Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2019, 14:14 ч.

Делене на разходите 50/50.

 • 10 849
 • 469
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 909


Мое приятелско семейства разпределя бюджета си по следния начин: Той плаща сметки, храна, всички разходи, купува цигари за двамата, поддържа колата, покрива разходите за почивки. Тя харчи  своята заплата изцяло за себе си- дрехи, парфюми, козметика, кафе с приятелки, понякога купува нещо дребно за мъжа си или детето- бельо, дезодорант, но никога неща за вкъщи или храна. Разходите на детето пак се покриват от мъжа.

Тази твоя приятелка не се ли чувства гузна, че живее по този начин?

(И аз й завиждам, но признавам, че ще се чувствам зле.)


Няма как мъжът да не е финансов доминант, като все още по-често срещано е заплащането на мъжа да е по-високо при една и съща длъжност. При по-висока заплата е нормално да поема по-голямата част от разходите.

Не мисля така. Ако ще бъдем равни - всичко по равно. Просто мъжът с голямата заплата ще разполага с повече за негови лични харчове. Същото и за жена, ако е с по-голям доход.

Последна редакция: пт, 29 ное 2019, 17:35 от tainichka

# 46
 • София
 • Мнения: 2 535


Мое приятелско семейства разпределя бюджета си по следния начин: Той плаща сметки, храна, всички разходи, купува цигари за двамата, поддържа колата, покрива разходите за почивки. Тя харчи  своята заплата изцяло за себе си- дрехи, парфюми, козметика, кафе с приятелки, понякога купува нещо дребно за мъжа си или детето- бельо, дезодорант, но никога неща за вкъщи или храна. Разходите на детето пак се покриват от мъжа.

Тази твоя приятелка не се ли чувства гузна, че живее по този начин?

(И аз й завиждам, но признавам, че ще се чувствам зле.)

Хич. Даже много и харесва, така е свикнала и приема заплатата си за съвсем нейна.
Добре си живее тя, не прави сметки за битови разходи, храна, цигари. Simple Smile

# 47
 • Мнения: 538
До като бяхме заедно той взимаше повече от мен,но се стараехме да харчим моята заплата по 2.Никога не съм знаела колко точно получава,колко заделено има.Всеки месец давах половината от наема,но той поемаше  консумативи.Аз купувах храната за в къщи,а когато му се е струвало,че дадения месец съм купувала повече от нормалното винаги ми е давал или не е взимал пари за наема.На вън винаги той е плащал,само в самото начало плащах моята част от почивките.Винаги съм се стараела да приближавам 50% на разходите ни,но реално е в повечето месеци е било 60-70% за негова сметка.Когато детето се роди определихме какъв е месечния разход за детето,той прибави 10-20% от горе и всеки месец ми превежда.Така е и след раздялата.

# 48
 • Мнения: 1 909

Хич. Даже много и харесва, така е свикнала и приема заплатата си за съвсем нейна.
Добре си живее тя, не прави сметки за битови разходи, храна, цигари. Simple Smile

Дай Боже всекиму.

# 49
 • Мнения: 9 855
Само във форума съм чела за подобно  делене на сметки и даване на половината сума за обяд и кафета. Ако така им е удобно, защо не, но според мен не е.

Иначе ние също си делим бюджета 50 на 50, е ли там някъде,  като единия плаща един вид от сметките, другия друг,  всеки си знае какво плаща и си го следи,  и то горе долу пак така излиза. Разпределили сме си ги така, че да се натоварваме сравнително еднакво. Две десетилетия вече ни върши работа.

# 50
 • Мнения: 54
А какво се случва, ако здравословното състояние на някой от партньорите се влоши и болничният престой и лечение надвиши заплатата му или не му стигнат пари? Тегли заем ли?

"В добро и зло, в болест и здраве, в богатство и бедност" - Това ми е мнението по въпроса.

# 51
 • Мнения: 8 375
A какво следва когато единият няма доход за дълъг период?

# 52
 • Мнения: 63
Не виждам, какъв е проблема двама възрастни човека си избрали да си споделят всички разход 50/50 ? Щом работи за тях и са доволни ги оставете на мира.

Иначе, аз смятам, че преди в една двойка бюджета да е общ, то е редно всеки по-отделно да може да си бюджетира .

