Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето и захранването на бебето - 20

• 35 598
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
Прави ми впечатление, че по площадките повечето майки само се хвалят - 3 л сок, това яде, чете, познава цифрите на 1,6 г и т.н.
И аз съм ги чувала подобни, особено за четенето е.... Joy Наскоро една майка обясняваше, че мислела нейното да тръгва директно втора група в градината, защото било доста по-напред от връстниците си, повечето от които били като бебета пред него. Аз си замълчах, ама ми стана много смешно. Егати болните амбиции, ненормална работа е това.

А за сока 3л на ден ми се струва, че въпросната майка няма никаква идея колко точно са 3л течност. Абсурд е малко дете да изпива толкова, да не говорим и колко вредно е не само заради това, че е сок, а по-скоро заради това, че подобно количество каквато и да била течност на килограмите за дете би било изключително претоварващо бъбреците.

# 571
Аз на площадката срещнах майка с дете на 1г и 2-3мес. и бях изумена колко много вода пие. На веднъж изпиваше поне 150мл. Каза, че още от новородено пиело много вода и с нея се приспивало. На ден пиело около 2литра, като било само на АМ, пак си пиело поне литър. Вярно, че аз пия малко вода, но на средностатистическия човек се препоръчва 2-3л.,а за дете на година едва ли е толкова. Пък както остава за кърмаче да пие по литър вода. Поне е вода, ама дано да не му се увредят бъбреците.

# 572
  • София
За детските кухни дразни най-вече драматизмът, в който изпадат някои родителки, ако им спрат кранчето. Сега по време на карантината това беше някаква истерия-зор, че не работят кухните. Хората не можеха да работят, заради затворени градини, хора умират, седят по болници...кухнята беше най-важното. Сигурно стотици постове за кухни съм изтрила в групата за детски градини.
Иначе е ясно, че е някакво улеснение, не е проблемът, че въобще взимаш. Дразнещото е паниката, че примерно 1 месец кухнята не работи и ще трябва да готвиш. Еми...готвиш за всички, все ще отделиш малко и за детето, не е голям зор.
Да уточня и, че не мързелът ме бърка мен(аз съм изключително мързелива майка, чак в крайности), а това "отделяне" на детето от общото хранене. Много майки дори не осъзнават, че може просто да сложат детето да се храни с всички от семейството, да яде от общата храна, да си има свои прибори, да се храни самО или с помощ. Това ме дразни мен-липсата на мислене, на идеята детето да е приобщено към общото хранене, да заема свое място, като личност. А не да е хамстер, който изяжда 150гр. нещо си, без значение какво, преди да ядат възрастните, че да не им пречи.
Много майки още от раждането на децата им разглеждат бебето като една гъсеница, която трябва да е натъпкана догоре с "нещо", няма значение какво, за да не мърда, да не издава звук и само да вегетира. То се дробят бисквити в АМ, слагат се всякакви други неща, супи се смесват със сокове, пюрета с каши. Непрекъснати въпроси за "Какво да му дам за вечеря , за да спи през нощта?" Няма да повярвате какви въпроси/отговори и постове съм виждала през годините в групите за захранване 😂  Всичко е с цел бебето/детето минимално да занимава възрастните, като е натъпкано до горе с безлична маса храна.

# 573
  • WonderLand
Дези, много си права. Сина ми до 6тия месец ни правеше компания на масата на всяко хранене, нямах търпение да го захраня и да може да се храним заедно. Аз кухня не вземам, но се замислям сега за летните месеци не за друго, а защото искам да му предлагам разнообразие, че ние караме на краставици, домати и сирене предимно в жегите. Иначе когато готвя слагам сол накрая и отделям на детето преди това. Само въпроса "какво да дам за вечеря, за да спи през нощта" понякога ме гложди, но това е когато ние вечеряме нещо, което не му е любимо. Ако не хапне достатъчно калории вечер не спи добре, буди се, търси си цокане, върти се, пак се буди, сутринта е кисел. Когато хапне добре спи добре и сутринта е щастливо дете.

# 574
  • София
Аз правя супа за "резерва". На 3 дни някоя крем супа или супа топчета, пилешка. Баща им обича сухи мръвки, а аз нямам много избор какво да ям, на хранителен режим съм и мога само месо, салата... Та се случва в някои дни да не е много подходящо за тях-те си ядат всичко, но примерно малкият още събира месото в устата, джвака го и накрая изплюва. Затова правя такива супи и винаги имам ядене за тях. Понякога може да яхния с грах или картофи. За момента нямат против да ядат едно и също няколко пъти, стига да го обичат.
А крем супите са много бързи. Отгоре може да сложиш крутони, сирене, сварена киноа/просо, парченца месо, пармезан. Или някоя салатка за гарнитура.
Иначе, за калориите вечер. Не винаги се постига желания ефект, защото някои деца се будят и ако са яли твърде много. Става им тежко на коремчето и са неспокойни. А и често буденето нощем не зависи от храната- кърменето, ам или твърдата храна. Доста от децата се будят , просто защото за малките деца е нормално да се будят. Те не могат да спят непрекъснато, като възрастни. Сънуват разни неща, мозъкът им обработва информацията от деня и плачат, въртят се, имат нужда от успокоение.
Често каквото и да им дадеш, няма да спят. Някои спят, защото са твърде натъпкани и тялото им има нужда от време и енергия да смели всичко. Което за някои родители може да е приемливо, за мен примерно не е ...пак се връщаме към асоциацията с гъсеницата.
А тези, които се будят защото нервната им система не е дорасла да имат дълбок непрекъснат сън, са малко като експериментални животинки-родителите търсят все нови и нови идеи какво да дадат за ядене, сиропи за сън, хомеопатични хапчета за успокоение. Някои дават панадол/нурофен. Шокиращо не е много рядка практика-здраво дете, дават му лекарство, което го отпуска и успива. Всеки ден вечер.

