Делене на разходите 50/50.

• 15 313
  • 469
  •   1
Отговори
# 300
Не знам защо реши да ми се обясниш, не се интересувам от тези детайли. Просто харесвам Шкорпиловци Simple Smile

# 301
Не знам защо реши да ми се обясниш, не се интересувам от тези детайли. Просто харесвам Шкорпиловци Simple Smile

А добре, значи празни приказки.

# 302
Прочетох първите 2 страници и последните 3, като от 19 нататък само 1-2 мнения по темата. Пак е прераснала дискусията в един махленски спор благодарение на добре познати лица.
Относно финансовите измерения в дома - при нас всичко се дели 50 на 50, като предварително се обсъжда кое и как ще се плаща, за да няма неразбрали. Нямаме общ бюджет, защото господинът не иска, а това вече започва да ме подразва.
Имаше период, в който размишлявах за това, че може би е по-добре мъжът да поеме по-голямо финансово бреме, но това не се случи поради няколко причини. 1во - не сме го обсъждали, защото още в началото се разбрахме да си делим разходите поравно. Това условие дойде от мен, защото така исках да си гарантирам равенство и независимост във финансов аспект, за да не стане така, че някой ден да чуя зад гърба си "тая повлекана, дето я издържах"...
2ро - доходите ми преди 2 години не бяха тези, които имам сега и тогава тежестта падаше съвсем малко повече върху него, т.е. с разходи за храна. Не ми е купувал дрехи, обувки, процедури, почивки.
3то - неговите доходи не са с еднакъв размер всеки месец и не мога да го принудя да бъде по-натоварен от мен финансово.
От друга страна, дядо ми казва, че отговорността за дом е на мъжа. Самият той е изхранил 3 деца заедно с баба, наближава 80 и все още работи.
И последната гледна точка - знам, че моят любим може повече, но не знам защо не си дава зор.
Факт е, че аз си позволявам повече харчове - маникюр от няколко месеца, фризьор веднъж годишно, дрехи през месец-два, обувки 2-3 пъти годишно, много книги, скъп телефон и нов лаптоп, обичам да хапвам и навън или да си поръчваме. Не се ограничавам до край, защото в семейството ми живяхме бедно и не сме ходили по ресторанти, готвеше се основно в къщи и по-традиционни манджи. Сега мога и си позволявам без угризения да оставя 20-30 лв. само за моята сметка в ресторант веднъж седмично (ИЗВЪН СФ), докато преди 5 години това ми се струваше ужасно разхищение.

Всички тези неща са важни и трябва да се изяснят още в началото на общия семеен живот. Според мен ако мъжът има по-добри възможности и се чувства ОК да внася повече финанси в семейството - няма проблем...
Ако жената изкарва повече, а мъжът не - няма проблем...
Стига това да е ОК за двойката.

Последна редакция: пн, 02 дек 2019, 03:30 от bethefirst

# 303
Забавно е как на последните страници едни дами описват имоти и скъпи дестинации, а други набиват канчето на някакъв младеж, задето не е съгласен, че сме във финансов колапс Simple Smile

# 304
Въобще не сме във финансов колапс. Това е ясно

# 305
Мда, ако не помни какво е наистина финансов колапс в България - малка е за теб, дет' се вика:)

# 306
Явно темата е отишла в съвсем друга посока.
А иначе до бизнеса в България.
Глада за програмисти не е същия, какъвто е бил преди 20 години. Всички се набутват с ИТ и вече има излишък, особено за някои езици. След още 5 години, докато наборите ми завършат съвсем, примерно, тоя излишък ще е още по-голям. Ще стане нещо като с бума на икономистите.
 Аз съм на мнението, че всеки може да изкарва прилични пари, стига да има малко акъл и да се занимава с това, което му харесва, а не с това, което в момента се търси, но не му идва отвътре, понеже по тоя начин стимула за развитие не е естествен. Едно нещо или ти идва отвътре, или не.
 А в България могат да се правят много пари, стига да знаеш как, особено с тоя сив сектор и укриване на данъци. Пък и онлайн пространството много помага, стига да имаш добра идея и да я разработиш като хората.
Е, трябва да си и в голяма доза измекяр, което вече малко хора го могат.
Но както каза Сирената, на който, за колкото му стиска. Или поемаш риска, или седиш и се оплакваш цял живот колко ти е лошо.

# 307
За кои езици има излишък?
Категорично сега има много повече търсене от преди 20 години.

# 308
За кои езици има излишък?
Категорично сега има много повече търсене от преди 20 години.
Си шарп почти не се търси вече, защото има кадри, питона намалява, С++ е що годе доходоносен, ако си про, ама иначе и там си къташ на 2К заплата. Джава и джава скрипт са най-търсените в момента, но и за там не се знае след 4-5 години какво ще е. Половината ми набори станаха "програмисти". Виждам от първа ръка какво се случва. Даже в Техническия в моя град се чудят де ще пращат зайците на практика, щото всичко е пълно. Това последното, от лектор съм го чувала.
Ако идеш в София, може и да имаш реализация, ама ако нямаш собствено жилище на готово там, ти излиза през носа, че си се преместил и файдата е никаква.

