Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 6

• 50 158
  • 881
  •   1
Отговори
# 675
Третиноин е активното вещество и генеричното име. Това е лекарствен продукт и принципът е като при лекарствата.
Разликата между продуктите е в производителя и носителя, в който е разтворено веществото.

Ретинол е съставка която се използва в козметиката и регулациите за него са като козметична съставка, не лекарствена, за това и разликата в продуктите съдържащи ретинол може да е от земята до небето докато при третиноин е на концентрация.

Третиноин и ретинол са две различни вещества, въпреки че и двете са ретиноиди и форма на вит.А и ефектът им върху кожата е различен.
Ретинол иска две ензимни превръщания, за да се усвои, докато третиноин се свързва директно с налични рецептори без превръщане.

# 676
  • Варна
Какво слънце, какъв Трет.??? По горе съм написала какво ползвам, как и колко често и нямам никакво намерение да сменям лятната си рутина. Питах за някакъв лек киселилнен пилинг  с отмиване, който да ползвам вечерите, в които не слагам нощна маска с Ретинол и случайно попаднах на лимонената терапия във фармар. Наистина е безобидна и ефект не видях освен, че лицето ми светна от чистота, но петната си стоят и аз оставам с тях поне до есента  Simple Smile

# 677
  • Чукарландия
Не, не е безобидна терапия. И ако си я правиш, ще продължаваш да си носиш и петната по лицето. Вит. С с незнайно рН провокира пигментирането. Дори използван през тъмната част от денонощието.

# 678
Bistra Kostadinova, за теб може и да е безобидна, но има продукти с ретинол, които са силни и предизвикват повишена чувствителност и раздразнения и тази маска може да съсипе нечия кожа. Ако пък ако се ползва третиноин (както доста от дамите списващи в темата), раздразненията и евентуални неприятни последици са сигурни поне при 90-95% дори само от крема без някакви допълнителни дразнители като лимонов сок с неизвестна киселинност (често под 2).

Фоточувствителността на кожата може да се повиши от такива домашни маски, дори да си я правиш вечер, а да се покажеш на слънце сутринта. Изобщо не е задължително да са непосредствено едно след друго. Ретиноидите действат дългосрочно, не са като хидратиращ крем, който след като попие или се изтрие, ефектът да приключи.

Не разбирам за какво е спорът?! Казвам че аз не бих си сложила лимон на лицето и предупреждавам ентусиастите и изброявам проблематичните точки, а който реши да рискува, да не се сърди на ретиноидите после. Има си правила за ползването им.

Никой не те кара да си сменяш каквото и да било, ползвай си каквото ти харесва щом си доволна.

# 679
  • Варна
И аз не знам за какво се борите и какво доказвате, все едно на вас, а не на мен ще правя маска с лимон, че скочихте така. Препоръчах единствено новото си откритие със съдържание на някакъв Ретинол, защото наистина виждам ефект, но без страничните ефекти на Айрол като парене, щипене и отвратителното неизбежно белене, което не можеш да скриеш и с грим, а напротив. Силно овлажняваща е и няма нужда от привикване, но не знам дали ще е подходяща за хора с по-мазна кожа, ЗА МЕН е чудесна Simple Smile
https://www.apteka-melissa.pl/produkt/dermika-revisage-calonocna … wTpJjQEXTLUxE8WFM

# 680
Ах, Епидуо е друго Simple Smile
Аз бих пробвала по-усърдно с трет, преди комбинацията адапален-бенозил пероксид. Признавам си, че не съм я ползвала де, може за някои да е по-подходяща комбинация, но аз гледам от страната на антиейдж, не само акне.

Третиноинът даже може да пробваш да го нанасяш веднъж на 3 дни и след като свикнеш, да намалиш на през 2 дни, после на през ден и така докато стигнеш ежевечерно, ако това е целта. Ако все пак не успееш ежедневно и през вечер е добре. Най-важното е да стигнеш по желаната честота, без раздразнения дори и за сметка на по-бавно въвеждане.

А вечерите в които не мажа третиноина,  какво да слагам ? Ползвам сутрин хидратиращ на ла рош освен да го слагам и вечер , щом още да не включвам хидрохинона? Измивният гел ми е на биодерма сенси био с който мия сутрин и вечер , пак по препоръка на дерматолога,  а ползвах на ла рош толеранта ( и май по добре ми беше ), но тя ми го смени , но не зная защо.

