Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 125
  • 765
  •   1
Отговори
# 210
Е как така хормоните са в норма, всички взети заедно, но има хипофункция?

# 211
Е как така хормоните са в норма, ... , но има хипофункция?

Обясниха ти как на предната страница - "в норма" изобщо не значи "оптимални". Много е вероятно наистина да си за хормон.

# 212
Явно аз не ги схващам нещата, но за мен ако нещо работи не се пипа. А ако нещата не се излезнли извън норма значи все още работи.
Не съм задълбавала в проучвания и резултати, просто логиката ми е такава. Реално нямам и някакви симптоми, освен загуба на тегло, но и там нещата се оправиха.
Сестра ми е в по - тежко състояние от мен и за сега пие само селен от време на време като и се увеличат антителата и толкова. Състоянието й е диагностицирано преди 2 години.

# 213
На мен с тсх 5.010 при норма 4.200 и фт4 17 и нещо ми казаха да пусна пак изследвания през март и засега да не пия нищо. Тат бяха завишени, около 85 при норма 30, мат беше в норма. Искам да ви питам това, че тсх трябва да е до 2.5 само за кандидат бременни ли важи. Защото ми казаха че трябва просто да го свалим под 4.200. Аз съм на 46 и няма да раждам. А и ми казаха, че би трябвало да не мога да спра да дебелея дори и да не ям. Аз обаче свалих 10 кг с нввмх през последните два месеца. Имам и Ир, но не пия нищо засега. Имам обаче депресия и се чудя дали е от това. И скованост на моменти в една става. И сутрин като се събудя и мръдна, дори и само да се обърна в леглото, сърцето ми почва да бие силно, не бързо, а силно. Това продължава не повече от 3-4 минути и е само сутрин. Може и от нерви да е, може и от приближаването ми към менопауза да е, какво мислите вие?

# 214
Здравейте,
Не съм прочела всички постове, но в увода на темата прочетох, че препоръчват д-р Мечкаров.
Аз бях при него на консултация. Искам да споделя разочарованието си.
Надявам се на други да е помогнал и да е бил полезен, но при мен нещата бяха силно разочароващи.
По време на прегледа с ехограф, ми откри множество възли по щитовидната жлеза. Пусна ми стандартните хормони. Резултатите ми бяха в норма т.е. ТСХ, F4 и F3 си бяха в норма. Имах отклонения при антителата, но минимални.
Та въпросния доктор при такива резултати, директно ми изписа хормони, въпреки че отидох при него с оплаквания за загуба на тегло, а не покачване.
След това се консултирах и с друг ендокринолог /д-р Христо Георгиев/. За мен е странно, че той не е в списъка с лекари, понеже с връзки успях да си взема час за преглед след 3 седмици, че половин България при него ходи. Но това е лирическо отклонение. Та д-р Георгиев установи една малка почти незабележима киста на жлазата и никакви други отклонение. Хормоните са ясни - Хашимото. Но се зачуди, къде Мечкаров ги е видял тези възли и защо при такива резултати изписва хормони.
Общо взето добре, че не ги почнах. Вероятно щяха да ми побъркат организма, така че дълго да се опитвам да го вкарам в релси.
А и да допълня, че една моя колежка също беше при Мечкаров на преглед. Беше и казал и изписал абсолютно същите неща като на мен. А тя нямаше промени нито в хормони, нито в антитела.
Ами напишете и резултатите от хормоните,поне да знаем за какво говорите?!??!

# 215
Мацки, има едно голямо норвежко проучване, споменавала съм го вече - The HUNT Study. В него са установили, че ако ТСХ е над 1,5, имате повишен риск да получите инфаркт или инсулт. Това са фактите по отношение на ТСХ.

# 216
Пост мортем, сама виждаш, че всичко е мн индивидуално. Няма такова нещо, като "ще дебелееш безкрай" или не можеш да свалиш кг. С нвд си повлияла не само кг, но и ир. На диетата обаче не можеш да си вечно, още повече, че щж страда от липса на въглехидрати (разбира се, правилните въглехидрати и в умерени количества). Симптомите, които описваш, ми звучат на ниско фт3. Пусни си една контрола. Предвид, че влизаш в менопауза, това високо тсх ще ти създава допълнителни проблеми и не се знае кога ще "хвръкне" изведнъж нагоре. Шоки е написала отново каква е опасността от високите му стойности. Не мога да ти казвам какво да правиш, но предполагам искаш да се чувстваш по човешки добре. А това ще иска хормон. С това тсх, ниска доза, около 25, а може и по-малко. Не знам защо хората се плашат от израза "до живот ще пиеш хапчето". Че колко е този живот -70,80 години. Нека е една идея по-лек поне, без депресии. Ами, като се увреди сърцето?! Хапчетата пак са до живот, но вече нещата стават страшни и непредвидими всеки един момент. Работата е такава, че щж дирижира всички останали жлези с вътрешна секреция и здравето ни като цяло. (Не те критикувам за нищо лично. Просто виждам, че мн хора държат да не пият хапчето, но нищо мотивирано в тая насока не чета - защо да не пия?! Ако не пия, не ставам отново здрава. Кого заблуждавам, освен себе си. Ако пия, пак не съм напълно здрава, но помагам на останалите жлези с вътрешна секреция да работят нормално, доколкото е възможно и това сърце да продължи да работи още някой друг ден.)