# 309
Off topic
Никак не е трудно да се справи финансово програмист в София. Също така има много възмности за работа от вкъщи.

Напълно възмжност е в даде град, за даден  език да няма търсене, но по пронцим има огромно търсене на продуктивни програмисти.

# 310
To не е само до език, а до търсената в момента задача и някои специфични "терсене кьошета", които не се научават от днес за утре с един курс. И за всяка професия вече зависи от продуктивност, коефициент на творене на мазаляци и други подобни, които правят разликата между 2К и повече. Освен това зависи кой проект колко е на зор и какво финансиране има.

# 311
Off topic
Никак не е трудно да се справи финансово програмист в София. Също така има много възмности за работа от вкъщи.

Напълно възмжност е в даде град, за даден  език да няма търсене, но по пронцим има огромно търсене на продуктивни програмисти.

За дъртухи тепърва да учат е сложно да се оправят като програмисти/тки. Щях да карам курс за QA, но като четох, че не се търсят вече, се отказах.

Много хора на по 30+ (с евтина професия) решават да се преквалифицират и се записват в безплатния Уни с надеждата след 6 месеца до година да взимат 2-3хилки. Как се оправят после, вие кажете.

Добрите в професията програмират от деца.

Едит: Учудих се да разбера, че програмистът в наша държавна агенция взема 1200 левчета.

Последна редакция: пн, 02 дек 2019, 11:54 от tainichka

# 312
Off topic

За дъртухи тепърва да учат е сложно да се оправят като програмисти/тки. Щях да карам курс за QA, но като четох, че не се търсят вече, се отказах.

Много хора на по 30+ (с евтина професия) решават да се преквалифицират и се записват в безплатния Уни с надеждата след 6 месеца до година да взимат 2-3хилки. Как се оправят после, вие кажете.

Добрите в професията програмират от деца.
Някои се оправят, други не. Моят опит показва, че обикновено си личи кой се преквалифицирал на “стари години”, но това рядко е проблем.

6-месечния безплатен курс е само началото. След това още толкова стаж и после някоя junior позиция. Хора без опит по-добре да търсят работа в офис, отколкото freelance проекти. Много бързо могат да станат продуктивни като има кой да им помага.

Не е нужно да сте се занимавали с това от деца. По-важното е да ви е интересно, да имате подходящото мислене и да сте готови постоянно да учите. (Постоянното учене е необходимо дори само да стоите на едно място в професията; при липса на учене рано или късно ще отпаднете или ще останете в някаква ниша)

# 313

Някои се оправят, други не. Моят опит показва, че обикновено си личи кой се преквалифицирал на “стари години”, но това рядко е проблем.

6-месечния безплатен курс е само началото. След това още толкова стаж и после някоя junior позиция. Хора без опит по-добре да търсят работа в офис, отколкото freelance проекти. Много бързо могат да станат продуктивни като има кой да им помага.

Не е нужно да сте се занимавали с това от деца.

Дори и на Junior пак са добри парите, мисля.

Аз смятам да откзвам компютъра изобщо. Заседналият начин на живот е новото пушене, казват умни глави!
Изобщо не стига след 10 часа на компютър да се раздвижиш за час в залата (за укрепване Wink).

# 314
  • София
Няма излишък от кадри. Има излишък от паплач. На всяко интервю се изсипват учили-недоучили, чели-недочели, 90% некомпетентни екземпляри. И (почти) никой не ги взема. И после, тъй като приятелите им не разбират о не могат да ги опровергаят, обясняват как те са велики програмисти, но търсене нямало.
Идва една сган, която пише в резюмето си, че е придобила знанията си от Телерик или СофтУни, но на интервюто ако го разпиташ откриваш, че са го изхвърлили като мокро коте още през четвъртия месец от обучението му. Иначе безработен програмист се води.

Не, стартовата заплата от 2-3к не е реална. Такава е само във фирмите, в които назначават временни изтривалки по проекти и след 6м ги заменят. Уважаващите себе си фирми провеждат десетки интервюта, докато изкопаят някой реален кадър от чувала с измамници със самочувствие. Също така предлагат по-ниска стартова заплата и постепенно, поетапно развитие. И гладът за кадри е страшен!

А колко е зле българинът аз съдя по все по-лачените коли по улиците. И по това, че частни детски градини са повече от държавните, в евтините места има, а в по-скъпите от тях има списъци с чакащи. Всяка втора във форума говори за маркови гримове, дрехи, техника. Във всяка тема се надскачат коя има повече климатици, коя има по-скъпи и т.н. А в подфорума за помощи една и съща жена пише цяла година. В кварталното излющено даскало се надцакват с конни бази за рождени дни, детето на продавачката в кварталния магазин щяло на екскурзия да води приятели за десетия си рд. Ай сиктир тая бедност!

Общи условия

Активация на акаунт