СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 451
  • 772
  •   1
Отговори
# 510
Е, а защо се преписва на пробен? То е още по-нелепо. Но се случи и в Междучасие, и в СМГ. А защо се преписва на контролно? Ако имаш 3 по география какво толкова ще стане? Подсигуряваш се за случайността да си на ръбче за някоя паралелка и всичко друго да ти е еднакво с другото дете с еднаквия бал и ще прибегнат до оценката по география?
Според мен от някои деца родителите изискват повечко. Страх от разочарование на родителя. Страх да не се "изложиш" пред някой учител или пред съученици. Или желанието да се покажеш. Знам ли? Далеч съм от мисълта, че някой на национален кръг би могъл да препише. Дори на областен ще е трудничко.

# 511
  • София
Е, а защо се преписва на пробен? То е още по-нелепо. Но се случи и в Междучасие, и в СМГ. А защо се преписва на контролно?

защото някои деца вече имат изграден манталитет, който ще ги съпровожда и в живота им на възрастни.

# 512
  • София
Е, а защо се преписва на пробен? То е още по-нелепо. Но се случи и в Междучасие, и в СМГ. А защо се преписва на контролно?

защото някои деца вече имат изграден манталитет, който ще ги съпровожда и в живота им на възрастни.

Най-вероятно по светлия родителски пример 😏

# 513
  • софия
А от къде знаят какви са задачите, за да преписват? Преписват на ПИ?
Да, човешката глупост е безкрайна и не спира да ме удивлява.

# 514
Как ще препишат отговор на литературен въпрос:smile:? Невъзможно е. Чак пък такива квестори да има....
Спокойно, добрите деца по БЕЛ ще се отличат с втората част.
Иначе нали се предполага, че на олимпиада ходят ученици с изявени интереси по съответния предмет. Как си определят кой да е лидер на мнение и на кого да вярват:smile: за отговорите...?

# 515
Никой не знае задачите, нито се преписва олв. Олимпиадата по бел има 30 въпроса и олв. Отговорите на 30те въпроса могат да се намерят: в гугъл, на пищов или от другарче. Дали са верни или не, както и Red пише, е друга тема. Въпросът е, че можеш да обсъдиш с някого нещо, което не знаеш и да кажеш на този някой нещо, което знаеш. Може и да можеш да пишеш чудни олв-та, но да не знаеш кои са наречията в едно изречение. А може просто да ти се ще поне на теста да имаш макс. Както и да е, отплеснахме се. Животът е нечестен, училищният не прави изключение. И не децата са виновни в случая. Има си квестори, има си организатори, на които им се плаща да осигурят ред.

# 516
Аз сега разбрах, че двете части имат еднаква тежест, мислех си, че ОЛВ е от значение за олимпиада. Или есе, или нещо, което да показва как мислят, как създават текст. НВО като формат по БЕЛ също ми е доста странно. Реално се измерва какво са запаметили децата като конструкции, а не как мислят, пишат.  Но пък трудолюбивите деца трябва да се възнаграждават....Та не е ясно дали така не е по-добре.
Ама наистина да не се отплесваме, изпитите, олимпиадите няма да се променят от днес за утре. А и не е ясно дали е необходимо. Но пък, да, трябва състезанията да са честни при така зададените параметри. Но не мисля, че отсега могат да се правят изводи, че се отглеждат бъдещи измамници:smile: Детска му работа...
Просто квесторите не си вършат работата.

# 517
Не са с еднаква тежест. Тест: 60т., а олв: 40т. С 90 и над 90 се класират на областен.

# 518
То даже обратното било:blush:
А аз реших, че няма смисъл детето да си губи неделята с тоя телеграфен стил на писане:grinning:
Той не е и проявил желание, досега само на състезания по английски е искал да ходи...

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 09:36 от Amanda.D

# 519
Хаха, и аз си отглеждам едно с телеграфен стил на писане.

Ама честно, това го смятам за негов плюс, тъй като съм виждала как иначе професионалисти в своята област имат проблеми с невъзможността да си изложат идеите стегнато и без бла-бла.
И не искам от него преразкази с написана до последата подробност, а такива изложили случката с важното за нея.

Иначе ако е грамотно направена частта по БЕ (без Л), идеята на НВО не е лоша. Не мисля, че задълбават в граматиката излишно. Например осмислянето на видовете изречения е полезно за пунктуацията. Четенето с разбиране си е важно. Познаването на нашата граматика е полезно и за изучаването на чужди езици.

За олимпиада ОЛВ си е перфектно, все пак тя е за децата с интерес към предмета.

# 520
Колко е сигурно, че на НВО не може да се преписва? Бясна съм, щом днес и на олимпиадата по бел е имало преписващи (с пищови и с телефон) и почасови срещички в тоалетната за сверка на отговорите.
По наше време е можело и се е правело. Свярвали са си отговорите на първи модул по математика. Зависи от квесторите, но често на тях не им пука особено.

