Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 60
 • София
 • Мнения: 4 018
Бедни ми Алюре, аз съм финансист, член на Менса и живея в Германия.  Чий мозък какво не може да преработи? Я пак?

Какво очакваш от човек, който не може да пише?

# 61
 • Мнения: 2 585
В БГ обаче може да си купиш истински вкусни зеленчуци от бабката. Иначе имам подобен опит с продуктите. Примерно лимец купен от Дания е вкусен, а лимецово брашно от България има вкус на сметено от пода със се прахоляка и вони на миши изпражнения и пикня.

# 62
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 475
от бабките още няколко години ще може да се купуват хубави зеленчуци. и те се изхитриха и сеят хибриди за високи добиви  Confused

аз на два пазара в Пловдив не открих българско производство. това пролетта, не е било лятото.
накрая намерих един човек, ръцете му бяха захабени, викам си, ок работил е на полето, той каза, че са негово производство
взех от него спанак - хибрид, огромни листа, никакъв вкус.
та заложих на локалното производство, дали е така не се знае де, но като са засадени високопродуктивни, безвкусни сортове, кел файда?

иначе считам, че контролът е по-голям извън Бг, независимо, че редовно има скандали, открили нещо в храната, дето няма работа там.

също не си намерих свестен чай в Бг.
исках съвсем нормален билков - 4 пробвах, различни марки и цени, отврат.
в Германия дори най-евтините (лайка, мента) са си ок.

# 63
 • Мнения: 2 878
Приятелят на дъщеря ми е германец. Работи за немска фирма дистанционно. Тя иска да живеят в Германия, той иска в България. Изчислили са, че ако живеят в Германия и двамата получават примерно по 3000 евро, ще имат по-малко пари, отколкото ако живеят в България и само той работи и получава 3000 евро. Първо, заради доста по-високите цени на наемите, и второ, заради доста по-големите данъци в Германия.
Да и ако след 20 години съвместен живот не дай си боже се разделят, тя остава с пръст в уста, защото и да е знаела нещо, отдавна се е деквалифицирала, работодателите не ги интересува дали е интелигентна - виждат насреща си 45 годишна жена без никакъв трудов стаж. Точно това се случи на приятелка от Варна.

Второ - и точно по този въпрос има различни мнения. Моето е че те може да имат по-малко пари в Германия като под "имане" очевидно имате предвид каквото остане. Но тези пари дето са ги дали ще са им осигурили несравнимо по-голям душевен и физически комфорт в Германия. Което е по-важно от това колко са ти останали.
Това, тя да не работи, изобщо не им е опция. Добре съм я възпитала и никога няма да си позволи да е зависима от мъж, който и да е той. През април вероятно ще се преместят в Германия. Проблемът е, че те искаха да работят дистанционно, за да могат да живеят където си пожелаят. Да не са обвързани с офиси и да сменят местожителството през година–две. Той вече работи дистанционно за немска фирма, през януари и тя започва. Докато си намерят това, което искат, им беше много по–евтино да живеят в България.

# 64
 • Мнения: 86
С какво се занимава зетя, ако не е тайна?

# 65
 • София
 • Мнения: 385

Просто пример: В чужбина с месичната си заплата, можеш да си позволиш, чисто нов телефон iPhone последен модел. Хайде в България да си го купят хората които работят за 1000 лв. и да не говорим за хората от по малките градове, които взимат заплати от рода на 600-700 лв. Да, някой ще каже, че в има хора на по-високо ниво, които работят за 1,500-2,000 - 5,000 лв... тях ги оставяме, те ще си го позволят, но по-голямата част от обществото, НЕ!
Както казва народа, зависи какъв е начинът "ви" на живот, може да се издържаш с 500, можеш и с 2,500..
За мен 700-800 в България е нищо, за моят начин на живот. Аз лично, не бих издържал на тези пари, признавам!
Много от хората, напускат България и отиват да работят в чужбина, защото тук не виждат, бъдеще и реализация..
Боже каква комплексарщина,изкарвам доста повече пари от средната заплата в България,но карам кола за 6000,защото се движи добре и е удобна,когато ми трябваше телефон гледах какво ми трябва точно и си купих  телелфон за 800 лева.Дрехи над 100 лева не си купувам никога..
Боже ,колко е скъпо да си болен от комплексарщина.Да трябва стойността ти да зависи от това..че като по телевизията кажат..ако нямаш нашия продукт ,си неудачник...ужасно е.Трябва да се лекува.Трябват ви много пари ,за да парадирате пред другите...

# 66
 • Мнения: 86
Какво е посланието, което вашия коментар донесе, да получим информация за вашия стандарт на живот? Посланието на Алюр е подкрепено със здрав разум. При 10-15% спестен доход от средна заплата, покупателната способност в Германия е по-висока, особено за техника и артикули. Не става дума за конкретен модел телефон, а за възможности. 100 лв са по-малко от 200 евро. Не става дума за алчност изобщо. 200€ можеш да спестиш половината, а другата да изпратиш у дома - това са възможности. С 50€ просто нямаш тази възможност. Не съдете хората за тяхното решение да търсят по-добри възможности. Радваме се, че вие се справяте добре, но запомнете, че в Обществото не сте само вие.

# 67
 • Мнения: 3 123
...
Боже каква комплексарщина,изкарвам доста повече пари от средната заплата в България,но карам кола за 6000,защото се движи добре и е удобна,когато ми трябваше телефон гледах какво ми трябва точно и си купих  телелфон за 800 лева.Дрехи над 100 лева не си купувам никога..
Боже ,колко е скъпо да си болен от комплексарщина.Да трябва стойността ти да зависи от
 това..че като по телевизията кажат..ако нямаш нашия продукт ,си неудачник...ужасно е.Трябва да се лекува.Трябват ви много пари ,за да парадирате пред другите...
Eдно от най добрите мнения, който съм видяла  в този форум.
И ние сме така и през цялото време сме заобиколени с абсурди.
Всички те преценяват по колата, по обзавеждането , по телефона и по дрехите  ... и накрая излиза, че могат да ни се правят на важни всички турци с бмв, купено незнайно как си, с келвин клайн избродирано на латика на гащите, които обуват нарочно под  лакоста банския на басеина лятото , за да се виждат емблемите , ...
и когато ги подхванеш за някоя щета да им искаш пари изведнъж изкарват 50 бележки как са социално слаби и как са на помощи и нямат 2 евро в джоба и не можеш да ги пипнеш ... аман .

# 68
 • Мнения: 86
"Eдно от най добрите мнения, който съм видяла  в този форум.
И ние сме така и през цялото време сме заобиколени с абсурди.
Всички те преценяват по колата, по обзавеждането , по телефона и по дрехите  ... и накрая излиза, че могат да ни се правят на важни всички турци с бмв, купено незнайно как си, с келвин клайн избродирано на латика на гащите, които обуват нарочно под  лакоста банския на басеина лятото , за да се виждат емблемите , ...
и когато ги подхванеш за някоя щета да им искаш пари изведнъж изкарват 50 бележки как са социално слаби и как са на помощи и нямат 2 евро в джоба и не можеш да ги пипнеш ... аман ."

Личи си, че сте предубедена към етнически групи, което при всяко положение е придружено с ксенофобски възгледи, но това не е по темата. За да не съм и аз off-topic, ще вметна че Западните икономики са толкова развити благодарение на икономически мигранти. Тези които имат желание да проверят от първа ръка, дали животът в Германия е по-скъп от този в София, нека имат предвид, че толерантност не само не е лошо понятие, но и ако искат да живеят по-спокоен живот, ще им е от полза да развият това си качество.

# 69
 • Мнения: 1 328
Ако се гледат основните хранителни продукти, дрехи и донякъде техника, да в Германия и Европа е по-евтино спрямо България.
Всичко друго обаче не е, като почнем ток, газ там разликите са поне х2 и т.н. наеми и пр да не говорим.

Общи условия

Активация на акаунт