С моята приятелка, известно време бяхме така в началото - 50/50. Тя много държеше на това, аз бях ОК. Мина време и нещо я прихванаха соц идите. Вика, а ти изкарваш много повече от мен, значи е честно да плащаш повече. Аз пак се съгласих. Сега сме нещо от сорта на 30/70 .. не съм много сигурен, каква точно е пропорцията. Според мен финансите са едно от най-лесните неща за разбира в една връзка. Сядате, говорите, разбирате се и дейсвате. Ако на някой, не му изнася, пак иницира диалог по темата и предоговавя условията. Ако има обща цел - било то почивка, кола, дете и т.н. Пак по същият начин .. разбират се двойката по между си.

# 53
 • Мнения: 1 909
Според мен финансите са едно от най-лесните неща за разбира в една връзка. Сядате, говорите, разбирате се и дейсвате. Ако на някой, не му изнася, пак иницира диалог по темата и предоговавя условията. Ако има обща цел - било то почивка, кола, дете и т.н. Пак по същият начин .. разбират се двойката по между си.

Ако имаш пари, е лесно. Ако нямаш, е едно от най-трудните неща в една връзка.

# 54
 • Мнения: 225
Както  milenaka ( ако не бъркам ) е написала, не е хубаво да си врем носа в чужда къща ! По темата,  по принцип  мъжът ще ми постовя условия за пари точно тогава, когато сам си роди, гледа и възпита детето. Някой беше написал , ако стане нещо непредвидено ? !

# 55
 • Мнения: 424
Мъжът ми изкарва с около 1/3 повече от мен. Той плаща детската градина /около 700+ лв, в зависимост от допълнителните занимания/, ремонти в къщи, бензин и поддръжка на колата. Сметки по заведения плаща почти само той. Хранителните продукти и лекарства плаща този, който отиде в магазина/до аптека.  Но да кажем, че той дава повече за храна, аз май по-често за лекарства. Сметки за вода и ток плащам аз, както и данъци. Също отделям и за пътувания в чужбина два пъти годишно, както и за непредвидени разходи. В собствено жилище сме, от родителите ми.

# 56
 • Мнения: 2 590
Първо, виждам, че сте в чужбина. Тук общите сметки не са много разпространени. Второ, само 1 сметка е малко рисково от гледна точка на източване, хакване, други проблеми. Все пак сме в БГ, понякога не само 1 сметка е риск, ами направо са и в различни банки.

Вече не се знае за какви доходи става въпрос, но ако има големи разлики в това колко са широки на някой пръстите, може да има проблеми, ако всичко е в една сметка.

Защо не са разпространени в България общите сметки? Не ми се вярва да не са предлагани от банките. Значи заради манталитета, нали? Ами като толкова често се среща общ бюджет, как така не са разпространени... нещо не ми се връзва.

# 57
 • Мнения: 1 844
Като бяхме млади, той поддържаше всички разходи, моята заплата беше за екстри и спестяване. С бюджета се занимаваше той. Винаги е вземал горе-долу два пъти колкото мен. Сега, след отделянето на дъщерята, събираме общо една сума, пак 2 към 1, с която покриваме всички разходи, останалото всеки си оставя в себе си. Общият бюджет разпределям аз. Ако се наложат малко допълнителни, давам мои, ако са повече - той. За зъбите си се наложи да дам по-крупна сума, изобщо не е поставял въпроса, плати той. Реших да си сменя пералнята, платих с мои, без изобщо да го коментираме. Всъщност, усещането и на двамата е, че можем да разполагаме и със спестяванията си общо, въпреки, че не си ги следим.

# 58
 • Мнения: 39
...

Последна редакция: сб, 30 ное 2019, 14:50 от Rupert

# 59
 • Мнения: 181
Парцали и козметики си купувам сама. За храната и котката - зависи кой е на пазар. Веднъж единия, после другия. Битовите сметки ги делим, обикновено,както и нещата за дома. Но ако излезем навън, все той плаща - така му харесвало, а понякога просто всички пари са в мен, като "по-оправна" уж.
Имала съм мъже, бая съм ги издържала като се замисля. Повече тая грешка няма да направя, но и мен да ме спонсорстват няма да стане, колкото и да ми е мизерна заплатата. Кръчмарските сметки с партньора също не ги разбирам

Общи условия

Активация на акаунт