Сватба, булките на 2020 г., тема 2

• 32 567
  • 741
  •   1
Отговори
# 450

Аз имам непопулярно мнение относно даренията по сватби и на мен лично не ми допада особено. Доста младоженци го правят, в което няма лошо. Веднъж обаче чух коментари колко малко пари имало в кутията за дарения и как ако били купили букети хората, щели дадат повече, пък сега го играели стиснати... Пак е въпрос на личен избор.

Аз също имам малко по-нетрадиционно мнение за даренията по сватби.
Едно е да бъдеш поканен на благотворително събитие, да си с такава нагласа,че е организирано да дариш.
Друго е,ти по личен почин и подбуда да избереш кауза за която да дариш, дори и без да шумиш наляво и дясно.
И трето е да ангажираш хората какво да правят с техните си пари.
В тези кутии има известна доза неудобство.И наистина, някой може да купи стрък цвете за левче,ама ще му е неудобно да сложи в кутията два лв.Друг няма да припознае каузата като своя,но заради"приличие", ще се чувства длъжен да дари.

За подаръчетата- също мисля,че не е нужно да се обяснява.Аз не мисля,че са чак толкова популярни,вярно,на една сватба само съм била наскоро.

Организация,видео ,църковен брак -всичко е много лично.Тук няма правилно и грешно и какво мисли този и онзи,а какво е желанието на самата двойка.
За мен обаче,видеото от сватбата ни си остана един хубав спомен.Да,гледала съм го не повече от 3-4 пъти, но ми е приятно,че имам такъв спомен.Но не помня да е било чак толкова скъпо,то и цените  бяха съвсем  различни  .

# 451
Здравейте, нашата сватба ще е на 19.09.2020г. За сега сме запазили ресторанта, фотографа и ди джея. Оглеждам сайтовете за рокля, мисля пролетта да ходя на проби Simple Smile))

# 452
Здравейте!
Не съм бъдеща булка и може би въпросът ми не е съвсем за тук, но и не смятам, че заслужава отделна тема. Та ще го задам.

По какъв критерий си избирате фотограф? Локация, за да не поемате нощувки, цена, престижно име, харесвате само негови/нейни снимки или някоя друга причина?
Случвало ли Ви се е да се срещнете с няколко фотографи и на база отношение, излъчване... да смените първоначалния си фаворит?
Изобщо, каквио и да е разсъждения по темата ще ми бъдат интересни.

ПП. По повод темата за букетите: преди две, три години бях на сватба, на която предварително младоженците бяха помолили вместо букети - книги. На по-близките бяха казали и точни заглавия. Намерих го за много приятно решение.

Успех на всички в подготовката на този важен ден! Peace

# 453
  • София
Това с букетите съм го срещала в най-различни варианти- пари за кауза, книги, плюшени играчки, билетчета от лотарията и т.н. Всичко зависи от младоженците. Гостите в крайна сметка ще решат, дали да удовлетворят желанието им или няма да се включат в подобно начинание. Нищо не е задължително.

# 454
Im So Excited , ние се срещнахме с две двойки фотографи и една жена.Първите двойки са много хвалени в моя град , бяхме готови да наемем едната.Първоначално всичко точно , после изведнъж се оказа, че мъжа е на някаква конференция точно тогава и ще може само жената.Добре , но цената пък не падна толкова ,че да се съгласим само на нея.Иначе снимките са хубави , спор няма , но цените са им леко завишени.Другата двойка са мъже и като им казахме къде искаме фотосесия се почна - там не може , предлагам ви еди къде си , но аз не исках там.Значи аз плащам парите и да не си избера мястото ли ?!И през цялото време им вадехме с ченгел думите.Техните цени също бяха високи.Жената ми допадна с това , че при срещата имаше готов материал за предаване от една сватба и разгледах подробно работата й.Цената й е с близо 500 лв. по ниска и просто я наехме , понеже ми писна да търся и проучвам вече.Ще кажа след сватбата дали сме доволни , но като й гледам снимките , мисля че ще се получат хубави кадри.

# 455
Здравейте!
Не съм бъдеща булка и може би въпросът ми не е съвсем за тук, но и не смятам, че заслужава отделна тема. Та ще го задам.

По какъв критерий си избирате фотограф? Локация, за да не поемате нощувки, цена, престижно име, харесвате само негови/нейни снимки или някоя друга причина?
Случвало ли Ви се е да се срещнете с няколко фотографи и на база отношение, излъчване... да смените първоначалния си фаворит?
Изобщо, каквио и да е разсъждения по темата ще ми бъдат интересни.

ПП. По повод темата за букетите: преди две, три години бях на сватба, на която предварително младоженците бяха помолили вместо букети - книги. На по-близките бяха казали и точни заглавия. Намерих го за много приятно решение.

Успех на всички в подготовката на този важен ден! Peace

Както спомена момичето преди мен,и ни се видяхме,писахме с няколко фотографа.Цените им се доближаваха с малка разлика.Проблема беше след сватбената фотосесия,която си влиза в цената,но щом искаме да снимаме на някой водопад или на морето,или на язовир трябвало да ги изчакаме три четири месеца след сватбата,когато те можели.Ние сме лятна сватба по тяхната логика снимки евентуални октомври,ноември.Това което ние искаме е силно обработени кадри.Цветове,контраст,сенки.На всеки един гледах работата и малко от тях ме грабнаха.Тъй като искаме хубав спомен,след години като ги погледнеме снимките да ни стане хубаво.За стандартни изчистени снимки всеки може да ти направи.Ние искаме нещо по различно.А и с разговори от бивши младоженци те ни посъветваха същото.Фотографа за нас бе най важен от всичко.Първо него избрахме,след това ресторант и всичко останало.Сработихме се веднага с момчето.Дори идеите за места и забележителности които той даде бяха по добри от това което ние бяхме измислили.Та в общи линии това е при нас.Снимка всеки може да ти направи.Но за цени 2000 и на горе и да се съобразявам аз с тях къде да се снимам и т.н. еми няма как да ме спечелят.И крайния резултат да ми е обикновенна снимка се едно аз да съм се снимала с последния samsung,iphone не 😊Това е нашето виждане относно фотографите поне при нас.

# 456
И аз да се включа по темата, решихме да направим нашата сватба през 2021, но не можем да се спрем на дата, притеснявам се през май и юни от времето, да не е дъждовно, а нямам търпение да чакам повече време.
Относно фотографа, искам и аз да започна да гледам, за Пловдив става въпрос.
Кого бихте ми препоръчали?
И според вас рано ли е да запазваме ресторант, дж и т.н. от сега за евентуално май/юни 2021?

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 09:42 от hintt

# 457
Hintt, според мен никога не е рано за ресторанта, ДЖ и жената за изнесения ритуал, ако/като намериш това, което според теб е най-доброто. Ние запазихме тези три неща една година по-рано и бях супер спокойна и все още съм, защото това е супер основно и важно нещо, за което ти отпада да се притесняваш. Трябва просто да си сигурна, че това са нещата/хората, които искаш. Имаш време да потърсиш и според мен ще намериш за Пловдив много хубав ресторант и професионални. Аз по време на моето проучване как да организирам сватбата и често попадах на хора/места в Пловдив, които супер много ми харесаха, но не живея там и не мога да препоръчам.

# 458
За Пловдив - shapestylestudio. Поне на мен ми харесват, мисля, че и видео правят.
Фотографите ги избирах по това дали снимките ми харесват - като уловени моменти и обработка. Както преди мен казаха, всеки може да ти направи изчистени снимки и да ти вземе 800 лв. Защото съм виждала и такива. Ако искам нещо обикновено ще си дам фотоапарата на познат и ще му кажа да ми направи обичайните снимки, вместо да дам на непознат тези пари.
За мен фотографите бяха едно от най-важните неща, доста време търсих. Да не говорим, че манията ми за фотографи доведе до спорове, понеже според всички са супер скъпи(което не е лъжа) и тези пари могат да се дадат за нещо друго. Да, така е, но след сватбата ти остават само спомени изразени в снимки и видео.

# 459
Аз бях чувала за някои имена в бранша много преди сватбата от блогове и форуми, но въпреки това първоначално се насочихме към фотографи по нашия край. Ние искаме спонтанно уловени кадри, на които да се вижда емоция и хубави, живи цветове. Не искаме да позираме и да превърнем деня в "застани там, подпри се тук, направи това или онова". Не искаме силна обработка на снимките като цветове, ефекти и филтри. Да насложа presets в Lightroom, за да изглежда небето по-синьо и тревата по-зелена, мога и аз. Аз харесах двама фотографи от София, годеникът изключи единия и стигнахме до разговор по скайп с другия. Той ни изпрати много подробна оферта, беше много любезен, показа ни една цяла сватба (даже снимната, където ще сме ние). Не ни трябваше много, за да вземем решение, макар че трябва да платим и транспортни разходи.
Не ми харесва, че много фотографи, оператори, дж-и нямат обявени абсолютно никакви цени или още стои на сайта им "оферти за 2020 предстоят". Абсолютна загуба на време и енергия е да се звъни или пише на Х на брой хора, а У да се окажат над бюджета ти.

# 460
Момичета, искам да споделя с вас някои от моите по-нетрадиционни размисли за нашата сватба и как ми се иска да бъдат организирани определени етапи от сватбата. Споделете какво мислите.

1. Ние сме с малко дете (така да се каже семейство сме вече) и не държим да правим традиционна сватба по никакъв начин, затова и се спрях на зимна сватба без църковен брак, защото и за двама ни той не носи нужният смисъл и тежест.

