СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 441
  • 772
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Ето това с преписването, и с лошата дисциплина, са две неща които не мога да разбера на днешното образование. И най-вече широко разпространеното вече мнение на учители, че това е нещо съвсем нормално. Ми не е, нито е нормално да се преписва (едно време само двойкарите преписваха, с гаранция не беше така масово, както е сега), нито пък е нормално в час учителите да трябва да въдворяват тишина 15 минути, пък после къде ти време за преподаване на новия материал или за изпитване.
Не можем да приемаме за норми нещо, което е неправилно, и много добре знаем, че е такова, но понеже го има вече от доста време, приемаме го и си действаме спрямо него.

# 541
То го приемаме основно заради това, че някой има ползи. И този някой е отговорен фактор.
Ползите са ясни  - отчитат се нереални високи резултати. Което е плюс за МОН, училищата, ръководствата им и самите учители. /Брей, как се подготвиха тез деца, нали!/ Могат да минат определени хора, които иначе не биха минали. За останалите, които разчитат на знания, летвата се вдига, тъй като местата са орязани от тези другите хора. Като се вдига летвата, върви и бизнесът с частните уроци, понеже насмогване иначе няма. И се зацикля колелото - върви в посоката, удобна на мнозинството.

# 542
  • София
Има и съвсем съвестни учители и квестори. На родителска среща миналата година, когато синът ми беше седмокласник класната специално ни обърна внимание да ги инструктираме преди изпита, че най - лошият възможен изход от НВО е да преписваш, да те хванат и да ти анулират работата. Това се случи след като се наложи 3 пъти да правят контролно за определяне на отбора на едно състезание по математика поради невъзможност да се определи кой е решавал и кой преписвал. По думите на сина ми преписвачите притискали другите по линия, че са им приятели и ги принуждавали, ако не да препишат изцяло, то поне да подскажат верен ли е отговора или да дадат насока за решаване. Имало деца, които удържат, но някои лекичко подсказвали. На самия изпит в неговата стая нямаше инциденти. За другите стаи не мога нищо да кажа.

# 543
Два предходни набора следя. Извън относително тесния кръг на собственото дете и близки дечица от други училища, ако имаше случай на преписване, щеше да се вдигне шум във форума. Мария /77/ помни как жужахме при записването на трето класиране на деца с дубликати на дипломите. А ако имаше измама при провеждане на самия изпитен формат,  и до линч можеше да се стигне - толкова разгорещени бяха страстите. Никой, станал свидетел на опорочен изпит, не би замълчал. Затова писах, че в момента с темата преписване на НВО се спекулира и се нагнетява ненужно напрежение. Достатъчна е обективната умора.

# 544
...Това се случи след като се наложи 3 пъти да правят контролно за определяне на отбора на едно състезание по математика поради невъзможност да се определи кой е решавал и кой преписвал. По думите на сина ми преписвачите притискали другите по линия, че са им приятели и ги принуждавали, ако не да препишат изцяло, то поне да подскажат верен ли е отговора или да дадат насока за решаване. Имало деца, които удържат, но някои лекичко подсказвали. На самия изпит в неговата стая нямаше инциденти. За другите стаи не мога нищо да кажа.
Защо, по дяволите, са държали да имат отбор на това състезание! Щеше да е хубав урок, просто да не ходят на състезанието + даже гарнирано и  с други санкции.
Ползите от посещението на състезанието и решените няколко задачи са по-малки от другия урок, който можеха да получат. НВО и училището ще минат, ама на какво се учат тези деца.

# 545
Шарлот, при наличието на реален проблем, съществуващ от години и то с не особено ниска честота, обсъждането му в никакъв случай не е излишно. /Освен за тези, в чиято полза той работи, разбира се./ Напротив. От обсъждането му има само ползи. Току-виж пък някой, от когото това зависи, наистина вземе, че си свърши работата с поставяне на контроли и стопери.
Кой се плаши от общественото му обсъждане е ясно. Както и защо. Само че точно това няма да спре обсъждането и търсенето на изход. Лично аз ще пиша отново до МОН, както направих предишния път, като този път ще пусна писмото си до колкото медии се сетя. Дано се говори и пише и накрая нещо се направи с това НВО в желаната от хората, които държат на спазването на правилата, насока.

Цитат
Никой, станал свидетел на опорочен изпит, не би замълчал.
Да. Особено когато сам участва в далаверата.

