Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 114
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Пънк,😁 дано влезеш в постоянна ремисия и винаги да се чувстваш здрава. Искрено ти го пожелавам! Просто ми стана смешно от "Освен Хашимото, естесветно, но без отражение във функциите на жлезата." Имаш ли хаши, то нямаш жлеза (в някаква степен до напълно).

# 226
Пънк,😁 дано влезеш в постоянна ремисия и винаги да се чувстваш здрава. Искрено ти го пожелавам! Просто ми стана смешно от "Освен Хашимото, естесветно, но без отражение във функциите на жлезата." Имаш ли хаши, то нямаш жлеза (в някаква степен до напълно).

Значи аз грешно съм разбрала нещата, но самата диагноза тиреоидит на Хашимото, не значи ли, че организма произвежда антитела срещу жлезата?! А до каква степен антителата са унищожили или унищожават жлезата, определя дали има хипо или хипер функция. Т.е. може да имаш антитела, но все още жлезата да си функционира нормално, като естествено в даден етап нещата ще се променят.
Ако греша поправете ме. Аз съм от скоро в групата и не съм се интересувала в детайли.

# 227
Все си мисля, че ако беше самовнушение, то би трябвало предварително да очаквам промяната в това, което изброих, а не да остана изненадана от нея. Както казах, никога не съм отчитала тези "симптоми", а едва когато изчезнаха, тогава ги забелязах. Аз започнах прием на хормон с цел да снижим ТСХ, защото имахме намерение с ММ да започнем опити за бебче, а не защото съм имала симптоми! Дълго се дърпах и не исках да пия хапчета, но когато вече се намеси и желанието за дете, тогава нямах избор. То взе че стана и по-добре, тъй като аз самата сега съм друг човек 😊 Не смятам да се обяснявам, а просто исках да споделя личен опит!

# 228
Пънк, антителата (тат и мат) са част от нашата имунна система. По някаква причина имунната ни система "разпознава" щж като "враг" на тялото и започва да я атакува. Тогава е налице Хашимото. В противен случай (ако няма завишени ангитела), има само хипофункция - по-добрият вариант. Според ендокринолозите, проблемът основно идва от мат-антителата, които са свързани и с възпаления в унг-областта. Атакувайки жлезата, антителата увреждат нейната структура, като я видоизменят в съединителна тъкан, която най-общо казано няма никакви качества, а работещата жлезиста тъкан "изчезва". Този процес, за съжаление, е необратим. Представи си целулит или сраствания от операция. Същата работа става и с щж. Затова се твърди, че тр да се внимава с имуностимулаторите, за да не се атакува излишно жлезата. Щитовидка има пряка връзка с надбъбречната жлеза и увреждането на едната води до увреждането на другата. Затова казах, че ми е непонятен отказът от хапче. Без житовидна се живее, но откажат ли надбъбречните тялото умира веднага.

# 229
Да, но в процеса по унищожение не е от днес за утре. И при всеки може да протече с различна скорост.
Аз не отказвам да пия хапчета, но когато се налага. А когато процеса е в начален стадии и пораженията си минилални, т.е. още няма отражение в хормоните и метаболизма е нормален, с какво ще помогне приема на хормон? Така или иначе процеса е необратим и това че приемаме хормона, а не го преобарзуваме няма да го спре.
Или пак греша?

# 230
Да, но в процеса по унищожение не е от днес за утре. И при всеки може да протече с различна скорост.
Аз не отказвам да пия хапчета, но когато се налага. А когато процеса е в начален стадии и пораженията си минилални, т.е. още няма отражение в хормоните и метаболизма е нормален, с какво ще помогне приема на хормон? Така или иначе процеса е необратим и това че приемаме хормона, а не го преобарзуваме няма да го спре.
Или пак греша?

Ето в това е разковничето, да се започне когато се налага. А често заради разтегливи граници в лабораториите и лекари не обръщащи внимание на друго освен ТСХ, хормоните се приемат за нормални. И често всъщност се налага защото има вече понижена функция, но не се започва хормон. И какво става, чака се да се изпадне в по-тежка хипофункция със симптоматика и нарушени и други функции в тялото. И вместо да се пие една по-малка доза навреме, се стига до сериозни дози по-късно.

Cioccolata вече обясни много добре какво означава оптимални хормони, те са различни от това да са в граница.

# 231
Причината да гледат само ТСХ не са различните реактиви на лабораториите, които водят до различни реф. граници за ФТ4 и ФТ3. Причината е, че се смята, че винаги, при всички хора и при всякакви обстоятелства, е налице обратната връзка между нивото на щитовидните хормони (ФТ4 и ФТ3) и нивото на ТСХ (той е хипофизен хормон). Тя предполага, че при неработеща добре щитовидна жлеза и ниски ФТ4/ФТ3 хипофизата ще регистрира проблема и ще повиши нивото на ТСХ. Така би трябвало да бъде. Тази обратна връзка наистина е налице в нормалния случай. Но вече при много хора тя липсва по някаква причина - дали защото са си ударили главата като деца и хипофизата се е бъгнала, дали по друга причина (например нисък кортизол, лечение с антидепресанти или други подобни). Затова има много хора, които си ходят с ниски ФТ4 и ФТ3, но и нисък ТСХ - на тях не им се обръща внимание, а е редно, защото са хипотиреоидни. А не им обръщат внимание, защото се смята, че обратната връзка винаги е налице. Но реалността не е такава.