2. Animal lovers сме и искаме парите, които биха дали гостите за букет, да съберем в кутия и да дарим за приют за животни. От тази ми идея дойде и следващата. По-нагоре се писа, че не всеки пази подаръчета от чужди сватби и аз се присъединявам. Исках да подарим нещо смислено и използваемо на прилична цена за бройка, но после реших, че ще съобщим на гостите, че ще дарим за същата кауза парите, които бихме дали за подаръци. Честно казано го намирам по-смислено и ми се ще да мисля че гостите ще го приемат. Дали някой би го изтълкувал зле според вас?

3. Видеото - по принцип си мисля, че никой не си гледа видеото от сватбата повече от 1-2 пъти изобщо и мои познати са ми го потвърдили, но бях решила, че искам ако ще правим, да ми хареса наистина. Спрях се на HalDigital 97, които имат калкулатор на сайта и изчислих, че под 3 000 лв и то без особени екстри няма да струва. Честно казано връщам се на идеята си да е без видео. 3000 лв и ако го гледаме наистина 2 пъти, ще ме боли сърцето, че не сме отишли с тези пари на екскурзия примерно. А не съм от хората, които биха взели нещо по-евтино, което не харесват достатъчно, само за да има. По-скоро съм на принципа да си давам парите за нещата, които ми харесват.
4. Въпросът с нощувките - мои приятелки от други градове ми казаха, че им било обидно да им платим нощувките, защото те са работещи хора и могат да си позволят да дойдат на сватбата ми и да си преспят на свои разноски. Но ако плащаме на някои хора, как да не платим на всички. Наш роднина беше на сватба в Англия и ни каза, че там младоженците са дали предварително инфо, че нощувки не плащат, какъв ще е дрескода и тн. и че там е неприемливо младоженците да плащат за нощувки. И каза, че за тяхното семейство те ще си поемат хотел. Сега имам гости, които искат да платят сами за себе си и може би да си изберат сами мястото за нощуване, което си е тяхно право, но е доста неудобно и може би несправедливо да поемем само на част от хората. По този въпрос съм объркана и ще горешаваме в движение може би.

И последно - поканите. Ние сме направили сайт и моята идея е да го разпратим до всички гости , а хартиени покани да има само за семействата и кумовете. На последните сватби, на които бях, част от поканите на гостите бяха дадени в деня на самата сватба, защото се оказа, че не са се виждали преди това с младоженците, а другите не знаеха къде са ги затрили и пак питаха по телефона къде да отидат. Мислите ли, че някой би се засегнал, ако получи само онлайн покана с адреси и всички подробности?

Може би няма да се харесат моите размисли на всички, но ми се иска да вложим средства без да пестим в смислените за нас неща и да се лишим от тези, които не намираме за функционални.
Аз лично споделям голяма част от вижданията ти, но ще ти дам няколко лични коментари и точки за размисъл:

1. Внимавай с даренията за каузи в подкрепа на животните или по-скоро се подготви психически, че не дарението, а каузата ще срещне недоволство. Макар да я споделям, съм чувала доста остри коментари от хора, които смятат че всяко дете или възрастен човек и институция заслужава дарения повече от животните. Комуникирай от рано за кого ще е съдържанието на кутията.

2. Има магазинчета и страници, които продават продукти с благотворителна цел. Такива продукти биха били златната среда между това да направиш подарък на гостите и да дадеш парите за нещо смислено. Разгледай Dare 2 Care и darpazar, за начало.

3. За нощувките, аз лично като гост смятам, че са задължителни, само ако говорим за destination wedding, където караш повече от половината гости да пътуват. Смятам за повече от ок да предложиш помощ на всички и да оставиш на тях решението дали да я приемат - това, че някой е отказал, не значи че ти го третираш различно.

4. За видеото - разказаха ми наскоро за сватба, на която младоженците са купили GoPro камера, която се е предавала цяла вечер от маса на маса, а през останалото време е снимала статично.

# 461
  • София
Можете ли да дадете препоръки за добри фотографи от София? Излизат ми постоянно реклами във фейса, но все са на хора от другия край на страната. Ние искаме да е от София, за да не се налага да плащаме нощувка до мястото на сватбата, а само транспортните разходи. Приемам и предложения за добри фотографи от Правец и околията.

# 462
  • София
И аз се интересувам от препоръка за фотограф в София. Харесва ми стилът и обработката на кадрите на Николай Митев, но разбира се е зает. Препоръчвайте смело, да разгледам повече портфолио-та Simple Smile

# 463
Благодаря на всички, които взеха отношение по моя въпрос. Ще се радвам и на други мнения.
Истината е, че снимам и аз семейна, лайфстайл и сватбена фотография, но тъй като съм сравнително нова, ми е интересно и полезно какво води младоженците при избора им на сватбен фотограф. Моята фотография е по скоро документална, най я припознах в думите на Welt. Няма как да се мине без статичните кадри с роднините, но всичко друго е фрийстайл и "откраднати моменти".