# 681
  • Варна
Не, не е безобидна терапия. И ако си я правиш, ще продължаваш да си носиш и петната по лицето. Вит. С с незнайно рН провокира пигментирането. Дори използван през тъмната част от денонощието.
Не, няма да си ходя с петната, за тях си имам бустери на Юсерин-борят бръчици и петънца и ще запона терапия с тях есента. Да ползваш Трет. вечерта и избелващ слънцезащитен крем на сутрина е безумие за мен, но това си е твоя кожа, не моя. Wink Всеки с разбиранията и предпочитанията си, не сме тук да се съдим и критикуваме или греша? РИЛАСТИЛ MD ФЛУИД SPF 100+ 75 мл + / AVENE SUN TINTED CREAM SPF50+ 50 мл. / Корейска основа за грим SPF50+ РА+++ / Корейски ББ крем с фактор 42-45 или 50 РА+++. Както виждаш добре се пазя Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 21:48 от Bistra Kostadinova

# 682
Бистра, аз честно казано не мога да разбера ти самата за какво се бориш в тази тема. Очевидно съвети не искаш и не приемаш, въпреки, че откакто си в темата се луташ и честно казано имаш сериозни пропуски в познанията. Не е срамно (особено ако се търси съвет), но все пак е хубаво и да внимаваме какво пишем, защото някои четящи могат да приемат всичко написано като съвет, дори да не е била такава целта. Точно заради това и аз и други потребители те репликираме - освен със съвет към теб, също и за да не подведеш някой четящ без да искаш.

# 683
  • Варна
Дойдох за съвет да, но единствената препоръка, която получих е за: https://shop.lillydrogerie.bg/dermedic-melumin-izsvetljavasch-za … pf-50-55-gr?qty=1 Не ми харесва, нее е ясно нито колко % вит. Ц съдържа нито нищо! От екперимента ми с Айрол, научих да не смесвам киселини, ако ще избелвам-махам нощната маска за определено време, ако ще ползвам ежедневно продукт с Ретинол,  всичко, което съдържа вит. Ц като основна съставка е забранено за мен. Не твърдя, че разбирам- напротив! До миналата зима ползвах само корейски емулсии, тонери с над 90% алое, серуми с охлюв, колаген и др. подобни със съдържание на по 60-70-80%. Кремовете ми за лице са леки и са основно на Лавера, Лумене и Апивита, с които просто запечатвам серумите и държа единствено да чувствам кожата си комфортно с тях, само за очи ползвам гел+крем, но държа да са против бръчки и ги избирам според възрастта си, за лице разчитам основно на серумите. Споделих просто какво съм решила ЗА СЕБЕ СИ и не знам защо някои хора решиха, че няма да си го сложат това на лицето-ОК, но това е повече ясно и да искат няма как, но при мен нещата са съвсем различни Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 22:47 от Bistra Kostadinova

# 684
А вечерите в които не мажа третиноина,  какво да слагам ? Ползвам сутрин хидратиращ на ла рош освен да го слагам и вечер , щом още да не включвам хидрохинона? Измивният гел ми е на биодерма сенси био с който мия сутрин и вечер , пак по препоръка на дерматолога,  а ползвах на ла рош толеранта ( и май по добре ми беше ), но тя ми го смени , но не зная защо.
Да, в "почивните" дни, наблягай на хидратацията. Това е нещото, което спасява най-добре от сухота и раздразнения. Сутрин може да измиваш само с вода, не е нужно да ползваш продукт, освен ако не прецениш, че наистина имаш необходимост. Може да пробваш вечер маслено почистване, ако не си до сега. Добро е за мазни кожи - не пресушава и така се избягва стимулирането на кожата да произвежда още повече себум.

# 685
Дойдох за съвет да, но единствената препоръка, която получих е за: https://shop.lillydrogerie.bg/dermedic-melumin-izsvetljavasch-za … pf-50-55-gr?qty=1 Не ми харесва, нее е ясно нито колко % вит. Ц съдържа нито нищо! От екперимента ми с Айрол, научих да не смесвам киселини, ако ще избелвам-махам нощната маска за определено време, ако ще ползвам ежедневно продукт с Ретинол,  всичко, което съдържа вит. Ц като основна съставка е забранено за мен.

Аз откъм ретиноиди нищо не разбирам освен собствения си опит с третиноина, който е изцяло позитивен, обаче не виждам нищо лошо в препоръчания слънцезащитен крем за избелване - на предни места е ниацинамидът, който по принцип се разбира с третиноин, има на последни места безобидни форми на витамин Ц. По принцип няма причина да не се съчетава с маска на Dermica:Re. в която не откривам ретинол, може би има някакъв извлек, който наричат растителен ретинол /но не знам какъв/.

