Дванадесети клас 2019/2020 - тема 79

• 47 593
  • 724
  •   1
Отговори
# 405
Определено няма да е масовият случай, но ще има и такива. И мисля, че е редно да има някакви варианти, иначе си е пълна дискриминация по здравословен признак. Някакъв алтернативен вариант с онлайн явяване би бил добър, ама въобще не съм сигурна, че ще го мислят. Може би ако нещата не приключат на 13.05 ще го обгледат?
към момента политиката на "стисни-пусни" с махалообразно подаване на сигнали не позволява добра оценка и прогнозиране.
Не знам какво да направя за превенция. Да се сложа в пълна изолация /като единствен работещ и потенциално заразяем отвън/? Да сложа абитуриента под пълна изолация? До 13.04 да се тестваме, та да имаме 1 мес свободен карантинен срок? Както казва един колега: "крий абитуриента като евреин от фашисти", ама как?

# 406
За момента не е трудно. За съжаление моят опит е, че ако не е пътувал от рискова страна или някой болен да е съобщил, че момчето му е контактен, няма да бъде под карантина. Дори да живее с лице, пътувало в чужбина примерно. Говоря за момента и ако разбира се, не е болен ... Спазвам всичко и пазя останалите, но в тази ситуация аз също обмислям варианти да се оправяме поединично, ако няма цялостно решение Sad
На министъра университетите и предварителните изпити не са му никак важни, 100 пъти го повтори. Та не знам за матурите какво ще каже.

# 407
  • нейде там, където ....
Не бях разсъждавала в тази посока, но веднага започнах да обмислям къде да изолирам зрелостника за поне 3 седмици преди матурите. След като кажат датите, де.
Ако не бяха обръщали внимание на вариант с болен зрелостник или седмокласник, защото били едининични случаи, то може би сега е моментът да питаме в МОН и да настояваме на някакво решение. Пострадал може да е всеки, може цели класове или училища да са под карантина .. Представете си, ако учителят математика или БЕЛ се окаже болен, дни преди ДЗИ. Cold Sweat 
Може ли някой, с повечко дар-слово, да се опита да нахвърли чернова на писмо по темата, което да пратим до МОН и някои медии (нямам идея кой би обърнал внимание)? Поединично или не, но все още имат време да мислят за вариантите и да ги обявят преди матурите.

# 408
  • столицата
Не зная дали някой ще реагира, но не пречи да се пробва.
Това, което се сещам като някакво решение е детето да си направи бърз тест деня преди матурата и с документа да се яви на самия изпит.

# 409
  • София
Flash, правото, както и медицината и архитектурата мисля излизат направо магистри.

И аз съм в чуденка дали да се тестваме - ако излезе, че имаме антитела е ОК, но ако излезе, че го караме в момента безсимптомно, ще ни карцират цялата фамилия у дома за 28 дни. Колежка на сестра ми се тествала и е показало, че има антитела т.е. прекарала го е на крак. А те са в една стая, ползват общи неща, прегръщат се и се целуват при повод. Като връщат лентата назад в тяхната фирма февруари месец е имало 2-ма души с бронхопневмония , които са били в болнични и са оздравяли и целият офис е изкарал яка кашлица т.е. върлувало си е и тогава, просто никой не се е тествал. Ние със систърката се виждаме сравнително често т.е. ако е толкова вирулентен и агресивен тоя вирус, със сигурност ни го е прехвърлила и на нас и сме го изкарали без да усетим.

От това, което наблюдавам в момента, ако не си заразен доказано с тест или си се прибрал от чужбина (когато задължително спазваш карантина и те наказват по закон), можеш да си правиш каквото си искаш и от твоето съзнание зависи да спазваш карантината и да пазиш себе си и другите, независимо дали имаш или нямаш симптоми. Ние ще си спазваме карантината до края на извънредното положение и ще решаваме ад хок как да действаме като наближат матурите (когато станат ясни датите).

# 410
  • Варна
От темата със смешните картинки
Когато има желание, има и начин - матури Grinning

# 411
  • Бургас
Здравейте, знаете ли къде да видя кои оценки влизат в дипломата?
Сина ми учи в ПМГ, биологична паралелка и трябва да се явява на повишителни изпити по химия и биология. Според едната му учителка трябва да е по профилираната подготовка. Ще кандидатства в медицински университет.

# 412
  • Бургас
Почти всички оценки влизат в дипломата, но с различна тежест. А+В+С е общо казано. Матури общи оценки и специални. Напиши в гугъл как се изчислява средна диплома и излизат резултати. Опитах да копирам, но не успях.

# 413
  • Пловдив
Ами при него профилиращите предмети са ЗПП, а другите часове по предмета се водят СИП или ЗИП, нали? Изпит за повишаване на оценка се прилага за ЗПП. Мисля, че слушах внимателно на последната РС, защото и при сина ми има профилиращи предмети, но дано не те подвеждам.

Вариант е да се яви на втора матура по предмета, който му е балообразуващ за кандидатстване, а има по- ниска оценка по него.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 10:22 от AlexaS

# 414
  • Пловдив
То зависи кои оценки трябва да променя. Тези от профилираната подготовка дали са балообразуващи или се взима оценка от задължителната подготовка?
В дипломите имат по две, та и по три оценки по предмет в зависимост от профила и са в различни групи/графи в дипломата.

# 415
Ами при него профилиращите предмети са ЗПП, а другите часове по предмета се водят СИП или ЗИП, нали? Изпит за повишаване на оценка се прилага за ЗПП. Мисля, че слушах внимателно на последната РС, защото и при сина ми има профилиращи предмети, но дано не те подвеждам.

Вариант е да се яви на втора матура по предмета, който му е балообразуващ за кандидатстване, а има по- ниска оценка по него.

Сега не знам дали са променяли нещо, но при дъщеря ми беше следното - имаше право да се яви 3 пъти на изпит за промяна на оценката (не се казва повишителен изпит, защото оценката може и да падне надолу). Искаше да ходи на химия 9 клас и химия 10 клас, но класната каза, че не може, защото се броят като 4 пъти, а тя има право на 3.
Химията 9 клас се брои едновременно като ЗП и ПП, химията 10 клас също се брои едновременно като ЗП и ПП.
Тя отиде само на 10 клас - изкара 6, имаше 4. Промениха две оценки в дипломата -  ЗП и ПП, като кандидатстването става само с ЗП. ПП участва само за общия успех от дипломата.

# 416
  • Пловдив
То зависи кои оценки трябва да променя. Тези от профилираната подготовка дали са балообразуващи или се взима оценка от задължителната подготовка?
Ако няма да се кандидатства с оценка от ДЗИ и ученикът има няколко оценки по предмет, се взима средноаритметичната от всички години на тези предмети(задължителни +профил), като в това число не влизат ЗИП и СИП.
Не следва ли ученикът сам да определи коя оценка ще повишава, според това, къде има повече шанс!? 🤔🤔🤔

# 417
  • София
В Австрия дванадесетокласниците ще се върнат на училище.
https://btvnovinite.bg/svetut/novi-etapi-na-otslabvane-na-merkit … a-v-avstrija.html

# 418
Днес синът ми се яви на изпита по математика в ТУ. Има 34 точки:blush:

# 419
  • Варна
Браво за резултата Уиуи. Предполахам и други деца са се явили пак, стискам палци за хубави резултати. Simple Smile

Моята пък ме информира, че се класирала на олимпиадата по БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт