Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • САЩ
 • Мнения: 630
Понеже не знам какво е Фермата, някой може ли да ми даде контекста на какво се има предвид за "живеене по-добре".

От моята позиция на емигрант, категорично мога да твърдя, че покупателната способност не е единствения определящ фактор за "по-добър живот", качеството на живота ти обаче е.

Ако сравним - примерно - София и Мюнхен, близки по население градове, и средните заплати - около 1400 лв. в София и 2500 евро в Мюнхен - в София определено можеш да си позволиш повече неща с *немската* заплата. Но понеже айфоните не са всичко, дали качеството ти на живот в София ще е по-добро е спорно.

Колкото и да си вдигнеш стандарта, проблем в България е, че има неща, които обективно не зависят от парите, с които разполагаш и е много трудно, често невъзможно, да промениш обстоятелствата, които обуславят качеството ти на живот.

Чисто обективно ако сравняваме - цените в Мюнхен са по-високи за българина - от хляба в магазина до наема на месец.
НО средната заплата за града е тройно и четворно по-висока. Така че, като теглиш чертата, стока Х в София може да струва 5 лева, a в Мюнхен ще е 5 евро, но 5 лева от медианата на софийските заплати е 0.4%, докато 5 евро от немската е 0.2%, така че сметките показват, че в Мюнхен е 2 пъти по-евтино да си купиш стока Х.
Стандартът на живот е по-висок в Германия, така че чисто като валутни единици стоките (тези, без които не можем) са по-скъпи.
Но цената на живот е по-ниска, т.е. със средна заплата имаш много по-висока покупателна способност, отколкото в София. 

Но пак казвам, абстрахирайте се от бакалските сметки, защото не само това означава качество на живот.

Да не говорим, че не мога да сравнявам себе си със съседката, майка ми или племенника ми. Имаме различни потребности, съответно месечния бюджет на всеки един от нас ще изглежда по много различен начин.

Ако например съм самостоятелна единица, която живее под наем и обичам културния живот, то  в София би ми било много по-изгодно да живея, защото цените на наемите, театрите, концертите, излизането навън на бар, ресторант и прочее неща са много по-достъпни.

Обаче ако съм част от семейство, събиращо за собствен дом и отглеждаща деца, Германия би ми предложила много по-добри условия да спестя пари, като същевременно отглеждам деца в една много по-адекватна обстановка.

И каквото и да си говорим, всичките тия примери са наизуст. Дупе знае 2 и 200. Всеки се нагажда според обстоятелствата си и всеки винаги търси по-добър живот и за него, и за децата си. Сигурна съм, че елитен софийски квартал ще предложи по-добра обстановка за деца от някое евтино гето в Мюнхен, но да приемем , че говоря за сравним неща, не за крайностите.

# 16
 • Мнения: 2 846
Приятелят на дъщеря ми е германец. Работи за немска фирма дистанционно. Тя иска да живеят в Германия, той иска в България. Изчислили са, че ако живеят в Германия и двамата получават примерно по 3000 евро, ще имат по-малко пари, отколкото ако живеят в България и само той работи и получава 3000 евро. Първо, заради доста по-високите цени на наемите, и второ, заради доста по-големите данъци в Германия.

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 22:40 от Дама от морето

# 17
 • Мнения: 586
С немската ми заплата ще живея много по-добре в София.
Само наемът ми тук е около 1000.

# 18
 • Мнения: 2 558
Някои не разбраха какво имам предвид. Да го кажа по-простичко. Ако немската ми заплата е 2000 евро на месец чисто, дали с тия пари ще мога да си позволя повече неща в Германия или в София?
Наемите разбрах, че в Германия са по-високи. Но храната примерно, става дума за супера, а не ресторанти, не излиза ли по-евтина в Германия отколкото в България. Гледах някъде цени на банани в БГ кауфланд и в немски такъв и в българския бяха порядъци по-високи

# 19
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 807
Има стоки, които са по-евтини в Германия, има и такива, които са по-евтини в България. Примерно качествено масло, прясно мляко, крема сирене, но пък домати, краставици, зеле са по-евтини в България. Препаратите за пране май са по-евтини в Германия., поне всичките ми познати носят.
Бананите са от 90цента на кг до към 2евро, зависи от сорта! Ябълките са доста по-скъпи,
Билетите за културните мероприятия, като сравнявах книгите в България и Германия цените са еднакви, но тук е в евро (два пъти по-скъпо).

# 20
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 387

Наемите разбрах, че в Германия са по-високи. Но храната примерно, става дума за супера

1. ти може повече храна да си купиш, ама под моста ли ще спиш?  Thinking
не можеш да извадиш някои разходи и после да кажеш: ми ето, там мога да си позоля повече....

2. социалния живот не е за подценяване. и за него ти трябват пари.

3. зависи храната в кой магазин я купуваш, дали маркови продукти или no name и т.н

на мен в Бг в магазина храната ми се вижда по-скъпа и с по-лошо качество.
обикновено съм за 10-14 дни и нямам време да търся много източници на по-качествени стоки, взимам от близкия магазин.
понеже все извън сезона на пресните зеленчуци се прибирам, забелязала съм, че зеленчуците са по-увяхнали, но цената им не се смъква. също всичко е внос. дори неща като ориз, боб, леща всичко е внос. повтарям: през сезона нещата са други, но от няколко години не съм била по това време и нямам преки наблюдения.

също съм в потрес като влезна в някой здравословен магазин и видя цената на немски стоки.
и в Германия не бих платила толкова за тях. Peace

от друга страна лекарствата са евтини: пример е Вигантолът произведен в Германия.
в Германия никога няма да се намери на тази цена. също разни други дребни стоки, които в Германия само по интернет могат да се поръчат: ел неща и подобни.

# 21
 • Немция
 • Мнения: 1 888
Ами фактор "здраве"?
В Германия плащаш голяма здравна вноска, но реално не я усещаш, тъй като автоматично ти се тегли от брутната заплата. И почти всичко се поема, като тръгнеш по лекари(зъболекарите са друга история).
В България ходенето по лекари е свързано с едно постоянно доплащане. Стигнеш ли до голям здравословен проблем, става непридвидимо препятствие за финансите.

Отделно за здравето на децата (почти) всичко се поема от здравните каси. Лекари, терапии, зъболекари, лекарства... Малкият ми син в момента носи шина на зъбите. 80% поема здравната каса, другите първоначално ние, но ако e успешно лечението, ще ни ги върнат и тези 20 %.

# 22
 • Мнения: 260
Често пътувам до Берлин напоследък и като ми остане време обикалям по магазините да се ориентирам. В Лидл например цените са по-евтини с отколкото на същите продукти в българския клон. В Кауфланд пък са с едно 50% по-скъпи. Месо и риби са на същата цена, но в евро. Парадоксално е че продукти, които се продават в села в западна Германия, не се продават в столицата Берлин! По-интересно е качеството: тук се смеем, че ядем техните салами без месо и сирене без мляко, но явно просто усещаме двойния стандарт, защото продукти у нас нямат нищо общо със същите, които се продават в Германия.

Последният път открих магазин за 1 евро, в който всичко струва 1 евро (нищо общо с нашите за 1 лев, в които няма почти нищо за 1 лев) и има интересни находки. Следващият път ще се пробвам да открия турския квартал и да видя как е там. Иначе българите ходели в някакъв голям руски магазин да пазаруват. Електрониката е на сходна цена, но останалото е почти двойно, а за цените на услугите не ми се мисли.

Проблем обаче са заплатите и пенсиите. В берлинско има заплати по 1000-1200 евро, а наскоро по ДойчеВеле имаше репортаж за ниските пенсии от 400-500 евро и как немски пенсионери идват в България, че е по-евтино.

В резюме, трудно е да се направи точна количествена сметка. Едно време разликата със запада беше 5-10 пъти, но последните години това което у нас в лева, в Германия е същото, но в евро. Относно качеството на живот, все още е по-добро в Германия по отношение на базови и елементарни удобства, но самите германци са се изкофтили и усещам все по-голяма ксенофобия към източна Европа. Последният път като бях, всеки ден имах проблеми както с арийски германци, така и с "бежанци" германци. С арийците се справих сравнително лесно, но с бежанците направо стигнахме до бой като последния беше милиционер на летището и това го спаси, тъй като нямах търпение вече да се прибера в бг кочинката.

