Делене на разходите 50/50.

• 15 290
  • 469
  •   1
Отговори
# 375
Тайничка, не знам дали се затъпява от работа, но аз по-скоро бях много изнервена и преуморена.  До такава степен, че чак бях припаднала на работа веднъж след поредната инфарктна ситуация. Чак линейка са извикали колежките. Тогава се зарекох, че ще напусна, само още малко да се стабилизираме финансово. И така вече две години, откакто им хвърлих молбата за напускане. Работя си само лятото(5 месеца), почивам 7. За удоволствие, както се казва.  Но сега вече съм спокойна и  имам време за всичко.
Права е The Siren of Titan  като казва, че само човек,който е бил от двете страни на барикадата може да го оцени. Е. за момента от тази страна повече ми харесва. Laughing

Така че всеки да си живее живота както му е удобно. Smiley

Стана ми интересно какво работите през 5-те месеца, за да ви стигат средствата за 12 месеца и повече?
Може би ако имате собствен дом не е толкова важно, но ако спестявате за жилище е интересно.

# 376
Тайничка, не знам дали се затъпява от работа, но аз по-скоро бях много изнервена и преуморена.  До такава степен, че чак бях припаднала на работа веднъж след поредната инфарктна ситуация. Чак линейка са извикали колежките. Тогава се зарекох, че ще напусна, само още малко да се стабилизираме финансово. И така вече две години, откакто им хвърлих молбата за напускане. Работя си само лятото(5 месеца), почивам 7. За удоволствие, както се казва.  Но сега вече съм спокойна и  имам време за всичко.
Права е The Siren of Titan  като казва, че само човек,който е бил от двете страни на барикадата може да го оцени. Е. за момента от тази страна повече ми харесва. Laughing

Стана ми интересно какво работите през 5-те месеца, за да ви стигат средствата за 12 месеца и повече?
Може би ако имате собствен дом не е толкова важно, но ако спестявате за жилище е интересно.

От това, което е написала, разбирам, че мъжът и изкарва достатъчно пари, за да може тя да си позволи да не работи през това време. И ако може и така, защо не.

# 377
Тайничка, не знам дали се затъпява от работа, но аз по-скоро бях много изнервена и преуморена.  До такава степен, че чак бях припаднала на работа веднъж след поредната инфарктна ситуация. Чак линейка са извикали колежките. Тогава се зарекох, че ще напусна, само още малко да се стабилизираме финансово. И така вече две години, откакто им хвърлих молбата за напускане. Работя си само лятото(5 месеца), почивам 7. За удоволствие, както се казва.  Но сега вече съм спокойна и  имам време за всичко.
Права е The Siren of Titan  като казва, че само човек,който е бил от двете страни на барикадата може да го оцени. Е. за момента от тази страна повече ми харесва. Laughing

От това, което е написала, разбирам, че мъжът и изкарва достатъчно пари, за да може тя да си позволи да не работи през това време. И ако може и така, защо не.
Да, точно така е. Освен това имам собствено жилище. И да допълня, че от сезонната си работа изкарвам почти колкото за цяла година на старата работа. Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 дек 2019, 07:30 от mena805

# 378
При липса на време и скачане на готова храна или друг вид продукти за заети, хем качеството пада, хем сметката е двойна и тройна. Има огромна разлика дали има кой да планира меню, да е на линия, такива неща.

А иначе  незает човек не значи само битовизми, както казах - има още сто неща и логистики и е наистина ценно. Не може да го оцени само тоя, дето не е бил от двете страни.
Нещо ти се пропука имиджа. Нали ти, бидейки нещо като домакиня (ама невършеща някои неща, че са скучни), вдигаше качеството на живот на семейството?
Дефиницията ти за продукти за заети не мога да я схвана нещо. По принцип това е всичко, което можеш да направиш у вас. Да гледаш животни, да готвиш, да чистиш с метла (а не с прахосмукачка), да шиеш дрехи, да переш на ръка (не в пералня). Някое от тези правиш ли, че хем да спестиш на домочадието, хем да вдигнеш качеството? Че по другите теми (а и в тази) знам как охкаш и пуфтиш срещу домакинстването и последните ти постове са ми особено странни.

# 379
Според мен в семейството е рискова политика всичко да се залага на доходите на един. Това го амортизира, а другия губи инерция и не е способен в случай на катаклизъм да поеме разходите, ако се наложи.

С други думи, екстра е да не работиш и мъжът ти да ви издържа, обаче ако по някаква причина - замине за Таити да рисува, остане без работа, разболее се,  какво става.
Не ми се чете как всички са си постлали стабилно, та да изкарат неограничено време със същия стандарт без доходи. В реалността повечето зависим от заплата.

А иначе, всичко, което една жена, останала у дома върши около дома и децата може да се върши и като ходи на работа, с някои включвания от бащата. За мен това е по добрия модел, не защото съм феминистка, макар че съм, а защото е по малко рисков.

# 380
А иначе, всичко, което една жена, останала у дома върши около дома и децата може да се върши и като ходи на работа, с някои включвания от бащата. За мен това е по добрия модел, не защото съм феминистка, макар че съм, а защото е по малко рисков.
Че може, може. Сума ти жени си изгледаха децата и без включвания от бащата. Само че дори и простото правило деца до 12 години да не остават сами вкъщи няма постигане. Работодателите не са зверове по рождение,  по-скоро имат причина да избягват да наемат млади майки. А доколко ще е отдадена на кариера и развитие в работата между детето и домакинството е съвсем отделен въпрос.