Мен винаги това ме е притеснявало най-много.
В момента, например, в клас задачи решават две деца. По химия никой нищо не разбира. Вчера си играх и обяснявах цял ден от началото - разбра човекът, сам си направи всички задачи. Но се питам аз  - има ли смисъл от тоя труд, когато утре на контролно народът ще си наизвади кой каквото има и ще си преписва на воля. Както си става и сега. По останалите предмети също е предимно преписване. Почти всички ученици преписват /един от друг, от учебници и тетрадки/ и учителите се правят, че не виждат и че не знаят.
Хубаво, лъжем се. Цялата ни работа е такава - мижим и се лъжем. Ясно ми е отдавна това. Но на НВО е важно тези, които знаят реално, да вървят напред. Преписвачите трябва да си получат това, което реално заслужават.
И е добре да имат възможност родители да могат да наблюдават също камерите за подобни неправомерни дейности. И да реагират при видени опити за преписване и подсказване. Аз определено бих участвала, ако ми се предостави такава възможност. И да - веднага бих се обадила, бих сигнализирала, ако забележа такова нещо. Защото то е кардинално несъвместимо с личните ми разбирания.
А училищното ръководтво няма причина да гони и забранява подобни незаконни действия. То си гони резултатите на училището. Затова съветите още в начална степен са при проверки да се преписва. В нашия клас класна в четвърти клас го е казала на децата.
Другото хубаво решение е да се ходи на НВО на случаен принцип - в друго училище, като в една стая децата не са от един и същи клас. И пак - НВО да се провежда само там, където има камери и родителите да могат също да участват в наблюдението. Иначе всичко си губи смисълът.
После се чудят някои хора защо, ако децата станат студенти в нормални университети,
Скрит текст:
не като 90% от нашенските
, в които това не се допуска, се наотказват още първата година. Защото не могат. Защото не знаят и не разбират как да се справят сами. Защото реално са изтървали учебния процес, а са карали така и преди и в гимназията. И станали просто едни стабилни преписвачи. Които по друг начин не могат да изкласят. Е, връщат се и изкарват по някой нашенски ВУЗ, в който и 12 годишен може да се дипломира в момента, ясно как, стига законът да го позволяваше на тази възраст дипломирането. Университети ни чакат с готовите дипломи в момента куцо и сакато.  
...
По тези причини моите деца не обичат отдавна нашенските състезания. Защото това не са състезания по знания и умения. И няма смисъл от загуба на време по такива.

На 13-14 години човекът вече си има изградени навици и светоглед. Когато те са такива, че за него е норма да препише, той преписва винаги и когато може. Без да се замисля за нужди и последици.
Жалко е, че нашата система не само не е възпиращ фактор, ами и сама подкрепя подобно иначе морално укоримо и незаконно действие.  
А на олимпиади преписват И защото учителите пишат за добри резултати по още някоя шестица. А българският ученик си е бележкар. Пак защото системата го е направила такъв още от самото начало.
...
Когато големият ми син беше пред НВО ме притесняваше същият проблем. И официално запитах в МОН какво се прави по въпроса.
Но там е ясно какви хора работят, та не получих никакъв отговор. Понеже там са точно тия, дето са завършили по този начин - с преписване, с връзки. Какво да ми отговорят? Като те са същите и на това се крепят.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 13:19 от Judy

# 521
Затова според мен е добре да се вземат предвид и черновите - да се вижда детето как е решавало задачата, за да
 се стигне до съответния отговор. Само тест с отговори нищо не означава.
Не знам как преписват по химия и физика, ако контролното е на задачи, които трябва да са разписани. Според мен е почти невъзможно. Ще препишеш формулата, но нали трябва да знаеш как да я прилагаш...
Синът ми също се оплакваше, че по история всички преписвали, но там ми се струва по-разбираемо това да се случи. Аз си спомням, че  в гимназиален етап ни караха на контролни да разсъждаваме по определени събития, не ни изпитваха на дати и години. Много по-интересно и смислено беше. Всички харесвахме учителката по история.

# 522
А аз съм за отпадане на тестовото изпитване изцяло, но тогава ще лъснат продълженията на гръбнаците и ще се провиди истината за голия цар.
...
По белия свят не се сяда на изпит с връхни дрехи, телефони, часовници, чанти и дори с шишета с етикет. Понеже хората се интересуват проверката да е върху знания, а не върху умения за клинчене, както е у нас.
Но понеже на българина не му изнася реалната проверка, тъй като най-често не знае и не може, МОН-аджии, даскали, директори, родители и ученици - вкупом си ровят главите в пясъка и се правят, че не знаят за какво иде реч, а последните гледат да се възползват максимално от това, което им позволява съвсем официално системата.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 14:05 от Judy

# 523
За да внеса малко спокойствие, ще отразя, че дори да има практика за преписване през текущата година, залогът на НВО е прекалено висок. Децата, които са се готвили, участват с желание да се запишат в желано училище и не биха дали на дежурните преписвачи да погледнат в работата им. Квесторите, съответно, са от училища, различни от това, в което се провежда НВО, по различни специалности от изпитната и освен да създадат организационен ред или хаос, друго участие нямат. До времето на самите "матури" децата ще "натежат". Възрастта е такава, че те видимо се променят и от деца се превръщат в зрели хора с плашеща на моменти зрелост.

# 524
Шарлот, прочетох поста няколко пъти и не видях от къде да дойде спокойствието Grinning Grinning

За да внеса малко спокойствие, ще отразя, че дори да има практика за преписване през текущата година, залогът на НВО е прекалено висок.
?

Децата, които са се готвили, участват с желание да се запишат в желано училище и не биха дали на дежурните преписвачи да погледнат в работата им.
Както се оказва от споделеното тук, те често са сред най-добрите и по тази линия.

Квесторите, съответно, са от училища, различни от това, в което се провежда НВО, по различни специалности от изпитната и освен да създадат организационен ред или хаос, друго участие нямат.
Това съвсем няма как да успокоява. Писах по-горе, че съм чувала за помагащи квестори от криворазбрана човещина или затварящи си очите, докато децата си помагат.
Писах и за наблюденията ми, че 2-3-4 подарени точки значат изпреварване НЕЧЕСТНО на доста деца.

До времето на самите "матури" децата ще "натежат". Възрастта е такава, че те видимо се променят и от деца се превръщат в зрели хора с плашеща на моменти зрелост.
Е, тук се радваме, ама не е по темата. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт