Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 144
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бонго, твоят въпрос за желязото ме занимаваше дълго време.
Аз също години наред бях с феритин много под Долна граница.

Кое те кара да мислиш, че ниския феритин те заблуждава за ниска кръвна захар?

Аз отговорът го намерих в един фитнес форум: тялото редуцира феритина.
Феритинът и инсулина са като скачени съдове и балансът им е много тънка работа.
Аз пусках тук май статия, но е на немски

Ето тук кратко на английски: https://www.springermedizin.de/serum-ferritin-diabetes-diabetes- … esistance/8615088

При Долна граница 20 на феритина, добре е да се държи около 25, за да няма хипогликемии.
Аз с пиенето на желязо си докарах хипогликемиите, от които още не мога да се отърва!!!!

Сега не мога да търся други изследвания, че бебето реве...

# 136
Благодаря много за бързия отговор. Малко се притеснявам да вдигна на 37.5 за да не мина в хиперфункция, че тогава започва да ме гони едно лудо безсъние, но пък аз вече толкова се усешам, че ако се случи винаги мога пак да намаля и тогава да мисля как да действам.
Аз не приемам т4, само еутирокс.
А настинките ме следват неотлъчно зимата за съжаление, цяла бременност не съм била болна ни веднъж и сега само чакам да ме лепне нещо. Почти винаги стигам до антибиотик, направо ми се рсзказва играта в студа.

# 137
Бръмчо, еутироксът е т4. Не мисля, че ще имаш проблем с 37,5 зимата, а след април можеш да сваляш. Пази горните дихателни преди всичко - уши, нос, гърло. Ако тр, с маска ходи (макар че ма няма мн ефект). А и сега, пазейки бебето, мисля ще опазиш и себе си.

Ася, това, което ме кара да мисля, че феритинът ме заблуждава за хипоглекимии, са симптомите - треперене, умора, сутрин ставам като парцал. Като ям повече въглехидрати, ефект няма. Но започна ли да пия желязо, нещата се оправят. В момента съм в такъв период. Вече само 3 дни взимам желязо преди да си легна вечер и сутрин ставам свежарка без часовник в 7, пълна с енергия. Допреди 3 дни не можех да отлепя, главата замаяна, светки и причерняване пред очите като от ниска захар, краката не ме държат. Пия хормоните, ям въглехидрати - нищо. Пия желязо - нещата се оправят, и то мн бързо. Освен това съм и с ир и пия метфогамма. Аз не успях да те разбера за връзката феритин-инсулин. Ще видя и статията.

# 138
Олеее, толкова време ви чета за това т4, в каква заблуда съм живяла 🤣🤣. Надявам се да се опазя, още утре ще си вдигна дозата и ще пробвам как е, до няколко дена обикновено в очите се вижда разликата. Много благодаря за съветите ❤️

# 139
В интерес на истината от известно време имам секрет ,който се стича назад в гърлото,а не съм болна или хремава.Но нямам и болка в областта на синусите. Благодаря за насоката, ще си обърна внимание.

Здравей,аз съм със същите симптови ходи ли на унг аз обиколих 5,6 и казват различни неща ,възможно било леко алергия,стеснена носна преграда,накрая един ми каза,че идвало от стомаха ми 😂

# 140
Бръм, чела си за Т3 явно. Wink Т4 е тироксин - това е наименованието на хормона, а конкретните търговски марки са Еутирокс и Л-тироксин - те се продават у нас, в другите държави има и други. Причината тироксинът да е Т4 са четирите йодни атома, които съдържа. А Т3 съдържа 3 йодни атома.

# 141
Бонго, опростено: висок феритин е добре за изгарянето на мазнините ( отслабване ), но зле за глюкозната толерантност.
Наличното желязо осигурява наличието на кислород в мускулите, затова я няма умората когато взимаш желязо.

Обаче не е чак толкова просто, има и други неща. Храненето също е част от историята 🙄

Ще се опитам да го преведа, ако Чоки се съгласи, може да го качи в блога си, че аз няма къде да го кача и да се направи в първата тема линк, защото ИР е честа тема и тук.

# 142
Добре, но пък по-малко мазнини = добри чернодробни ензими, нисък холестерол, !липса на анемия. А за подобряване на инсулиновата чувствителност, съответно тр да имаш що-годе добре развита мускулатура. Нали затова за нас с ир се препоръчват повече силови упражнения вместо кардио. Освен това, взимайки препарати за ир, също би тр да се подобри чувствителността и да спре изчерпването на желязото. Щото по тая логика мъжагите с големи мускули все тр да са с анемия. Доколкото разбрах от линка, по-високо желязо = по-висок инсулин и обратно, което не е така. Моят инсулин все не е в норма. А и някак си не е нормално да си в анемия, за да имаш нисък инсулин. Ох, съвсем се оплетох. Не се заяждам, разсъждавам си на глас. 🤪 Ще чакам превода. Факт е обаче, че анемията е много опасно заболяване. Брънката някъде по средата се губи.