Във всички случаи вероятно лятото ще е доста по-безобиден за употреба от гликолови пилинги или лимон - както всъщност и корейските серуми с ниацинамид. Препоръка за лимон в тема за ретиноиди наистина е малко неуместна, защото не се знае кой какво ще реши да съчетава след изчитането.

# 686
Да, в "почивните" дни, наблягай на хидратацията. Това е нещото, което спасява най-добре от сухота и раздразнения. Сутрин може да измиваш само с вода, не е нужно да ползваш продукт, освен ако не прецениш, че наистина имаш необходимост. Може да пробваш вечер маслено почистване, ако не си до сега. Добро е за мазни кожи - не пресушава и така се избягва стимулирането на кожата да произвежда още повече себум.

Чела съм много за маслено почистване , но така и не посмях да пробвам , ако знаеш някоя изпробвана рецепта , моля да я споделиш . Благодаря за съветите

# 687
  • Варна
Дойдох за съвет да, но единствената препоръка, която получих е за: https://shop.lillydrogerie.bg/dermedic-melumin-izsvetljavasch-za … pf-50-55-gr?qty=1 Не ми харесва, нее е ясно нито колко % вит. Ц съдържа нито нищо! От екперимента ми с Айрол, научих да не смесвам киселини, ако ще избелвам-махам нощната маска за определено време, ако ще ползвам ежедневно продукт с Ретинол,  всичко, което съдържа вит. Ц като основна съставка е забранено за мен.

Аз откъм ретиноиди нищо не разбирам освен собствения си опит с третиноина, който е изцяло позитивен, обаче не виждам нищо лошо в препоръчания слънцезащитен крем за избелване - на предни места е ниацинамидът, който по принцип се разбира с третиноин, има на последни места безобидни форми на витамин Ц. По принцип няма причина да не се съчетава с маска на Dermica:Re. в която не откривам ретинол, може би има някакъв извлек, който наричат растителен ретинол /но не знам какъв/.

Във всички случаи вероятно лятото ще е доста по-безобиден за употреба от гликолови пилинги или лимон - както всъщност и корейските серуми с ниацинамид. Препоръка за лимон в тема за ретиноиди наистина е малко неуместна, защото не се знае кой какво ще реши да съчетава след изчитането.
Терапията ми приключи в сряда и днес ще сложа маската на Дермика, с някакъв растителен еквивалент на Ретинол е и аз не знам точно. Есента ще си взема тези бустери: https://sopharmacy.bg/product/49050/eucerin-hyaluron-filler-podm … -broya-h8-ml.html  Поне знам, че работят при мен и за петна и за бръчици, а и овлажняват отлично кожата ми Simple Smile

# 688
Чела съм много за маслено почистване , но така и не посмях да пробвам , ако знаеш някоя изпробвана рецепта , моля да я споделиш . Благодаря за съветите
Аз си правя мое. Купувала съм си няколко пъти, не виждам разлика с правеното, просто моето не мирише на нищо специално, само на маслото което съм ползвала.
Взимам си някакво - обикновено шипково или бадемово най-често и в шише смесвам 10 части масло и 1 част полисорбат 80 (би трябвало да го има в аптеките). Полисорбатът позволява, след намокряне, маслото да се смеси и отмие добре само с вода (поне на мен ми е достатъчно).
Ако ти е по-лесно, вземи за проба нещо готово първо. Те също имат подобен свързващ агент.

Аз бях още с мазна кожа когато за пръв път го пробвах и останах във възторг от почистването. От тогава, това ми е основното почистващо средство, особено когато слагам доста слънцезащита. Разтваря и почиства идеално всякакви водоустойчиви грим и кремове и не пресушава и премива кожата. Просто не си предстявам как щях да свалям всичко с обикновено измиващо или да търкам с памуци и мицеларна вода, докато махна наслоено през деня.

# 689
Аз ползвам готово масло и въпреки, че се отмива лесно, винаги правя второ почистване с мек, непенящ се продукт (в момента на CeraVe, но и за Toleraine на LRP съм чела добри неща). Така съм свикнала (покрай корейските рутини) и ме е леко страх, че не съм почистила добре, ако ползвам само олио/масло. Не знам дали е правилно, но при мен работи и не пресушава допълнително.
Иначе и аз не мога да си представя вече да отмивам слънцезащита или грим с нещо друго, камо ли само с почистваща пяна/крем, както правех в младежките години.

Общи условия

Активация на акаунт