Писах лс на момичетата за фотограф в София и Пловдив.

# 464
Момичета, искам да споделя с вас някои от моите по-нетрадиционни размисли за нашата сватба и как ми се иска да бъдат организирани определени етапи от сватбата. Споделете какво мислите.

1. Ние сме с малко дете (така да се каже семейство сме вече) и не държим да правим традиционна сватба по никакъв начин, затова и се спрях на зимна сватба без църковен брак, защото и за двама ни той не носи нужният смисъл и тежест.

2. Animal lovers сме и искаме парите, които биха дали гостите за букет, да съберем в кутия и да дарим за приют за животни. От тази ми идея дойде и следващата. По-нагоре се писа, че не всеки пази подаръчета от чужди сватби и аз се присъединявам. Исках да подарим нещо смислено и използваемо на прилична цена за бройка, но после реших, че ще съобщим на гостите, че ще дарим за същата кауза парите, които бихме дали за подаръци. Честно казано го намирам по-смислено и ми се ще да мисля че гостите ще го приемат. Дали някой би го изтълкувал зле според вас?

3. Видеото - по принцип си мисля, че никой не си гледа видеото от сватбата повече от 1-2 пъти изобщо и мои познати са ми го потвърдили, но бях решила, че искам ако ще правим, да ми хареса наистина. Спрях се на HalDigital 97, които имат калкулатор на сайта и изчислих, че под 3 000 лв и то без особени екстри няма да струва. Честно казано връщам се на идеята си да е без видео. 3000 лв и ако го гледаме наистина 2 пъти, ще ме боли сърцето, че не сме отишли с тези пари на екскурзия примерно. А не съм от хората, които биха взели нещо по-евтино, което не харесват достатъчно, само за да има. По-скоро съм на принципа да си давам парите за нещата, които ми харесват.
4. Въпросът с нощувките - мои приятелки от други градове ми казаха, че им било обидно да им платим нощувките, защото те са работещи хора и могат да си позволят да дойдат на сватбата ми и да си преспят на свои разноски. Но ако плащаме на някои хора, как да не платим на всички. Наш роднина беше на сватба в Англия и ни каза, че там младоженците са дали предварително инфо, че нощувки не плащат, какъв ще е дрескода и тн. и че там е неприемливо младоженците да плащат за нощувки. И каза, че за тяхното семейство те ще си поемат хотел. Сега имам гости, които искат да платят сами за себе си и може би да си изберат сами мястото за нощуване, което си е тяхно право, но е доста неудобно и може би несправедливо да поемем само на част от хората. По този въпрос съм объркана и ще горешаваме в движение може би.

И последно - поканите. Ние сме направили сайт и моята идея е да го разпратим до всички гости , а хартиени покани да има само за семействата и кумовете. На последните сватби, на които бях, част от поканите на гостите бяха дадени в деня на самата сватба, защото се оказа, че не са се виждали преди това с младоженците, а другите не знаеха къде са ги затрили и пак питаха по телефона къде да отидат. Мислите ли, че някой би се засегнал, ако получи само онлайн покана с адреси и всички подробности?

Може би няма да се харесат моите размисли на всички, но ми се иска да вложим средства без да пестим в смислените за нас неща и да се лишим от тези, които не намираме за функционални.
Аз лично споделям голяма част от вижданията ти, но ще ти дам няколко лични коментари и точки за размисъл:

1. Внимавай с даренията за каузи в подкрепа на животните или по-скоро се подготви психически, че не дарението, а каузата ще срещне недоволство. Макар да я споделям, съм чувала доста остри коментари от хора, които смятат че всяко дете или възрастен човек и институция заслужава дарения повече от животните. Комуникирай от рано за кого ще е съдържанието на кутията.

2. Има магазинчета и страници, които продават продукти с благотворителна цел. Такива продукти биха били златната среда между това да направиш подарък на гостите и да дадеш парите за нещо смислено. Разгледай Dare 2 Care и darpazar, за начало.

3. За нощувките, аз лично като гост смятам, че са задължителни, само ако говорим за destination wedding, където караш повече от половината гости да пътуват. Смятам за повече от ок да предложиш помощ на всички и да оставиш на тях решението дали да я приемат - това, че някой е отказал, не значи че ти го третираш различно.

4. За видеото - разказаха ми наскоро за сватба, на която младоженците са купили GoPro камера, която се е предавала цяла вечер от маса на маса, а през останалото време е снимала статично.
Това с камерата е много интересно. Ще го проуча и бих го реализирала като идея. Ако се получи, ще споделя 😊

Общи условия

Активация на акаунт