Дванадесети клас 2019/2020 - тема 79

• 47 628
  • 724
  •   1
Отговори
# 255
  • Русе
Аз сега отворих сайта на Софийския университет и видях, че няма промяна в графика за изпитите. Първият изпит е посочен за 22.03.20, което е очевидно, че няма как да се състои. За всеки от предметите май има по още една дата през юни. Надявам се тези изпити, които не могат да се състоят сега през март и април да ги преместят през месец май например, ако до тогава вирусът си е заминал.

# 256
Аз сега отворих сайта на Софийския университет и видях, че няма промяна в графика за изпитите. Първият изпит е посочен за 22.03.20, което е очевидно, че няма как да се състои. За всеки от предметите май има по още една дата през юни. Надявам се тези изпити, които не могат да се състоят сега през март и април да ги преместят през месец май например, ако до тогава вирусът си е заминал.

Пише си всичко в сайта на СУ на първата страница -

“Предварителната сесия се отменя.”
Заявления ще се приемат онлайн до 30.04.

Написано е, че ако изобщо има изпити ще бъде оповестен нов график в сайта.

Така или иначе ще има удължаване и минимум до края на април няма да се върнат децата в класните стаи, нито студентите в университетите. Дано минава по-бързо и да сме здрави!

# 257
Министъра каза че тия предварителни изпити така или иначе не са му по вкуса. Вероятно в момента Изобщо не са му приоритет. Навсякъде са отменени заедно с всички останали дейности в университетите. Sad
Не знам. Много ми е неприятно, че децата са в такава безпрецедентна ситуация. Sad

# 258
  • София
Да, ужасна е ситуацията. Но имам усещането, че това го мобилизира. Работи много по-усърдно. Дано има за какво.

# 259
Вече се и официално се говори за месеци напред изолация. това започва да поставя под въпрос и редовните изпити, не само предварителните. Да не се озовем с нулева година

# 260
  • София
Пепел ти на клавиатурата!
Какво всъщност би могло да представлява? Да повтарят дванадесети клас или да завършат, но да няма прием в университетите? И какво ще правят цяла година тогава?

# 261
  • София
Аа, не! Втори път седми и дванадесети клас не бихме понесли, нито аз, нито децата. Стига ни стресът от сегашното развитие на ситуацията

# 262
Пепел ти на клавиатурата!
Какво всъщност би могло да представлява? Да повтарят дванадесети клас или да завършат, но да няма прием в университетите? И какво ще правят цяла година тогава?
Пепел ми на клавиатурата, напълно съм съгласна, но как беше- реалистът виждал, че светлината в тунела била от насрещния влак....
По-скоро да завършат криво-ляво учебната година, както вече се каза. За матурите на седми и 12 докато не отшуми напълно цялата пандемия не знам как ще стане. Няма краен срок за нея.  В същите съображения- и кандидатстудентските изпити.  Някакъв вариант за изпити/матури по интернет???? Как ще се гарантира непреписване и непомагане отстрани???  Или пък да отложат и да ги проведат в момента, в който нещата отшумят, когато и да е това във времето. Ясно е, че докато трае изолацията, всички ще си стоят вътре, колкото трябва толкова. Не съм оптимист, за съжаление. Дано развоят на събитията ме опровергае.

# 263
В Германия предстоят матури по рано от нашите, обмислят варианти, единия от които просто да им пишат оценки и толкоз. Да видим там как ще се реши въпросът.
Безпрецедентна ситуация.
Като си помисля как им обяснявахме с писма, че е възможно някое дете да е болно по време на матури и не ни отразяваха...дали сега биха преосмисли организацията на учебния процес...
За датите вероятно ще се изместят пропорционално напред. На матури и изпити. Но се чудя какъв материал ще влезе в крайна сметка

# 264
liani, кураж! Heart Аз все си мисля, че ще се намери някакъв елегантен (или не чак толкова) начин матурите да се състоят, макар и със закъснение. Не ми е ясно дали през май ще се проведат устните немски матури в НЕГ. Според девойката, да, разбира се, според мен, никак не е сигурно. В най-добрия случай вероятно и те ще бъдат отложени.

# 265
  • Варна
И аз ги мисля и не ги измислям. Ако ги поразредят, през един чин и ги разхвърлят максимално по стаите, ако трябва и по свободни училища ... само им трябват достатъчно квестори. Нещо такова дали не може, не знам.

Но и на мен ми е мъчно, че се случва всичко това с децата в 7 и 12 клас.

# 266
И какво ще правят цяла година тогава?

Стига пандемията да отмине, могат и да поработят някой и друг месец. Expressionless

Моето предположение е, че няма да има нулева година за завършващите, но няма и да е м.май - юни.
Нещата ще се забавят и в чужбина.
Това ми оптимистичната прогноза.

# 267
  • София
Сигурно има множество платформи за онлайн квестори. Ето една такава: https://www.proctoru.com/

# 268
  • нейде там, където ....
След като НБУ могат да проведат предварителен изпит online, сигурно и други ще го направят, ако отпаднат други възможности.

За матурите и аз си мислех дали няма просто да им пишат някакви оценки, на база успеха през годината и да се приключи там. Евентуално с възможност за тези, които не си харесват получените оценки - да се явят на септемврийска сесия.
Ако им спестят матурите, отивам да издиря учителката, която ми каза да пусна детето си с по-големите и мнооого ще я черпя.

# 269
  • София
Нистина безпрецедентна ситуация. Направо нямам какво да кажа. Разсъждавам си нещо на глас, ама дали точно така ще се получи .....

Те по план-график трябваше да завършат на 15 май. Според мен могат да си откарат дистанционно до края на годината и да ги оформят криво-ляво. Все пак имат един официално завършен срок + 1 месец ходене от 2-рия срок, през който имат някоя друга оценка. Сега ще им напишат по още някоя оценка на дистанционно задание и ще ги оформят. Матурите ако ги направят в началото на юни и се стегнат, могат за 10 дена да ги проверят и да се дипломират децата. За материала, който да влезе в матурите е най-лесно, 11 клас + 1ви срок на 12 клас - предостатъчно автори има по БЕЛ. По другите предмети пак така може да се изключи материал.

Вече за кандидатстването е много различно. В чужбина, всяка държава по различен начин действа. В Англия и Холандия някои си знаят, че вече са приети. Във Франция за държавните университети кандидатстват онлайн, срокът за натискане на копчето е 2 април и за момента няма отлагане на датата. Нашата консултантка от Френския институт каза, че франсетата си работят онлайн и за момента нищо такова не се чува. Частните университети действат всеки сам за себе си - напр. приятел на моята девойка вече си знае, че е приет. Но за Германия доколкото знам се кандидатства лятото след завършването и там сигурно ще изместват сроковете за кандидастване и може би началото на учебната година.

У нас сигурно ще бъде само с една приемна сесия, както бяхме ние навремето, която ще е съобразят с датите на матурите и дипломирането на децата.

На нашата одиторка дъщерята е в Китай с мъжа си. Отворени са вече молове, ресторанти, офиси и т.н., но училищата и университетите продължават да учат дистанционно. Аз обаче силно вярвам, че няма да имаме италиански и китайски сценарий и ще затихне епидемията и може би след Великден ще се върнат на училище.

И да ви разсмея: как върви подготовката за баловете Simple Smile ?

Общи условия

Активация на акаунт