# 575
  • WonderLand
Така е, всяко дете е различно. Аз споделям какъв е нашия случай с моя син, в никакъв случай не препоръчвам на някой да прави като мен. Отдавна правя разлика когато детето ми се буди от глад или поради факта, че нервната му система е незряла, нещо се е стреснало и т. н. Не го тъпча насила с нищо. Просто му правя нещо от любимите неща, което знам, че ще хапне със сигурност. Той не е злояд, яде плодове, зеленчуци, месо, варива, но не всяка манджа му харесва. Ами не виждам защо трябва да го поставям пред избора да яде нещо, което не харесва или да стои гладен и да си легне гладен. Със себе си така не бих постъпила.
Иначе аз за сега готвя постоянно, но мразя в жегите да вися на котлона и да го включвам изобщо. Та може и да му вземам кухня.

# 576
Аз приготвям вкъщи храната на малкото. Разглеждах менюта на кухните, но все имаше сол, растителни мазнини, захар в яденето. Затова се и отказах от кухня. Сега лятото предпочита студена храна. Обича мюсли с прясно мляко и плодове за закуска или филия с авокадо и сирене, яйца само не харесва. Следобед някой мъфин или банан с КМ. Правя на три-четири дни мъфини и си има готово. Вечеря с нас. Иии ми остава само обяда, но той не е фен на пюретата особено. Малко се разочаровах, че харесва купените пред моите. Не знам какво им слагат ... но поне нямат сол.

# 577
  • София
В някои пюрета има захар. А и в домашните вкусът е по-натурален...може да стресне детето или пък да му се стори безличен. Кой знае какво си мисли Joy
Иначе за захар, сол...моите са яли от сравнително рано. Осъзнато решение, базирано на мързел 😂 Е, захар съм отлагала за до последно-големияр на година и 11 м. вкуси, като тръгна на ясла. Но малкото и преди годинка е опитвало. Сол също се е случвало, сирене не съм обезсолявала(не се сещах предварително, иначе съм имала идея да го правя 😂). Та всяко детв е падало в жертва на мързела или странната логика на родителите си.

# 578
Дези, много добри коментари, особено това за гъсеницата 😁
Според мен децата нямат проблем с яденето, родителите имат. Ясно е, че детето прави само това, което го кара да се чувства добре или което му се вмени за добро. Но не винаги пък и това е най-полезното. Затова идва тук ролята на родителя да се намеси и да регулира нещата.
За кухните смятам, че няма лошо, стига това да не се изтъква или осъжда по някакъв начин. Аз нямам избор за кухня, искам или не искам, трябва да готвя всеки ден, което лишава малкия от моето внимание, а и да си призная ми тежи понякога, а и няма как да осигуря такова разнообразие на детето. Ако имах възможност, щях да взимам, поне от време на време.
Децата са различни, семействата са различни и подходът е различен, затова наистина няма как да сравняваме. Не съм привърженик да се издевателства над детето, но пък и да го гоня с лъжицата из цялата къща само и само да хапне, също не ми допада. Все пак трябва да си има правила, които рано или късно ще трябва да се възприемат от детето. Когато то яде и спинка и всичко му е наред, много лесно се дават оценки за другите, но когато не е така и нещата станат лични, работата много се променя. Моето не яде почти нищо и има само 2-3 неща буквално, които яде + плодове и хляб, ама не може да кара само на това.

И по този повод с  неяденето, обяснявам на една приятелка, че малкият не яде, а тя ми вика - Ооо, ами пусни му детски да гледа и го храни, моето, като му пусна филмче и всичко си изяжда за 10 минути. А после взе да обяснява как много го глезили с баща му и на 5 г. още го хранели с лъжицата. 😁

# 579
Като сте на вълна "кухня", споделям нещо, което не е реплика, но за мен е кулинарен абсурд. Страхотно готвят в нашата кухня, правят и едни много вкусни макарони със сирене и зеленчуци. Обаче готвачката е в отпуск и някой е решил към зеленчуците да добави и картоф. Макарони с картоф!

# 580
Много "обичам" някой да пита по групите кога се дава кисело мляко...

# 581
Искам да знам кое е това родилно. Това е подсъдно!

# 582
Много интересно как е разбрала, че не го засища АМ горкото. Права е Дези, искат хората да натъпчат нещо там и бебето само да лежи и да мълчи, евентуално може нещо с ръце да помърда. Просто такива като ги чета 😳

# 583
Друго любимо ми е "Ама то така жално гледа, как да не му дам? А пък и аз се водя по него, щом проявява интерес, значи е време!"
Разбира се, децата могат да проявят интерес към шоколад и да им хареса да го хапват вместо вечеря, още на 5 месеца Grinning

# 584
Ужас, това за киселото мляко в родилното верно си е подсъдно!
Дъщеря ми има рожден ден другата седмица и започвам да правя планове каква торта да направя за вкъщи Simple Smile Разбира се свекървичката вече е поръчала (без да ме пита) някаква торта, 'щото нали "била много красива" с всички тези захарни фигурки Grinning
Изпитвам голяма трудност да намеря от къде да поръчам торта за в яслата за децата (трябва да е от сладкарница и да взема сертификат) , тъй като искам да е без фондан и да е нещо по - нормално направено, а не бъкано със захар и яйца на прах...
А иначе последният път бабата и дядото пак бяха изненадани как така давам на детето за закуска кус кус само със сирене и масло, без захар и то го яде с апетит Grinning

Общи условия

Активация на акаунт