# 217
Освен това винаги, винаги, винаги трябва да се гледат и ФТ4 + ФТ3, никога само ТСХ. Не ги забравяйте тези неща. ТСХ сам по себе си не може изобщо да даде цялата информация, поне не в много от случаите. Да, ако ТСХ е над 1,5, това вече само по себе си показва, че нещата не са супер, жлезата не работи оптимално. Ако ТСХ е 4-5 или нагоре, тогава значи съвсем е взела да се задъхва, т.е. проблемът е дори по-голям. Но ТСХ може да е 0,5, а ФТ4 и ФТ3 също да са ниски - това отново е хипофункция, при която обаче е явен някакъв проблем с хипофизата и ТСХ не се повишава. Ако се гледа само ТСХ, заключението ще бъде, че няма никакъв проблем (или дори някой лекар може да каже, че става въпрос за хиперфункция), а това ще бъде крайно неправилно с оглед на ниските нива на ФТ4 и ФТ3, които са реалните щитовидни хормони. Затова винаги се гледа и се преценява ТСХ заедно с ФТ4 и ФТ3, никога без тях. Това, уви, е нещо, за което ендокринолозите по цял свят си затварят очите, защото така ги учат и е най-лесно да се действа по този начин. Но не е правилно.

# 218
Освен това винаги, винаги, винаги трябва да се гледат и ФТ4 + ФТ3, никога само ТСХ. Не ги забравяйте тези неща. ТСХ сам по себе си не може изобщо да даде цялата информация, поне не в много от случаите. Да, ако ТСХ е над 1,5, това вече само по себе си показва, че нещата не са супер, жлезата не работи оптимално. Ако ТСХ е 4-5 или нагоре, тогава значи съвсем е взела да се задъхва, т.е. проблемът е дори по-голям. Но ТСХ може да е 0,5, а ФТ4 и ФТ3 също да са ниски - това отново е хипофункция, при която обаче е явен някакъв проблем с хипофизата и ТСХ не се повишава. Ако се гледа само ТСХ, заключението ще бъде, че няма никакъв проблем (или дори някой лекар може да каже, че става въпрос за хиперфункция), а това ще бъде крайно неправилно с оглед на ниските нива на ФТ4 и ФТ3, които са реалните щитовидни хормони. Затова винаги се гледа и се преценява ТСХ заедно с ФТ4 и ФТ3, никога без тях. Това, уви, е нещо, за което ендокринолозите по цял свят си затварят очите, защото така ги учат и е най-лесно да се действа по този начин. Но не е правилно.
Най-лесно и най-евтино за здравната система Thinking Не само в България. Пускат си TSH на 6м, защо цената за изследвания трябва да е х3...
От две години изследвания през 6м (преди имах през година... от 2014 следя нещата) аз установявам за себе си, че най-добре се чувствам с TSH 2,6, но пък FT4 е 16.2 (9-19), FT3 е 3,7 (2,6-5,7), а не при TSH 1,7 и FT4 13,8 (9-19) и FT3 3,3 (2,6-5,7). Ставам депресивна, ревлива, с тотално безсилие и мозъчна мъгла... какво като TSH е супер, аз не се чувствам така.

# 219

Това ли е норвежкото проучване: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22724581

Не разбирам дали искат да докажат, че повишено ТСХ води до коронарна болест или при жени с налична коронарна болест повишеното ТСХ един вид усилва ефектите от болестта на сърцето? Разликата е доста голяма.
Защото коронарна болест предполага натрупване на атеросклеротични плаки в артериите, а те се натрупват от цяла плеяда от фактори.
Второ, заключението накрая казва точно обратното на резултатите, които цитират преди това:
 Thus, the morbidity finding does not confirm the suggestion that low thyroid function within the clinically normal range is associated with increased risk of coronary heart disease.