# 143
Според мен има връзка между двете, но те не се причиняват едно от друго. По скоро вече е въпрос на преценка при суплемрнтиране как си взаимодействат и да се внимава, както и при тестване.

# 144
В това резюме на изследването на мен доста неща не ми станаха ясни, може би в самото изследване ще са по-добре обяснени.

В темата за Б12 например пишат, че ако се вдигне Б 12 пада желязото. Аз се опитвам да намеря за тази взаимовръзка някаква информация, обаче не успявам.

# 145
Намерих на английски изследване на корейци 🤣

На немски обяснява един биохимик, не е изследване.
 но феритинът играе роля и при сепсис, има и за това изследване. Явно участва в доста процеси. Незнам дали днес ще стигна да превеждам...

За анемията: точно, важно е да е нисък феритина, но да няма липси.
Затова съм написала да е малко над Долна граница.

Бонго, и аз се опитвам да разсъждавам и се ядосвам защо трябва аз да си цедя сивите клетки, а никой лекар не може да ми го обясни!!!! От години ми изписват желязо и ми обясняват, че било защото менструирам!!!!
Да, но аз се питам как преди 100г когато е нямало суплементи и кръвни изследвания са се справяли с анемия или липса на желязо, защото аз анемия нямам, даже ХБ ми е висок винаги!!!!

# 146
Tide, какво толкова страшно за Т3 си открила? Този хормон също е част от нашето тяло (и в здраво състояние си го произвеждаме сами). Има опасност, ако се приема единствено т3 без т4 в дългосрочен план. Но по тази логика т4 в големи дози също е опасен. А "голяма доза" мисля, че е относително понятие за всеки отделен организъм. Целта на хашимотки е ниско тсх, към горна граница на фт3 и фт4 и живот с японеца без симптоми. Ако фт3 не се вдигне, никога няма да се отървеш от симптомите (личен опит). А за себе си разбрах, че и ниското желязо ми създава проблеми, вкл ме заблуждава, че ми е ниска кр захар сутрин (симптомите са същите).
В този ред на мисли, момичета, каква е причината периодично да изчерпваме желязото? Пия, наваксвам, всичко е наред и след 3 мес пак наново.🙄

Тук във форума някой беше писал, че е получила силен косопад и това било странична реакция. Тъй като от 2-3 години го имам само това ми липсва! Тсх ми е между 3 и 5, броят ми го за нормално, а сега благодарение на вас разбрах, че проблема ми е в ниските т3 и т4, както и че досега съм пила ББ и естроген съдържащи лекарства час-два след хормона. Сега ще вдигна еутирокса, но плавно, че получавам сърцебиене и отслабвам иначе. За желязото мога да споделя, че 5 год не ядох месо и като резултат - желязо и феритин под долна граница. повече от година пих желязо, вдигнаха се, но не както трябва. От май месец започнах с месото и септември и двете ми бяха на горна граница, като пиех желязо през ден. А това са резултатите от 03.12.вече 3 месеца без желязо.
 Желязо    S          19.55        µmol/l      6,60 - 29,5    
Ferritin    S                  95.64        µg/L      13 - 150      ECLIA
Витамин В12    S      401.3        pmol/l      145 - 569
Много благодаря за помоща!

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 14:48 от tide

# 147
tide, ами аз точно пиша, че не е добре желязо да е на горна граница.
да не говорим, че високи нива на желязо има при хронични възпаления.  Peace

извън темата, ама ме хвана шубето:
Скрит текст:
близка приятелка е в болница, открили са й туберкулоза в дробовете Shocked
според нея се е заразила в Азия, но не зная кога, можело и преди бременността 2011  Shocked
аз я познавам от 2013
каква е вероятността да съм се заразила и аз.
виждали сме се навън покрай децата, гостуваме си на 2-3 месеца  Rolling Eyes

# 148
Можеш да се заразиш, ако е бацилоотделител. Питай я дали са й казали такова нещо. Иначе можеш винаги да се изследваш при лл, като кажеш, че си имала контакт с такъв болен.

# 149
в сряда ще питам ЛЛ.
нея ще я изписват в понеделник, не вярвам да е бацилоотделител и да я изписват.
ама времето преди това?  newsm78

тя също се бори с някакви странни състояния, получи хран. непоносимости и загуби тегло, преди бяхме в една категория, сега е по-слаба от мен, прозират й мускулите и кокалите  Confused

Общи условия

Активация на акаунт