Също така вече на различни места чета, че след като се започне терапия с хормон, ТСХ става абсолютно безпредметен, защото обратната връзка отново се нарушава. Това се вижда ясно при многото хора, които имат оптимален ТСХ, горе-долу добър ФТ4, но нисък ФТ3 - те са си съвсем реално хипотиреоидни, но хормонът е смъкнал ТСХ. Така че неслучайно повтарям (и не само аз), че винаги трябва да се гледат ФТ4 + ФТ3, а не само ТСХ. Просто сред лекарите все още масово битува погрешната представа, че тази обратна връзка е налице винаги и ТСХ винаги ще дава пълна и достатъчна информация, но не е така.

А отделно е вярно, че референтните граници и за ТСХ, и за ФТ4/ФТ3 са прекалено широки. Би било добре да се "прережат" по средата, така че да се махне горната половина на реф. граници за ТСХ и долните половини на границите за ФТ4/ФТ3.

Просто в медицината има някои много упорити митове. Това, че ТСХ винаги показва какво е положението с щитовидните хормони, е един от тях. Друг мит е, че на всички хипотиреоидни пациенти им е достатъчно да приемат само тироксин (Т4) и никой няма нужда от Т3. Има и други митове: че всички жени овулират на 14-ия ден и затова прогестеронът трябва да се изследва на 21-ия (този мит поне не е чак толкова упорит); че наситените мазнини повишават холестерола, а той затлачва кръвоносните съдове и така се получават инфарктите; че за да отслабнеш, е достатъчно просто да намалиш приеманите калории и да увеличиш изразходваните; че солта е вредна.

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 14:14 от Cioccolata

# 232
Не е само една публикация, различни има, ето тази например: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18443261?dopt=AbstractPlus А иначе аз попаднах за първи път на тази информация ето тук: http://perfecthealthdiet.com/category/biomarkers/tsh/
Това, което постнах, е направено от същите автори няколко години след въпросното норвежко Hunt проучване и нещо като негово продължение.

А това е от 2015 пак на норвежците и заключението е, че няма такава връзка https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2276925

От набързо изчетено оставам с впечатление, че изобщо няма яснота все още и са нужни повече проучвания.

# 233
  • Столичанин ама не в повече :D
Мацки, има едно голямо норвежко проучване, споменавала съм го вече - The HUNT Study. В него са установили, че ако ТСХ е над 1,5, имате повишен риск да получите инфаркт или инсулт. Това са фактите по отношение на ТСХ.
Има буквално хиляди пъти повече проучвания, които доказват връзката между повишения холестерол и повишения риск от сърдечни проблеми, и там връзката е пряка, само че в последно време заради един популярен режим на хранене това се неглижира. Така, че човек, който иска да се грижи за сърцето си  би трябвало да гледа по-скоро в тази посока.

# 234
Не е така. Връзката между повишения холестерол и ССЗ изобщо не е категорично доказана, това са калпаво проведени проучвания. А последните години се появява все повече информация, която показва точно обратното.

# 235
Все повече мнения се налагат, че системно вътрешно възпаление на организма е основната причина водеща до увреда, сърдечно-съдови заболявания както и повечето хронични заболявания.

# 236
Я, да попитам и аз. Някой срещал ли е информация за опасност от продължително потиснато тсх с т3 и т4? Питам, защото моето го държа около 0,5, благодарение на т3, но се питам добре ли е това? Аз се чувствам чудесно, но по-скоро го отдавам на високото фт3, отколкото на ниското тсх.

# 237
Бях попадала (но сега не помня къде) на информация, че няма данни за отрицателен ефект от потиснатото ТСХ.

Всъщност ето тези две статии, мисля, че те бяха: http://recoveringwitht3.com/blog/low-tsh-does-not-cause-bone-los … thyroid-treatment и http://recoveringwitht3.com/blog/it-ok-have-zerosuppressed-tsh-thyroid-treatment

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 17:01 от Cioccolata

# 238
Здравейте, моля за съвет за следните изследвания
Фт 3 6.3 при граница 3.8-6
Анти тпо 0. 7граници 0-12
Тсх 3. 7при ганици 0.3 - 5.6
Фт 4 9.5 при граници 7.9 - 14.4
Става въпрос за приятелка. Пуснала е щитовидни хормони, за да види дали са в норма. След разговор по телефона с ендокринолог за й казали да не се притеснява ако няма намерение да ражда и да не пие нищо. Според мен, четейки ви, нещата си отиват на хипофункция. Само не знам фт3  какво означава и има ли знсчение това че е завишено. Вие какво мислите? Добре ли е да почне еутирокс и от колко мг.? Аз мислех може би 12.5?

# 239
Все повече мнения се налагат, че системно вътрешно възпаление на организма е основната причина водеща до увреда, сърдечно-съдови заболявания както и повечето хронични заболявания.
има логика. Иначе диета без въглехидрати, прием на хормони и т.н. те не лекуват причината, а само симптомите. Но коя е причината...

Общи условия

Активация на акаунт