Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 148
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
Моя приятелка свали антителата в норма със сух пост, но е страшно трудно, и после с диетата на Антъни Уилям.
Друга приятелка ги свали с АИП.
Сребърен облак от темата за алтернативното лечение на хашимото също ги е свалила. Жалко, че онази тема не върви.
За мен е стряскащо как на всеки първи му се казва, че е за лекарства и в групите (всъщност аз чета само в една), и тук.
Ако човек е хипохондрик, ще си намери сто симптома.
Но това е моето мнение.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 14:23 от Дъждец

# 121
Свалянето на антителата и нормализирането на хормоните са различни неща обаче. Аз знам за свалени антитела и т3 и т4 на долни граници. Това излекуване ли се води? Защото човекът пак е в хипофунция.
Толкова са комплексни нещата и от толкова знайни и незнайни неща се влияят, че лично аз не вярвам в пълно излекуване завинаги.

# 122
Свалянето на антителата и нормализирането на хормоните са различни неща обаче. Аз знам за свалени антитела и т3 и т4 на долни граници. Това излекуване ли се води? Защото човекът пак е в хипофунция........

Абсолютно. Но Хепи попита за Хашимото , т.е. за автоимунното заболяване, щом антителата са свалени автоимунното е в ремисия (не излекувано Wink ), но това не значи че жлезата работи добре тоест може да има хипо/хиперфункция, но това вече си е друго заболяване. Едното е на имунната система, другото е на щитовидната жлеза.

Дъждец аз съм в две групи и в двете мненията са долу горе по равно, в смисъл съветите често са да не се бърза с лекарствата и да се опитат други неща преди това. Ако вече ефект няма, хормона е наложителен, защото една лоша функция на жлезата води до куп други здравословни проблеми.

# 123
  • София, България
Има лайв с др. Тошков във Фейсбук - полезно
Търсете - За Хашимото на живо

# 124
Мисля, че Хепи умишлено и с други съображения зададе въпроса. Разбира се, че оздравяване в буквалния смисъл няма. Нито свалянето на антителата, нито вкарването на хормоните в норма е излекуване, защото Хашимото е промяна на структурата на жлезата (тъканта от една "се превръща" в друга, казано просто), което е необратим процес. За да има излекуване тъканта трябва да се върне в първоначалния й вид. Веднъж тъканта, станала съединителна, никога повече не може да се възстанови. Единственият изход е ремисия и избягване на възпалителни процеси, за да се спре поне разрушаването на жлезата.

# 125
Аз вече почти не чета в групата за АИП, но преди време имаше един вдъхновен пост на една жена, в който пишеше, че се е излекувала от Хашимо. И някъде из между въпросите надолу, стана ясно, че все още приема хормон, по спомени 0.25. За мен това не е излекуване, но пък може и да греша.

# 126
  • София
Аз познавам две дами в ремисия, но за излекуване не съм чувала. А то всъщност как ще стане? Ще се изгради отново жлезата ли?

# 127
Не, но явно за повечето хора: влизане в ремисия = излекуване. Или поне така им се иска.

# 128
Явно всеки сам трябва да си реши какво за него би било излекуване и да си го гони Simple Smile
Всъщност това като подход може би далеч не е толкова лошо. Имаш си ясно дефинирана цел и си я гониш.

Аз от АИП групата се махнах. Тя беше за всичко друго, но не и за АИП и имаше тотална липса на фокус, да не говорим какви постове се толерираха. Просто не издържах в един момент.

# 129
За да си в ремисия, не трябва ли да не пиеш лекарства.

# 130
tide, според мен най-напред увеличи Еутирокса - пий само по 75. Виж дали ще имаш подобрение така.

Благодаря, така ще направя. Сега увеличих на 4 по 75 и 3 по 50. Никога не към пила по-висока доза от тази. Няма ли да е много ако увелича изведнъж само на 75? На последния ехограф се видя, че жлезата ми е много намалена и почти "изядена". Има нужда явно от повече хормон.  А за Т3 прочетох във форума доста плашещи неща и не мисля да вземам .

# 131
Щом жлезата е в такова състояние, 75 няма да е висока доза. Но може да се направи по-плавен преход.

# 132
Tide, какво толкова страшно за Т3 си открила? Този хормон също е част от нашето тяло (и в здраво състояние си го произвеждаме сами). Има опасност, ако се приема единствено т3 без т4 в дългосрочен план. Но по тази логика т4 в големи дози също е опасен. А "голяма доза" мисля, че е относително понятие за всеки отделен организъм. Целта на хашимотки е ниско тсх, към горна граница на фт3 и фт4 и живот с японеца без симптоми. Ако фт3 не се вдигне, никога няма да се отървеш от симптомите (личен опит). А за себе си разбрах, че и ниското желязо ми създава проблеми, вкл ме заблуждава, че ми е ниска кр захар сутрин (симптомите са същите).
В този ред на мисли, момичета, каква е причината периодично да изчерпваме желязото? Пия, наваксвам, всичко е наред и след 3 мес пак наново.🙄

# 133
Здравейте, моля за съвет.. Родих преди 45 дена. С хипофукнция съм, на месец от раждането пуснах контролата на щитовидните хормон. Тсх 1.25 при граница от.0.3 до 4.2, т4 14. 68 при граници от 12 до 22 и мат 6 при граници до 34. Пиех от три седмици един ден 25,  и еди ден 37.5 еутирокс.
Ендокриноложката каза да намаля дозата на 25 защото положението не е чак толкова лошо. Имам леко подуване на очите сутрин, което при мен е общо взето единствения симптом на щж. Даже ми обяснява че може и да махнем хормона след някой друг месец. Леко притеснително ми е защото пимня как се подувах преди да почна да пия еутирокса. Според вас каквоне добре да направя? Т4 е малко над долната граница но нали никой не следи за него, даже аз реших сама да си го пусна. Притеснява ме че и ако спра хормона може да се отключи хашимото макар че антителата ми винаги са си били в граница. Жлезата когато я гледаха на ехограф беше съвсем леко увеличена и съвсем леко пореста. Това преди година и половина.

# 134
Честито, Бръммм🥳🕊 Ще кажа какво аз бих направила. Ще си вдигна дозата на 37,5 всеки ден, защото идва зима, а и фт4 е ниско. Подуването на клепачите при мен се получава, когато фт3 ми е ниско. Вероятно и там не ти е оптимално нивото. Супер, че антителата са ниски - така да си останат! Мисля, че изцяло да спреш т4, ще бъде грешка и ще върнеш хипофункцията в началото. Ако спреш хормона, не значи, че ще развиеш хаши. Ще развиеш хаши, ако се вдигнат антителата, т.е, ако се активира имунната система срещу щитовидка. Затова пази се от настинки и възпаления сега зимата и завинаги. 😉 Можеш да пробваш да спреш за около 5-7 дена (за толкова се изчерпва натрупаното в тялото). За толкова, мен започва да ме задушава, все едно имам буца в гърлото и ми е ясно, че спиране няма.

Общи условия

Активация на акаунт