Дванадесети клас 2019/2020 - тема 79

• 47 346
  • 724
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Моята ще ходи на френски като втора матура. Кандидатства в няколко университета във Франция и не и трябват никакви оценки от матурите. Просто трябва да се е дипломирала. Дали  и къде е приета, ще знаем преди да се яви на матурите. План Б е право в Софийски университет с изпит по БЕЛ и история. Ако я приемат в университетите, които са и голямата мечта, няма да се явява изобщо в СУ. Ако я приемат в други френски университети, които са и по-надолу в желанията, а е в листата за изчакване за по-желаните, сигуно ще се яви на изпит в СУ и ще го решава на момента. Така или иначе не предвиждаше да се явява на предварителни изпити в СУ.

По БЕЛ имат страхотна учителка в училище, но тя държеше да се вижда веднъж на 2-3 седмици с учителката, която я готвеше за 7 клас. Обсъждаха си материала, учителката и даде за преснимане много материали. Минаха целия матурен материал още преди извънредното и сега не са се виждали от 2 месеца и си учи сама.  По история се готви сама, учителката им в училище също е страхотна. На олимпиадите по БЕЛ и история беше на косъм да се класира на национален кръг не и достигнаха 1-2 точки. По френски кара по инерция от миналата година - тогава взе С2 по френски, има купища материали, готви се сама.

# 616
Liani , вижда му се края вече, колкото и да е кофти ситуацията . И ние стискаме зъби и чакаме матурите и дипломата пък после мнооого късмет.
Дано нещо се уреди и за баловете - ресторант с градина ... , но едва ли Anguished .
Важното е банално - здраве на всички !

# 617
  • София
Извинете ме, че се промъквам в темата ви, но имам един въпрос:

Дали някой може да ме ориентира с важни дати или срокове относно завършващите 12-ти клас?
Кога се кандидатства в България, а в чужбина?
Ако има някъде описани тези неща, моля да ми подскажете къде да прочета.

Извинявам се, че въпросите са ми вероятно лаишки, но позната ме помоли да попитам, за да планират следващото си лято с взети ваучери за пътуване и бъдещ абитуриент.

# 618
На сайта на МОН може да ги види
В момента заради ИП тази година не е показателна

# 619
Извинете ме, че се промъквам в темата ви, но имам един въпрос:

Дали някой може да ме ориентира с важни дати или срокове относно завършващите 12-ти клас?
Кога се кандидатства в България, а в чужбина?
Ако има някъде описани тези неща, моля да ми подскажете къде да прочета.

Извинявам се, че въпросите са ми вероятно лаишки, но позната ме помоли да попитам, за да планират следващото си лято с взети ваучери за пътуване и бъдещ абитуриент.

В България няма конкретна дата за начало и край на кандидатстване - във всеки ВУЗ е различно и трябва да си следи университета, в който иска да учи.

# 620
  • Пловдив
Има теми за висше образование в чужбина, може да прочетете там. За всяка държава изискванията и сроковете са различни, трудно е да се даде сбита информация.
То и за завършващите 12 клас не е еднозначно. Едни имат само матури, други имат матури + държавни изпити /все още/.

# 621
  • София
Може би сте гледали днешното интервю с Т.Михайлова, а и в него не казва нищо, което вече да не знаем, но все пак:
https://news.bnt.bg/news/zam-ministarat-na-obrazovanieto-tazi-se … -1052557news.html

# 622
  • Пловдив
1 и 3 юни - дати за ДЗИ.
2 и 4 юни - матури по желание
до 10 ученици в една стая с един квестор. Ами те и досега бяха по толкова с двама квестори.
отпадат Н. Вапцаров, Д. Талев и Д. Димов
ние чакаме и дати за държавен изпит, така или иначе трябваше да са на 3 и 5 юни, ще има преместване с ден или два заради почивните дни.

# 623
Учениците под карантина или контактни такива ще бъдат допуснати на ДЗИ след направен PCR тест преди изпита.
Ако е отрицателен - изолирана стая за ученика.
Същото казаха, че ще се приложи за кандидат-студентските изпити.

Изпити за ВУЗ - вероятно през юли.
Медицинските университети ще проведат вероятно присъствени изпити.
Останалите университети можело да отменят изпитите и да се влиза с оценката от ДЗИ. Министърът наблегна на факта, че напливът за Медицина е най-голям, съответно присъствен изпит трябва да има.
Останалите специалности нямало наплив и можело да се отменят изпитите за тях.

# 624
Защо има две дати за ДЗИ, не е ли само за БЕЛ ?
"1 и 3 юни - дати за ДЗИ
2 и 4 юни - матури по желание "
Втората задължителна матура , матура по желание ли е ?

# 625
  • Пловдив
Защо има две дати за ДЗИ, не е ли само за БЕЛ ?
"1 и 3 юни - дати за ДЗИ
2 и 4 юни - матури по желание "
Втората задължителна матура , матура по желание ли е ?

Не, освен двете матури може да положиш и допълнителни, те са по желание.
иначе първата и втората са задължителни, като втората е по предмет по избор.
в професионалните гимназии може вторият ДЗИ да бъде заместен с оценката от държавния изпит по професията по желание на ученика.
А оценката от държавния изпит може да се впише в дипломата или не пак по желание на ученика, ако не е на мястото на втора матура. Т.е. можеш да държиш две ДЗИ + държавни изпити /както ще е в нашия случай/

Начало на матурите - 9 часа, един час по-късно.

ДЗИ – по теория за професионална квалификация ще бъде на 5 юни, на училищно ниво директорите могат да определят дата по практика.

# 626
  • Бургас
Сутринта на брифинга имаше въпрос и за баловете. Министерството не препоръчва засега. Евентуално юли или по късно.

# 627
  • София
СУ признава дзи по математика за прием. Обаче какво правят децата, които не са я избрали като втора матура. Дано не премахнат присъствения си изпит.

# 628
Сега остава да чакаме разпределенията по училища и зали. От това, което разбрах, ще им ги изпратнят по електронен път на 29.05. Правилно ли съм разбрала?
Не мисля, че СУ ще отмени присъствения изпит.

# 629
  • Русе
Всъщност кога завършват у-ще?
При нас ударно пишат оценки, почти по всичко вече е оформен. Тук във форума четох, че до 13 май трябва да са оформени. Какво ще правят от 13 май до 01.06, когато са матурите. Цялото това време от 20 дни остава за подготовка за матурите, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт