С тези колеги се засичаме редовно и са готини, имаме си "спойка"

# 441
Благодаря, ще разгледам работата им.

# 442
Момичета, аз съм на вълна бутилки за алкохол..
От къде ще ги поръчвате??
Аз съм си  харесала един вариант, но сега проверих цените на 2 3 места.. е извинявам се, но 3-4лв. за шише не ми се дават.
Това е модела на който съм се спряла.
Ако имате предложения и по-разумни цени, ще бъда благодарна.
Също се чудя за 10 маси (примерно), колко шишета да взема??
Ако са по 2-3 на маса.. ще преглътна 120лв. Rolling Eyes ?

# 443
Нашите смятам да са с етикети. Татко от години си пълни стъклени бутилки с вино, не знам от къде ги купува. Дизайна е почти готов.

# 444
Ние ще си поръчаме целия алкохол направо от Меик 98. В нашия ресторант бутилките стоят на определено място, а не по масите и няма смисъл от специални бутилки. Но бях на сватба, на която ракията им беше домашна и бяха сложили етикет със снимка на младоженците и някакъв текст, но не помня какъв.

# 445
Аз бих се обърнала към познат, работещ или имащ заведение (ако имате такъв) дали би ви събирал бутилки. Бутилките за бяло вино и розе обикновена са прозрачни, така че са удачни за целта. Махат се етикетите, принтират се нови на лепяща се хартия и се залепват за бутилките. 3-4 лева на бутилка на мен ми се виждат много.

# 446
  • София
Не мога да повярвам, имаме агенция за украсата! Много съм доволна, олекна ми, голяма борба беше, а всъщност наехме първата. Те ме потърсиха отново.
По принцип в началото мислехме, че 1500 лв са достатъчно за цветя, наложи се да увеличим бюджета точно два пъти. То явно сме били много неориентирани, защото и за други елементи очаквахме по-малко.

Набелязахме и костюми. След като го купим, ще се спрем окончателно на цветове, но ни се поизбистри концепцията.

Сега съм в търсене на кетъринг компания, която да има златни плата. Някой да знае такава?

# 447
Момичета, искам да споделя с вас някои от моите по-нетрадиционни размисли за нашата сватба и как ми се иска да бъдат организирани определени етапи от сватбата. Споделете какво мислите.

1. Ние сме с малко дете (така да се каже семейство сме вече) и не държим да правим традиционна сватба по никакъв начин, затова и се спрях на зимна сватба без църковен брак, защото и за двама ни той не носи нужният смисъл и тежест.

2. Animal lovers сме и искаме парите, които биха дали гостите за букет, да съберем в кутия и да дарим за приют за животни. От тази ми идея дойде и следващата. По-нагоре се писа, че не всеки пази подаръчета от чужди сватби и аз се присъединявам. Исках да подарим нещо смислено и използваемо на прилична цена за бройка, но после реших, че ще съобщим на гостите, че ще дарим за същата кауза парите, които бихме дали за подаръци. Честно казано го намирам по-смислено и ми се ще да мисля че гостите ще го приемат. Дали някой би го изтълкувал зле според вас?

3. Видеото - по принцип си мисля, че никой не си гледа видеото от сватбата повече от 1-2 пъти изобщо и мои познати са ми го потвърдили, но бях решила, че искам ако ще правим, да ми хареса наистина. Спрях се на HalDigital 97, които имат калкулатор на сайта и изчислих, че под 3 000 лв и то без особени екстри няма да струва. Честно казано връщам се на идеята си да е без видео. 3000 лв и ако го гледаме наистина 2 пъти, ще ме боли сърцето, че не сме отишли с тези пари на екскурзия примерно. А не съм от хората, които биха взели нещо по-евтино, което не харесват достатъчно, само за да има. По-скоро съм на принципа да си давам парите за нещата, които ми харесват.
4. Въпросът с нощувките - мои приятелки от други градове ми казаха, че им било обидно да им платим нощувките, защото те са работещи хора и могат да си позволят да дойдат на сватбата ми и да си преспят на свои разноски. Но ако плащаме на някои хора, как да не платим на всички. Наш роднина беше на сватба в Англия и ни каза, че там младоженците са дали предварително инфо, че нощувки не плащат, какъв ще е дрескода и тн. и че там е неприемливо младоженците да плащат за нощувки. И каза, че за тяхното семейство те ще си поемат хотел. Сега имам гости, които искат да платят сами за себе си и може би да си изберат сами мястото за нощуване, което си е тяхно право, но е доста неудобно и може би несправедливо да поемем само на част от хората. По този въпрос съм объркана и ще горешаваме в движение може би.

И последно - поканите. Ние сме направили сайт и моята идея е да го разпратим до всички гости , а хартиени покани да има само за семействата и кумовете. На последните сватби, на които бях, част от поканите на гостите бяха дадени в деня на самата сватба, защото се оказа, че не са се виждали преди това с младоженците, а другите не знаеха къде са ги затрили и пак питаха по телефона къде да отидат. Мислите ли, че някой би се засегнал, ако получи само онлайн покана с адреси и всички подробности?

Може би няма да се харесат моите размисли на всички, но ми се иска да вложим средства без да пестим в смислените за нас неща и да се лишим от тези, които не намираме за функционални.

# 448
Смятам, че всичко са си лични решения - дали с видео, дали без, църковен брак, нощувки - както го чувствате. Плащането на нощувките според мен е много мил жест, ако можете да си го позволите. Не бих се обидила, ако някой ми плати нощувката, а щом имам възможност да си я платя и сама просто ще добавя някаква сума към предведения подарък.
За поканите - не мисля, че някой би се засегнал. Вси пак, ако имате баби или други възрастни гости, бих им направила по една покана. Особено ако не ползват компютър и интернет, за тях сайт  нищо не означава като понятие.
Аз имам непопулярно мнение относно даренията по сватби и на мен лично не ми допада особено. Доста младоженци го правят, в което няма лошо. Веднъж обаче чух коментари колко малко пари имало в кутията за дарения и как ако били купили букети хората, щели дадат повече, пък сега го играели стиснати... Пак е въпрос на личен избор. Аз нямам против да даря за някое животно, засаждане на дървета или друга кауза щом това ще направи младоженците щастливи. Единствено не бих купила лотарийни билетчета. За сметка на това ми се струва абсолютно излишно да се обяснява, че с парите за подаръци за гостите, щяло да се купи или направи, или дари за еди-какво си. Постъпете така, че вие да се чувствате добре, но не виждам защо да се съобщава на поканените.

# 449
Смятам, че всичко са си лични решения - дали с видео, дали без, църковен брак, нощувки - както го чувствате. Плащането на нощувките според мен е много мил жест, ако можете да си го позволите. Не бих се обидила, ако някой ми плати нощувката, а щом имам възможност да си я платя и сама просто ще добавя някаква сума към предведения подарък.
За поканите - не мисля, че някой би се засегнал. Вси пак, ако имате баби или други възрастни гости, бих им направила по една покана. Особено ако не ползват компютър и интернет, за тях сайт  нищо не означава като понятие.
Аз имам непопулярно мнение относно даренията по сватби и на мен лично не ми допада особено. Доста младоженци го правят, в което няма лошо. Веднъж обаче чух коментари колко малко пари имало в кутията за дарения и как ако били купили букети хората, щели дадат повече, пък сега го играели стиснати... Пак е въпрос на личен избор. Аз нямам против да даря за някое животно, засаждане на дървета или друга кауза щом това ще направи младоженците щастливи. Единствено не бих купила лотарийни билетчета. За сметка на това ми се струва абсолютно излишно да се обяснява, че с парите за подаръци за гостите, щяло да се купи или направи, или дари за еди-какво си. Постъпете така, че вие да се чувствате добре, но не виждам защо да се съобщава на поканените.

Покани за баби и възрастни роднини, които не ползват интернет, ще има. Тях ги сложих обобщено в думата "семейство". А за парите от подаръчета - мисля че просто хората по принцип очакват да има такова нещо и е логично да им съобщим защо няма. Иначе кой колко дава за букет и колко би сложил в кутия с дарение е дълга и тежка тема, но и 100 лв да се съберат за смислена кауза е по-добре от нищо според мен.

Общи условия

Активация на акаунт