# 381
Нещо ти се пропука имиджа. Нали ти, бидейки нещо като домакиня (ама невършеща някои неща, че са скучни), вдигаше качеството на живот на семейството?
Дефиницията ти за продукти за заети не мога да я схвана нещо.

Продукт за заети е примерно излизане на ресторант. Ако излезем, си заминават 70-90 лева, дори в нещо с ранга на Хепи. Е това си е пазаруване, с което може да се готви 3-4 дни. Но като се избръмчи и няма сили за готвене - и това се случва.

Аз не съм изцяло домакиня в момента, работя от дома и виждам разликата. Или да знаеш, че няма да може да готвиш на всяко хранене, затова винаги да има варианти за суха храна, прихапки, други по-лесни. Много по-скъпо е от пазаруване на зеленчуци, месо и риба, които обаче искат време и баене, за да станат.

Освен това не говоря за спестявания на дребно и САМО за слугинаж. Писах - човек у дома със свободно време. И наистина може да свърши доста неща, по логистика, документи, управление на имоти, планиране на почивки. Впрочем също спестява финансови грешки с повечко рисърч. Понякога стоенето у дома също така включва частична заетост или дори малък бизнес.

И да, точно това е - може всичко да свършиш, но ще е с повече стрес и по-висока скорост на парите, защото се правят грешки, трябва да се пести време и изобщо става един хаос.

# 382
  • София
Само че дори и простото правило деца до 12 години да не остават сами вкъщи няма постигане.

Е, хайде сега, ние в семействата с двама работещи, нали не мислиш, че си оставяме децата сами у дома? Начини винаги има.

# 383
Е, хайде сега, ние в семействата с двама работещи, нали не мислиш, че си оставяме децата сами у дома? Начини винаги има.
Не винаги има начини. Ако няма баба и дядо на помощ не е толкова лесно, както го описвате. Виждала съм много случаи пускат болни деца на градина или училище, поради невъзможност за взимане на болнични от родителите им. В провинцията след 4 няма дете в градина и училище. Да, но няма и работа, която да свършва в 4, нали? Много майки са принудени да плащат над 50% от заплатата си на някоя пенсионирана учителка или баба "под наем", за да смогват да работят и става танто за тунто. За да се впишат в съвременните стандарти на еманципирани жени, плащат на някоя изкуфяла баба да им отгледа детето. И от всичко нагоре мъжете им после мрънкат, че не изкарват много пари. Направо е трагедия какви са станали масово мъжете в Бг, като гледам жените как опъват каиша.

# 384
  • София
И аз нямам баба и дядо на помощ, стига, смешно е да се твърди такова нещо.
А че го описвам като 'лесно' пък не знам откъде дойде, напротив, трудно е. Мечтая си за баба и дядо в града.
Единствено коментирах, че не е невъзможно.

# 385
Градините в най-добрия случай са от 8:30 до 6. Частните - 9 до 5. Работното време в офис е на книга от 9 до 5, само че и се смята час обедна, което краде, и излиза 9 до 6. Служителите без деца се разработват от 11 до 19 и понякога се налага да им влезеш в ритъма. Ако работата е по-платена и не е синекур, може да има реални задачи и да се иска пооставане и повечко ангажираност - тоест да не може да се изстреляш в 16:45 да взимаш детето от градина, а в тоя момент шефът да се вдъхнови и да трябва да си там.

Та така, има начин, но то точно в това е качеството на живот - да не търсиш някакъв измъчен начин със сто комбинаторики, само за да докажеш...какво точно?

Тоест хората си мечтаят за баба и дядо и са наясно колко спестяват, но отричат идеята, че незает човек у дома е адски ценен? Странно...

# 386
Сирен, честно казано, този 'рисърч' винаги ми е звучал като чудене с какво да си запълни домакинята времето, а не че се е хванала да се труди.
Майка ми е учителка със съответното свободно време и пак прави 'рисърч'.

# 387
Важен е нетният резултат. Това работене залудо, ако има негативен нетен резултат, си е точно залудо. Особено ако цената се плаща в болести и стрес. Не знам откъде идва идеята, че най-добри резултати има, когато всеки се "труди". Като се почне от екипи и се стигне до общество, понякога е по-добре някои хора да мързелуват и поливат цветенца, ще направят по-малко вреди.

# 388
Аха, още една теза - за тъпичките, които е по-добре нищо да не похващат.
Има си хора, които съвместяват и прогрес, и интелект, и желание за работа, и действеност. Да, факт, на повечето им липсват поне 2 от тези. Но има и еднорози.

# 389
Важен е нетният резултат. Това работене залудо, ако има негативен нетен резултат, си е точно залудо. Особено ако цената се плаща в болести и стрес. Не знам откъде идва идеята, че най-добри резултати има, когато всеки се "труди". Като се почне от екипи и се стигне до общество, понякога е по-добре някои хора да мързелуват и поливат цветенца, ще направят по-малко вреди.
От това, което казваш, излиза ще ти си по-малко вредна като бездействаш, отколкото като работиш.

Нормален човек с нормална работа няма как да е на минус. Пускане на пералня, пазаруване, готвене и т.н лесни могат да се правя между другото.

Винаги ме е впечатлявало как някои хора изкарват домакинската работа като нещо много тежко. Най-вероятно това са хора, които никога не са работили тежка работа.

Общи условия

Активация на акаунт