Заключението ми е че България е много приятно място за живеене, стига да не живеят българи Wink

# 23
 • Мнения: 1 666
Много ми е интересно как стигате до такива генерални обобщения само пътувайки до Германия?

# 24
 • Мнения: 7 826
От поста на keksiter съм съгласна само с това, че не могат да се правят количествени обобщения, но ще добавя и това, че не могат да се правят и качествени, също така Simple Smile
Ние пътуваме често до Германия, а там живее синът. И мисля, че мнението на Адорабел най-добре описва ситуацията. Много е трудно да се правят обобщения. Рядко пазаруваме в Лидл в София, понякога хляб, защото имат резачка (на Алабин, другаде не знам как е), сушени плодове, ядки, банани. Иначе основните неща в малки квартални магазинчета. В Германия пък основно в Реве ходим и определено е по-скъпо от БГ, a синът с кандидат-снахата си пазаруват някакви еко и био работи, които на нас не ни допадат. Те твърдят, че за екобио и т.н. там е много по-заредено и по-евтино от БГ, и сигурно е така, там оборотите на тези стоки са несравними с тези в БГ. Но ние с ММ просто не ядем това. Та, не мога да направя сравнение. Не са сравними нещата, зависи какъв ти е начинът на живот.  
Едно нещо, което има в Германия много повече от тук, е прекрасната свързаност с цяла Европа и възможностите за пътуване, всякакви варианти - много повече и често по-евтини полети, влакове (скъпи, но затова пък хубави и удобни, за Интерсити говоря), автобуси. За където ти хрумне.  Което за мен е огромен плюс на живота там.
Ксенофобия досега не сме усетили ние при пътуванията, точно обратното, все любезни и отворени за света хора срещаме, включително и средата на сина. Вярвам, че го има и това, но пак зависи дали и доколко ще попаднеш на него.
За здравето, слава Богу, рядко им се налага да ползват услуги там (пу-пу, дано така да бъде и занапред!), но когато се е наложило, са били доволни. Но пък ние и в БГ като цяло сме доволни досега, дано имаме късмет и занапред да е така. За специалист или специализирано изследване и там, и тук се чака доста, и там, и тук за ЯМР (примерно) не се плаща, но трябва да е назначено от специалист.  А на какъв специалист ще попаднеш, и там, и тук си зависи от късмета. Като цяло, там лекарите са по-любезни, тук все още се срещат груби, макар че и тук тенденцията е да се очовечават Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 ное 2019, 10:20 от Poppea

# 25
 • Мнения: 712


Заключението ми е че България е много приятно място за живеене, стига да не живеят българи Wink
Ей това е то! Simple Smile))
Аз дори не съм пътувала до Германия, но потокът от български емигранти от Холандия  към Германия и обратно не секва. Забавното е, че повечето търсещи не успяват да изберат между двете държави. Има и такива, които живеят близо до границата и я пресичат ежедневно, било за работа, било за  пазаруване. Та ми стана интересна темата, наистина ли в Германия животът е по-евтин? Сравнение София-Берлин или по-скоро Амстердам- Берлин, да се доуточня. Данъците, наемите, здравните услуги, най-вече. Съобразено със средната или минималната заплата, разбира се.

# 26
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 807
Лейди,
били сме няколко пъти в Холандия, не сме пазарували много, но според мен храната беше малко по-скъпа в Холандия, за другите неща не мога да дам мнение (заплати, данъци и здравни осигуровки)

# 27
 • Мнения: 7 826

Заключението ми е че България е много приятно място за живеене, стига да не живеят българи Wink
Това е оксиморон. Именно хората правят дадено географско място приятно или неприятно - пряко с отношенията помежду си и косвено с труда и приноса си за материално осигуряване, за инфраструктура, за социален живот. Ако ги няма хората, мястото ще е пустиня.
Ако за теб България е приятно място за живеене, това в голяма степен се дължи на българите в нея - всички тези, които са заети именно да правят живота в България хубав или лош. Все пак хлябът не идва сам на масата ти, метафорично казано, хора и то българи го произвеждат и доставят.

# 28
 • Мнения: 712
За храната май е ясно, половин Холандия пътува по празниците до Германия за евтино уиски. Но като че ли нямат наеми по 1500 евро за двустаен в столицата, данъци около 25% за минимални заплати, здравни осигуровки минимум 180. А може и да са само слухове, не знам.
Сори за спама:)
Poppea, май идеята е не да няма хора, а да няма българи Wink

# 29
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 387
По наблюдения от почивки: в Холандия е по-скъпа храната и има повече полуфабрикати, но по-голям избор на подправки. Хлябът им е ужасен.
За другите разходи незнам.

В з Германия по магазините има това, което се търси. Затова и в една и съща верига има разлика в сорт имената на филиалите.
Същото е и с дрогериите, просто пазарът е много конкурентен, печалбата от продукт е в центове и то едноцифрена сума, та сортимента и подреждането му са силно изследвани и следени области.

Общи условия

Активация на акаунт