Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 499
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
Масово в проучванията се гледа само ТСХ. Simple Smile Норвежците са направили същото.

Ето още една хубава статия и сайт като цяло: https://thyroidpatients.ca/2019/07/12/as-of-2019-still-no-proof- … 4sz4QufsXz6emm6bI

И тази си я запазвам, но нямам време да я чета сега: https://thyroidpatients.ca/2019/06/25/the-impact-of-thyroid-horm … therapy-may-help/

# 496
  • Столичанин ама не в повече :D
Ти си се вторачила в това ниско тсх и това е, изследвания и до утре можем да си разменяме по тая тема.

Остеопороза и тиреотропин-супресивна терапия: намалена ефективност на алендронат.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: При жени в менопауза, които са приемали адекватни количества калций и витамин D в диетата си, алендроната е бил по-малко ефективен за тези, които също са приемали TSH-супресивни дози л-тироксин за 6 или 9 години. Положителният ефект на алендроната за костната минерална плътност е бил по-малък за по-дълги периоди на лечение с л-тироксин. Изглежда, че други бисфосфонати също биха били по-малко ефективни за увеличаване на костната минерална плътност при жени в менопауза, получаващи TSH-потискащи дози л-тироксин. "

Статут на щитовидната жлеза, сърдечно-съдов риск и смъртност при възрастни.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Нашите данни показват връзка между субклиничен хипертиреоидизъм и развитие на предсърдно мъждене."

Устойчив субклиничен хипотиреоидизъм и сърдечно-съдов риск при възрастни хора: изследване на сърдечносъдовото здраве.

„ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Нашите данни не поддържат увеличен риск от коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност или от сърдечно-съдова смърт при възрастни с персистиращ субклиничен хипотиреоидизъм. "

Състояние на щитовидната жлеза, увреждане и когнитивни функции и оцеляване в напреднала възраст.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: В общата популация на най-старите, възрастни хора с необичайно високи нива на тиротропин не се наблюдават неблагоприятни ефекти и може да има удължен период на живот."

Функцията на щитовидната жлеза в горния нормален диапазон е свързана с намалена костна минерална плътност и повишен риск от невертебрални фрактури при здрави еутироидни жени след менопауза.

"По-високи fT4 (бета = -0.091; Р = 0.004) и fT3 (бета = -0.087; Р = 0.005) са били свързани с по-ниска костна минерална плътност в тазобедрената става, а по-високият fT4 е бил свързан с увеличаване на костната загуба в тазобедрената става (бета = - 0,09; P = 0,015) След коригиране за възраст, индекс на телесната маса и костна минерална плътност рискът от невертебрална фрактура се повишава с 20% (P = 0,002) и 33% (P = 0,006) при жени с по-висок fT4 или fT3, съответно, докато по-високият TSH е защитен и рискът е намален с 35% (P = 0,028 ).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Физиологичната промяна в нормалния статус на щитовидната жлеза е свързана с костна минерална плътност и невертебрална фрактура. "

Спектърът на заболяване на щитовидната жлеза и риск от ново начално предсърдно мъждене: голямо кохортно проучване на населението.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Рискът от предсърдно мъждене е бил тясно свързан с активността на щитовидната жлеза, с нисък риск при явен хипотиреоидизъм, висок риск при хипертиреоидизъм и свързана с ниво на TSH връзка с риск от предсърдно мъждене в целия спектър на субклиничното заболяване на щитовидната жлеза."

Високо нормална функция на щитовидната жлеза и риск от предсърдно мъждене: изследването в Ротердам.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: В рамките на нормалния диапазон на параметрите на щитовидната жлеза, хората с висока нормална функция на щитовидната жлеза са изложени на повишен риск от предсърдно мъждене."

Асоциация между серумната концентрация на тироксин и предсърдното мъждене.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Биохимичната находка на субклиничния хипертиреоидизъм е свързана с предсърдно мъждене на електрокардиограма в покой. Дори при еутироидни субекти с нормални серумни нива на TSH, серумната концентрация на T4 е независимо свързана с предсърдно мъждене."

Специфично за възрастта разпределение на серумните тиротропини и антитироидни антитела в населението на САЩ: последствия за разпространението на субклиничния хипотиреоидизъм.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: разпределението на TSH постепенно се измества към по-високи концентрации с възрастта."

Субклиничен хипертиреоидизъм и риск от коронарна болест на сърцето и смъртност.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Ендогенният субклиничен хипертиреоидизъм е свързан с повишени рискове от обща смъртност от коронарна болест на сърцето и инцидентно предсърдно мъждене, с най-висок риск от смъртност от коронарна болест на сърцето и предсърдно мъждене, когато нивото на тиротропина е по-ниско от 0,10 mIU / L."

Но, това което разбрах с годините и ми помогна, е че всъщност всичко в този свят се основава на баланса, и туй пусто тсх не прави изключение,  и затова ще завърша с това:

Субклинична дисфункция на щитовидната жлеза и риск от събития на сърдечна недостатъчност: анализ на данните на отделен участник от 6 потенциални кохорти.

"ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Рискът от прояви на сърдечна недостатъчност е увеличен както с по-високи, така и с по-ниски нива на TSH, особено за TSH ≥10 и <0,10 mIU / L."

# 497
Всеки се вторачва в каквото намери за добре. Затова казвам, че има много писано, всеки може да чете, дори с Гугъл преводач става.

# 498
Здравейте, може ли мнение за тези резултати, че чак след 2 седмици имам час за ендокринолог.

FT3 - 4.78           (3.10-6.80)
FT4 - 18.620       (12.00 -22.00)
TSH - 1.43           (0.27-4.20)
TAT - 10.11          (0.00-115.00)
MAT - 6.04           (0.00-34.00)

# 499
  • Пловдив
Здравейте, може ли мнение за тези резултати, че чак след 2 седмици имам час за ендокринолог.

FT3 - 4.78           (3.10-6.80)
FT4 - 18.620       (12.00 -22.00)
TSH - 1.43           (0.27-4.20)
TAT - 10.11          (0.00-115.00)
MAT - 6.04           (0.00-34.00)

Аз мисля, че резултатите не са никак лоши. Изглежда, че нямате Хашимото, все пак е добре да се погледне жлезата на ехограф, особено ако имате някакви оплаквания, но според мен тези резултати са супер Simple Smile

# 500
Мявче_Кукумявче, благодаря. Имам симптомите и още едно автоимунно, затова се усъмниха за Хашимото. Жлезата ми е гледана преди много години и тогава ми казаха, че е леко увеличена.

# 501
Здравейте,един въпрос ,дали ще има промяна в усвояването на хормона,ако го приемам вечер 2 часа след хранене?Simple Smile искам да га приемам така понеже ми причини гастрит на гладно,като го пия сутрин.

# 502
Доколко ще има проблем с усвояването не знам, но поне 3, а ако си яла месо - 4 часа разстояние си дай. Някои хора се оплакват от безсъние, като го пият вечер. Мисля, че гастритът не ти е от хормона, а с храна си разбутала стомаха. Вероятно често имаш киселини? Ако прецениш, направи си един курс с Ормус (14 дни) и по-щадящи храни и вероятно нещата ще утихнат. Гастрит много добре се повлиява при разделно хранене. Никога не яж плодове, след като си се нахранила и в комбинация с шоколад. Ако ти се ядат плодове, прави го преди основното хранене.

# 503
nelly13 съмнявам се, гастрита да ти е от това.
Аз като дете бях с хроничен гастрит и съм лекувана в болница дори и ми го излекуваха дето се вика. Няколко години по-късно започнах да пия Еутирокс, пия го близо 20г стомашни проблеми нямам. Майка ми беше с язва, лекува я сега е калцирана, тя също от над 10г пие Еутирокс.
Иначе по темата - трябва поне 4 часа от храна да има.

Така, аз най-после се изследвах, че вече направих повече от 3м на новия Еутирокс... като гледам промяна почти няма, освен спада на ТСХ, но пък леко влошаване на Т3 и Т4.  Дозата си ми е все същата ето на стария Еутирокс през Септември как са били нивата

И днес

Аз съм на 75мг, май трябва 2 пъти седмично да си вземам и от 100мг

# 504
  • София
Аз нямам гастрит, но около месец след като започнах да пия Еутирокс започнах да получавам зверски киселини, преди това никога не съм имала.Все още съм на стария вариант на Еутирокса, пия го към 4-4.30 сутринта.Нямам алергия към лактоза, изследвала съм се.Не съм променяла и начина си на хранене и заради това свързвам киселините с хормона.По-натам като мина на новия ще видя дали ще има промяна.

mibobo на твое място бих повишила леко.

# 505
Киселините по принцип са един от по-малко известните, но често срещани симптоми на хипофункция, така че може да се дължат просто на влошаване заради зимата.

# 506
  • София
Cioccolata, благодаря!Изобщо не се бях замисляла, че може да е симптом на хипофункцията.В интерес на истината в момента почти нямам оплаквания, дано това да е знак, че най-накрая хормоните ми са започнали да се понаместват.

# 507
Относно киселините четох скоро във връзка с новата формула на Еутирокса, че може да са от новите помощни, мисля че малитол имаше и още нещо и някои се оплакват сериозно от както са на него.

# 508
Манитол има в новата формула. Да, някои може да имат странични ефекти от манитола. По-лошото е, че вече доста хора чувам, че забелязват, че нямат странични ефекти, обаче новата формула не им действа толкова ефективно колкото старата (симптомите се връщат), така че или ще трябва да увеличават дозата, или да минат на Л-тироксин. Аз също се чудех каква може да е причината да ми се засилват симптомите, откакто въведох новата формула, но не ми хрумна, че може да е от нея, отдадох го на зимата. Така че трябва следене и напасване на дозите или минаване на Л-тироксин.

# 509
Оххх и аз имам сърцебиене което се появява и изчезва от нищото по 2 3 пъти на ден..

Общи условия

Активация на акаунт