# 220
Не е само една публикация, различни има, ето тази например: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18443261?dopt=AbstractPlus А иначе аз попаднах за първи път на тази информация ето тук: http://perfecthealthdiet.com/category/biomarkers/tsh/

# 221
Пост мортем, сама виждаш, че всичко е мн индивидуално. Няма такова нещо, като "ще дебелееш безкрай" или не можеш да свалиш кг. С нвд си повлияла не само кг, но и ир. На диетата обаче не можеш да си вечно, още повече, че щж страда от липса на въглехидрати (разбира се, правилните въглехидрати и в умерени количества). Симптомите, които описваш, ми звучат на ниско фт3. Пусни си една контрола. Предвид, че влизаш в менопауза, това високо тсх ще ти създава допълнителни проблеми и не се знае кога ще "хвръкне" изведнъж нагоре. Шоки е написала отново каква е опасността от високите му стойности. Не мога да ти казвам какво да правиш, но предполагам искаш да се чувстваш по човешки добре. А това ще иска хормон. С това тсх, ниска доза, около 25, а може и по-малко. Не знам защо хората се плашат от израза "до живот ще пиеш хапчето". Че колко е този живот -70,80 години. Нека е една идея по-лек поне, без депресии. Ами, като се увреди сърцето?! Хапчетата пак са до живот, но вече нещата стават страшни и непредвидими всеки един момент. Работата е такава, че щж дирижира всички останали жлези с вътрешна секреция и здравето ни като цяло. (Не те критикувам за нищо лично. Просто виждам, че мн хора държат да не пият хапчето, но нищо мотивирано в тая насока не чета - защо да не пия?! Ако не пия, не ставам отново здрава. Кого заблуждавам, освен себе си. Ако пия, пак не съм напълно здрава, но помагам на останалите жлези с вътрешна секреция да работят нормално, доколкото е възможно и това сърце да продължи да работи още някой друг ден.)

Само че не става въпрос че аз не искам да пия хапче, а че просто не ми изписаха, да чакам до март и да видим тогава положението. Иначе аз ако знам, че депресията ми е от това, с две ръце драпам за хормон, та дано ми просветне пред очите.... Той ми каза, че нищо не трябва да правим засега. И каза, признаците на микседем са под
пухване на клепачите и отоци по краката. Нищо не спомена за депресия. Попита ме имам ли още цикъл. Редовен ми е, но доста по- слаб от преди. Имам и една лека скованост в дясна тазобедрена става, с което вече просто свикнах.

# 222
Аз мога да кажа, че преди да започна хормона не можех да си открия нито един симптом на Хипотироидизъм, но след няколко седмици прием, започнах да усещам как изчезват неща, които не съм отчитала като симптоми - раздразнителност, натрапчиви мисли в посока здраве, суха кожа, изтънели вежди и т.н. Да, имах и лека форма на депресия в определени моменти, а сега мога да се похваля, че се чувствам прекрасно! Моето ТСХ също беше в референтните граници, но към горната, Т3 и Т4 също не бяха на долна граница, но ефектът от приема на хормона е на лице 😉

# 223
Аз мога да кажа, че преди да започна хормона не можех да си открия нито един симптом на Хипотироидизъм, но след няколко седмици прием, започнах да усещам как изчезват неща, които не съм отчитала като симптоми - раздразнителност, натрапчиви мисли в посока здраве, суха кожа, изтънели вежди и т.н. Да, имах и лека форма на депресия в определени моменти, а сега мога да се похваля, че се чувствам прекрасно! Моето ТСХ също беше в референтните граници, но към горната, Т3 и Т4 също не бяха на долна граница, но ефектът от приема на хормона е на лице 😉

Без да се заяждам, но изброените симптоми може да са и плацебо ефект. Не казвам, че са, а че може.

С удоволствие ще ви споделя резултати, само да ги намеря. За мен проблема приключи с извода на лекаря, че за момента нищо ми няма. Освен Хашимото, естесветно, но без отражение във функциите на жлезата. Принципно при мен съмнеието беше за хиперфункция, а не хипо.

# 224

Без да се заяждам, но изброените симптоми може да са и плацебо ефект. Не казвам, че са, а че може.

С удоволствие ще ви споделя резултати, само да ги намеря. За мен проблема приключи с извода на лекаря, че за момента нищо ми няма. Освен Хашимото, естесветно, но без отражение във функциите на жлезата. Принципно при мен съмнеието беше за хиперфункция, а не хипо.
Аз съм с хиперфункция,и за да се сложи диагноза се изаледва задължително TRAC.За да е ясно дали е хашимото или базед

Общи условия

Активация на акаунт