...Това се случи след като се наложи 3 пъти да правят контролно за определяне на отбора на едно състезание по математика поради невъзможност да се определи кой е решавал и кой преписвал. По думите на сина ми преписвачите притискали другите по линия, че са им приятели и ги принуждавали, ако не да препишат изцяло, то поне да подскажат верен ли е отговора или да дадат насока за решаване. Имало деца, които удържат, но някои лекичко подсказвали. На самия изпит в неговата стая нямаше инциденти. За другите стаи не мога нищо да кажа.
Защо, по дяволите, са държали да имат отбор на това състезание! Щеше да е хубав урок, просто да не ходят на състезанието + даже гарнирано и  с други санкции.
Ползите от посещението на състезанието и решените няколко задачи са по-малки от другия урок, който можеха да получат. НВО и училището ще минат, ама на какво се учат тези деца.
Ми на това, което им е нужно като умение за живот в България. На това се учат с тези неколкократни шансове.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 17:21 от Judy

# 546
Аз помня, че се възмущаваше предния набор за приема с ксерокопия, но се възмущаваше в бг мама. По-късно се направи проверка, установи се нарушение и толкоз. Нищо не се промени. Та това, че хора се възмущават във форум няма да спре нарушенията. Също както помня нарушенията по провеждането на НВО. Помня, че за някои от тях имаше и медийни изяви, но отново нищо не се промени. Керванът си върви е положението.

# 547
Е, дори и темата на предния набор имаше такива, които тръгнаха да се хвалят как са направили цветни копия, ама общото настроение беше по-друго и не можа да стане истинска статистика, че стана неудобно да се хвалиш с това. Wink

# 548
  • София
Шарлот, при наличието на реален проблем, съществуващ от години и то с не особено ниска честота, обсъждането му в никакъв случай не е излишно. /Освен за тези, в чиято полза той работи, разбира се./ Напротив. От обсъждането му има само ползи. Току-виж пък някой, от когото това зависи, наистина вземе, че си свърши работата с поставяне на контроли и стопери.
Кой се плаши от общественото му обсъждане е ясно. Както и защо. Само че точно това няма да спре обсъждането и търсенето на изход. Лично аз ще пиша отново до МОН, както направих предишния път, като този път ще пусна писмото си до колкото медии се сетя. Дано се говори и пише и накрая нещо се направи с това НВО в желаната от хората, които държат на спазването на правилата, насока.

Цитат
Никой, станал свидетел на опорочен изпит, не би замълчал.
Да. Особено когато сам участва в далаверата.

Защо, по дяволите, са държали да имат отбор на това състезание! Щеше да е хубав урок, просто да не ходят на състезанието + даже гарнирано и  с други санкции.
Ми на това, което им е нужно като умение за живот в България. На това се учат с тези неколкократни шансове.

В интерес на истината състезанието изобщо не беше важно. Не помня точно, но май за Шумен ставаше въпрос. То повечето деца не искаха да ходят защото пропускаха от уроците в почивните дни. А няколко пъти правиха контролно, защото учителят искаше да е честно, да отидат най- добре представилите се, а не преписвали. По- важното беше да разберат, че едно преписване може да им коства цялата година труд, ако резултатът е анулиране на работата.

# 549
Моят син е разочарован от олимпиадата по БЕЛ. Надяваше се да се класира за втори кръг, а се оказа, че малко не му е достигнало. И см осемдесет и няколко точки, учителката не помнела точно. Много хубав ОЛВ бил направил обаче по нейните думи. Чай на мен ми стана любопитно какво толкова е писал, при условие, че май това е първият му опит за такова нещо. Казах му да поиска да си види работата и да я снима, ако може.
След  първоначалното разочарование взе да се радва и да се успокоява, че най-вероятно и на НВО би изкарал подобен резултат. От 80+ и двамата бихме били доволни.

# 550
При Ния явно си остава проблем тестовата част. Та и за олимпиадата не храня надежди. Иначе писането си я влече и без особен зор се справя добре. Гледам и в смг преразказът й е с хубави точки, но с теорията изостава. Дано днес им дадат тестовете да видим къде са пропуските и ваканцията да кърпим дупки.

# 551
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ston браво на момчето. Супер се е справил.

И от Любословие има резултати. Ема не се класира за 2 кръг, има 2 деца от нейното училище, които са се класирали. Общо взето не й е лош резултата, а и било трудно състезанието.

# 552
Стон, страхотен резултат има детето! Браво!
Моята се е затруднила с ОЛВ. Писала е само една страница и ме пита, защо трябва едно нещо да го пише на три страници, като може и на една.

# 553
Biserka, и моят само една страница е написал. Аз и не виждам, какво толкова трябва да пишеш, за да запълниш три големи страници. То зависи и как е формулиран въпросът, но все пак. При нас беше нещо от рода "По какъв начин подтиква към борба Добри Чинтулов в стихотворенията си Вятър ечи и Стани, стани юнак балкански". Нещо такова беше.
Иначе в момента наистина прави хубави преразкази. Като си спомня колко лаконичен беше в трети и четвърти клас и как гледаше всичко да напише с минимум думи. Сега се е поотпуснал.

# 554
Ха-ха, защо трябва три страници,  като може с една😀 Право е детето, аз по-скоро имам обратен проблем.
И при моя син проблем за НВО ще се окаже  тестовата част, учителката от курса твърди, че ако не се разсейва, може и максималните точки на преразказа да направи, но не учи граматиката, там има пропуски . За тезите разправял, че са "литературни глупости", но горе-долу му били прилични   ОЛВ никога не е правил. .
 ston, браво на детето!

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 10:12 от Amanda.D

Общи условия

Активация на акаунт