Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24

• 30 538
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
Може, капете.

# 106
В началото искахме да се водим по една книга, според която трябва да се изгради режим на бебето още от малко, като режимът представлява нещо средно между кърмене на поискване и кърмене под определен час, нищо че бебето може да е гладно и плаче. С времето, към третия месец нощните хранения отпадат, а дневните стават по-малко. На теория всичко звучеше чудно, но нашето бебе огладнява по-бързо от два часа и половина - три. И бързо осъзнахме, че това в книгата е някакъв перфектен вариант, в който бебето се наяжда бързо, огладнява през фиксирани интервали и заспива бързо и лесно, когато му дойде времето.
Dark chocolate, същата книга четох и аз и стигнах до абсолютно същите изводи 😂
Макар със сигурност по света да има бебета с естествена склонност към 3часов режим на хранене и сън и без колики (аз съм била такава навремето), повечето бебета не са я чели тази негова книга 😀 И моят първи въпрос беше - а какво става с кърмата в резултат на ефективното прилагане на този метод...

Ние засега сме доволни от https://www.amazon.de/Oje-ich-wachse-Entwicklung-Durchschlafen/dp/3442393337

Сигурно я има и на българския пазар. Има и мобилно приложение към нея, което аз лично още не ползвам, книгата засега ми стига.

Извинявам се за отклонението в темата, но реално имам.и въпрос: бебето ми (3м)  проявява предпочитание към.едната гърда без да са настъпвали никакви промени в нея, нито в козметиката, която ползвам. Четох за възможните причини,  но не мога да съотнеса нито една към нашия случай, защото досега всичко е било същото,  а проблем не е имало. Сега успявам да му я предложа само като е много уморен или при хранене насън. Има ли шанс храненията ни да се върнат към предишния си вид или да се примиря с мисълта,  че това е "новото нормално" за бебето?

# 107
Обич Синеока, моето бебе (почти на 3 м.) също проявява предпочитания към едната гърда от известно време. Другата успявам да пробутам със смяна на позите - легнала или аз права и беба права (нещо като вертикална биологична поза). Пробвах и футболна топка, което ми се стори най-логично, но не ще. Надявам се да е период и да отмине.

# 108
Здравейте. Не зная дали въпроса ми е за тук, но да си питам - кърменето предпазва ли бебето от варицела? Дъщеря ми на 7 години се разболя и се притеснявам,че ще зарази малкия, който е на 6 месеца, изключително кърмен. Аз съм карала варицела, мога ли да му предам чрез кърмата антитела или да не се надявам много... Много се притеснявам, че е много малък да се разболее от варицела...

# 109
Според мен не предпазва кърменето от варицела. Ако имунната система на малкото е силна в момента няма да се разболее. Щерката беше на 2 г и нещо когато имаше контакт с болно дете от варицела но не се зарази а чак на 4г я изкара, кърмена е 2 г.

# 110
Би трябвало до 1 година да имат имунитета от майката. На една приятелка обаче бебето на 11м прихвана варицела от сестра си. Явно леко я караше.Просто каза, че и бебето е с Варицела.

# 111
Така, за варицелата, че и ние минахме по този път. Кърменето предава антитела само към текущите вируси, с които се сблъсква майката, например сополиви вируси. Антитела към нещата, към които майката има ваксина от преди 100 години или ги е карала тогава се предават през плацентата по време на бремеността и тези антитела имат живот около 6 месеца, т.е. навярно много малко са останали.
Според мен има много голяма вероятност да се  зарази бебето. Може да сложите ваксината за варицела, тя предпазва и контактните. В бг не се продава легално, но знам че в София я продават в някои аптеки, както и може да се поръча от аптека Промахон, но искат да се прати снимка на рецепта.
Миналата година по това време моето 9 месечно кърмено бебе се разбо.я от варицела и не беше прятно преживяване.

# 112
Благодаря Ваня. Много ли тежко я изкара бебето? Имаше ли усложнения?

# 113
Не вдигна нито веднъж температура, поопъпчи се доста, останаха и белези. Една вечер изпаднах в ужас, защото се беше подула фонтанелата, тичахме в болницата, там пуснаха изследвания и казаха, че няма данни да има проблем, а по-скоро оздравява. От инфекциозна клиника казаха ако вдигне температура след това да тичаме натам. Прибрахме се, наяде се с мляко и фонтанелата се прибра. Нямам още обяснение какво се случи.
Ако имате възможност не пускайте голямото дете на градина след варицелата, защото много скапва имунитета. Аз я пуснах и на третия ден се разболя, та от средата на декември до нова година всички бяхме болни. Децата много тежко изкараха вируса и антибиотици пиха.
Аз съжалявам, че не сложих ваксината, щях да спестя много мъка на децата.

# 114
Какъв чай мога да пия, който не намалява или увеличава лактацията? Искам просто нещо  вместо кафето сутрин. Лайка, липа, шипк,Тези алпинист , утро? А плодовите?

# 115
Всеки чай, който не е мента, салвия, мащерка.И пак ако са на пакетчета, са много слаба работа и не оказват влияние.
Чайовете, които са сбор от билки имат почти винаги мента и мащерка, но от моя опит - в толкова малки количества са, че те пречат.
Няма чайове, които увеличават кърмата. Има маркетингова стратегия да се пробутват разни уж лактогонни чайове, но те просто ви хидратират. Нямат никакво влияние върху процеса на производство на кърма.

Всички от изброените чайове са ок. Алпинист и утро имат мащерка, но  минимално количество и са ок.
Кафе също можете да пиете😉

# 116
Благодаря много обичаме чай в къщи последно време запарвах коприва незнам дали си внушавам, но имах много кърма, а тези лактогонните не ги пия защото става ужас.. напълних камерата. Четох за ройбос, че бил много полезен

# 117
Внушението даста помага😉 има храни, които действат на рефлекса на потичане, но на самота количество - не. Иначе щеше да е прекрасно, вместо да се мъчим със стимулация, помпи и прочие ☺

Е, тука ме хванахте, ройбосът не съм го пила откакто съм кърмачка. Но е много приятен чай по принцип. Вкъщи също пием чай много, имаме цяло огромно чекмедже от кухнята само за чайове😂
Вече и детето пие с нас (1г и почти 8 м), аз предимно правя запарки на сушени билки, по-рядко купешки пакетчета. Вкъщи напоследък много се харесва мурсалски+липа. Страхотна комбинация е. Освен салвия, мащерка и мента, трябва да се внимава с черен и зелен чай,че съдържат кофеин.

# 118
Аз кърмя почти година. Гърдите ми отдавна не са напрегнати. Преди малко изядох 5 мандарини и изведнъж почувствах как се пълнят и стават като камък и преливат. Сутринта съм изяла един банан. Дали е от мандарините? Сигурно това е най-големата глупост, която някой е писал тук.

# 119
Здравейте, нова съм в темата. Имам следния казус. Моята бебка е на 16 дни, до преди няколко дни се хранеше по околко час, като ядеше и от двете гърди. Но от 2-3 дни яде само от едната гърда(като аз ги редувам) и то за около 10-15  мин. след което заспива и дори да я рязбудя, за да и дам другата не иска да яде повече. Като цяло си пълни памперсите и изглежда че се наяжда, но аз се притеснявам дали по този начин няма да ми намалее кърмата и дали да не започна да изцеждам гърдата от която не е яла на съответното хранене? 🤔

Общи условия

Активация на акаунт